• Sonuç bulunamadı

ÖRGÜTSEL FAYDALAR:

1.15. Bu Faktörler Neden Kritiktir?

Her bir faktör bazı yönlerde kritiktir ve bu başarılı bir KKP uygulamasını gerçekleştirmek için uygulama yönlerinin bilinmesi gereklidir.

1.15.1. Her bir faktörün önem derecesi nedir?

Hangi faktör, diğerlerinden daha önemlidir? Ramaprasad ve Williams (1996) kritik başarı faktörleri, akademik araştırmacılar tarafından geniş çapta kullanılmasına rağmen, kritikliğin farklı düzeyleri arasında ayrım yapmanın önemli olduğunu belirtmiştir. Hangi faktörün diğerlerinden daha önemli olduğunu bilmek KKP projesiyle ilgili karar vermede önceliği yargılamada yöneticilere yardımcı olacaktır. 1.15.2. Bu Faktörler Müşteriler, Danışmanlar Ve Satıcılar İçin Nasıl Önemlidir?

Bu faktörlerin algılanan öneminin, müşteriler, danışmanlar ve satıcıların arasında nasıl farklılaşabildiğini çalışmak önemlidir. Çünkü şirketler/kullanıcılar, satıcılar ve danışmanları kıyasladığımızda her faktörün kritikliğini yargılama konusunda farklı bakış açılarına sahip olabilir.

KKP topluluğu uygulamadaki organizasyon, KKP satıcısı ve KKP danışmanından oluşan üçlü grup olarak tanımlanır (Adam & Sammon, 2000). Uygulama projelerinde KKP satıcıları, benzer ihtiyaçlara sahip KKP uygulamasına yardımcı olan KKP danışmanları ile ortaklık yapılmasını araştırmıştır (Knight & Westrup, 2000).

54

(Collins, 2005). Danışmanlar ve satıcılar, önerilen KKP yazılımlarında çekme tarafında yer almaktadır ve şirketlerin alıcı olarak çekme tarafında yer almaktadır. 1.16. Toplam Kalite Yönetimi (TKY) İle Kurumsal Kaynak Planlama (KKP) Arasındaki İlişki

Toplam Kalite Yönetimini kısaca ; “Bir işletmede yapılan bütün işlerde müşteri isteklerini karşılayabilmek için şart olan yönetim insan yapılan iş ürün ve hizmet kalitelerinin bir sistem yaklaşımı içerisinde tüm çalışanların katılımı, hedef ve fikir birlikteliği sağlanarak ele alınması ve geliştirilmesidir.” diye tanımlayabiliriz.

Kurumsal Kaynak Planlama kısaca; İşletmelerde temin sürelerinin (tasarım, tedarik, üretim, dağıtım) düşürülmesi, sürekli değişen müşteri taleplerine uygun üretimin gerçekleştirilmesi, temin zinciri içinde yer alan tedarikçi firma, satıcı firma ile müşteriler arasında istenen düzeyde iletişimin sağlanması faaliyetlerinin, etkinlik, verimlilik ve performans ilkelerine uygun olarak yapılabilmesidir. Kurumsal Kaynak Planlama ile Toplam Kalite Yönetimi kavramlarını birlikte ele almış çok fazla kaynak bulunmamaktadır. İlk bakışta bu iki kavram birbirlerinden ayrı gibi görünse de, yukarıdaki tanımlamalardan da anlaşılacağı üzere bu kavramlar günümüzde artık iç içe geçmiş durumdadır. Toplam Kalite Yönetimi ile Kurumsal Kaynak Planlama kavramlarının özünde bulunan ilke ve değerler karşılaştırmalı incelenerek, aralarındaki ilişki aşağıda belirtilmiştir.

- Müşteri Odaklılık

Toplam kalite yönetiminin temel prensipleri arasında müşteri odaklılık en başta gelmektedir. Müşteri odaklılık ise müşteri ihtiyaçlarını ve beklentilerini anlamak ve müşteri tatminini sürekli geliştirmeye çalışmaktır. KKP sistemlerinde de yine aynı olguyu en baştadır. Müşteriyle olan diyalogu kayıt altına almak dolayısıyla anlaşmazlıkları en aza indirmek ve müşteriyi sistemli bir şekilde dinlemek, müşteri taleplerine daha kısa sürede cevap verebilmek, müşteriye sunulan hizmetlerin kalitesinde artış başarıyla uygulanmış bir KKP sisteminin avantajları arasında yer almaktadır.

55 - Takım Çalışması

Yine toplam kalite yönetimi temel prensiplerine göre bir işletmede süreçlere tam katılım ve süreçler üzerinde ekip çalışması oluşturulmalıdır. Herhangi bir KKP projesinde başlangıç noktası, süreçleri tanımlamak ve şirkette departmanlar üstü bir proje takımı oluşturmaktır. Ekip çalışmasında ana amaç işletmenin tüm bölümler ve personel tarafından bir bütün olarak görülebilmesini, dolayısıyla birbirinden ayrık duran alt süreçlerden ziyade bütünleşik üst süreçlere odaklanılması sağlamaktır. Başarıyla hayata geçirilmiş bir KKP projesinde tüm departmanlar birbirinin ihtiyaçlarını daha iyi kavrarlar. Veri alışverişi merkezi bir veri tabanı üzerinde ve çoğunlukla insan eli değmeden gerçekleştiği için verinin doğruluğu ve güvenilirliği artar. Dolayısıyla KKP sayesinde şirket faaliyetlerini birbirinden bağımsız bölümler halinde değil bir ekip olarak yürütülecektir.

- Sürekli İyileştirme

Yine toplam kalite yönetimi temel prensipleri arasında yer alan sürekli iyileştirme KKP yazılımı uygulayan bir işletmede doğal olarak sağlanmaktadır. İyi bir KKP yazılımı seçimi yapmış bir işletme bu yazılımla birlikte aslında pek çok en iyi uygulamayı da alır. Ayrıca KKP yazılımının bakım ve versiyon yükseltmelerini düzenli sürdürmesi halinde yazılım, şirketin gelişimine katkısının sürekliliği sağlanmaktadır.

- Tedarikçi İlişkileri

Tedarikçi bilgilerinin güncel ve sağlıklı tutulması, analizi, tedarikçi değerlendirme yine Toplam Kalite Yönetimi uygulamalarında önemli yere sahip olup hemen hemen tüm gelişmiş Kurumsal Kaynak Planlama sistemlerinde bu konulara özelleşmiş uygulamalar mevcuttur.

- Doğru Güvenilir Veri Ve İstatistikî Analiz

Toplam kalite yönetimi için üretim verisi (ürün ağaçları, rotalar), kalite kontrol kriterleri ve değerleri, ürünler hakkında müşteri şikâyetleri, iş emri verileri gibi pek çok önemli bilginin sistematik bir şekilde oluşturulması, toplanması, analiz edilmesi ve değerlendirilmesi kilit öneme sahiptir. Günümüz hızlı üretim koşullarında gelişmiş bir

56

KKP sistemi olmadan bu verilerin doğru ve güvenilir bir şekilde oluşturulması neredeyse imkânsızdır.

Günümüzde toplam kalite yönetimini alınması zorunlu bir belgenin çok ötesinde, bir yönetim biçimi olarak algılayan ve tam anlamıyla uygulamak isteyen işletmeler için Kurumsal Kaynak Planlama yazılımları zorunluluk halini almıştır. Aksi halde kurumda toplam kalite yönetimini sağlamak çok daha maliyetli olabilecektir.

57