• Sonuç bulunamadı

Cittaslow Gerze Tasarım Önerisi Uygulama Çalışması

Kentin cittaslow oluşu, fiziki ve coğrafi atmosferine uygun olma, verilmek istenen bilgilerin alıcıya ulaştırmada şeffaf, somut ve anlaşılır olma, grafiksel öğelerden faydalanıp bilgiye erişimi kolaylaştırma, yönlendirme ve işaretleme dizge tasarımlarının kullanıldığı yere göre konumunun, açısının ve büyüklüğünün ayarlanabilmesi, bir başka deyişle ergonomik olma, uzman görüşleri, grafik tasarım

elemanları gibi kriterler göz önünde bulundurularak cadde sokak yönlendirmeleri, resmi kurum yönlendirmeleri, tarihi ve dini mekan yönlendirmeleri ve sosyal alan yönlendirmeleri, kapı işaretlemeleri olmak üzere 5 ana başlık altında tasarımlar yapılmış ve ölçülendirilmiştir. Bu ana başlıklar her bir grup için farklı renkler ile ifade edilip, alıcıların bilgiyi daha kolay algılamasını ve eşleştirmesini kolaylaştırmak istenilmiştir.

Uygulamalarda kullanılan mekan isimlerinin seçimi, kentte kullanılan en uzun mekan isimleri olarak belirlenmiştir. Tasarımlarda kullanılan ölçüler, font, punto gibi bilgiler aşağıda yer alan tasarım görsellerinin üzerinde gösterilmiştir.

Görsel-112: Tasarımda kullanılan zemin deseninin tasarlanma sürecine ilişkin görsel

Kaynak: Çolak Topaklı, 2019.

Tasarım zeminini oluşturan desen, Cittaslow logosunda bulunan salyangozun kabuğu ile gerzenin çehresini oluşturan deniz temasının birleşiminden faydalanarak ortak bir stilize tasarım gerçekleştirilip tekrarı ile sağlanmıştır.

Yönlendirme ve işaretleme tasarımları ölçüleri, ulusal standartlar litaratür taraması yapılarak belirlenmiştir. Tasarımlarda Gerze’nin konum itibariyle yeşille mavinin birleştiği bir sahil kenti olması renk skalasının belirlenmesinde etkili olmuştur. Cadde sokak yönlendirme tasarımında kent fotoğraflanarak üzerinde barındırdığı renkler seçilip uygulamalarda kullanılmıştır. Yine kenti yansıtan deniz temasının içeriği olan dalganın stilize bilginin yer aldığı dikdörtgenin arka planında doku olarak uygulanması ile kent kimliğini destekleyerek estetik bir ivme yakalanmaya çalışılmıştır. Dalga stilizesi algıyı dağıtmamak adına opozitesi düşülerek %60 olarak uygulanmıştır. Yönlendirme ve işaretleme tasarımlarında okunurluğu yüksek olduğu litaratür taramasıyla belirlenmiş olan Helvetica font ailesi kullanılmıştır.İlk ulaşılmak istenen bilgi olması hasebiyle cadde-sokak isminin puntosu büyük ve bold seçilmiştir. Yönlendirmenin yönünün net bir şekilde anlaşılması için ok işaretiyle desteklenip ne kadar mesafe sürdüğü bilgisiyle de alıcıyı bilgilendirmek hedeflenmiştir. Yönlendirmelerde piktogramlara yer verilmiş, görsel unsurların desteğiyle evrensel bir dil kullanılmak istenmiştir. Yönlendirme tasarımlarının üzerinde yer alan bilgiler şu sekildedir: cadde-sokak-mekan ismi, bağlı olduğu mahalle, mesafenin numaratik karşılığı, ilçe adı, tanıtım numarasıdır. Yapılan uzman görüşü formu sonuçlarındaki verilerin ışığında yönlendirmeye cittaslow logosu eklenmiştir.

