• Sonuç bulunamadı

1. BÖLÜM

3.2. Caixa Forum (Mediodia Elektrik Santrali)

Tez çalışmasının bu bölümünde; Türkiye’deki örnekle eş değer özelliklere sahip, yeniden işlevlendirme ile sanatsal mekân olarak kullanımına devam edilen Caixa Forum (Mediodìa Santrali) incelenmiştir.

Bu kararı vermekteki en temel neden ise binanın endüstri geçmişiyle loft özelliklerini barındırması ve yeni işleviyle birçok insanı aynı anda barındırabilecek planlamasıyla, Avrupa’nın en önemli sanatsal mekânları arasında sayılmasıdır. Caixa Forum’un tarihi geçmişi, mimari özellik ve bilgileri, yeniden işlevlendirilme süreci bu bölümde ele alınmıştır.

3.2.1. Caixa Forum (Mediodìa Elektrik Santrali) Tarihçesi

1899 yılında Jesús Carrasco tarafından tasarlanmış İspanya’nın Madrid şehrinde Paseo Del Prado meydanında inşa edilmiştir. Enerji santrali olarak kullanılan Mediodia Santrali, kömür kullanarak Madrid’in güneyine elektrik sağlamaktaydı.

1924 m²’lik alan kaplayan santral Madrid’in 19 yy. erken dönem mimari binaları arasında

önemli bir yere sahiptir. Bina tipolojisine bakarsak, yapı yan yana iki paralel binadan oluşmaktadır. Bina granit taban kaide üzerinde, taşıyıcı olarak tuğla duvarlardan oluşmaktaydı. Çelik perçinleme biçiminde ahşap kafes tavan sistemi bulunmaktaydı. Üç buhar kazanı bulunan santralin, çatısından gün ışığının içeri alınması için aynı zamanda havalandırma için geniş iki boşluk bulunmaktaydı.

Şekil-3.2.1: Madrid, Mediodia Santrali Dönüşüm Öncesi Görünüm

Tablo 3.2: Yurt Dışında Yeniden İşlevlendirilen Sanayi Yapı Analizi YURTDIŞINDA YENİDEN İŞLEVLENDİRİLEN SANAYİ YAPILARININ ANALİZ

TABLOSU ÖRNEK 2

CAIXA FORUM SANAT GALERİSİ /MEDIODIA ELEKTRİK SANTRALİ

RESİM

TARİH 1899 2008

MEVKİ MADRID MADRID

ÜRETİM

SEKTÖRÜ Elektrik Kültür, Sanat Merkezi

KULLANIM

ALANI 1924 m

2 8000 m2

HİZMET

ALANI KAMU KAMU

ENERJİ

GÜCÜ KÖMÜR _

KURUCU /

İŞLETMECİ Jose Batlle Caixa Vakfı

YAPININ MİMARİ DURUMU

Yapı, ahşap kafes tavan ve taşıyıcı olarak tuğla duvar örgüsü olarak inşa edilmiştir. Alanda makine, buhar kazanları, depolar bulunmaktaymış.

Onarım ve restorasyon işlemleri gerçekleştirilen mevcut yapının sadece dış strüktürü korunarak ve yeni eklene ilave yapıyla sanatsal etkinliklerin yapıldığı büyük bir yapı olarak yeniden

Şekil-3.2.2: Caixa Forum’un Bölge İçindeki Konum Görünümü

Kaynak: Google Earth

Şekil-3.2.3: Madrid, Mediodia Santrali Dönüşüm Öncesi Görünüm

Kaynak: Url-26

3.2.2. Caixa Forum (Mediodìa Elektrik Santrali) İşlevlendirilme Süreci

Bina 2001 yılında Caixa Vakfı tarafından satın alınmıştır. 2001-2003 yılları arasında projelendirme çalışmaları yapılmıştır.

Bir yapının, kentin tarihi açısından ne derece önemli olduğuna karar veren komisyon, santralin sınırlı korunması ve kamu yararı gözetilerek mimari müdahaleye uğrayabileceği yönünde karar alınmıştır (Cohn, D, 2008).

