• Sonuç bulunamadı

Hu Jin Tao, Aralık 1942'de Shang Hay'da An Hui'lu bir tüccar ailesinde doğmuş ve Jiang Su eyaletindeki küçük bir şehir olan Tai Zhou'da büyümüştür. 1965 yılında Tsinghua Üniversitesi'nden hidroelektrik mühendisliği derecesiyle mezun olmuştur.

Öğrenci iken ÇKP'ye katılmıştır. Mezuniyetinin ardından Hu Jin Tao, kendi üniversitesinde bir süre asistantlık yaptıktan sonra Gen Su eyaletine inşaat işçisi olarak gönderilmiştir. Daha sonra eyalette çeşitli teknik ve politik görevlerde bulunmuştur.

Gansu’da yaşlı bir parti üyesi ve Tsinghua mezunu olan Song Ping ile tanışmıştır.

1982'ye kadar Song Ping onu birbirinden zor bir dizi göreve atamış ve sonra da ÇKP genel sekreteri olan, Hu Yao Bang’a tanıtmıştır. İki yıl içinde Hu Jin Tao Pekin’e taşınmış ve Çin Gençlik Birliği genel sekreterliğine yükselmiştir.40

Hu Jintao, 2002 yılında Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri seçilmiştir ve dünyanın en büyük siyasi partisi ve iktidar partisinin lideri olarak, on yıl boyunca Çin'i yönetmiştir. Çin Devlet Başkanı Hu Jintao'nun göreve başlamasından sonra 10 yıl boyunca, Çin ekonomik ve askeri ilişkilerini de içeren çeşitli konularda büyük ilerleme kaydetmiştir.

40 何中石,胡锦涛:中国跨世紀领导人,远方出版社(He Zhong Shi, Hu Jin Tao: Çin'in Yüzyıllık Lideri, Beijing, Yuan Fang Yayınevi, 1998, s.11.

27 Bu süreçte, Çin'in yıllık ortalama büyüme oranı % 10.7'ye kadar çıkmış ve 2010 yılında ise dünyanın ikinci büyük ekonomisi olmuştur. Hala zengin ve yoksul bölgeleri arasında uçurum olmasına rağmen, Çin'in doğu kıyı bölgelerinde kişi başına düşen GSYİH 10.000 ABD dolarının üzerine çıkmıştır.41

Çin, 2003 yılında ilk insanlı uzay aracını başarıyla tamamladıktan sonra, 2011’de, bir uzay istasyonu için gerekli olan insanlı uzay aracı yerleştirme teknolojisine hakim olarak bilim ve teknoloji düzeyini göstermiştir.42

ÇHC'nin kuruluşundan bu yana ilk kez düzenlenen “2008 Pekin Olimpiyat Oyunları”, Çin halkının son 100 yıldır küçük düşürülmesinin aksine, kendisini yücelterek kendisine duyduğu saygıyı yeniden kazandığı, büyük çaplı bir etkinlik haline gelmiştir.

Çin-Tayvan ilişkilerinin gelişmesi Hu Jintao’nun en büyük başarısıdır. 2000’lere kadar, Çin- Tayvan ilişkileri çok soğuktu. Nitekim 1995'te, Çin birlikleri Tayvan yakınlarındaki sularda ardı ardına birkaç füze ateşledikten sonra, Washington uçak gemilerini ve nükleer denizaltılarını göndermişti ve Tayvan Boğazı krizi patlak vermişti.

Görevi kabul ettikten sonra, Hu Jintao şahsen Tayvan İşleri Merkez Komitesi’nin liderliğini üstlenmiştir ve iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek için hem yumuşak hem de sert bir strateji benimsemiştir. Ekonomik işbirliği konusunda büyük tavizler verirken, Tayvan'ın bağımsızlığı ile ilgili olarak, güçlü bir yanıt vermeye devam etmiştir. 2008 yılında, iki taraf posta hizmetleri, ticaret ve navigasyon için “üç bağlantı”

41 林兆木,中国经济发展的现状,前景和 对世界经济的影响(Lin Tao Mu, “Çin'in Ekonomik Kalkınmasının Durumu, Istikbalı ve Dünya Ekonomisi Üzerindeki Etkileri,” ) s.35 file:///C:/Users/Acer/Downloads/final%EC%9E%90%EB%A3%8C.pdf .(Erişim tarihi:13.09.2017).

42徐冬梅,辉煌与挫折交织 震撼世界航天的十大瞬间, 人民网(Xu Dong Mei, Şan ve Hayal kırıklığı İç İçe Geçmiş Bir Durum ve Dünyayı Şok Eden On An”, Halk Ağı, http://www.people.com.cn/gb/news/9719/9720/2280722.,html, (Erişim tarihi:13.09.2017).