Gövdeli tasarımda yönlendirme dizgelerinin bulunduğu kısmın ölçüleri duvar ve direkli tabelalarla aynı ölçüde çalışılmıştır. Piktogramlarla gösterilen yönlendirmelerde gri tonunda renk tercih edilmiştir. Harita görselinin desteğiyle tasarımda işlevsellik artırılmak istenmiştir. Kent kimliğiyle özdeşleştirdiğimiz dalga figürü burada da yüzeyi kaplar şekilde arka planda yer almaktadır. Dalga figürünü alt kısımda büyük şekilde kullanarak yüzeyle arasında bağ kurmak istenilmiştir.

Sonuç

Bilginin tasarlanma ihtiyacı günümüzde oldukça artmıştır. Açık ve kapalı alanlarda oldukça yaygın kullanılan bilgilendirme tasarımları bilinçsizce tasarlandığı ve uygulandığı taktirde çok daha farklı sorunları beraberinde getirmektedir. Bunlar görsel kirlilik, anlam kargaşası, algılanamama vb. sorunlardır. Bu kapsamda bilgilendirme tasarımlarının düzenli ve özenli kullanımı özellikle kentler ve diğer tüm açık kapalı mekân için önem arz etmektedir.

Araştırmada ele alınan Gerze ilçesi tarihi coğrafi, fiziki ve turistik açıdan önemli şehirlerarasında ve sakin şehir olma özelliğiyle de ön plana çıkmaktadır. Bu bakımdan Gerze’nin bir marka oluşumu içerisinde olduğu söylenebilir. Şehirlerin marka oluşumu içerisinde kendilerine ait özelliklerini sunum biçimleri de bu kapsamda önem arz etmektedir.

Bilgilendirme tasarımı içerisinde ele alınan çevresel grafik tasarım unsurları şehirlerin marka oluşumu içerisinde önemli rol oynamaktadırlar. Şehrin kendi kültürel tarihi vb. özelliklerinin tüm çevresel grafikler üzerinde gösterilmesi o şehre bir kimlik kazandırmaktadır. Araştırmamız da çevresel grafik tasarımlar içerisinde ele aldığımız yönlendirme ve işaretleme tasarımları şehrin kimliğini belirleyen önemli ögeler olduğu görülmüştür.

Araştırma sonucunda, Cittaslow ağına bağlı bazı kentlerin cadde, sokak yönlendirme ve işaretleme dizge tasarımları, literatür taraması ve uzman görüşleri doğrultusunda yapılan değerlendirmeler sonucunda yetersiz oldukları görülmüştür. Değerlendirmelerin yapılmasında etkili olan uzman görüşü sonuçları aşağıda verilmiştir.

a. Yönlendirme ve işaretleme tasarımında toplumsal gelişmişlik düzeyi göz önünde bulundurulmalıdır.

b. Yönlendirme ve işaretleme tasarımı, bireysel farklılıklar göz önünde bulundurularak konumlandırılmalıdır.

c. Yönlendirme ve işaretleme tasarımı, bireysel farklılıklar göz önünde bulundurularak tasarlanmalıdır.

d. Yönlendirme ve işaretleme tasarımı, konumlandırılacağı mekândan farklı görsel etkiye sahip olmalıdır.

e. Yönlendirme ve işaretleme tasarımı kent kimliğine uygun olmalıdır. f. Yönlendirme ve işaretleme tasarımı bütçe açısından sınırlandırılmamalıdır. g. Yönlendirme ve işaretleme tasarımı tasarlanırken ürüne dönüşme evresi göz

önünde bulundurulmalıdır.

h. Yönlendirme ve işaretleme tasarımları endüstriyel şekilde ürüne dönüşmelidir.

i. Yönlendirme ve işaretleme tasarımları bazı durumlarda şehrin olanaklarına (zanaatlarına v.s.) bağlı olarak ürüne dönüşmelidir.

j. Yönlendirme ve işaretleme tasarımı şehrin mevsimsel nüfus artışı ve kültürel çeşitliliğine göre tasarlanmalıdır.

k. Yönlendirme ve işaretleme tasarımında belediye logosu yer almamalıdır. l. Yönlendirme ve işaretleme tasarımında cittaslow logosu yer almalıdır.

