• Sonuç bulunamadı

Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi’nde Yapılan Görüşmeler ve

4. ARAŞTIRMA ALANININ ÖZELLİKLERİ VE BULGULARIN

4.4. Araştırma Kapsamındaki Kütüphanelerde Yapılan Görüşmeler Ve

4.4.5. Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi’nde Yapılan Görüşmeler ve

Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi kataloglama biriminde görev yapan personelden 2’si görüşme sorularını gönüllü olarak cevaplandırmıştır. Cevaplar bu 2 personelin ortak cevabı olarak verilmiştir ve çalışmaya da bu şekilde aktarılmıştır. Görüşmeye katılan personelden biri 10 yıldır, diğeri ise 13 yıldır bu birimde görev yaptığını belirtmiştir. Kütüphanede 2018 yılının sonları itibariyle RDA standartlarına göre bibliyografik kayıt girişi yapıldığını ifade etmişlerdir.

Yapılan görüşmelerde yöneltilen “Görev yaptığınız kütüphanede RDA standartlarına geçilmesinde hangi etkenler belirleyici oldu” sorusuna; “RDA standartlarının bir eserin okuyucu tarafından hızlı, anlaşılabilir ve kolay bir şekilde aranıp bulunması ihtiyacını karşılayacağı düşüncesi, bu konuda Türkiye’de öncü bir kurum olma, RDA konusunda politika geliştirme, standartlaşma ve konuyu anlama/uygulama noktasında diğer kurumlara önayak olma isteği, kullanılan kütüphane otomasyon sisteminin yurt dışı sistemlerle entegre ve RDA gerekliliklerine ve gelecek yeniliklere uyumlu olması, kütüphane kataloglama biriminin kütüphanecilik camiasındaki gelişmeleri yakından takip ediyor ve aktif olarak uygulamaya yönelik çalışmalar yürütüyor olması, Boğaziçi Üniversitesi’nin uluslararası bir üniversite olması dolayısıyla kütüphanenin de doğrudan yurtdışı kütüphanelerler ile entegre olmasının gereği olarak mesleki gelişmelere uzak kalmama isteği” cevapları verilmiştir.

Yöneltilen “Görev yaptığınız kütüphanede RDA standartları ile kataloglamaya geçilmeden önce bu konuda herhangi bir eğitim aldınız mı?” sorusuna; “kurum içi eğitim çalışmaları ve konuyla ilgili istişareler yapıldı, RDA konusunda ulaşılan kaynakları tarama/okuma çalışmaları yapıldı, ayrıca ilgili sempozyumlara ve toplantılara katılım sağlandı” cevapları ifade edilmiştir.

Yöneltilen “Kataloglama yaparken orijinal kayıt ve/veya kopya kayıt yöntemlerinden hangisini tercih ediyorsunuz?” sorusuna; “diğer kütüphanelerde olup olmaması durumuna göre her ikisi de kullanılıyor” cevabı verilmiştir.

143 Yöneltilen “Kataloglama yaparken RDA Toolkit, Classification web gibi araçları kullanıyor musunuz?” sorusuna; “kataloglama RDA Toolkit ve Classification web araçlarının her ikisi de aktif olarak kullanıyor” cevabı belirtilmiştir.

Yöneltilen “Görev yaptığınız kütüphanede daha önce AACR2 standartlarına göre girilmiş olan katalog kayıtlarını, RDA standartlarına uygun hale getirmek amacıyla geriye dönük olarak güncellemeler yapılıyor mu?” sorusuna; “geriye dönük olarak kayıtların tek tek güncellenmesi çalışmasına henüz başlanmadı fakat yeni gelen bir kitabın kaydı yapılırken o kitap daha önceden koleksiyonda yer alıyorsa bir şekilde bağlantısı olduğu tespit edilen (tercüme, kritizm, şerh, haşiye gibi) eserlerin kayıtları FRBR gereği birbirleri ile bağlantı kurmak durumunda olduğundan güncelleme zorunlu olabiliyor, ayrıca uzun vadede geriye dönük olarak tüm kayıtların güncellenmesi planı mevcuttur” cevapları iletilmiştir.

