• Sonuç bulunamadı

III. BÖLÜM

3.3. Veri Toplama Araçları

3.3.1. Brigance K & 1 Screen-II’nin Orijinal Kaynağından Sağlanan Bilgilere Göre

Albert Brigance tarafından 1982 yılında Brigance K&1 Screen olarak geliĢtirilen test 2005 yılında Brigance K&1 Screen II olarak Early preschool Screen ve Preschool Screen testleri ile birlikte 1366 öğrenci ile yeniden standardize edilmiĢtir. Bu çok önemlidir çünkü Amerikan demografisi hızlı biçimde değiĢmektedir ve bu, çocukların çeĢitli yaĢlardaki toplam performansını etkileyebilir. Ayrıca, müfredat değiĢiklikleri ölçeklerin gözden geçirilmesini ve güncellenmesini gerektirebilir.

KarĢılaĢtırma için bir dizi diğer ölçeğin de uygulandığı 907 çocuk üzerinden geçerliliği sağlanmıĢ ve benzer içerikli alt testlerle oldukça yüksek oranda iliĢkili olduğu görülmüĢtür.

Gerek iç tutarlılık gerekse sınama-yeniden sınama ve test eden kiĢiler arası güvenilirlik açısından oldukça güvenilir olduğu kanıtlanmıĢtır.

Brigance Tarama Ölçeği;

- Infant & Toddler Screen (2000) (Bebek + yeni yürüyen taraması) - Early preschool Screen (1990) ( Erken çocukluk taraması)

- Preschool Screen (1985) ( Okul öncesi taraması)

- K&1 Screen II (1982) (Anasınıfı ve 1. sınıf taraması) Ģeklinde dört alt ölçeği içermektedir. AraĢtırmada konu olan Brigance K&1 Screen II okul öncesi 5 yaĢ ve ilköğretim 1. sınıftaki (6 yaĢ) çocukları kapsamaktadır. K&1 Screen II; - Dil ve geliĢimsel problemler, öğrenme ya da biliĢsel gerilikler,

- Akademik ya da zihinsel yönden üstün yetenekli/üstün zekâlı öğrencileri tanılamak ve bunlara yönelik plan ve program hazırlamada doğru bir değerlendirme sağlamaktadır. Okullarda yaygın olarak okul öncesi ve ilköğretim 1.sınıfa öğrenci alınırken kullanılmaktadır.

Taramanın amacı: Taramanın baĢlıca amacı aĢağıdaki nedenlerin bir ya da daha fazlasından dolayı bir çocuğun becerileri ve davranıĢları konusunda geniĢ bir örnekleme elde etmektir.

1. Bir yetersizliğin varlığının veya özel yerleĢtirmeye olan gereksinimi belirlemek amacıyla daha kapsamlı bir değerlendirme için baĢvurulması gereken çocukları tespit etmek

2. Çocuklar için en uygun baĢlangıç yerleĢtirmesi veya gruplandırmanın belirlenmesine yardımcı olmak

3. Öğretmene çocuk için daha uygun bir program planlamasında yardımcı olmak

4. Zorunlu kılınan tarama gerekliliklerine uymak

- Oldukça yüksek doğruluk oranı: BRIGANCE Screens-II yetersizlikleri olan çocukların %81‘ini (aralık = yaĢ gruplarına göre %70 ila %91), ileri geliĢimi olan çocukların %84‘ünü (aralık = yaĢ gruplarına göre %81 ila %100) ve tipik geliĢimi olan çocukların %84‘ünü (aralık = yaĢ gruplarına göre %72 ila %94) tespit eder.

- Güvenilirlik; iç tutarlılık : .81 -.99, test tekrar test güvenilirliği : .70 - .99, iç geçerlilik: . 90 - .99; Geçerlilik; .80

- Uygulanması: her çocuk için 10-15 dakika süren testi uzman kiĢilerin yanı sıra çocuk ile ilgilenen aileden biri de uygulayabilir. Testi uygulayacak kiĢi bir saatlik eğitimden sonra bunu yapabilir. Öğretmen ve aile değerlendirme formu mevcuttur.

1. Tarama Hızlı Bir Biçimde Tamamlanabilir: Taramanın en önemli özelliği kısa oluĢudur. Birçok çocuğun temel taraması on beĢ dakikada tamamlanabilir. YavaĢ cevap veren bir çocuğu taramak nadiren yirmi dakikadan fazla sürer.

