• Sonuç bulunamadı

Hazırlanan ilk prototip hem öğrencilere hem de öğretmenlere tarafından kullanılmıĢtır. Öğretmenler hazırlanan materyalleri tek kiĢi olarak kullanmıĢlardır. Öğretmenlerden materyalleri kullanma sırasında sesli düĢünmeleri istenmiĢtir. AraĢtırmacı aynı zamanda katılımcı öğretmenin davranıĢ ve mimiklerine dikkat ederek gözlem yapmıĢ ve hatırlatıcı notlar almıĢtır. Uygulamaları deneme aĢamasında ses kayıt cihazı ile öğretmenin görüĢleri kayıt altına alınmıĢtır. Gözlem notları hatırlatıcılar ıĢığında araĢtırmacı tarafından detaylandırılmıĢtır. Uygulamalar kullanıldıktan sonra öğretmenlerle 30 dakikalık görüĢmeler yapılmıĢtır. GörüĢmeler öğretmenlerden izin alınarak kayıt altına alınmıĢtır.

Öğrenciler hazırlanan materyalleri 3 ya da 4 kiĢilik gruplar Ģeklinde kullanmıĢlardır. ĠĢbirlikli uygulamaları grup Ģeklinde kullanırken rekabetçi uygulamalarda bire bir kullanmalarına dikkat edilmiĢtir. Uygulamaları deneme aĢamasında öğrencilerden sesli düĢünmeleri istenmiĢtir ve öğrencilerin düĢünceleri ses kayıt cihazı ile kayıt altına alınmıĢtır Ayrıca uygulamalar esnasında araĢtırmacı öğrencilerin kullanıma ve duygusal ifadelerine yönelik gözlem notlarını hatırlatıcılar Ģeklinde almıĢtır. Her bir grubun uygulamaları tamamlandıktan sonra ise gözlem notlarını detaylandırmıĢtır. Uygulama sonrasında öğrencilerden uygulamaların içeriği, kullanımı, görsel tasarımı ve platform etkileĢimi ile ilgili grup görüĢmeleri Ģeklinde fikirleri alınmıĢtır. Öğrencilerin izinleri dahilinde görüĢmeler ses kayıt cihazı ile kaydedilmiĢtir. Toplanan veriler bir sonraki prototipin geliĢtirme aĢamasında kullanılmıĢtır.

3.4.4.Faz 4 - İkinci uygulama ve dönütleri alma

Ġlk uygulama gerçekleĢtirildikten sonra hem öğretmenlerden hem de öğrencilerden edinilen gözlem ve görüĢmelerden notlarındaki geri dönütlere göre bilgisayar tabanlı ilk prototipler güncellenerek ikinci prototip geliĢtirilmiĢtir. Ġkinci prototipi öğrenciler 3-4 kiĢilik gruplar Ģeklinde kullanmıĢlardır. Ġlk uygulama da olduğu gibi öğrenciler uygulama sırasında sesli düĢünmeleri sağlanmıĢ ve kayıt altına alınmıĢtır. Bunun yanı sıra kullanımları esnasında gözlem yapılarak gerekli notlar

alınmıĢtır. Son olarak uygulamalar tamamlandıktan sonra özellikle değiĢen kısımlar hakkında içerik, görsel tasarım, ekran kullanımı ve sağlanan etkileĢim hakkında görüĢ ve önerileri alınmıĢtır. GörüĢmeler ses kayıt cihazı ile kaydedilmiĢtir. Toplanan veriler bir sonraki uygulamaların geliĢtirilmesi için kullanılmıĢtır.

3.4.5.Faz 5- Üçüncü uygulama - dönütleri alma ve raporlama

Ġkinci uygulama gerçekleĢtirildikten sonra öğrencilerden elde edilen gözlem, görüĢme ve sesli düĢünme etkinliğinden çıkarılan dönütler doğrultusunda düzeltmeler ve güncellemeler yapılarak son prototip geliĢtirilmiĢtir. Son prototipi öğrenciler 3-4 kiĢilik gruplar Ģeklinde kullanmıĢlardır. Diğer uygulamalarda olduğu gibi öğrenciler uygulama sırasında sesli düĢünmeleri sağlanmıĢ ve kayıt altına alınmıĢtır. Bunun yanı sıra kullanımları esnasında gözlem yapılarak araĢtırmacı tarafından kaydedilmiĢtir. Son olarak uygulamalar tamamlandıktan sonra özellikle değiĢen kısımlar hakkında içerik, görsel tasarım, ekran kullanımı ve sağlanan etkileĢim hakkında görüĢ ve önerileri alınmıĢtır. GörüĢmeler ses kayıt cihazı ile kaydedilmiĢtir. Toplanan veriler raporlaĢtırılmıĢtır.