Öneriler

Bu araştırmada varılan yargılar neticesinde içerisinde bulunan toplumu, mekânı yansıtmada önemli olan çevre grafikleri içerisinde ele alınan yönlendirme tasarımları mekânla arasında kavramsal bir bağ oluşturmalıdır. Bunun yanı sıra tasarım aşamasından önce çevre koşulları ve kültürel değerlerin iyi analiz edilmesi gerekli görülmüştür. Tasarımların toplumla arasında iletişimi güçlendiren, kentin kültürel değerlerini yansıtan, görsel kirliliği ortadan kaldıran, işlevselliği yüksek tasarım uygulamaları yapılabilir.

Bu tasarımlar yönlendirme bilgisini net bir şekilde veren, okunaklı, fark edilir, gündüz ve gece algılanabilir, mekân kavramını içinde barındıran aynı zamanda estetik kaygılara da sahip olabilir.

Yerel yönetimler bu konuda sanat danışmanlarıyla fikir alışverişinde bulunabilir ve bu alana da çok daha hassas davranabilirler. Ayrıca yapılan ya da yapılacak olan tasarımlar; profesyonel, işinde deneyimli tasarımcılar tarafından oluşturulabilir.

Bunun yanı sıra Cittaslow felsefesi iyi benimsenerek oluşturulacak yönlendirme ve işaretleme tasarımları bu felsefe ışığında kente uygun hale getirilebilir.

Kaynakça

Tezler

Bayramoğlu, Nergis (2010). Kullanıcı Algısı Bağlamında Kentsel Kimlik: Barbaros Bulvarı Büyükdere Kentsel Aksı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi

Büyükkaragöz, Tahir. (2018). Soyut Sanat Anlayışının Ön Lisans Grafik Programı Öğrencilerinin Grafik Çalışmalarına Yansıması, Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Gazi Üniversitesi.

Keskin, Enes Battal (2010). Sürdürülebilir Kent Kavramına Farklı Bir Bakış Olarak Yavaş Şehirler (Cittaslow): Seferihisar Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Kütahya: Dumlupınar Üniversitesi.

Can, Nevzat (1999). Kent kimliği, Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Gazi Üniversitesi.

Goncagül, E.Ertunç. (2007) Mekânsal Çelişkilerin Değerlendirilmesinde Çok Boyutlu Algılama Yaklaşımlarının Planlama Sürecinde Kullanımı: İzmir Örneği, Doktora Tezi, İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi.

Erhan, İlhan (1978). Endüstri Tasarımında Kullanıcı-Araç İliskileri Açısından Görsel Bildirisim, Sanatta Yeterlilik Tezi, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, İstanbul.

Güler, Tuğcan. (2008). Grafik Tasarımda Yeni Bir Alan: Bilgilendirme Tasarımı ve Bir Uygulama, Sanatta Yeterlilik Tezi, İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi

Fişenk, Halime (2012). Yönlendirme Dizgelerinde Yerleşke Kimliğine Uygunluk Ve Grafik Tasarım Sorunları: Ankara İli Çankaya İlçesi Kızılay

Mahallesi İçin Yönlendirme Dizgesi Tasarımı, Sanatta Yeterlilik Tezi, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Uyan Dur, Banu İnanç (2011). Bilgilendirme Tasarımında İlkeler, Öğeler ve Uygulama Sorunları “Bilgilendirme Tasarımı Uygulaması”, Sanatta Yeterlilik Tezi, Ankara: Hacettepe Üniversitesi

Karamustafa, Sadık (2003). 21. Yüzyıl Türkiye’sinde Görsel İletişim Tasarımı Eğitimi. Gelişmiş İletişim Teknolojileri Çağında, Türkiye’deki Grafik Tasarım Eğitiminin Geleceğine İlişkin Bir Model Önerisi, Sanatta Yeterlik Tezi. İstanbul: Mimar Sinan Üniversitesi.

Okçu, Burcu. (2007). Dış Mekânda Grafik Tasarım Uygulamaları ve Hacettepe Üniversitesi Şenlikleri İçin Bir Öneri, Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Hacettepe Üniversitesi.