Binanın dönüşümü için ünlü mimarlar Herzog & de Meuron ile çalışılmıştır. Mimarlar binanın dönüşümü için gerekli olan alanı düşünerek binaya müdahale bulunmuşlardır. Projenin yeni işlevi için ve gereken alanları ortaya çıkarmak için artık ihtiyaç duyulmayan, binanın temelleri, bodrum katı ve diğer parçalarını sökmüşlerdir. Bu sebeple çatıdan başlanarak binanın içi tamamen boşaltılmıştır. Mimari olarak binada kullanılabilecek kalan tek malzeme cephedeki tuğla kaplama olmuştur.

Enerji santralinin içi, programda belirtilen tüm işlevleri barındıracak kadar sıkışık olduğundan, genişletmek için üç çözüm ortaya konmuştur. Mevcut binayı, plazada bir kopyayla kazmak, yükseltmek veya ikiye katlamak için onu doldurmak ve siteyi bir kez daha boğucu hale getirmekti. Herzog ve De Meuron ilk ikisini seçmiş ve birleştirmiştir, hem mimari hem de teknik virtüözlerle yarışmışlardır (Url-27).

3.2.3. Caixa Forum (Mediodia Elektrik Santrali) Mimari Dil ve Yapı Malzemesi

Tuğla cephenin korunduğu yapının üstüne çelikten yapılan yeni bir bina inşa edilmesi kararı verilmiştir. Yapının üst kısmına inşa edilen katları paslanmış görünümlü bir çelik ile sarmalaması, santralle ait olan kabukla uyumlu olması ve yapıya uygun görünmesi adına paslandırma çalışması yapılmıştır.

Yapılan dönüşümle beraber eksi iki kat ve üst kısma eklenen katlarla beraber yedi katlı yeni bir bina inşa edilmiş, 8000 m² alana sahip Caixa Forum 2008 yılında açılmıştır.

Şekil-3.2.4: Madrid, Mediodia Santrali Dönüşüm Aşamasından Görünüm

Şekil-3.2.5: Madrid, Mediodia Santrali Dönüşüm Aşamasından Görünüm

Kaynak: Url-29

Şekil-3.2.6: Madrid, Mediodia Santrali Dönüşüm Aşamasından Görünüm

Kaynak: Url-30

Jacques Herzog da binanın yeniden işlevlendirilmesi ile ilgili olarak şunları söyledi: “Dikey yeşil alan, Paseo Del Prado’nun bahçesiyle de bir bağlantıyı sağlıyor. Eski santralde, tüm

tasarımcıların ilgisini çeken en önemli materyal, kırmızı tuğladan duvarlardı. Bu yüzden de, kırmızı tuğla duvarlar, yeni yapılan tasarımın en göze çarpan öğesi haline geldi. Öncelikle, cerrahi bir operasyona giriştik ve binanın tabanıyla diğer parçalarını birbirinden ayırdık. Böylelikle, oldukça zor da olsa, karşılaşabileceğimiz pek çok problemi en başından bertaraf etmiş olduk.” (Url-31).

3.2.4. Caixa Forum (Mediodìa Elektrik Santrali) İç Mekân Organizasyonu

Caixa Forum bünyesinde sergi salonları, konferans salonu, medya kütüphanesi,

konservasyon ve restorasyon atölyeleri, çok amaçlı atölyeler, sanat eserleri için depolar, dinleme salonu, kafeterya gibi birçok alanı bünyesinde bulundurmaktadır. Caixa Forum 7 kattan

oluşmaktadır. Bu katlarda sırasıyla;

Kat -2: Otopark, sanat alanı, fuaye ve oditoryum

Kat -1: Çok amaçlı odalar, konservasyon atölyeleri, depo Zemin Kat: Kamusal alan, meydana erişim noktası 1.Kat: Giriş holü, kafeterya, dükkân-kitapçı