3.5. Verilerin Analizi

ÇalıĢmada, veri analizleri veri toplama sürecinde yapılmıĢ olup tanılayıcı ve içerik analizleri Ģeklindedir. Tümevarımsal analiz yöntemi kullanılmıĢtır. Veri analizlerine konu uzmanı olarak belirlenen beĢ öğretmen ile yapılan görüĢmeleri ile baĢlanmıĢtır. ÇalıĢma birbirine bağlı tekrarlı süreçler izlenmiĢtir. Bu sebepten her toplanan veri bir sonraki veri toplama süreci için önemli geri bildirimi oluĢturmuĢtur. Diğer bir deyiĢle çalıĢmadaki bir fazın çıktısı bir sonraki çalıĢma için girdi olarak kullanılmıĢtır. Bir sonraki çalıĢma bir önceki çalıĢmada toplanan verilerin analizlerine göre ĢekillenmiĢtir. Kaydedilen veriler çözümlenip çalıĢmadan önce belirlenen eksensel kodlara göre gruplandırılmıĢtır. Ġçerik, görsel tasarım, çoklu dokunmatik ekran kullanımı ve etkileĢim adı altında kategoriler hazırlanmıĢtır. Hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin görüĢleri bu kodlara göre analiz edilmiĢtir.

3.6. Güvenirlilik

Nitel araĢtırmalarda güvenirlilik nicel araĢtırmalara göre farklılıklar göstermektedir. Nicel araĢtırmalarda ayrı ayrı incelenen geçerlik ve güvenirlik unsurları nitel araĢtırmalarda güvenirlilik baĢlığı altında incelenmesi önerilmiĢtir (EriĢ, 2011). Nitel araĢtırmada güvenirliliği sağlamak için birçok yöntem bulunmaktadır. AraĢtırmada kapsam geçerliliği, veri çeĢitleme (üçleme), akran görüĢmesi (değerleyici güvenirliği) yöntemleri güvenirliliği sağlamak amacıyla kullanılmıĢtır.

Kapsam geçerliği, uzman görüĢleri alınarak sağlanmıĢtır. Kapsam geçerliliği içerik ve araçlar ile ilgilidir (Creswell, 2012). Öncelikle hazırlanan eğitim materyallerinin içerikleri ilgili alan öğretmenleri ile birlikte hazırlanarak kapsam geçerliliğinin sağlanması amaçlanmıĢtır. Ayrıca yarı yapılandırılmıĢ görüĢme soruları iki alan uzmanı tarafından incelenmiĢ ve son haline getirilmiĢtir. Alan uzmanı ve branĢ öğretmenlerinin eleĢtirel bir gözle değerlendirmeleri ile araĢtırma güvenilirliğini arttırdığı düĢünülmektedir (Patton, 2002).

Veri çeĢitliliği (üçleme), çalıĢma farklı veri toplama araç ve yöntemleri kullanılarak gerçekleĢtirilmiĢtir. Veri çeĢitleme, söz konusu çalıĢmada olayın derinlemesine anlaĢılmasını sağlamak amacıyla kullanılır (Miles & Huberman, 1994). Gözlem, yarı yapılandırılmıĢ görüĢmeler ve uygulama esnasında katılımcıların sesli düĢünme notları kullanılarak üçleme sağlanmıĢtır. Böylece her bir veri kaynağı diğerlerinden elde edilen verilerle doğrulanmıĢtır.

Akran görüĢmeleri (değerleyici güvenirliği) verilerin toplanma süreci sonunda akran görüĢlerine baĢvurulmuĢtur. Veriler analiz edilip araĢtırmacı tarafından kodlanarak bir tema Ģeması oluĢturulmuĢtur. Daha sonra güvenilirliği sağlamak amacıyla çalıĢma bir akran tarafından değerlendirilerek tema Ģemaları oluĢturulmuĢtur. Akran ve araĢtırmacı kendi hazırladıkları tema Ģemalarını birlikte değerlendirmiĢtir ve kodlayıcılar arası güvenirlik puanı Miles and Huberman (1994)‟ın aĢağıdaki formül aracılığıyla hesaplanmıĢtır.