Uçkaç, Leyla. (2006). Kentsel Tasarımın Kent Kimliği Üzerine Etkileri: Keçiören Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Ankara Üniversitesi.

Üzeyiroğlu, M. Faysal. (2009). Kentsel Kimliğin Sürdürülmesinde Muğla Geleneksel Doku Özelliklerinin Kentsel Tasarım Açısından Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

S. Seydioğulları, Hatice. (2018). Kent Kimliğinin Kent Meydanlarına Yansıması: Alanya İskele- Rıhtım Bölgesi Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi.

Sonya Chen, Ying-Hsien. (2006). Wayfinding recommendations for the navigation of Taipei’s Subway System through improved graphic design and sign design, Yüksek Lisans Tezi, Lowa/ABD: Iowa State University

Makaleler

A. Satır, Dide. (2015). Dijitalleşmenin Kentsel Kimlik Bağlamında Çevresel Grafik Tasarıma Etkisi: Led Tabela Örneği, The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication (TOJDAC), 5, 1.

Bulut, Duygu Merve., Uslu, Özlem. (2017). Mekan Tasarımlarında Bilgilendirme ve Yönlendirme Elemanlarının İncelenmesi, Forum Mersin Örneği, İdil sanat ve Dil Dergisi (İdil), 6,37,6

Hayta, Yasemin. (2016). Kent Kültürü ve Değişen Kent Kavramı, Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2, 5.

Friendly, Michael (2007). A brief history of data visualization, Handbook of Computational Statistics: Data Visualization, Vol. 3, 1-34. Heidelberg: Springer- Verlag.

Duran Sağocak, Mehtap (2005). Ergonomik Tasarımda Renk, Trakya Univ J Sci 6, 1. 77-83. http://www.trakya.edu.tr/Enstituler/FenBilimleri/fenbilder/index.php

Taşçıoğlu, Melike., Erdoğan Aydın, Dilek. (2015). Grafik Tasarımın Bilgilendirme ve Yönlendirme Tasarımındaki Rolü ve Londra-Eskişehir Örnekleri Üzerinden Bir İnceleme, Anadolu Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, 5,2. 227-245.

Tekeli, İlhan., (1990). Bir Kentin Kimliği Üzerine Düşünceler, Prof. Dr. Mücella Kıray’a Armağan, Marmara Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 1 (2), 251-259.

Bildiriler

Bull, K.-Verena, Ziemann Jörg ve Loock Hauke. (2003). Information Design, Hamburg Üniversitesi, s. 55

Öztan, Yüksel (2003). Doğa-Sanat-Yasadığımız Çevre ve Peyzaj Mimarlığı, 7. Ulusal Sanat Sempozyumu; 28-29 Mayıs 2003-Ankara; (s.122-140). Ankara: Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi.

Turgut, Erol (2003). Yaşam Alanlarından Alınan İşaretler. 7. Ulusal Sanat Sempozyumu “Sanat ve Çevre”, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yayınları, 172-178.

USLU, Aysel (2009), “Sürdürülebilir Yeşil Kent Fikirleri, Örnekleri Ve Türkiye için Dersler”, XXI. Uluslararası Yapı ve Yaşam Kongresi Bildiriler Kitabı, Bursa: TMMOB Mimarlar Odası Yayını, s. 49-58.

Kitaplar

Artut, Kazım. (2004). Sanat Eğitimi Kuramları ve Yöntemleri, (3. Baskı). Ankara: Anı Yayıncılık

Becer, Emre. (2006), (2015). İletişim ve Grafik Tasarım, (6. Baskı), (10. Baskı). Ankara: Dost Yayınevi.

Bierut, Michael., Drenttel, William. ve Heller, Steven. (2002). Looking Closer Four Critical Writings on Graphic Design, NY: Allworth Press.

Calori, Chris. (2007). Signage and Wayfinding Design: A Complete Guide to Creating Environmental Graphic Design Systems, New Jersey and Canada: John Wiley & Sons Inc.