2. Kat: Showroom

3.Kat: Sergi salonu ve medya kütüphanesi

4.Kat: Restoran, idari ofisler bulunmaktadır. (Fernández Galiano, Luis)

Şekil-3.2.7: Madrid, Caixa Forum Kat Planları Görünümleri

Şekil-3.2.8: Madrid, Caixa Forum İşlevlendirme Sonrası Çıkarılan ve İlave Edilen Alanlar

Bina sanatseverler için yapısı itibari ile adet bir çekim noktası haline gelmiştir. Proje de yapılan en önemli müdahalelerden biri de kamusal bir meydan yaratmak için mevcutta olan granit taban kaldırılarak santralin sanki yer çekimine karşı duruyormuş gibi görünmesi sağlanmış binayı iki ayrı parçaya ayırmıştır. Caixa Forum’un girişi de bu noktadan sağlanmıştır. Bu açıklık herkes için bir buluşma noktası ve dinlenme noktası haline gelerek simgeleşmiş bir mekân olmuştur.

Şekil-3.2.9: Madrid, Caixa Forum Plaza (Zemin) Kat Planı

Kaynak: Url-33

Plazanın bulunduğu alan, metal görünümlü dayanıklı kompozit malzeme ile kaplanarak boşluktaymışsın gibi bir hissiyat uyandırması amaçlanmıştır. Ayrıca yapılan bu kaplama malzemesi,

eski santral binasına ait cephelerin güçlendirilmesi için kullanılmış üç adet devasa büyüklükteki destekleyici ayakları da gizleme görevini üstlenmiştir. Plazanın içerisine girdikten sonra heykelsi bir görünüme sahip olan sarmal merdiven Caixa Forum’un alt ve üst katlarına ulaşımı sağlamak için orta noktaya konumlandırılmıştır.

Şekil-3.2.10: Madrid, Caixa Forum Girişi Karşılama Alanı

Kaynak: Url-34

Şekil-3.2.11: Madrid, Caixa Forum Merdiven Görünümü

Şekil-3.2.12: Madrid, Caixa Forum Güçlendirme Çalışması Kesiti

Kaynak: Schnetzer, Heinrich, Dr., dipl Ing. ETH, WGG Schnetzer Puskas Ingenieure AG,2008

Santrale ait eski pencerelerin bir kısmı kapatılarak yapıya uygun tuğlalarla doldurulmuştur. Mimarlar tarafından gerekli görülen yeni mekânlar içinse geometrik yeni pencere açıklıkları

oluşturulmuştur. Tuğla duvarlarla kaplı alanda birinci seviyede lobi alanı ikinci ve üçüncü seviyede ise sergi alanları ve medya kütüphanesi oluşturulmuştur.

Şekil-3.2.13: Madrid, Caixa Forum Dış Cephe ve Pencere Görünümleri

Lobinin bulunduğu alan son derece sade bir şekilde düzenlenmiştir. Tavan düzenin de binanın kirişleri çelik kompozit ile kaplanmış olarak göze çarpmaktadır. Ayrıca teknik elemanlar,

havalandırma ve aydınlatma ekipmanları bilinçli olarak gözle görülür şekilde açıkta bırakılmıştır.

Bu şekilde yapının geçmişi unutulmayarak loft yapı olmasına atıfta bulunulmuştur. Lobi bankosu ise bütün mekanın soğuk etkisine rağmen tümüyle sıcak renkli ahşap seçilerek yapılmıştır ve mekan içerisinde algılanması sağlanmıştır.

Şekil-3.2.14: Madrid, Caixa Forum Lobi Katı Görünümü

Kaynak: Url-38

Şekil-3.2.15: Madrid, Caixa Forum 1. Kat Planı

Sergileme salonlarının bulunduğu üçüncü kattan itibaren, santralin tuğla duvarları seviyeli

olarak kaldırılmaya başlanmıştır. Yeniden işlevlendirmenin getirmiş olduğu yeni alanları tamamlamak dördüncü kattan sonrası için, cephe ve çelik uzantısı çatısını tutmak için, çelik bir çerçeve yapıya eklenmiştir.

