• Sonuç bulunamadı

n d > 30 n mes > 30 olduğundan z-sağ kuyruk testi yapılmıştır Bu amaçla yapılan hipotez testi aşağıdaki gibidir:

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM 4 BULGULAR VE YORUM

Bu bölümde, SPSS for windows 15.00 istatistik programı ile analiz edilen verilerden elde edilen bulgular ve yorumlarına yer verilmiştir.

Analizlerden elde edilen bulgular :

1. Araştırma anketinin uygulandığı öğrenci grubunun belirleyici özelliklerine (cinsiyet ve mezun olunan okul) göre bilgisayarlı muhasebe dersine bakış açılarına ilişkin bulgular,

2. Dersin öğretim yönteminin etkinliğine ilişkin bulgular,

3. Öğrencilerin dershane öğrencisi olması ve meslek yüksekokulu öğrencisi olmasına göre bu derse karşı tutumlarına ilişkin bulgular,

4. Öğrencilerin meslek edinme aşamasında karşılaşabilecekleri sorunlara bakış açıları,

5. Dersin öğretim yönteminde karşılaşılan sorunlarla ilgili, elde dilen bulgular olmak üzere gruplandırılmıştır. Bu bölümde elde edilen bu verilere ilişkin bulgular ve yorumlara değinilmiştir.

4.1. Öğrencilerin Demografik Özelliklerine Göre Bilgisayarlı Muhasebe Dersine Karşı Tutumlarına İlişkin Bulgular

Araştırma anketi 72’ si Meslek Yüksekokulu, 107’i çeşitli dershanelerin bilgisayarlı muhasebe kursuna kayıtlı olmak üzere toplam 179 öğrenci üzerine uygulanmıştır. Meslek Yüksekokulu öğrencilerinden elde edilen 2 anket değerlendirmeye alınamamıştır.

4.1.1. Öğrenci Grubunun Cinsiyetine İlişkin Elde Edilen Bulgular

Öğrencilerin bilgisayarlı muhasebe dersini zevkli, kolay, faydalı bulma düzeylerinin cinsiyetleri ile bir ilişkisinin olup olmadığı ölçülmeye çalışılmıştır. Bu değişkenleri ölçmek, öğrencinin dersi derste öğrenme motivasyonunu ve dolayısıyle

dersle ilgili sorunların altında yatan sebep olarak kendi isteksizliğinin olup olmadığını ve bu motivasyonda cinsiyetin rolünü tesbit etmeye yönelik olduğundan önemlidir.

Ayrıca bilgisayarlı muhasebe dersinin muhasebecilik mesleğini seçmek isteyen öğrenciler için paket program kullanmayı öğretmesi açısından önemli olduğundan, dolaylı olarak kız ve erkek öğrencilerin muhasebecilik mesleğine karşı tutumları hakkında bilgi edinilmeye çalışılmıştır. Muhasebecilik mesleğini yapmak isteyen öğrencilerin cinsiyete göre farklılık gösterip göstermedikleri ölçülmeye çalışılmıştır. Öğrencilerin kız ve erkek olması ve mezun oldukları okul ile ilgili veriler aşağıda tablo 4.1 sunulmuştur.

Tablo 4.1.

Öğrencilere İlişkin Kişisel Bilgiler Cinsiyet

Öğr. Grubu KIZ ERKEK TOPLAM

M. Y.O. Öğrencileri 37 33 70

Dershane Öğrencileri 57 51 108

TOPLAM 94 84 178

Araştırmaya 94 kız, 84 erkek öğrenci katılmıştır. Öğrencilerin kız veya erkek olmasının bilgisayarlı muhasebe dersine bakış açıları arasında fark yaratıp yaratmadığını incelemek amacıyla hipotez 1,2,3,4 test edilmiştir.

H1, H2, H3, H4 Testlerinin analizinden elde edilen sonuçlara istinaden; Herbirine anova testi yapılmış, test sonucunda öğrencilerin kız veya erkek olması ile bilgisayarlı muhasebe dersine verdikleri önem, bilgisayarlı muhasebe dersini zevkli bulma düzeyleri, bilgisayarlı muhasebe dersini faydalı bulma düzeyi ve kolay bulma düzeyleri arasında anlamlı bir fark olmadığı ortaya çıkmıştır.

Genel olarak değerlendirildiğinde kız öğrencilerle erkek öğrencilerin bilgisayarlı muhasebe dersine bakış açıları arasında fark bulunmamıştır. Cinsiyet farkları gözönüne alınarak değerlendirildiğinde, muhasebecilik mesleğine verilen

önemin aynı olduğu ve kız ve erkek öğrencilerin muhasebecilik mesleğine ilişkin tutumlarının birbirinden farklı olmadığı sonucu ortaya çıkarabilir.

4.1.2. Öğrenci Grubunun Mezun Olduğu Okula İlişkin Elde Edilen Bulgular

Öğrencilerin daha önce mezun oldukları okul ile ilerde seçecekleri meslek arasında bir ilişkinin olup olmadığını test etmek amacıyla Hipotez 5,6,7 incelenmiştir.

Öğrencilerin mezun oldukları bir önceki öğretim kurumunun belirlenmesi amacıyla S3 sorusu sorulmuştur. Elde edilen veriler aşağıdadır:

Tablo 4.2.

