• Sonuç bulunamadı

4.1. Nicel Verilere İlişkin Bulgular ve Yorumlar

4.1.4. Deney Grubu Öğrencilerinin Yapılan Öğretime Yönelik Görüşlerine İlişkin

4.1.4.1. Alt Problem 5’e İlişkin Bulgular

4.1.4.1.1. Birinci Soruya İlişkin Bulgular ve Yorumlar

Araştırmada öncelikle öğrencilere; “Açı ve Açı Ölçüsü konusunu çoklu ortam tasarımından yararlanarak işlemek nasıldı?” sorusu yöneltilmiş ve öğrenme-öğretme sürecinde uygulanan yöntem, zaman ve kullanılan aktivitelere herhangi bir vurgu yapılmadan öğrencilerin ders sürecini nasıl geçirdikleri öğrenilmeye çalışılmıştır.

Öğrencilerin cevapları incelendiğinde; öğrencilerden her biri dersin eğlenceli geçtiğini, ilk defa böyle bir şeyle karşılaştıklarını, sınavlardaki etkisini ve diğer derslerden farklı olduğunu kendi cümleleriyle ifade etmişlerdir.

Deney grubu öğrencisi Cemre dersi çoklu ortam tasarımından yararlanarak işlemenin nasıl olduğunu anlatırken şu cümleleri kullanmıştır.

“… eğlenceliydi öğretmenim daha çok anlamamı sağladı. Aı öğretmenim daha çok anlamamı sağladı öğretmenim anlayanlar içinde öğretmenim şey daha çok öğretmenim şey sınavlarda falan anlamasalarda şey yapabiliyorlardı, yapabiliyorlardı yani. Öğretmenim şey öğretmenim duyduklarımızı hatırlamasakta bissürü görsel vardı öğretmenim gördüklerimiz. Öğretmenimiz tahtaya dört beş soru yazıyordu önceden. Biz onu deftere yazana kadar zaman bitiyordu. Ama öğretmenim şey tahtada gördüğümüz öğretmenim bissürü soru çözdük zil çalmadan çoklu ortam sayesinde. Bissürü etkinlikler yaptık. Çalışmamızda çoklu ortamla işlemek daha eğlenceliydi. Daha çok zevk aldım. Daha iyi anladım. Konuyu çok tekrar ettik.”

Cemre çoklu ortam tasarımıyla ders işlemenin çok zevkli ve eğlenceli geçtiğine, çoklu ortamda çok fazla görselin sunulmasının öğrenmeyi pekiştirdiğine, kısa zamanda pek çok etkinlik ve alıştırma yapabildiklerine değinmiştir. Aynı zamanda çoklu ortamla yapılan

Hayal ise, dersi çoklu ortam tasarımından yararlanarak işlemenin nasıl olduğunu anlatırken şu cümleleri kullanmıştır.

“… zevkliydi eğlenceliydi çok güzel bilgiler elde edindik. Bazı kişiler parmak kaldırmıyordu. Onlarda heyecanlanıp parmak kaldırmaya başladılar merak sarmaya başladılar. Iıımm şekiller, eğlenceli şeyler, evler vardı. Onların yanında dik açı yazıyordu biz onları dik açı olan yere götürüyorduk. Eşleştirmeler vardı. Hep duyu organlarımızla, beş duyu organımızında gelişmesini sağladı bize. Dokunmamızı, duymamızı, işitmemizi, görmemizi. Öğretmenim normalde bize bu kadar çok şekil veremez çizemezdi. Orda çok güzel şekil ve görseller vardı. Başka birinin konuşması merak sardı bizde.”

Hayal’in anlattıklarına bakıldığında çoklu ortam tasarımı; öğrencilerin duyu organlarının harekete geçtiği, pasif öğrencilerin etkinleştiği, görsel etkinliklerin ön planda olduğu, kısa zamanda çok fazla bilginin sunulduğu ve öğrenenlerin heyecan duyduğu bir öğrenme ortamı sunmaktadır.

Oğuzhan, dersi çoklu ortam tasarımından yararlanarak işlemenin nasıl olduğunu anlatırken şu cümleleri kullanmıştır.

“… iyiydi, eğlenceliydi. Tahtada ev veriyordu. Bizde oradaki yerlerine açıları koyuyorduk. O evde çeşitli açılar veriyordu. Karenin içinde açıların adı vardı bizde onları alıp eve götürüyorduk. İçine koyuyorduk. Parmak kaldırmayanlar çoklu ortam tasarımıyla artık çok kolay parmak kaldırıyorlar. Bazen tahtaya öğretmeniz açı veriyor bu hangi açı bazıları parmak kaldırırken bazıları kaldırmıyor. Ama çoklu ortamda sıra bize çok zor geliyordu herkes kalkmak istediği için. Konuları öğrenmemiz için kolaylık verdi. Bir sürüüü görsel vardı. Birini anlamasak diğerini anlayabiliyorduk. Her şey hareket ediyordu. Nasıl birleştirildiğini anlayabiliyorduk. Açıölçerin nasıl oluştuğunu öğrendik. Kaç derecelik açı oluşturduğunu hareket ederek bize gösterdi. Öğretmenimiz olsa tahtada renkli kalemlerle gösterirdi.”

