• Sonuç bulunamadı

2.2. İlgili Araştırmalar

2.2.1. Çoklu Ortamla İlgili Araştırmalar

Çoruk ve Çakır tarafından yapılan çalışmanın amacı; ilkokul dördüncü sınıf matematik dersindeki kesirler ünitesinin çoklu ortam uygulamalarıyla ele alınmasının öğrencilerin dersteki akademik başarılarına, matematik dersine yönelik kaygılarına ve bilgisayar kullanımlarına ilişkin kaygılarına etkisini incelemektir. Bu araştırmada deneysel model kullanılmıştır. Veriler başarı testi ve ölçekler yardımıyla toplanmıştır. Toplanan bu veriler, SPSS 18.0 programıyla çözümlenmiştir. Kaygı ölçeğinin sonuçlarını görebilmek için

örneklem t-testi kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre, çoklu ortam uygulamalarıyla gerçekleştirilen öğretim klasik tekniklerle yapılan öğretime göre daha etkili olmuştur. Bunun nedenleri olarak da; çoklu ortam ile öğretimde görsel-işitsel ögelere yer verilerek her bireyin öğrenebileceği farklı bir öğrenme ortamı kullanılması, aktiviteleri ve dersin içeriğini bilgisayar aracılığıyla öğrenciye ileterek konunun dikkat çekmesi ve soyut kavramları somutlaştırması, üst seviyede güdülenme sağlayarak öğrenciyi etkin tutması sayılmaktadır (Çoruk & Çakır, 2017).

Gülbenk’in çalışmasında matematik dersinde çoklu ortam araçlarının kullanımı ile hazırlanan problem çözme başarısında öğrencilerin ne derece etkin oldukları belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada deneysel model kullanılarak veriler, ön test ile son test karşılaştırmalarıyla elde edilmiştir. Elde edilen veriler, SPSS 11.5 programıyla çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda, çoklu ortam uygulamalarının deney grubu öğrencilerinin ilgisini çektiğinden ve onlara bireysel öğrenme imkânı verdiğinden klasik yöntemle öğretimden daha fazla başarı göstermelerini sağlamıştır. Deney grubu öğrencilerinin ön test ve son test puanları arasında olumlu anlamda artış görülmüştür (Gülbenk, 2008).

Yıldız araştırmasında, ilkokul birinci sınıflara yönelik Türkçe dersinde çoklu ortam uygulamalarının ilk okuma yazma süreci üzerinde etkililiğini belirlemek istemiştir. Deneysel model kullanılan bu çalışmada veriler toplanırken; okuduğunu anlama testine, yanlış okuma davranışlarının ortaya çıkarılmasında bireysel okuma değerlendirme gözlem formuna, ses kayıtlarına ve hata analizleri çizelgelerine yer verilmiştir. Veriler toplandıktan sonra ortaya çıkan sonuçlar aritmetik ortalama, standart sapma, t testi, yüzde vb. istatistik teknikler yardımıyla çözümlenmiştir. Araştırmanın sonucunda çoklu ortam uygulamalarının kullanıldığı deney grubu, çoklu ortam uygulamalarına yer verilmeyen kontrol grubuna göre yazı çalışmaları, okuduğunu anlama güçlüğü ve okuma becerileri yönünden her iki dönemde de daha fazla başarı göstermişlerdir. Ayrıca deney grubu öğrencilerinin sesli okuma hızları yönünden kontrol grubuna göre metinleri daha kısa sürede tamamlamış olup yazma becerilerinde ise kontrol grubu öğrencilerinin daha fazla yanlış yaptıkları belirlenmiştir (Yıldız, 2009).