Güvenirlik=

Formüle göre öğretmenlerin görüĢleri alınan kağıt prototipler için kodlayıcılar arası güvenirlik 0.81 olarak hesaplanmıĢtır. Uygulamalar geliĢtirildikten sonra ilk uygulamada elde edilen öğretmen görüĢleri için kodlayıcılar arası güvenirlik 0.90 olarak hesaplanırken öğrenci görüĢleri için kodlayıcı güvenirliği 0.92 olarak hesaplanmıĢtır. Düzeltmelerden sonra ikinci uygulamadan elde edilen öğrenci görüĢleri için kodlayıcılar

arası güvenirlik 0.87 olarak bulunmuĢtur. Son uygulamada öğrenci görüĢleri için kodlayıcılar arası güvenirlik 0.94 olarak hesaplanmıĢtır. ÇalıĢma için kodlayıcılar arası genel güvenirlik 0.89 olarak hesaplanmıĢtır. Miles and Huberman (1994) değerler için belli bir ölçüt vermezken kodlayıcılar arası güvenirliğin 0.90 civarı olmasını önermektedir. Elde edilen sonuçların Miles ve Huberman (1994)‟ın önerdiği 0.90 civarında değiĢtiği görülmektedir.

ÇalıĢma süresince hem öğrencilerle hem de öğretmenlerle irtibat halinde bulunulmuĢtur. Hazırlanan kağıt prototipler ve sonrasında uygulamalar hakkında öğretmenlerle bir araya gelerek tartıĢılmıĢ ve dönütleri alınarak bir sonraki adım için girdi olarak belirlenmiĢtir. Ayrıca uygulamalar esnasında öğrencilerin de görüĢ ve dönütleri alınarak bir sonraki fazlar için girdileri oluĢturacak veriler belirlenmiĢtir. ÇalıĢma elde edilen görüĢler çerçevesinde sürdürülmüĢtür. Genel olarak çalıĢma için iki kağıt prototip ve üç uygulama aĢaması gerçekleĢtirilmiĢ ve her bir aĢamada öğretmen ve ya öğrencilerin görüĢleri alınarak tekrarlı bir süreç izlenmiĢtir.

BULGULAR VE YORUMLAR

ÇalıĢmada tekrarlamalı süreçler izlenmiĢ olup beĢ fazda açıklanmıĢtır. Analizler esnasında öğretmenler numaralandırılmıĢ ve öğretmenler O1-O5 arası kodlar verilmiĢtir. Aynı Ģekilde öğrencilerle grup Ģeklinde çalıĢılmıĢ olup her bir öğrenci grubu için G1- G13 arası kodlar verilmiĢtir. ÇalıĢma içerisinde alıntılar için bu kodlama sistemi kullanılmıĢtır.

4.1.Faz 1- Kâğıt üzerindeki prototiplerin geliĢtirilmesi

Hazırlanması düĢünülen konular aĢağıdaki gibi belirlenmiĢ ve bu konuda öğretmenlerin öğrencilerin bu konulardaki kazanımlarının değerlendirilmesi istenmiĢtir. Fen ve Teknoloji ve Sosyal Bilgiler dersi öğretmenleri belirlenen konularda çalıĢma yapılmasının uygun olacağını belirtmiĢlerdir. O1 ve O3 “bu iki konuyu öğrencilerin ezberlemeleri gerekiyor. Elimizde yeterince görsel malzeme olmuyor. Görselliğin sağlanması kalıcılığı arttırabilir.” Ģeklinde görüĢ bildirerek çalıĢmanın uygun olduğunu bildirmiĢlerdir. BiliĢim Teknolojileri alanında algoritma kurabilme kazanım olarak belirlenmiĢtir. Bu konu hakkında bilgisayar öğretmenine danıĢılmıĢ ve uygulamanın özellikle birlikte iĢbirlikli Ģekilde yapılabilir olması dikkatini çekmiĢtir. O5 “algoritma kurma çeşitli zihinsel süreçleri gerektirmektedir. Bir öğrencinin bunu yapabilmesi zor olabilir. Fakat iki kişinin birlikte çalışması tıpkı bulmaca çözme gibi bu aşamaları hızlandırabilir. Ek olarak bu da birlikte çalışabilme özelliği kazandırabilir.” Ģeklinde görüĢlerini bildirmiĢtir. Sonuç olarak öğretmenlerin istek ve öğrencilerin konular hakkındaki yeterlilikleri tartıĢılarak her bir konu alanından bir konu belirlenmiĢtir. Bu konular hakkında da iĢbirlikli ve rekabetçi olmak üzere ikiĢer uygulama geliĢtirilmeye karar verilmiĢtir.