Öğrencilerin Mezun Oldukları Okula İlişkin Bilgiler Mezuniyet

Öğr.Grubu Ticaret Lisesi Üniversite

Diğer

Liseler TOPLAM

M. Y.O. Öğrencileri 61 - 9 70

Dershane Öğrencileri 14 46 48 108

TOPLAM 75 46 57 178

Araştırmada öğrenciler üç gruba ayırılarak analize tabi tutulmuştur. Bu gruplar;

- Ticaret lisesi mezunları

- Diğer liselerden mezun olanlar - Üniversite mezunları

Ticaret meslek lisesini tercih ettiklerinde muhasebe mesleğinde uzmanlaşmaya ve ilerleyen yıllarda muhasebe ile ilgili meslek seçimine yöneleceklerini söyleyebiliriz. Meslek yüksekokulunda Muhasebe Bölümünü tercih eden öğrencilerde yine muhasebe mesleğinde uzmanlaşmak isteyeceklerdir. Diğer liselerden mezun olanlara oranla muhasebe mesleğinde uzmanlaşma istekleri daha

fazla olacaktır. Günümüzde muhasebe mesleğinin icrasında paket program kullanmak gerekli olduğundan bu öğrencilerin muhasebe paket program kullanma becerisi ve kullandıkları paket program sayısının da fazla olacağını düşünebiliriz. Bu amaçla yapılan H5,H6,H7 hipotezlerinin test sonuçları aşağıda değerlendirilmiştir;

H5 Testinin analizinden elde edilen sonuçlara istinaden;

Bu hipotez ile; ticaret lisesi öğrencileri ile diğer lise mezunu öğrencilerin bilgisayarlı muhasebe dersine ilgi düzeylerini karşılaştırmak suretiyle hangi grubun bilgisayarlı muhasebe dersine daha fazla önem verdiği tespit etmeye çalışılmıştır. Bu amaçla 0,05 önem düzeyinde Anova testi uygulanmıştır. Analiz sonucu H5 anlamlı çıkmıştır. Ticaret lisesi öğrencilerinin diğer lise mezunlarına göre bilgisayarlı muhasebe dersine karşı ilgi düzeyleri arasında fark vardır.

H6 Testinin analizinden elde edilen sonuçlara istinaden;

Öğrencilerin mezun olduğu okulun ticaret lisesi, diğer lise veya üniversite olmasına göre öğrenilen paket program sayısı arasında ilişkinin var olup olmadığını test etmek amacıyla, 0,05 önem düzeyinde Anova testi yapılmış ve 0,002 düzeyinde test anlamlı sonuç vermiştir.

Bu durumda testin anlamlı sonuç vermesinin nedeni, ticaret lisesi mezunu olan öğrencilerin kullandıkları paket program sayısı ile diğer liselerden mezun olan öğrencilerin kullandıkları paket program sayısı arasında ticaret lisesi lehine fark olmasıdır.

H7 Testinin analizinden elde edilen sonuçlara istinaden;

Öğrencilerin mezun oldukları okula göre paket program kullanma becerileri aralarında ilişki olup olmadığının tesbiti amacıyla 0,05 önem düzeyinde Anova testi yapılmış test anlamlı sonuç vermiştir. Ticaret lisesi mezunu, diğer lise mezunu veya üniversite mezunu olan öğrencilerin paket program kullanma becerisi arasında anlamlı bir fark çıkmıştır. Bu farkın nerden kaynaklandığını bulmak için Scheffe testi yapılmıştır.

Sonuç itibariyle, öğrencilerin mezun oldukları okullar ile kullandıkları paket program sayıları arasında fark olup olmadığı ile ilgili çıkan sonuçlarla, öğrencilerin mezun oldukları okullar ile öğrencilerin paket program kullanma becerisi arasında yapılan testlerin sonuçları aynı çıkmıştır.

Hipotez 6 ve Hipotez 7 testleri sonuçlarında, öğrencilerin mezun oldukları okula göre paket program kullanma becerisi ve paket program kullanma sayısı arasında anlamlı bir fark bulunmuştur ve bu farkın nerden kaynaklandığı araştırıldığında, ticaret lisesinden mezun olan öğrencilerin diğer liselerden mezun olan öğrencilerden farklı olduğu ortaya çıkmıştır.

Öğrencilerin bilgisayarlı muhasebe dersine verdikleri önemin kaynağı hakkında daha fazla bilgi vermesi için öğrencilere bilgisayarlı muhasebe programını seçmelerinin nedeni sorularak bilgisayarlı muhasebe dersine verdikleri önem derecesi ölçülmeye çalışılmış ve öğrencilerin yanıtlarından frekans dağılımları ve eğilimlerine ait grafikler oluşturulmuştur.

Öğrencilere; “bilgisayarlı muhasebe dersine kayıt yaptırmanızın üç önemli nedenini işaretleyiniz” (Birden çok şık işaretleyebilirsiniz) sorusu sorulmuştur. Verilen yanıtlardan aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir:

Tablo 4.3.

Öğrencilerin Bilgisayarlı Muhasebe Dersini Seçmelerinin Nedenleri Muh.Eksikleri

Gidermek için Muh.İş İmkanınıFazladır Kurs İş İmkanıSağlar

TOPLAM