Ekim, Tahir., Keskin, Ebru., Uzunuer, Emel., Uçar, İlhan., Kaya, Gönül., (2018). 11. Sınıf Grafik Tasarım Ders Kitabı, Ankara: Ankara

Garland, Ken (2008). Mr. Beck’s Underground Map: A History, London: Capital Transport.

Gibson, David (2009). The Wayfinding Handbook / Information Design For Public Places, New York: Princeton Architectural Press

Kınık, Mustafa. (2006). Grafik Tasarım Tarih ve Teknoloji, (2. Baskı). Ankara: Gazi Kitabevi

Heller, Steven, Fernandes, Teresa. (2002). Becoming a graphic designer: a guide to careers in design, New York: John Wiley and Sons.

Meuser Philip. ve Pogade Daniela. (2010). Construction and Design Manual Wayfinding and Signage, Berlin: DOM Publishers.

Mollerup, Per. (2005). Wayshowing: A Guide to Environmental Signage Principles and Practices, Lars Müller Publishers.

Okay, Ayla. (2002) .Kurum Kimliği, 3.bs., MediaCat, İstanbul,

Poggenpohl, Sharon Helmer. (1993). Graphic Design: A Career Guide and Education Directory [Elektronik Sürüm], The American Institute of Graphic Arts.

Shiva, Vandana, (2010), Yeryüzü Demokrasisi, (Çev: Ali K. Saysel, Elçin Gen ve Onur Günay), İstanbul: Bgst Yayınları.

Tepecik, Adnan. (2002). Grafik Sanatlar, Ankara: Detay Yay.

Uebele, Andreas., Schmidt-Friderichs, Karin. (2007). Signage Systems & Information Graphics: A Professional Sourcebook, Thames & Hudson.

Yıldız, Kazım. Sipahioğlu, Şengün. Yılmaz, Mehmet. (2000). Çevre Bilim, Ankara: Gündüz Eğitim ve Yayıncılık.

Yurtseven, H. Rıdvan, Ozan KAYA ve Serhat HARMAN (2010), Yavaş Hareketi, Detay Yayıncılık, Ankara.

Elektronik Kaynakça Sanal-1:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Cittaslow Erişim Tarihi: 01.08.2018 Sanal-2:

http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_bati&arama=kelime&guid=TDK.BAT I.586682 bbbe96a6.29417363 Erişim Tarihi: 01.08.2018

Sanal-3:

http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_bati&arama=kelime&guid=TDK.BAT I.58669d a6753a87.92967460 Erişim Tarihi: 01.08.2018

Sanal-4:

www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&kelime=K%C3%9CLT%C3%9CR Erişim Tarihi: 01.08.2018

Sanal-5:

https://segd.org/ Erişim Tarihi: 06.02.2019 Sanal-6:

https://www.disabilityrightsuk.org/news/2017/july/transport-london-maps-make- tube-journeys-comfortable-and-accessible Erişim Tarihi: 29.01.2019

Sanal-7:

https://www.metro.istanbul/YolcuHizmetleri/AgHaritalari Erişim Tarihi: 29.01.2019 Sanal-8:

https://shiftdelete.net/new-york-metrosunda-teknoloji-devrimi-73616 Erişim Tarihi: 29.01.2019

Sanal-9:

https://segd.org/seattle-children’s-hospital Erişim Tarihi: 29.01.2019

Sanal-10:

http://www.ilerinumarataj.com/istanbul-buyuksehir-belediyesi-sartnamesi Erişim Tarihi: 29.01.2019

Sanal-11:

https://twitter.com/Seda_Ozen/status/887992293579476992 Erişim Tarihi: 31.01.2019

Sanal-12:

http://blog.8faces.com/post/16581969568/dual-function-sign Erişim Tarihi: 30.01.2019

Sanal-13:

http://blog.8faces.com/post/16581969568/dual-function-sign Erişim Tarihi: 30.01.2019