Bu kararlar alındıktan sonra konu alanları üzerinde çalıĢılmıĢ ve birinci kağıt üzeri prototip hazırlanmıĢtır. Hazırlanan prototipler öğretmenlerin görüĢlerine sunulmuĢtur.

Buna göre öğretmenin görüĢlerine göre yapılması istenilen değiĢiklikler verilen tablolarda sıralanmıĢtır.

BiliĢim Teknolojileri –ĠĢbirlikli

Tabloda (Tablo 4.1.1) öğretmenler tarafından bu uygulama için gerekli görülen değiĢiklikler verilmiĢtir.

Tablo 4.1.1 BiliĢim Teknolojileri Dersi ĠĢbirlikli ÇalıĢma için Gerekli Görülen DeğiĢiklikler

Buna göre sol tarafa konumlandırılan nesne grubunun yeri ekranın alt kısmında olmasının nedeni nesne grubunun altta yer alması ile iki kiĢinin ekranda çalıĢmasını daha kolay ve kullanıĢlı yapacağı belirtilmiĢtir. Diğer bir istek ise ekranda yatay Ģekilde kurulması düĢünülen algoritma yapısının dikey Ģekilde olmasının sebebi alıĢılmıĢ algoritma yapısının dikey olması ve öğrencilerin bu yapıya daha aĢina olmaları olarak belirtilmiĢtir. Ayrıca lambanın sürekli ekranda göründüğü kısım çalıĢma alanını daralttığı ve anlamlı bulunmaması gerekçesi ile kaldırılması gerektiği belirtilmiĢtir. Bunların yanı sıra yanlıĢ ve doğru yapıldığında dönüt verilmesi ve uygulama bittiğinde değerlendirme amaçlı olarak lambanın yanması ya da yanmaması durumunun resmedilmesi önerilmiĢtir.

BiliĢim Teknolojileri –Rekabetçi

Hazırlanan tasarım genel olarak beğeni ile karĢılanmıĢtır. Burada da yine yanlıĢ ve doğru yapıldığında dönüt verilmesi durumu hatırlatılırken O5 “Algoritmada adımların haksızlık olmaması için eşit sayıda olmasına dikkat edin” Ģeklinde önerisini belirtmiĢtir.

Hazırlanan Tasarım Uzman Önerileri

Nesne grubunun konumu sol tarafta olması

Nesne grubu alt tarafta olması

Algoritma yatay Ģekilde kurulması Algoritma dikey Ģekilde kurulması Lambanın sürekli ekranda görünür

olması

Bu kısmın kaldırılması

Doğru ve yanlıĢ yapıldığında dönüt verilmesi

Uygulama bitiminde değerlendirme amacıyla yanan lambanın kullanılması

Fen ve Teknoloji – ĠĢbirlikli

Tabloda (Tablo 4.1.2) öğretmenler tarafından bu uygulama için gerekli görülen değiĢiklikler verilmiĢtir.