Sergileme alanlarında kompozit kiriş ağları iki katına çıkarılarak bu kat iki büyük katmandan oluşturulmuştur. Katlar 3 metre aralıklarla betonla kaplanmış bir kompozit tabana kalibre edilmiş kirişlerden oluşturulmuştur. Aydınlatma ve havalandırma sistemleri her bölümün ortasına düzenli olarak yerleştirilmiştir (Schnetzer, Heinrich). Tamamen beyaz bir alandan oluşan bu kat sergilenen eserlerinin öne çıkması için, geri planda kalması düşünülerek sade yapılmıştır.

Şekil-3.2.16: Madrid, Caixa Forum Sergi Alanı Görünümü

Kaynak: Url-40

Endüstriyel yapılar, diğer yapı türlerine göre gün ışığı ve yapay ışık konusunda üzerinde düşünülerek tasarlanmış bir durumu içermektedir. Endüstriyel yapılar ışık kullanımında, işlevlerinin gerektirdiği doğrultuda gün ışığını kontrollü bir biçimde içeri alan mekânlardır. Bu yapıların

dönüşümlerinde, dönüşüm şeması, çevre konumu ve yeni işlev ihtiyaçları doğrultusunda gün ışığı ya da yapay ışık gereksinimine göre yapının kabuğunun ve strüktürünün değerlendirilmesi

durumunu gerektirmektedir. Endüstriyel bir yapının yeniden işlevlendirilmesi durumunda ışık alımı, plan ve kesitleri doğrultusunda yapılan yapısal analizleriyle işlev seçiminden önce incelenmelidir. Bu analizler sonucu yapıya en uygun işleve karar vermek, yapı üzerinde en az kalıcı tahribat ile

dönüşüm yapmak, yapının ileriki zamanlarda tekrar dönüştürülme olasılığına karşı yapıyı korumuş olacaktır (Büyükarslan, Benay., Güney, E.Dilay).

Şekil-3.2.17: Madrid, Caixa Forum 4. Kat Planı

Kaynak: Url-41

Forumun son katı idari birimler ve restauranta ayrılmıştır. Binanın cephesini çevreleyen orijinal dış cephe içerisinde kalan bu alanlar ziyaretçiler içinde görsel bir farklılık yaratmıştır. İspanya ve Portekiz’in haritasını temsil eden pikselli metal örgü cepheye uygulanmıştır. Paslı metal üzerine açılmış piksel görüntülü metal örgü ile süslenmiş cephe ve dikey yeşil duvarın muhteşem manzarası foruma basit ama etkili bir ayrıcalık katmıştır. Yapılan bu metal örgü cephe kaplaması camların önüne yerleştirilip günün her saatinde ziyaretçiler için ışık gölge oyunlarının olduğu görsel bir kata dönüştürülmüştür. Bu metal örgü güneş ışınları filtrelemiş ve mekâna yumuşak bir

aydınlatma görevi üstlenmiştir. Ziyaretçilerin hem dinlenebildikleri hem de Madrid manzarasını izleyebilecekleri teras katı farklı dokusuyla her ziyaretçinin dikkatini çeken bir mekân olmuştur. Çevresindeki binalar ile kent siluetiyle uyum içinde kalması da mimari açısından dikkat çekici olmuştur.

Şekil-3.2.18: Madrid, Caixa Forum Metal Örgü Cephesinden Görünüm

Kaynak: Url-42

Jacobsen sandalyeleri ile Herzog ve De Meuron tarafından restorant için tasarlanan silikon tavan lambaları akşam saatlerinde ise görsel efekti tam tersine çeviren en önemli unsurlar olmuştur. Aydınlatmalar, restorant bir deniz feneri gibi içerden dışarıya ışık saçan bir binaya dönüştürmüştür.

