• Sonuç bulunamadı

4.2. Ġkinci Alt Probleme ĠliĢkin Bulgular

4.2.1. Birinci Hafta

Yazı Türü: Tanımlama, TartıĢma, Kıyaslama Konu: Tanımlayıcı 0 1 2 3 4 5 6 7 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 F rek ans d ağılımı Öğrenci puanları 1.hafta

59

1.Oynamaktan çok zevk aldığın bir oyunu düĢün. Oyunu oynamanın nasıl bir duygu olduğunu, oyunun kurallarını anlat ve dinleyicileri sanki kendileri de oyunu oynamıĢ/oynuyor gibi hissettirecek Ģekilde oyunu tanımla.

2.Büyüdüğünde seçmek istediğin meslek nedir? Bu mesleğin özelliklerini, bu mesleği neden seçmek istediğini, bu mesleğe sahip olduğunda neler yapabileceğini okuyuculara tanımlar mısın?

Tartışmacı (İkna Edici)

1.Milli Eğitim Bakanı okullardan matematik dersini kaldırmak istiyor. Bu ders yerine sence nasıl bir ders eklenmeli? Önerdiğin dersin eklenilmesinin daha iyi olacağını sebepleri ile açıklayarak Milli Eğitim Bakanına bir mektup yazabilir misin?

2.Eğer bilim adamları büyük bir keĢif yaparak geçmiĢe veya geleceğe yolculuk yapmaya imkân sağlayan bir araç geliĢtirselerdi geçmiĢe mi geleceğe mi yolculuk etmek isterdin? Çıkmak istediğin yolculuğun neden gerekli olduğunu açıklayarak, arkadaĢlarını ikna edebilir misin?

Karşılaştırma (Kıyaslama)

1.En sevdiğin mevsim ile sevmediğin mevsimi karĢılaĢtırabilir misin? Sevdiğin ve sevmediğin mevsimin farklılıkları ve benzerlikleri neler?

2.Eğer ülkemizi çocuklar yönetseydi sence neler olurdu? Ülkemizin Ģimdiki durumu ile çocukların yönetimindeki durumu kıyaslayabilir misin?

3.Hayalindeki okul ile Ģimdi gittiğin okulu karĢılaĢtırabilir misin? Hayalindeki okul ile Ģimdi bulunduğun okulun benzer yönleri neler olurdu? Hayalindeki okulun Ģimdi bulunduğun okuldan farklı yönleri neler olurdu?

Tablo 4.1 ve Ģekil 4.1‟de görüldüğü gibi çalıĢma grubunun birinci hafta puan ortalamasının 35, alınan en düĢük puanın 26, en yüksek puanın ise 43 olduğu görülmektedir. Ölçekten alınabilecek en düĢük puanın 20, en yüksek puanın 60 olduğu göz önüne alındığında ve histogram grafiği incelendiğinde öğrencilerin almıĢ olduğu ön test puanlarının normale yakın bir dağılım gösterdiği görülebilir. Çünkü öğrencilerin puanlarına bakıldığında on dört öğrencinin ortalamanın altında, on altı öğrencinin ise ortalamanın üzerinde puan aldığı görülmektedir.

60

Uygulamanın ilk haftasında öğrenciler ile tanıĢılmıĢ, yapılacak ilk uygulama hakkında öğrenciler bilgilendirilmeye çalıĢılmıĢtır. Bu doğrultuda sınıfta bulunan 30 çalıĢma grubu öğrencisinin her birine farklı yazma konularının olduğu çalıĢma kâğıdı verilerek serbest yazma çalıĢması yapmaları sağlanmıĢtır. Amaç öğrencilerin verilen konular arasından istediklerini seçerek duygu, düĢünce ve hayallerini yazmalarını sağlayarak ifade güçlerini ve yazılı anlatım yeteneklerini ortaya koymalarıdır. AraĢtırmacı tarafından öğrencilere tanımlayıcı (iki tane), tartıĢmacı(iki tane) ve karĢılaĢtırma (üç tane) türünden toplam yedi yazma konusu verilerek, öğrencilerden yazma konularından istedikleri bir tanesini seçerek beyaz bir kâğıda (altına çizgili kâğıt yerleĢtirmelerine imkân sağlanarak) seçtikleri konuyla ilgili düĢüncelerini yazmaları istenmiĢtir.