Tablo 4.1.2 Fen ve Teknoloji Dersi ĠĢbirlikli ÇalıĢma için Gerekli Görülen DeğiĢiklikler

Genel olarak beğenilen bir tasarım olmasına rağmen verilen tabloda bu uygulama için öngörülen değiĢikler yer almaktadır. YanlıĢ yapıldığında öğenin yerine dönmesi, öğenin bırakıldığı yerde kalması Ģeklinde değiĢtirilmesi istenmiĢtir. Bu konuda O1 “yanlış durumunda geri gelmesin. Bu öğrenciye %50 doğru yapma şansı verir. Ne yaptıysa ekranda kalsın yanlışlarını en son görsün” Ģeklinde öneride bulunmuĢtur. Fakat diğer öğretmenler bu yanlıĢ yapıldığında nesnenin yerine döndüğü tasarımın daha doğru olduğunu belirterek, yanlıĢ yapıldığında da bırakılan yerde kalması Ģeklinde önerilen dönüt Ģeklinin yanlıĢ öğrenmelere sebebiyet verebileceği görüĢünü belirterek uygulamada dönütün yanlıĢ öğenin geri dönmesi Ģeklinde kalması konusunda görüĢ birliği sağlanmıĢtır. Bunun yanı sıra örnek sayısının olabildiğince fazla olması gerektiği belirtilmiĢ ve bu ekran için omurgalı ve omurgasız canlılar için 6- 7 örnek verilmesinin uygun olacağı bildirilmiĢtir. Ayrıca yanlıĢ ve doğru yaptığında verilen dönütlerde ses efektlerinin kullanılması ile öğrencilerin daha kolay algılayabileceği önerisinde bulunulmuĢtur.

Hazırlanan Tasarım Uzman Önerileri

YanlıĢ yapıldığında öğenin yerine dönmesi

YanlıĢ yapıldığında öğenin bırakılan yerde kalması

Örnek sayısının olabildiğince fazla olması Doğru ve yanlıĢ dönütlerin ses içermesi

Fen ve Teknoloji – Rekabetçi

Tabloda (Tablo 4.1.3) öğretmenler tarafından bu uygulama için gerekli görülen değiĢiklikler verilmiĢtir.

Tablo 4.1.3 Fen ve Teknoloji Dersi Rekabetçi ÇalıĢma için Gerekli Görülen DeğiĢiklikler

Özellikle dörde bölünmüĢ ekran yapısında birden fazla öğrencinin aynı anda kullanması durumu öğretmenlerden beğeni toplamıĢtır. Bu bölüm için verilen dönütler tabloda verilmiĢtir. Tabloya göre birbirleri ile yarıĢır durumdaki bu öğrencilerin birbirini görüyor olması çalıĢma sırasında birbirlerinin ekranlarına bakarak etkilenme olasılığını doğurduğu belirtilmiĢtir. Bu problemin ortadan kaldırılması için O2 “her bir öğrenci için farklı hayvanlar yazılsın. Bu şekilde kopya çekemezler” önerisinde bulunulmuĢtur. Ayrıca örnek sayısının olabildiğince fazla olması gerektiği burada da belirtilerek omurgalı ve omurgasız canlıların her biri için 3-4 örnek verilmesinin uygun olacağı belirtilmiĢtir.

Sosyal Bilgiler – ĠĢbirlikli

Tabloda (Tablo 4.1.4) öğretmenler tarafından bu uygulama için gerekli görülen değiĢiklikler verilmiĢtir.

Tablo 4.1.4 Sosyal Bilgiler Dersi ĠĢbirlikli ÇalıĢma için Gerekli Görülen DeğiĢiklikler

Hazırlanan Tasarım Uzman Önerileri

Ekranın tüm kullanıcılar tarafından görünür olması

Birbirlerinden etkilenme olasılığını kaldırmak için her biri için farklı hayvan isimlerinin kullanılması

Örnek sayısının olabildiğince fazla olması

Hazırlanan Tasarım Uzman Önerileri

Ürün grubunun konumunun sol tarafta olması

Ürün grubunun alt tarafta olması

Tarım ürünlerinin isimlerinin metinlerle ifade edilmesi

Tarım ürünlerinin görsellerle ifade edilmesi

Her bir bölge için 1-2 tarım ürünü kullanılması

Bu uygulama için gerekli görülen düzeltmeler tabloda verilmiĢtir. Buna göre sol tarafa konumlandırılan ürünler grubunun yeri ekranın alt kısmında olması istenmiĢtir. Bunun sebebi ise sol tarafta kalırsa öğrencinin önerilen konumunda dolayı O4 ve O3 “Türkiye haritası bir öğrenciye göre ters kalıyor ve bu da öğrencinin çalışması için haksızlık olabilir.” Ģeklinde görüĢlerinin bildirmiĢlerdir. Ayrıca tarım ürünlerini metin olarak değil de görsel olarak kullanılması önerilmiĢtir. O3 “Görsellerle desteklendiğinde daha kolay hatırlıyorlar. Ben de dersimde kullanmaya çalışıyorum.” Ģeklinde bu kullanımın sebebini açıklamıĢtır. Son olarak her bir bölge için 1-2 tarım ürününün kullanılabileceği öneriler arasındadır.