Şekil-3.2.19: Madrid, Caixa Forum Restaurant Görünümü

Şekil-3.2.20: Madrid, Caixa Forum Restaurant Görünümü

Kaynak: Url-44

Şekil-3.2.21: Madrid, Caixa Forum Ofis Birimleri ve Cephe Kaplaması Görünümü

Kaynak: Url-45

Paseo del Prado meydanın da Caixa Forum’un plaza girişinin olduğu alana 4 katlı binanın 24 m yüksekliğindeki yan duvarına, Herzog ve De Meuron’un isteği üzerine botanikçi bilim adamı Patric Blanc tarafından dikey bir bahçe yapılmıştır. 250 farklı türden bitkinin olduğu duvarda 15.000 adet bitki kullanılmıştır Caixa Forum’la renk anlamında kontrast bir görüntü elde etmiştir. Binaların dışını plastik kaplamalı alüminyum levhalarla kaplayan Blanc, kaplamaların üzerine sentetik keçe benzeri bir madde ile örtmüştür. Bitkilerin yüzeye tutunmasını sağlayan sentetik keçe, aynı zamanda suyu da tutarak bahçenin büyümesini sağlamıştır. Kullanılan suyu, yağmur

Şekil-3.2.22: Madrid, Caixa Forum ve Dikey Bahçe Akşam Görünümü

Kaynak: Url-47

Şekil-3.2.23: Madrid, Caixa Forum’un Dikey Bahçe İle Uyumu Ve Kesiti

Kaynak: Url-48

Herzog ve De Meuron yapıyı tasarlarken sadece yukarıya doğru çalışmamışlar eksi seviyelere de inmenin mümkün olduğunu fark etmişlerdir ve plaza seviyesinden eksi iki kat daha inerek burada da otopark, çok amaçlı atölyeler, fuaye alanı ve oditoryum mekânları tasarlamıştır.

Şekil-3.2.24: Madrid, Caixa Forum Fuaye Alanı Görünüm

Kaynak: Url-49

Şekil-3.2.25: Madrid, Caixa Forum -2. Kat Planı

Şekil-3.2.26: Madrid, Caixa Forum Oditoryum Görünümü

SONUÇ

Bu tezin konusu olan loft yapıların; kavramını, zamanla beraber dönüşümünü, korunmalarını ve endüstriyel miras başlıkları ile ilgili olarak yeniden işlevlendirilmesi ile bu kavramlar irdelenmiş ve açıklanmıştır.

1960’lı yıllarda sanayi yapılarının terk edilmesi sonucu Manhattan’da başlayan loft tarzı yaşam, endüstriyel geçmişe sahip alanların yeniden değer kazanması ve işlevlendirilerek günümüzde seçkin bir tasarım tarzı olan loft mekân tarzını üretmiştir. Loft yapıların dikeyde ve yatayda sağladıkları kullanım kolaylıkları, farklı renk, doku, malzeme kullanımları, esnek plan düzenleri sayesinde farklı mekânsal çözümlemelere ve donatılara ortam sağlamaları son yıllarda bu yapılara olan ilgi ve alakayı artırmıştır. Loft kavramanın mimari ve yapısal özelliklerinin kesin bir şekilde tanımlanması, günümüzde yapılan bazı yapıların bu kavramlar göz önüne alınarak yapılan ve sahte loft mekânların orijinalinden ayırt edilebilmesi gerekmektedir. Günümüzde Türkiye’deki loft yapılar incelendiğinde Avrupa ve Amerika’daki gibi uzun yıllara dayalı bir geçmişe sahip olmadığı görülmektedir. Türkiye’deki çoğu yapının çok büyük endüstriyel tesisler olmadığı daha küçük çaplı tesisler ve sanayi yapıları oldukları görülmektedir.

Zaman içinde sahip oldukları işlevi yitirerek, terk edilmiş ve atıl duruma düşmüş endüstri yapılarını yeniden geri kazanmak için endüstriyel miras kavramı ortaya çıkarılmıştır. Endüstriyel miras olarak korunan yapılar, içinde mevcut barındırdıkları alet, makine, teçhizat ile beraber ele alınmıştır. Yine de bu yapıları olduğu gibi korumak yapıların sürekliliği için yeterli olamamaktadır.