Öğrencilere yazma konularını seçmelerinde hiçbir müdahalede bulunulmamıĢtır. Sadece öğrencilerden yazma çalıĢmaları sırasında sınıfta sessiz bir ortam oluĢturulması ve diğer arkadaĢlarının yazmalarına engel olunmaması istenmiĢtir. Öğrenciler yazılarında istedikleri yazı tekniğini (bitiĢik eğik yazı/ dik temel harfler) kullanmıĢlardır. Bazı öğrenciler seçtikleri konularda yazarken yazılarına baĢlık verip vermeme ikileminde kalmıĢlardır. AraĢtırmacı bu konuda öğrencilere istedikleri gibi yazabileceklerini belirtmiĢtir. Ön uygulamada öğrencilerin yazma/yazı türleri ile ilgili seçimleri Tablo 4.2.1‟de verilmiĢtir. Tablo 4.2.1‟e göre öğrencilerin yarısının tanımlayıcı yazma türünü seçtikleri, daha sonra tartıĢmacı ve karĢılaĢtırma türlerini tercih ettikleri görülmektedir.

Tablo 4.2.1. Öğrencilerin Seçimlerinin Yazı Türlerine Göre Dağılımı

Yazma/Yazı Türleri Seçen Öğrenci Sayısı %

Tanımlayıcı 15 50

TartıĢmacı (Ġkna Edici) 10 33.3

KarĢılaĢtırma (Kıyaslama) 5 16.6

Toplam 30 100

Ön uygulamada yazma konularını seçen öğrencilerin türlere göre dağılımı Tablo 4.2.2‟de verilmiĢtir. Tablo 4.2.2 incelendiğinde yazma konularından en çok tanımlayıcı yazma türünde birinci konunun seçildiği görülmektedir (Oynamaktan çok zevk aldığın bir oyunu düşün. Oyunu oynamanın nasıl bir duygu olduğunu, oyunun kurallarını anlat ve dinleyicileri sanki kendileri de oyunu oynamış/oynuyor gibi hissettirecek şekilde oyunu tanımlar mısın?). Daha sonra karĢılaĢtırma türünde birinci yazma konusu öğrenciler tarafından tercih edilmiĢtir (En sevdiğin mevsim ile sevmediğin mevsimi karşılaştırabilir

61

misin? Sevdiğin ve sevmediğin mevsimin farklılıkları ve benzerlikleri neler?). Ardından tartıĢma türünde ikinci yazma konusunun seçildiği görülmektedir (Eğer bilim adamları büyük bir keşif yaparak geçmişe ve geleceğe yolculuk yapmaya imkân sağlayan bir araç geliştirselerdi geçmişe mi geleceğe mi yolculuk etmek isterdin? Çıkmak istediğin yolculuğun neden gerekli olduğunu açıklayarak, yazını okuyanları ikna etmeye çalış.). Daha sonra tanımlayıcı yazma türünde ikinci yazma konusunun tercih edildiği görülmektedir (Büyüdüğünde seçmek istediğin meslek nedir? Bu mesleğin özelliklerini, bu mesleği neden seçmek istediğini, bu mesleğe sahip olduğunda neler yapabileceğini okuyuculara tanımlar mısın?). Son olarak tek bir öğrenci tarafından karĢılaĢtırma türünde ikinci yazma konusunun tercih edildiği görülmektedir (Eğer ülkemizi çocuklar yönetseydi sence neler olurdu? Ülkemizin şimdiki durumu ile çocukların yöneteceği durumu kıyaslayabilir misin?).