Sanal-14:

https://www.designspiration.net/save/839829109 Erişim Tarihi: 30.01.2019 Sanal-15:

https://www.designweek.co.uk/issues/30-march-5-april-2015/paula-scher-uses- revolutionary-typeface-in-rebrand-of-the-new-school/ Erişim Tarihi: 30.01.2019

Sanal-16:

https://tr.pinterest.com/pin/503066220859983148/ Erişim Tarihi: 31.01.2019

Sanal-17:

https://www.haberturk.com/taksilere-d-segmenti-sarti-geldi-renkleri-turkuaz-ve- siyah-olacak-1998115

Sanal-18:

https://www.haberturk.com/taksilere-d-segmenti-sarti-geldi-renkleri-turkuaz-ve- siyah-olacak-1998115 Erişim Tarihi: 31.01.2019

Sanal-19:

http://bizimhendek.com/haber/9665/hendek-cadde-ve-sokaklarina-numarataj Erişim Tarihi: 01.02.2019

Sanal-20:

https://tr.pinterest.com/pin/137993176062876293/ Erişim Tarihi: 01.02.2019

Sanal-21:

https://tr.pinterest.com/pin/362750944979778801 Erişim Tarihi: 01.02.2019 Sanal-22:

http://dragfepic.pw/Monolithic-posts-EGD-wayfinding-t-National-parks.html Erişim Tarihi: 02.02.2019

Sanal-23:

http://dragfepic.pw/Monolithic-posts-EGD-wayfinding-t-National-parks.html Erişim Tarihi: 02.02.2019

Sanal-24:

https://tr.pinterest.com/pin/568509152931020873/ Erişim Tarihi: 02.02.2019 Sanal-25:

https://landscapearchitecturemagazine.org/2016/07/19/the-big-sprig/ Erişim Tarihi: 02.02.2019 Sanal-26: http://despicto.pw/Sinalizao-Silesian-Museum-parte-externa-Signage-t.html Erişim Tarihi: 02.02.2019 Sanal-27: http://despicto.pw/Sinalizao-Silesian-Museum-parte-externa-Signage-t.html Erişim Tarihi: 02.02.2019 Sanal-28:

https://tr.pinterest.com/pin/497788565040214676/ Erişim Tarihi: 02.02.2019

Sanal-29:

https://tr.pinterest.com/pin/523543525430109124 Erişim Tarihi: 02.02.2019 Sanal-30:

https://www.pinterest.ch/pin/364650901060719716/ Erişim Tarihi: 31.01.2019 Sanal-31:

https://tr.pinterest.com/pin/328973947770996685/ Erişim Tarihi: 02.02.2019 Sanal-32:

https://www.miramarsignworks.com/sign_products_services/monuments.html Erişim Tarihi: 04.02.2019

Sanal-33:

http://www.reklamatay.com.tr/urunler/yonlendirme-levhasi-536 Erişim Tarihi: 04.02.2019

Sanal-34:

https://tr.pinterest.com/pin/315181673903807304/visualsearch/?x=16&y=16&w=53 0&h=671 Erişim Tarihi: 04.02.2019

Sanal-35:

http://www.umdereklam.com/89/kopuk-harf-tabela Erişim Tarihi: 04.02.2019 Sanal-36:

https://tr.pinterest.com/pin/705798572823680884/ Erişim Tarihi: 04.02.2019 Sanal-37:

Sanal-38:

http://sustainablecities.dk/en/actions/a-paradigm-in-progress/cittaslow-putting- quality-of-life-first Erişim Tarihi: 15.03.2019

Sanal-39:

https://cittaslowturkiye.org/#cittaslow Erişim Tarihi: 15.03.2019 Sanal-40:

http://sustainablecities.dk/ Erişim Tarihi: 23.03.2019 Sanal-41: http://www.trakyagezi.com/vizenin-uyelige-kabulu-ekseninde-cittaslow/ Erişim Tarihi: 25.03.2019 Sanal-42 http://www.milliyet.com.tr/dunyanin-161--sakin-sehri-persembe-oldu-gundem- 1620943/ Sanal-43:

https://cittaslowturkiye.org/ Erişim Tarihi: 25.03.2019 Sanal-44:

https://cittaslowturkiye.org/cittaslow-gerze/Erişim Tarihi: 25.03.2019 Sanal-45:

http://www.gerze.bel.tr/sayfa/gerze-hakkinda/ Erişim Tarihi: 25.03.2019 Sanal-46:

Ekler

EK-1

Uzman Görüşü Formu

Değerli Hocam;

Selçuk Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Anasanat Dalında yüksek lisans tez çalışması yapıyorum. Tez danışmanım Doç. Dr. Ali Atıf Polat ile birlikte yürüttüğümüz, “Kent Kimliği Kapsamında Cittaslow Hareketinin Çevre Grafiğine Yansıması: Gerze Örneği” adlı araştırmamda görüşlerinize ihtiyaç duymaktayım. Verdiğiniz öneri ve görüşler, seçtiğimiz çevresel grafik tasarım içerisinde ele aldığımız yönlendirme ve işaretleme tasarımlarının nasıl olması gerektiği konusunda sonuca ulaşmamı sağlayarak araştırmama katkı sağlayacaktır.

Saygılarımızla.

Cittaslow hakkında bilgi edinmek için sayfa yönlendirmesine tıklayın. https://cittaslowturkiye.org/#cittaslow

No Sorular Katılıyorum Kısmen

Katılıyorum

Katılmıyorum

1

Yönlendirme ve işaretleme tasarımında toplumsal gelişmişlik düzeyi göz önünde bulundurulmalıdır.

2

Yönlendirme ve bilgilendirme tasarımı, bireysel farklılıklar göz önünde

bulundurularak konumlandırılmalıdır.

3

Yönlendirme ve bilgilendirme tasarımı, bireysel farklılıklar göz önünde

4

Yönlendirme ve bilgilendirme tasarımı, konumlandırılacağı mekandan farklı görsel etkiye sahip olmamalıdır

5 Yönlendirme ve bilgilendirme tasarımı kent kimliğine uygun olmalıdır.

6 Yönlendirme ve bilgilendirme tasarımı bütçe açısından sınırlandırılmamalıdır.

7

Yönlendirme ve bilgilendirme tasarımı tasarlanırken ürüne dönüşme evresi göz önünde bulundurulmalıdır.

a. Tasarımlar endüstriyel şekilde ürüne dönüşmelidir.

b. Tasarımlar şehrin olanaklarına (zanaatlarına v.s.) bağlı olarak ürüne dönüşmelidir.

8

Yönlendirme ve bilgilendirme tasarımı şehrin mevsimsel nüfus artışı ve kültürel çeşitliliğine göre tasarlanmalıdır.

Özgeçmiş

T. C.

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü

Özgeçmiş

Adı Soyadı: Zehra ÇOLAK TOPAKLI

Doğum Yeri: Sakarya/HENDEK

Doğum Tarihi: 14.10.1993

Medeni Durumu: Evli

Öğrenim Durumu

İlköğretim: Osmangazi İlköğretim Okulu/Kocaeli-Gebze

Lise: Çolakoğlu Anadolu Kız Meslek Lisesi/ Grafik ve Fotoğraf/Kocaeli-Gebze

Lisans. Gazi Üniversitesi/Sanat ve Tasarım Fakültesi/Grafik Tasarımı/Ankara

İş Deneyimi: (Doldurulması isteğe bağlı)

Birinci Reklam/Stajyer-Grafik Tasarımcı/2010-2011 Şimal Ajans/Grafik Tasarımcı/2015-2016

Sinop Üniversitesi Gerze Meslek Yüksekokulu/Grafik Tasarım Programı- Basın ve Yayım Teknolojileri Programı/Yarı Zamanlı Öğretim Görevlisi/2016-2017

Aldığı Ödüller: (Doldurulması isteğe bağlı)

Cumhuriyet Konulu Resim Yarışması/İl Birinciliği/2004 Çevre Kirliliği Konulu Resim Yarışması/İl Üçüncülüğü/2007

Tel: 0542 227 61 91

Adres:

Benzer Belgeler