Karataş ve Güven, çoklu ortam araçları kullanımının öğrencilerin başarı seviyeleri üzerindeki etkisini incelemek amacıyla yaptıkları bu araştırmada deneysel modeli kullanmıştır. Deney grubuyla ders sürecinde bilgisayar, TV, VCD-DVD, projeksiyon vb.

model ve az miktarda araç-gereç kullanılmıştır. Veriler, çoklu ortam araçları kullanımının öğrenci akademik başarısına etkisini belirleyebilmek için hazırlanan başarı testi ile toplanmıştır. Toplanan bulgular SPSS 16.0 programıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda ise, geleneksel yöntemle eğitim gören grup çoklu ortam araçlarını kullanarak eğitim gören gruba göre soyut konuları somutlaştırma noktasında zorluk çekmiştir. Çoklu ortam yönteminin uygulandığı sınıfta tüm öğrenciler derse katılım gösterirken geleneksel modelle eğitimin yapıldığı sınıfta daha az öğrenciye ulaşılmıştır. Ayrıca ön test ile son test başarı puanları arasında çoklu ortamla eğitim gören grupta olumlu yönde anlamlı fark olurken geleneksel eğitimin yapıldığı sınıfta bu fark görülmemektedir (Karataş & Güven, 2015).

Çetin, oluşturmacı yaklaşımı esas alan Çoklu Ortam Tasarım Modeli’ne göre web tabanlı öğretimin öğrencilerin başarılarına ve öğretme etkinliğine yönelik tutumlarına olan etkisini belirlemek amacıyla yaptığı çalışmasını iki bölümde tamamlamıştır. İlk bölümünde öğretim süreci için web materyalleriyle ilgili web sitesinin içeriği hazırlanmıştır, son bölümünde de bu web içeriğinin etkililiği deneysel olarak incelenmiştir. Deney ve kontrol gruplarının başarı ve tutumlarının karşılaştırılması uygulanan başarı testi ve ölçeklerin ön test ile son test puanları arasındaki farklarla gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucuna göre; öğrenenler çoklu ortam uygulamalarının ders içerisinde yer almasıyla kendilerinin mutlu olduğunu, aktif olarak sürecin içerisine katılabildiklerini, güdülenme durumlarının arttığını ve dersin daha eğlenceli olduğu görüşlerini bildirmişlerdir. Ayrıca çoklu ortam modeliyle tasarlanmış web içeriğinde çok fazla soruların yer almasıyla dersleri daha rahat pekiştirebildiklerini, etkileşim ve iletişim konusunda da katkı sağladığını ifade etmişlerdir. Başarı ve tutumların karşılaştırıldığı son bölümde deney grubunun klasik yöntemle öğrenim gören kontrol grubuna göre test ve ölçeklerden aldıkları puanlara bakıldığında deney grubu lehine anlamlı farklılıklar görülmüştür (Çetin, 2010).

Akın ve Çeçen çalışmalarında, çoklu ortam uygulamalarına dayalı öğretimin altıncı sınıf öğrencilerinin anlama becerilerine ve Türkçe dersi tutumlarına etkisini ortaya çıkarmayı amaçlamıştır. Bu amacı gerçekleştirmek içinde karma yöntemden faydalanılmıştır. Deney grubunda çoklu ortam materyalleri kullanılırken kontrol grubunda klasik yöntemle ders süreci tamamlanmıştır. Her iki grubunda derslerine araştırmacı girmiştir. Verileri toplamak için gruplara Türkçe dersi tutum ölçeği ile okuduğunu anlama başarı testi ön test ile son test sonuçlarına ulaşılmıştır. Uygulamadan bir ay sonra da kalıcılık testi gerçekleştirilmiştir. Son olarak da deney grubundaki öğrencilerin çoklu ortama dayalı öğretime ilişkin düşüncelerini

belirleyebilmek için yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Uygulama sonucunda ortaya çıkan veriler, SPSS Windows 21.0 programından yararlanılarak çözümlenmiştir. Bulgular tanımlayıcı istatistik yöntemleriyle açıklanmıştır. Deney grubundaki öğrencilerin çoklu ortamla ilgili sorulara verdikleri cevaplar da betimsel analiz tekniği ile çözümlenmiştir. Bulgular betimsel yolla açıklanmıştır. Araştırma sonucunda; çoklu ortam materyallerine yer verilen deney grubundaki öğrencilerin akademik başarıları, okuduğunu ve dinlediğini anlamadaki kalıcılık durumu ve Türkçe dersine olan tutum seviyelerinde olumlu yönde gözle görülen bir artış bulunurken kontrol grubunda olumlu yönde bir artış görülmemektedir. Ayrıca deney grubu öğrencilerinin çoklu ortam ve araçlarının kullanıldığı öğretimden memnun kaldıkları ortaya çıkmıştır (Akın & Çeçen, 2015).