Tablo 4.2.2. Yazma Konularının Seçimlerinin Yazı Türlerine Göre Dağılımı Konu

Tür

1. Yazma Konusu 2. Yazma Konusu 3. Yazma Konusu Seçen Öğrenci Sayısı % Seçen Öğrenci Sayısı % Seçen Öğrenci Sayısı % Tanımlayıcı 11 36.6 4 13.3 - - TartıĢmacı (Ġkna Edici) - - 5 16.6 - - KarĢılaĢtırma (Kıyaslama) 9 30 1 3.3 - - Toplam 20 66.6 10 33.2 - -

Ön uygulama ile elde edilen yazılı anlatım ürünleri incelendiğinde öğrencilerin tamamı tek bir paragraftan oluĢan yazılı metinler üretmiĢtir. Öğrencilerin büyük çoğunluğunun paragraf düzeyinde yazma eğitimine ihtiyaçları vardır. Çünkü veriler incelendiğinde öğrenciler cümle oluĢturma konusunda baĢarı sağlamakla birlikte cümlelerden paragraf oluĢturma konusunda zorluk yaĢadıkları görülmüĢtür. Çünkü paragrafta yer alan cümleleri birbirinden bağımsızdır. Örneğin, “Benim büyüyünce olmak istediğim meslek çocuk doktoru. Seçtiğim mesleğin özelliği ise çocukları muayene edip ilaç vererek onları iyileştirmek. Bu mesleği seçmemin nedeni çocukları çok seviyorum. Ve onlarla vakit geçirmeyi seviyorum. Bu mesleğe sahip olunca çocuklarla vakit geçireceğim, onları muayene edip iyileştireceğim. Böylece hem ben mutlu olacağım hem de çocukları mutlu edeceğim.” Ayrıca anlatım bozukluğuna sahip cümleler ile birlikte cümle ve paragraf düzeyinde eğitim alması gereken öğrenciler vardır. Çünkü paragrafı oluĢturan cümleler birbirinin devamı olsada tek baĢlarına

62

birer paragraf oluĢturacak Ģekildedir. Örneğin, “Ben büyünce inşat mühendisi olmak istiyorum. Güzel resim çizebilme ve akıl yürütme bu mesleğin özellikleri. Bu meslek benim çocukluktan beri istediğim için olmak istiyorum. Büyüyünce bu mesleğe sahip olunca çok güzel apartmanlar yapacağım.” Bununla birlikte paragraf düzeyine geçememiĢ ve öncelikle cümle düzeyinde eğitim alması gereken öğrencide vardır. Bu öğrenci yazdığı metinde anlatım bozukluğuna sahip cümleler kullanmıĢ, kelime tekrarları yapmıĢ ve bir paragraf bile oluĢturamamıĢtır. “En sevdiğim oyun futbol. Futbolun kuralları, 1.El yapılmaz, 2.Birisi bir şey yapınca faul olur, 3.Tek bu oyunda kaleciler el yapar, 4.Bu oyunun hakemi de olur. Ben bu oyun en sevdiğim oyun futboldur. Başka oyunu da severim ama en çok sevdiğim futboldur.” Bununla birlikte öğrencilerin ideal kompozisyon yazma düzeyinde olmadıkları söylenebilir. Çünkü genellikle öğrencilerin yazılarına baĢlık vermedikleri, yazılarında satır baĢı yapmadıkları ve birden fazla paragraf oluĢturamadıkları gözlenmiĢtir. Birinci hafta öğrencilerin yazılarından örnekler aĢağıda sunulmuĢtur.

Birinci Hafta Öğrencilerin Yazılarından Örnekler

ÖRNEK 1:

Örnek 1‟de öğrenci “Oynamaktan çok zevk aldığın bir oyunu düşün. Oyunu oynamanın nasıl bir duygu olduğunu, oyunun kurallarını anlat ve dinleyicileri sanki kendileri de oyunu oynamış/oynuyor gibi hissettirecek şekilde oyunu tanımla.” yazma konusunu seçerek