Oğuzhan da pasif öğrencilerin aktif konuma geçtiğine ve eğlenerek öğrendiklerine dikkat çekmiştir. Aynı zamanda şekillerin hareket etmesi, görsellerin oynaması onların konuyu daha iyi anlamalarına, tüm detayları fark edebilmelerini olanak sağlamıştır.

Öykü, dersi çoklu ortam tasarımından yararlanarak işlemenin nasıl olduğunu anlatırken şu cümleleri kullanmıştır.

“… eğlenceli, zevk aldım. Daha çabuk ve kolay öğrendim, konuları daha iyi anladım. Bana bu çoklu ortam çok katkı sağladı ve çok eğlendim. . Öğretmenimizin anlattıklarını bazenleri

anlamıyordum. Çünkü aklımda canlandıramıyordum. Şimdi ise canlandırabiliyorum aklımda. Öğretmeni, eskiden 3. sınıfta öğretmenimin anlattıkları biraz zor geliyordu. Şimdi daha kolay anlıyorum. O zaman anlamadığım bir şeyi öğretmenime soruyordum.”

Öykü çoklu ortam tasarımıyla çok hızlı ve kolay bir şekilde konuyu anlayabildiğine değinmiştir. Aynı zamanda önceki öğrenmeleriyle şuanki öğrenmesini de karşılaştırmıştır. Önceden öğretmeninin anlattıklarını zihninde canlandıramazken etkinlikten sonra anlatımları zihninde canlandırabilirmiş. Bu sebepten çoklu ortamın kendisine katkı sağladığını ifade etmektedir.

Elif, dersi çoklu ortam tasarımından yararlanarak işlemenin nasıl olduğunu anlatırken şu cümleleri kullanmıştır.

“…eğlenceliydi sınavlarda yararları oldu yüksek not aldım. En azından adamın sesini anlamasam bile görselleri aklıma geldi. Ben çoklu ortamdan zevk alarak soruları cevapladım. Çoklu ortamda daha heyecanlı daha çabuk ve daha rahat anladım. Ben hep çözmek isterdim. Açıları yerlerine geçirirken dik açı olduğunu gösterdim. Adam konuştuğunda açı geliyor ya ben o zaman onun hangi açı olduğunu kendim gösterdim. Kendim böylece daha iyi anladım. Öğretmen sade anlattığında anlayamıyorum. Ama burada görseller aklımda kalınca deneme sınavlarında daha iyi başarılı oldum. Açılar konusunu işlerken internetin ne olduğunu öğrendim.”

Elif için eğlenceli olan çoklu ortam tasarımı onun sınavlarda yüksek puan almasına neden olmuştur. Demek ki çoklu ortam tasarımı, anlatılan konuyu kalıcı hale dönüştürmüştür. Aynı zamanda çoklu ortamın bol görsel ifadelere yer vermesi kendisinin konuyu çok çabuk ve kolay bir şekilde anlamasını sağladığını ifade etmiştir.

Zeynep ise, dersi çoklu ortam tasarımından yararlanarak işlemenin nasıl olduğunu anlatırken şu cümleleri kullanmıştır.

“… çok güzeldi çok eğlenceliydi daha çok şeyler öğrendim. Çoklu ortam olmasaydı öğretmenim öğretmenimizi daha iyi anlayamazdık olduğu içinde daha iyi anladık. İlk defa böyle bişi yaptığımız için çok heyecanlandım çokta meraklandım çoklu ortamın nasıl olduğunu.”

Zeynep sürecin başında nasıl bir öğrenme gerçekleşeceği için çok meraklanmış ve bu da onun heyecanlanmasına neden olmuştur. Eğlenerek çok fazla bilgi öğrendiklerine vurgu yapmıştır.

Deney grubundaki öğrencilerin birinci soruya verdikleri cevaplar doğrultusunda çoklu ortam tasarımı; duyu organlarını harekete geçirir, öğrencilerin etkin konuma geçmesini sağlar, kısa zamanda çok fazla bilgi öğrenilmesine fırsat verir, eğlenirken öğretir, bol bol alıştırma ve tekrar yapılmasına imkân tanır. Aynı zamanda şekillerin ve görsellerin hareket etmesi öğrencinin dikkatini önemli noktalara yöneltmesini sağlar.