Yeniden işlevlendirme, kaderine terk edilmiş bu tür yapıların, güncel ihtiyaçlar doğrultusunda yeninden değerlendirilerek hayata katılabilmeleri için önemli bir araç olmuştur. Yeniden işlevlendirme ile ilgili müdahalelerde bulunulmadan önce, yapının korumaya değer özellikleri belirlenmeli ve analizleri yapılmalıdır. Yeni işleviyle hayata devam edecek olan yapı, tarihin bir parçası olarak halkın hafızasında kendi has özelliklerini kaybetmeden müdahalede bulunulmalıdır. Bütün bunların yapılmasından sonra yeni işlev için gerekli olan alanlar belirlenmeli yapıya en az müdahale ile ortaya çıkarılmalıdır.

Ülkemizde endüstriyel geçmişe sahip yapıların kültürel miras olarak değerlendirilme anlayışı henüz yeni sayılmaktadır. İstanbul’da bulunan bir yeniden işlevlendirme örneği seçilmiş, diğer yeniden işlevlendirme yapılmış binalar ile birçoğunun sanatsal mekân, müze ve üniversite olarak kullanıldığı görülmüştür.

Belirlenen karşılaştırmalı analiz yöntemi ile İstanbul’dan seçilen, eğitim yapısı ve kültür sanat merkezi olarak yeniden işlevlendirilen Silahtarağa Elektrik Santrali (Santral İstanbul) içerisindeki Enerji Müzesi ile yine elektrik üretim binası olarak Madrid’den Caixa Forum seçilmiş ve incelenmiştir.

Yapılan literatür araştırmaları, inceleme ve analiz yöntemleri sonuçları şunu gösteriyor: Silahtarağa Elektrik Santrali (Santral İstanbul);

Serbest plan, geniş pencereler, çıplak strüktür, yüksek tavana sahip temel loft kriterlerini taşıyan; günümüzde ise eğitim, kültür ve sanat merkezi olarak dönüştürülüp kullanılan; aslında endüstriyel faaliyetlere yönelik oluşturulmuş mekânları, tarihi dokusu ve endüstriyel geçmişi ile bir “gerçek lofttur”. Mekânsal kullanım bakımından ele alındığında ise bir “ticari/kamusal lofttur”. (Karagöz, 2007).

Caixa Forum’da da serbest plan, geniş pencereler, çıplak strüktür ve yüksek tavana sahip olmasıyla beraber geçmişinde de endüstriyel faaliyet göstermiş olması ile “gerçek bir lofttur”. Günümüzde ise kültür ve sanat merkezi olarak işlevini sürdürmesi ile de mekânsal ölçütler bakımından “ticari/kamusal lofttur” diyebiliriz.

Santral İstanbul’un bulunduğu konum ve çevresi ile ele alındığında dönüştüğü süreçte ortaya çıkan kullanım alanları, planlamanın doğruluğunu ortaya koymaktadır. Şöyle ki bugünkü misafir ağırlama yapıları(lojman) ve yönetim birimlerine ait olan yapılar(lojman) eski işlevleriyle de benzer özelliklerle kullanılmalarından dolayı yeni işlevleriyle de örtüşmektedirler. Bugün kantin, kafe olarak kullanılan atölye binası ise Santral’in bahçesindeki merkezi konumundan ve ulaşılabilirliğinin kolay olması düşünüldüğünden bu şekilde işlevlendirilmiştir. Yıkılan kazan dairelerinin yerine yeniden inşa edilen Çağdaş Sanatlar Müzesi ise mekânsal durumu ve işlevsel olarak Santral İstanbul’la bağlantılı olacak şekilde işlevlendirilmiştir. Bütün bu yapılar arasında kalan eskiden de üretim binaları ile lojman binalarını ayıran yeşil alan bugünkü yürüyüş aksını ve kafeler arasındaki kamusal geçiş alanını sağlayarak sürdürülebilir bir alan olduğunu hissettirecek şekilde düzenlenmiştir.