63

tanımlayıcı yazma türünde yazmaya çalıĢmıĢtır. Öğrencinin yazdığı cümleler tam

anlaĢılır olmamakla birlikte, öğrenci söylemek istediğini tam ifade edemediği için cümle tekrarında da ( … en sevdiğim oyun futboldur…) bulunmuĢtur. Bununla birlikte yazısını tek bir paragraf ile ifade etmiĢ; fakat yazma konusu ile ilgili duygularından bahsetmemiĢtir. Öğrencinin yazısını oluĢturan cümlelerde oyunun kurallarından madde madde bahsetmesi cümleleri birbirinden bağımsız duruma getirmiĢtir. Yazısını oluĢturmak için seçtiği oyunun kuralları ile ilgili bilgiye sahip olmasına rağmen, her düĢünceyi bir paragraf halinde nasıl ifade edeceğini bilmediği görülmektedir. Bu yüzden paragraf düzeyinde eğitim alması gerekmektedir. Öğrenci ilkokul 4. sınıfta olduğu için yazım ve noktalama kurallarında yanlıĢları vardır. Yazısında satır baĢı yapmamıĢ, cümlesine büyük harf ile baĢlamamıĢ, cümlesinin sonuna nokta koymamıĢ, açıklamadan önce ve bağlaçlardan önce noktalı virgülü kullanmamıĢtır. 4. sınıf programında noktalı virgülün kullanımı ile ilgili bir kazanım olmadığı düĢünüldüğünde, öğrencinin yazısındaki bu noktalama eksikliğinin normal olarak karĢılanması gerekmektedir.

ÖRNEK 2:

Örnek 2‟de öğrenci “Büyüdüğünde seçmek istediğin meslek nedir? Bu mesleğin özelliklerini, bu mesleği neden seçmek istediğini, bu mesleğe sahip olduğunda neler

64

yapabileceğini okuyuculara tanımlar mısın?” yazma konusunu seçerek tanımlayıcı yazma

türünde yazmaya çalıĢmıĢtır. Öğrenci yazısına herhangi bir baĢlık koymamıĢtır.

Öğrencinin yazdığı cümleler anlaĢılır olmakla birlikte, olmak istediği mesleği, seçim sebebini tek bir paragraf ile ifade etmeye çalıĢmıĢ ve bu cümlelerde anlamsal bir bütünlük oluĢturamamıĢtır. Seçtiği mesleğin özelliklerini tam olarak ifade edemediği görülmektedir. Öğrencinin cümle ve paragraf düzeyinde eğitim alması gerekmektedir; çünkü öğrencinin kurduğu cümleler birbirinden bağımsızdır. Yazısında anlam ve anlatım bozukluğuna sahip cümleler (Başka bir sınıfa geçip başka bir çocuklarla tanışmayı…”) vardır. Bununla birlikte öğrencinin ilkokul 4. sınıfta olduğu göz önüne alındığında yazım ve noktalama yanlıĢları vardır. Yazısında satır baĢı yapmamıĢ, sıralı cümlelerde virgül kullanmamıĢ, alt satıra geçtiğinde cümle içinde kelimeye büyük harfle baĢlamıĢ ve cümle bittikten sonra nokta kullanmayarak yeni bir cümleye büyük harf ile baĢlamamıĢtır.

ÖRNEK 3:

Örnek 3‟de öğrenci “Eğer ülkemizi çocuklar yönetseydi sence neler olurdu? Ülkemizin şimdiki durumu ile çocukların yönetimindeki durumu kıyaslayabilir misin?” yazma konusunu seçerek kıyaslayıcı yazma türünde yazmaya çalıĢmıĢtır. Öğrenci yazısına

65

herhangi bir baĢlık koymamıĢtır. Öğrencinin yazdığı cümleler anlaĢılır olmakla birlikte, tek bir paragraftan oluĢturduğu yazısında düĢünceleri yazma konusuna bağlı olsa da kendi aralarında birbirlerine bağlı değildir. Çünkü öğrenci oluĢturduğu tek paragrafında birbirinden farklı konulardan ( ülkemizdeki insanların duygu durumu, binaların görüntüsü, temizlik, siyasi sorunlar…) bahsetmiĢtir. Öğrencinin oluĢturduğu cümlelerde kullandığı bağlaçlar ( hatta, ayrıca, üstelik…) akranlarına göre ileri düzeydedir ve dikkat çekicidir. Bununla birlikte öğrencinin ilkokul 4. sınıfta olduğu göz önüne alındığında yazım ve noktalama yanlıĢı pek yoktur. Sadece “her Ģey “ kelimesini ayrı yazmamıĢtır. Yazısına satır baĢı yaparak baĢlamamıĢtır.