2. Tarama Kilit Alanlar için bir Beceri Örneklemesi Sağlar: Temel değerlendirmeler ince-motor beceriler, bedensel farkındalık, genel bilgi, dil geliĢimi ve kaba-motor beceriler gibi çok çeĢitli alanlarda bir çocuğun öğrenme, geliĢim ve becerilerine iliĢkin bir örnekleme sağlar. Ayrıca, öz-bakım ve sosyal-duygusal beceriler için ayrı bir ölçüm vardır.

3. Cevap Kâğıdı Hızlı bir Gözden Geçirme Sağlar,

4. Tarama birçok çocuk için baĢarılı bir deneyim olacaktır,

5. Tarama çok çeĢitli puanlar ortaya çıkartır: K & 1 Screen-II çeĢitli amaçlar için kullanılabilecek (örneğin, program planlama, programlara uygunluğun belirlenmesi, araĢtırma çalıĢmaları için v.s) bir puan dizisine imkân verir. Bu tarama her bir geliĢimsel alan için ham puanlar, yaĢ eĢdeğerleri, yüzdelik değerler ve bölümler verir.

6. Faydalı notlar içerir: Her değerlendirme olası gözlemler, yorumlar, kıstaslar, ilave değerlendirmeler ve çocuğu uygulamada bulunmaya teĢvik edici teknikler konusunda notlar içerir.

7. Ġsteğe bağlı kullanım için ilgili formlar içerir: AraĢtırmacının gözlemleri, öğretmenin değerlendirmesi ve ana babanın değerlendirmesi içim isteğe bağlı kullanım maddeleri olarak ilgili tarama bilgi formları kapsam dâhilindedir.

8. Değerlendirmeler ölçüt bağımlı, müfredat bağımlı ve norm bağımlıdır: Değerlendirmelerin ölçüt ve müfredat bağımlı olması öğretimsel hedeflere çevrilebilen veriler sağlar. BRIGANCE Screens-II standardizasyon ve geçerli kılma çalıĢmasının sonuçları norm bağımlı yorumlamaya olanak sağlar.

9. Hiçbir özel materyal ya da ekipman gerekli değildir 10. Değerlendirmelerin tekrarı önlenebilir

Test ana materyaller ve isteğe bağlı materyaller olarak iki tür değerlendirme formu içermektedir. Ana materyaller;

- Temel Değerlendirmeler (Anasınıfı çocuğu) - Temel Değerlendirmeler (Birinci sınıf çocuğu) Ġsteğe Bağlı Materyaller;

1. Tarama Gözlemleri Formu (anasınıfı ve birinci sınıf)

2. Öğretmen Değerlendirme Formu - Anaokulu Kabul Bilgileri 3. Öğretmen Değerlendirme Formu-Birinci Sınıf Kabul Bilgileri 4. Ana-Baba Değerlendirme Formu-Anaokulu Kabul Bilgileri 5. Ana-Baba Değerlendire Formu-Birinci Sınıf Kabul Bilgileri

6. Öz-Bakım ve Sosyal-Duygusal Ölçekler için Ana-Baba Bildirim Formu 7. Öz-Bakım ve Sosyal Duygusal Ölçekler için Öğretmen Bildirim ve Puanlama

Formu

8. Okumaya Hazır Olma Ölçeği için Ana-Baba Bildirim Formu

9. Okumaya Hazır Olma Ölçeği Öğretmen Bildirim ve Puanlama Formu

BRIGANCE® Screens-II‘nin 2005 yılındaki standardizasyon ve geçerlilik çalıĢmasında geliĢimsel yetersizliklere veya gecikmelere sahip olma olasılığı olan çocukları ve üstün yetenekli veya geliĢimsel olarak ileri çocukları tespit etmek için sınır puanları ortaya koymuĢtur. Yeni sınır puanlar kullanılırken BRIGANCE® Screens- II‘ nin yaĢa uygun seviyelerinin uygulanması önemlidir.

Akademik olarak baĢarılı ve üstün yetenekli/üstün zekâlı çocukları belirlemek için sınır puanlar (iki yaĢ ve daha ileride çocuk için temel değerlendirmeler)