Yöneltilen “RDA standartlarıyla ilgili dünyada ve Türkiye’de yaşanan gelişmeleri takip ediyor musunuz?” sorusuna; “dünyada ve Türkiye’de yaşanan tüm gelişmeleri takip ediyoruz” cevapları verilmiştir.

Yöneltilen “RDA standartlarına yönelik olarak Türkiye’de gerçekleştirilen etkinlikleri (eğitimler, çalıştaylar, seminerler vb.) sayı ve nitelik açısından yeterli buluyor musunuz?” sorusuna; “yeterli bulunmadığı, bu konudaki etkinlik sayısının özellikle uygulamaya yönelik olarak artırılması gerektiği” cevapları verilmiştir.

Yöneltilen “RDA standartlarının katalogcular açısından olumlu veya olumsuz bulduğunuz yönleri var mı? Varsa nelerdir?” sorusuna; “ilk etapta RDA standartları ile ilgili yeni kavramları anlamakta zorluk yaşanabiliyor fakat bu durum aynı zamanda kataloglamacının da kendini geliştirmesine olanak sağlıyor, ayrıca RDA standartlarının gelişmiş otomasyon sistemlerinde kullanılması gerektiğinden otomasyon sistemlerinin kendilerini güncellenmesi gerekliliğini ortaya çıkarıyor”

cevapları ifade edilmiştir.

Yöneltilen “RDA standartlarının kullanıcılar açısından olumlu veya olumsuz bulduğunuz yönleri var mı? Varsa nelerdir?” sorusuna; “esere ait daha ayrıntılı bibliyografik kayıt girilmesi sebebiyle kullanıcılar için daha fazla erişim ucu sağlıyor, bu durum da kaynakların görünürlüğünü artırıyor, ayrıca pek çok yönden rehber niteliğinde kayıtların ortaya çıkmasına imkan tanıyor” cevapları verilmiştir.

144 Son olarak yapılan görüşmede yöneltilen “RDA standartlarının kullanımının Türkiye’de yaygınlaşması için sizce neler yapılmalıdır” sorusuna ise; “Bu konuyla ilgili akademik bir platform oluşturulmalı, var olan RDA çalışma grubunun etkinliğinin artırılması gerekiyor, ayda 2 kez değişik illerde farkındalık oluşturması açısından bilgilendirme/uygulama toplantıları yapılmalı, RDA standartlarını içeren basılı bir kaynak oluşturulmalı” cevapları ifade edilmiştir.

Yapılan görüşme sonucu Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi kataloglama biriminde çalışan personelin RDA standartlarının araştırılması, uygulanması ve geliştirilmesi noktasında bilinçli ve istekli olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Bu durum incelenen katalog kayıtlarındaki RDA standartlarının genel olarak yüksek oranda tutarlılığa sahip olmasıyla da paralellik göstermektedir. Özellikle, kurumun RDA standartlarına geçişine sebep olarak sunulan etkenler, detaylı bir eğitimin alınması ve istaşarenin yapılması, yaşanan gelişmelerin takibi, kataloglamaya yardımcı araçların kullanımı ve daha fazla etkinliğin düzenlenmesi isteği bu durumu kanıtlar nitelikte olmuştur.

Kataloglama biriminde çalışan kütüphaneciler, görüşme yapılan diğer kütüphanecilerin cevapladığı gibi detaylı kayıt girişi kullanıcılar açısından erişim isteğinin karşılanması hususunda olumlu bir durumdur görüşüne sahiptir.

katalogcular için ise, RDA standartları sayesinde kendilerini geliştirme olanağı bulduklarını, ayrıca kullanılan otomasyon sistemlerinin sürekli olarak güncellemeye ihtiyaç duyması RDA standartlarının olumlu yönleri arasında olduğu görüşüne sahiptirler. Standartların yaygınlaşması açısından da gayet yaratıcı öneriler getirmişlerdir.