ÖRNEK 4:

Örnek 4‟de öğrenci “Büyüdüğünde seçmek istediğin meslek nedir? Bu mesleğin özelliklerini, bu mesleği neden seçmek istediğini, bu mesleğe sahip olduğunda neler yapabileceğini okuyuculara tanımlar mısın?” yazma konusunu seçerek tanımlayıcı yazma

türünde yazmaya çalıĢmıĢtır. Öğrencinin kurduğu cümleler anlaĢılır olmakla birlikte,

olmak istediği mesleği, meleğin özelliklerini, seçim sebebini tek bir paragraf ile ifade etmeye çalıĢmıĢ ve bu cümlelerde anlamsal bir bütünlük oluĢturamamıĢtır. Öğrenci kurduğu cümlelerde kelime tekrarında (çocuklar ile vakit geçirmek, iyileştirmek …) bulunmuĢtur. Öğrenci söylemek istediğini ifade edemediği için sürekli kelime tekrarında bulunmuĢtur. Paragraftaki cümleler yazma konusu ile ilgili olsa da anlamsal bir birlik

66

oluĢturamamıĢtır. Bu yüzden paragraf düzeyinde eğitim alması gerekmektedir. Bununla birlikte öğrencinin ilkokul 4. sınıfta olduğu göz önüne alındığında yazım yanlıĢı (ileştirecem, mutlu ediceğim …) vardır. Öğrenci yazısında satırbaĢı yapmıĢ; fakat mesleğin özelliklerini açıklamadan önce noktalı virgülü kullanmamıĢtır. 4. sınıf programında noktalı virgülün kullanımı ile ilgili bir kazanım olmadığı düĢünüldüğünde, öğrencinin yazısındaki bu noktalama eksikliğinin normal olarak karĢılanması gerekmektedir.

4.2.2.Ġkinci Hafta

AraĢtırmacı tarafından öğrencilere yazma süreçleri ile ilgili bir ders saati süresince sunum yapılmıĢ yazma süreçlerinin aĢamaları tanıtılmıĢtır. Daha sonra öğrencilere beyin fırtınası tekniğinin ne olduğu ve beyin fırtınası yaparken hangi kurallara uyulması gerektiği konusunda bilgilendirme yapılmıĢtır. Beyin fırtınasının yazma öncesinde konunun içeriği ile ilgili değiĢik yönlerinin ortaya çıkmasını sağladığı öğrencilere anlatılmıĢtır. Ardından her öğrenciye renkli kâğıtlar verilerek “internet” konulu bir beyin fırtınası yapıldıktan sonra kendi zihin haritalarını oluĢturmaları istenmiĢtir. Beyin fırtınası yapılmasının amacı öğrencilerin konuya yoğunlaĢmalarını sağlayarak konu ile ilgili fikirlerini açığa çıkarmalarını kolaylaĢtırmaktır. Beyin fırtınası uygulamasından sonra öğrencilere kendi zihin haritalarını oluĢturmaları amacıyla renkli kâğıtlar verilmiĢtir. Öğrenciler zihin haritalarında internet kelimesini kâğıdın ortasına yazarak akıllarına çağrıĢım yoluyla gelen kelimeleri internet temasına bağlı kalarak oluĢturmuĢlardır. Daha sonra kıyaslama türünde tüm sınıf için ortak bir konu belirlenerek (internetin günlük yaĢamımıza olumlu ve olumsuz yönleri), öğrencilerin yazı türlerini, hedef kitlelerini ve yazma amaçlarını belirlenmeleri sağlanmıĢtır. Öğrencilerin ikinci hafta yapmıĢ olduğu zihin haritaları ile ilgili örnekler aĢağıda sunulmuĢtur.