Sosyal Bilgiler – Rekabetçi

Tabloda (Tablo 4.1.5) öğretmenler tarafından bu uygulama için gerekli görülen değiĢiklikler verilmiĢtir.

Tablo 4.1.5 Sosyal Bilgiler Dersi Rekabetçi ÇalıĢma için Gerekli Görülen DeğiĢiklikler

Öğretmenlerden gelen dönütler doğrultusunda üstteki tablo hazırlanmıĢtır. Buna göre öğrencilerin önerilen konumuna göre hazırlanan tasarımda O4 ”Türkiye haritası bu şekilde çok küçük kalır” görüĢü üzerine öğrencinin konumlarının ekranın sağ ve solda olacak biçimde hazırlanması istenmiĢtir. Ayrıca her bir öğrencinin ekranındaki ürünlerin farklı olması ve her bir kiĢi için 5-6 örneğin kullanılmasını yeterli olacağı belirtilerek uygulamanın buna göre hazırlanması önerilmiĢtir.

Alınan dönütlere göre prototip düzenlenmiĢ ve uygulamalar geliĢtirilmeden önce bir kez daha görüĢleri alınmak üzere öğretmenlerle görüĢülmüĢtür. Sosyal Bilgiler ve Fen ve Teknoloji dersi öğretmenleri genel olarak prototipi beğenirken BiliĢim Teknolojileri dersi öğretmeni ikinci kağıt üzerindeki prototip hakkındaki görüĢleri Ģu Ģekildedir:

Hazırlanan Tasarım Uzman Önerileri

Ekrana göre altta öğrencilerin konumlandırılması

Öğrencilerin ekranın sağ ve solunda konumlandırılması

Ekrandaki ürünlerin birbirinden farklı olması Her öğrenci için 5-6 örneğin kullanılması

BiliĢim Teknolojileri –ĠĢbirlikli

Tabloda (Tablo 4.1.6) öğretmenler tarafından bu uygulama için gerekli görülen değiĢiklikler verilmiĢtir.

Tablo 4.1.6 BiliĢim Teknolojileri Dersi ĠĢbirlikli ÇalıĢma için Gerekli Görülen DeğiĢiklikler

Ġkinci kağıt prototip için gerekli görülen düzeltmeler tablodaki gibidir. Buna göre nesne grubunda oklar dahil bütün öğelerin ayrı verilmesinin yerine öğelere ait olan okların birlikte verilmesi önerilmiĢtir. O5 “Nesne grubunda algoritma öğeleri ile bunlara ait oklar birleşik olsun. Bu şekilde öğrencilere karmaşık gelebilir.” Ģeklinde önerisini sunarak oluĢabilecek kargaĢanın önlenmesini sağlamıĢtır. Diğer bir önerisi ise lambanın çalıĢmama durumunda bazı öğelerin birbiri yerine gelebileceğinden bahsetmiĢ ve bunun öğrenciler açısından karmaĢa yaratabileceği belirtilmiĢtir. Ayrıca O5 “Lamba ve ampul arasındaki fark ayırt edilemeyebilir. Belki bu algoritmanın değiştirilmesi daha uygun olabilir” görüĢü ile lambanın yanmaması durumunun baĢka bir durumla değiĢtirilmesini önermiĢtir.

BiliĢim Teknolojileri –Rekabetçi

Alan uzmanı O5, çalıĢma bittikten sonra verilen dönütlerle ilgili olarak “1. ve 2. oldunuz yerine “çok hızlısın”, “biraz daha hızlanman gerek” ya da “hızlı çözümün için tebrikler” gibi dönütlerin verilsin.” Ģeklinde önerilerini belirtmiĢtir.