Mimari dili açısından Santral İstanbul yapıldıkları dönemlerin özelliklerini taşıyan her yapı, bugün hala o özelliklerin çoğunu taşıyarak geçmişi ile şu an ki durumu arasındaki ayrılıklar vurgulanarak, günümüze uygun şekilde müdahalelerle yeni işlevini sürdürmektedir.

Yapıda yapılan restitüsyon çalışmaları sonrası eklenen zemin ve tavandaki güçlendirmeler ve eklemeler, eski ile yenisi arasındaki farkları ortaya koyacak şekilde fakat eskiyle de uyumlu olacak şekilde düzenlenmiştir.

Hacimsel ve dolaşım elemanları olarak yapıya eklenen yeni asansör, merdivenler ve gezi iskelesi yapıya uygun olacak şekilde tasarlanıp, eklenmiştir. Bu eklemeler de yapıda olan mekân algısını olumsuz etkileyecek şekilde değil, aksine mekânın daha net anlaşılabilir olabilmesi şekilde yapılmışlardır.

Santral İstanbul yapısındaki iç atmosfer düzeninde ise, mekânda mevcut olan alet ve diğer elemanlar doku ve renkleri korunacak şekilde onarımdan geçirilmiş ve yapılan yeni çelik konstrüksiyon güçlendirmeleri yapıyı biraz yoğunlaştırmış olsa da mevcut olan geniş pencereler ve eklenen yapay aydınlatmalar ile mekânın kendine özgü olan atmosferi hala hissedilebilecek şekilde yansıtılmıştır.

Sonuçlar gösteriyor ki Türkiye loft yapı bakımından uzun yıllara dayalı bir geçmişe sahip olmasa da mevcut yapıların dönüştürülüp işlevlendirilmesi bakımından eskiye oranla daha doğru işlevlendirmeler ve korumalar yapılıp Avrupa’daki örnekleri yakalamaya sergiledikleri eserler ve faaliyetlerle de uluslararası alanda da adından söz ettirir duruma gelmiştir diyebiliriz.

Madrid Caixa Forum bulunduğu konum ve çevresi ile ele alındığında, Forum’un önünde bulunan eski benzin istasyonun yıkılmasıyla ortaya geniş bir meydan çıkarılmıştır. Bu meydana eklenen dikey bahçeyle ve Caixa Forum’un yeni işleviyle beraber daha çok odak noktası haline gelmesinde rol oynamıştır. Ayrıca yapının çatısının geometrik hareketliliği etrafındaki binaların çatıları da göz önüne alınarak çevresiyle uyumlu şekilde yapılmıştır.

Mimari dil olarak Caixa Forum’un eski hali, döneminin endüstriyel mimari öğelerini taşırken şu andaki durumu için ise endüstriyel özelliklerini tamamen koruduğunu ve yaşattığını söylemek doğru olmayacaktır. Caixa Forum’un geçmiş mimarisi ile tek kalan bağlantısı cephedeki tuğla duvarları olmuştur. Günümüzdeki yapıyla eski yapı arasında bir uyumluluk aramak yeni işlev için yanlış bir düşünce olacaktır. Caixa Forum için endüstriyel tarihi mimarisi sadece yüzeysel olarak korunmuştur diyebiliriz.

Yapıda yapılan güçlendirme çalışmaları sadece kalan tuğla duvarlar için üç adet taşıyıcı ayaklar eklenerek yapılmıştır. Bunlarda plaza katındaki büyük metalik kaplamalarla kapatılarak gözle görünürlükleri gizlenmiştir. Yapıya eklenen yeni katlar ve mekânlar da kullanılan yapı

malzemeleri ise tamamen modern malzemeler oluşmaktadır. İki yapı arasında bir uyum söz konusu değildir aksine özellikle tezatlık daha çok ön plana çıkarılmıştır.

Hacimsel ve dolaşım elemanları Caixa Forum içerisinde sarmal şeklinde geometrik hatlarıyla oluşan merdiven ile sağlanmıştır. Merdiven boşluğunun kendi içerisinde ki donuk

Benzer Belgeler