Brigance K&I Screen II YaĢ ve Sınır Puanları

Temel değerlendirmeler YaĢ (yıl ve ay olarak) Sınır puan

Anasınıfı çocuğu 5.0 – 5.5 < 80 5.6 – 5.11 < 88

Birinci sınıf 6.0 – 6.5 < 79

BRĠGANCE K&1 SCREEN II’NĠN ALAN, ALT TEST VE BELĠRGĠN ĠÇERĠKLERĠ

TEMEL

DEĞERLENDĠRMELER ANASINIFI ÇOCUĞU

BĠRĠNCĠ SINIF ÇOCUĞU ALT TESTLER MO T O R A L A N L A R

Görsel motor, ince motor ve çizim

beceriler,

Bir insan çizme, Ģekil kopyalama, ismini yazma 5A, 6A, 7A Alt testleri

Bir insan çizme, Adı-soyadını yazma, Sayıları yazma 9B, 10B, 12B Alt testleri

Kaba motor beceriler

Gözleri kapalı tek ayağı üzerinde durma, diğer ayağı üzerinde durma, geriye doğru adımlama 3A Alt testi ĠLE T ĠġĠM A L A N L A R I Alıcı dil, ĠĢitsel ayırım Benzer/farklı kelime çiftleri,

Ġlgili olmayan kelimeyi bulma

5B, 7B Alt testleri Ġfade edici dil Beden öğelerinin

isimlerini söyleme 2A alt testi Eklemleme, sözlü ifade, akıcılık ve sözdizimi. AnlaĢılabilir ve cümle uzunluğunda konuĢma 12A alt testi

Alfabe ezberi 2B alt testi A K A D E K V E A K A D E K Ö N C E SĠ A L AN Nicel algılama,

30‘a kadar sayma, 1‘den 8‘e kadar sayılarla nicel eĢleme,

10‘a kadar sayılarla gruplama

8A, 9A, 10A alt testleri

Toplama ve çıkarma iĢlemleri

KiĢisel bilgiler, Adını, yaĢını, adresini, doğum tarihi ve tlf. Numarasını söyleme 1A alt testi

Adresini, doğum tarihini ve telefon numarasını söyleme

1B alt testi

Okumaya hazır olma ve okuma becerileri

Renklerin isimlerini söyleme, harfleri okuma 4A, 11A alt testi

ABC ezberi, farklı kelimeyi ayırma, harfleri tanıma, görsel ve fonetik farkındalık, kelime okuma

2B, 3B, 4B, 6B, 8B alt testleri

AraĢtırma, Ankara ili merkezinde belirlenen iki resmi ve bir özel ilköğretim okulunda üstün yetenekli çocukları belirlemek için Brigance K&1 Screen II ile tarama yapılmıĢ ve testin tamamlayıcı formları ―Birinci Sınıfa Kayıt Bilgileri- Ana-Baba Değerlendirme Formu‖ ile ―KiĢisel Bilgi Formu‖ aileler tarafından doldurulmuĢtur. Brigance K&I Screen II‘den 80 ve üzerinde puan alan öğrenciler üstün yetenekli olarak daha ayrıntılı inceleme için listelenmiĢtir. Değerlendirmenin puanlanmasından sonra örneklem grubunun % 20‘luk üst dilimine, değerlendirme sırasında araĢtırmacının gözlemlerine dayalı olarak hızlı geliĢtiği düĢünülen ve sınıf öğretmeninin özellikle değerlendirilmesini istediği çocuklarla birlikte öğrencilerin toplam %30‘una Teele Çoklu Zekâ Tercih Envanteri uygulanmıĢtır.

AraĢtırma kapsamında bulunan üç okuldaki tüm 1. sınıf öğrencilerine sınıf geneli zenginleĢtirme programının etkililiğini ölçmek için ön test uygulanmıĢtır. AraĢtırma kapsamındaki üç okulda bulunan bütün 1. sınıf öğrencilerine sınıf geneli zenginleĢtirme programı uygulanmıĢtır. Programın uygulandığı süreçte Brigance K&1 Screen II‘ den 80 ve üzerinde puan alan, tarama ve zenginleĢtirme programının uygulanması sırasında araĢtırmacının gözlemlerine dayalı olarak programa yüksek katılım gösteren ve öğretmenin önerdiği çocuklara daha önce belirlenen konularda proje ödevi verilmiĢtir. AraĢtırma kapsamında bulunan üç okuldaki tüm 1. sınıf öğrencilerine sınıf geneli zenginleĢtirme programının etkililiğini ölçmek için son test uygulanmıĢtır. Program uygulamasının tamamlandığı her sınıfta sıra ile öğrencilerin proje sunumları dinlenmiĢtir

Programın üç okuldaki tüm 1. sınıf öğrencilerine uygulanmasının nedeni hem araĢtırmacının tek olması hem de anasınıflarında okuma-yazma becerisi kazandırılmadığı için etkinlik yapraklarının uygulanmasının olası olmaması sonucu, anasınıfı öğrencilerine zenginleĢtirme programı uygulanamamıĢtır.

Benzer Belgeler