4.2. Faz 2 – Kağıt prototiplerin bilgisayar ortamında geliĢtirilmesi

Öğretmenlerle konuĢularak kararlaĢtırılan kağıt prototipler yine öğretmenlerin dönütlerine ve genel tasarım ilkeleri dikkate alınarak geliĢtirilmiĢtir. Bu aĢamada araĢtırmacı tarafından bir önceki aĢamadaki dönütler ve alan yazında yer alan tasarım ilkeleri dikkate alınarak bilgisayar ortamında ürünler geliĢtirilmiĢ olup bu aĢamada veri toplanmamıĢtır.

Hazırlanan Tasarım Uzman Önerileri

Nesne grubunda oklar dahil her öğe ayrı verilmesi

Verilen öğeler ile bu öğelere ait olan okların birleĢtirilmesi

Lambanın yanması probleminin kullanılması

4.3 Faz 3- Birinci uygulama ve dönütleri alma 4.3.1 Öğretmenlerin GörüĢ ve Dönütleri

4.3.1.1 Ġçerik

Ġçerik bölümünde öğretmenlerin derslerinde teknoloji tabanlı eğitsel içerik ya da oyun kullanım deneyimleri, ders içeriklerinin dokunmatik ekran teknolojisi için uygunluğu ve hedef kitlenin bilgisayar destekli eğitsel materyaller ve oyunlar ile ilgili beklentileri hakkında görüĢ ve önerileri yer almaktadır.

Verilen tablo (Tablo 4.3.1) ile hazırlanan tasarım ve uzmanların tasarımla ilgili önerilerini içeren özet bir tablodur. Tablonun içeriği ile ilgili bilgiler aĢağıda verilmiĢtir.

Tablo 4.3.1 Ġçerik Bölümü için Gerekli Görülen DeğiĢiklikler

BiliĢim Teknolojileri

BiliĢim Teknolojileri alanına ait algoritma kurma konulu konu baĢlığı için iĢbirlikli ve rekabetçi olmak üzere iki materyal geliĢtirilmiĢtir. BiliĢim Teknolojileri öğretmeni ile görüĢüldüğünde uygulamamda verilen içeriğin hedef kitlenin özelliklerine uygun olduğu belirtilmiĢtir. Müfredat incelendiğinde algoritma konusu beĢinci basamak

Hazırlanan Tasarım Uzman Önerileri

Sosyal Bilgiler ĠĢbirlikli uygulamada elma ve rekabetçi

uygulama Ģeker pancarı resmi kullanılması

ĠĢbirlikli ve rekabetçi uygulamalarda olan elma ve Ģeker pancarı görselinin buğday ile değiĢtirilmesi

Rekabetçi uygulamada gül resmi kullanılması

Rekabetçi uygulamada gül resminin limon ile değiĢtirilmesi

Doğru ve yanlıĢ cevaplar için ses efektlerinin kullanılması

Doğru ve yanlıĢ cevaplar için sözel ifadelerin kullanılması

Fen ve Teknoloji Uygulamalarda denizhıyarı, denizanası

ve denizkestanesinin kullanılması

Bu hayvanların daha bilindik hayvanlar ile değiĢtirilmesi

konusu olarak görünmektedir. Öğrencileri akademik olarak değerlendirme amacı güdülmediği için O5 ”bir alt basamaktan konu seçmek öğrencilerin yeni bir bilgi ile karşılaştığında oluşacak kaygı durumu problemini ortadan kaldıracaktır.” Ģeklinde belirterek konunun uygunluğundan bahsetmiĢtir. Hem iĢbirlikli hem de rekabetçi uygulamalar öğretmen tarafından denenmiĢtir. Öncellikle giriĢ kısmında verilen problem durumu için O5 “sorun gayet net şekilde verilmiş. Bu soruna kolaylıkla çözüm bulabilirler” Ģeklinde belirterek problem durumunu hedef kitleye uygunluğu saptanmıĢtır. ÇalıĢma ekranında hazırlanması istenen algoritmanın öğelerinin dağınık Ģekilde verilmesi hakkında O5“öğrencilere sanki ipucu gibi olmuş. Bu çok fazla dağılmadan onları sonuca ulaştıracaktır.” açıklama getirmiĢtir. Öğrenme sürecinde sürekli dönütün önemi düĢünülerek hazırlanan sesli dönütler için O5 “ses efektlerinin kullanılması güzel olmuş. Buraya yazılı dönütte olabilirdi fakat sadece bu uygulamayı

Benzer Belgeler