28 anlaşması imzamış ve 2010 yılında da Serbest Ticaret Anlaşması’na (FPA) eşdeğer olan Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması'nı (ECFA) imzalamıştır.43

Hu Jintao, “kalkınma hakkındaki bilimsel bakış”ı destekleyerek bölgesel ve kentsel-kırsal dengesizlikleri ortadan kaldırmak için çok çalışmıştır. 2005'ten 2009'a kadar Hu Jintao sadece tarımsal vergilerin kaldırılması değil aynı zamanda kırsal alanlarda da tıbbi ve emeklilik sigortası uygulamasını gerçekleştirmiştir. Görev süresi boyunca Hu Jin Tao, “Orta Çin'in Yükselişi” ve geri kalmış batı bölgelerinin gelişimi için formüle edilen “Batı Bölgesi'nin Geliştirilmesi” politikalarını kapsamlı bir şekilde desteklemiştir:44

1. Halka yakınlaşma politikası

2003 yılında Merkezi Hükümet, yaklaşık 50 yıl boyunca devam eden, yaz aylarında Bei Dai He45’de çalışma geleneğine son verdiğini ilan etmiştir. On yıl içinde, Bahar bayramında her sene, Hu Jintao başta olmak üzere tüm ÇKP liderleri bayramı halk arasında geçirmiştir. Okul, istihdam, yaşlıların bakımı, konut sorunlarının çözülmesi, devlet işletmelerinin emeklilik standartlarının artırılması için çaba sarf etmiştir.

2. Yolsuzluklarla Mücadele Politikası

ÇKP'nin üye sayısı şu an 80 milyonu aşmıştır ve partiyi idare etme görevinin ağırlığı nedeniyle, 2005'ten bu yana, Hu Jintao liderliğindeki Parti Merkez Komitesi,

43两岸关系:共同利益与和谐发展, 全国台湾研究会(Boğazlar Arası İlişkiler: Ortak Çıkarlar ve Uyumlu Gelişme,Ulusal Tayvan Araştırma Derneği(der.)), Beijing, Jiu Zhou yayınları, 2010, s.205.

44胡锦涛在西部大开发工作会议上讲话, 中央政府(“Hu Jintao’ın Batı Bölge Kalkınması Konulu Toplantadaki Konuşması”, ÇHC Merkezi Hükümeti),

http://www.gov.cn/jrzg/2010-07/06/content_1646761.htm, (Erişim tarihi:17.09.2017).

45 Beidaihe: Eskiden Çin hanedan mensuplarının padişah bahçesi olarak kullanılmıştır. ÇKP Merkez Komitesi, 1954 yazından itibaren, yaz aylarında Beidaihe'de yarı-restore ve yarı-çalışma şeklinde Bei Dai He merkezi ofisini kurmuştu. Beidaihe'de Çinli liderleri, yabancı konukları karşılamak, toplantılar düzenlemek ve önemli kararların alınması için bir komite kurmuştur. Yaz aylarından başka vakitte hükümet işleri Zhong Nan Hai’ da devam edinmiştir.

29 parti üyelerinin sorumluluğunu unutmaması için bir buçuk yıllık bir kampanya yürütmüştür. 1 Temmuz 2011'de Hu Jintao, partinin kuruluşunun 90. yıldönümünde, yolsuzlukla ve rüşvetle mücadelenin, ÇKP’nin güçlenmesi için acilen uygulanması gereken önemli tedbir olduğunu belirtmiştir.

3. Zengin Toplum Yetiştirme Politikası

2005’ten beri ÇKP, “Zengin toplum yetiştirme”yi Çin tarzı sosyalizmin inşası sürecindeki hedef olarak kaydetmiştir. Zengin toplum kavramı, demokrasi ve hukukun üstünlüğü, adalet, dürüstlük, kardeşlik, istikrar, düzen, insan ile doğanın uyumu özelliklerine haizdir.

2006 yılında Hu Jintao, "Sekiz Şeref Sekiz Namus" düşüncesini Çin’e Özgü Sosyalist Toplum Değerlerinin tek ölçütü olarak ilan etmiştir. “Sekiz şeref sekiz namus”

şunları içermektedir:46

1.Vatanı sevmek şeref, vatanı zarara uğratmak namus

2.Halka hizmet etmek şeref, halktan sapmak namus

3.Bilimi sevmek şeref, cehalette kalmak namus

4.Çalışkan olmak şeref, tembellik namus

5.Birbirine yardım etmek şeref, başkanın menfaatini zarara sokmak namus

6.Dürüstlük, samimilik şeref, menfaat önünde adaleti unutmak namus

7.Yasaya uyumak şeref, yasayı çiğnemek namus

46 魏晓文,当代中国参政党建设研究,中共中央党校出版社( Wei Xiao Wen, Modern Çin’in Katılımcı Partiler İnşası Üzerinde Araştırma, Beijing, ÇKP merkezi Parti Okulu Yayınları), 2003,s.1.

30 8.Zorla mücadele etmek şeref, savurganlık namus

4. Parti ve Ülke Liderlerinin Emeklilik Sisteminin Standardizasyonunu Teşvik Etmesi

2012 yılında 70 yaşındaki Hu Jintao, ÇKP 18. Ulusal Kongresi’nde ÇKP Merkezi Komitesi Genel Sekreteri ve Merkezî Askeri Komisyon Başkanlığı görevlerinden aynı anda istifa ederek, ÇKP tarihinde iktidarın bir kez daha sorunsuz halde devredilmesini sağlamıştır. Hu Jintao'nun "geri çekilmeye karar vermesi", Çin Komünistlerinin parti ve devlet liderleri için standart bir emeklilik sistemi oluşturmasını sağlamıştır ve liderlerin parti ve devlet liderliği sisteminin reformu için bir örnek oluşturmuştur.