67

ÖRNEK 5:

Örnek 5‟de öğrenci internet temasına bağlı kalarak, eğitim, eğlence, haberleşme, twittter, medya, film, bilgi, facebook, iletişim, youtube, oyun kelimelerini sıralamıĢ, bununla birlikte konuya bağlı kalarak yazma amacını, internetin olumlu ve olumsuz yönlerini ortaya koymayı, yazdığı kiĢileri (arkadaĢları) ve anahtar kelimelerini belirlemiĢtir. “İnternetin günlük yaşamımıza olumlu ve olumsuz yönleri” konusu düĢünülerek yapılan bu teknikte, yazıya aktarılan kelimelerin öğrencinin günlük yaĢamı ile ilgili olan kelimeler -sosyal paylaĢım siteleri (twitter, facebook vb.)- olduğu ve öğrencinin internetin genellikle olumlu yönlerine iliĢkin kelimeler kullandığı dikkat çekmektedir.

68

ÖRNEK 6:

Örnek 7‟de görüldüğü gibi öğrenci internet temasına bağlı kalarak, e posta, oyun, gazete, bilgi, sipariş, facebook, twitter kelimelerini yazmıĢ, bununla birlikte konuya bağlı kalarak yazma amacını, internetin olumlu ve olumsuz yönlerini ortaya koymak istediğini ve anahtar kelimelerini belirlemiĢ; fakat kimin için yazdığını belirtmemiĢtir. “İnternetin günlük yaşamımıza olumlu ve olumsuz yönleri” konusu düĢünülerek yapılan bu teknikte, yazıya aktarılan bu kelimelerin öğrencinin günlük yaĢamı ile ilgili kelimeler -sosyal paylaĢım siteleri (twitter, facebook vb.)- olduğu ve internetin olumlu olumsuz yönlerinin belli olmadığı dikkat çekmektedir.

69

ÖRNEK 7:

Örnek 7‟de görüldüğü gibi öğrenci internet temasına bağlı kalarak, e posta, oyun, bilgi, facebook, olumsuz, sürekli kullanmak, sipariş verme, randevu alma, medya, sağlık, eğitim, olumlu kelimelerini yazmıĢ, konuya bağlı kalarak yazma amacını, internetin olumlu ve olumsuz yönlerini karĢılaĢtırmak olarak, hedef kitlesini (annesi, babası, kardeĢi, arkadaĢları) ve anahtar kelimelerini belirlemiĢtir. “İnternetin günlük yaşamımıza olumlu ve olumsuz yönleri” konusu düĢünülerek yapılan bu teknikte, öğrencinin aklına gelen kelimelerin günlük yaĢamı ile ilgili olan kelimeler olduğu ve internetin olumsuz bir yön belirtiği dikkat çekmektedir.

70

ÖRNEK 8:

Örnek 8‟de görüldüğü gibi öğrenci internet temasına bağlı kalarak, bilgi, oyun, youtube, haber, twitter, facebook kelimelerini yazmıĢ, yazma amacını, internetin olumlu ve olumsuz yönlerini ortaya koymayı hedef kitlesini (arkadaĢları) ve anahtar kelimelerini belirlemiĢtir. “İnternetin günlük yaşamımıza olumlu ve olumsuz yönleri” konusu düĢünülerek yapılan bu teknikte, öğrencinin aklına gelen kelimeler günlük yaĢamı ile ilgili olan kelimelerdir.

4.2.3.Üçüncü Hafta

Yazı Türü: KarĢılaĢtırma Kıyaslama

Konu: Ġnternet günlük yaĢamımıza pek çok kolaylık getirmekle beraber olumsuz özelliklere de sahip bir medya aracıdır. Ġnternetin günlük yaĢamımızda olumlu ve olumsuz yönlerini karĢılaĢtırabilir misin?

Tablo 4.2.3. ÇalıĢma Grubu Öğrencilerinin Üçüncü Hafta Puanlarına ĠliĢkin Bulgular

n Ortalama

Standart

Sapma Minimum Maksimum

71

ġekil 4.3.ÇalıĢma grubu öğrencilerinin üçüncü hafta puanlarına iliĢkin histogram grafiği

Tablo 4.2.3. incelendiğinde çalıĢma grubunun üçüncü hafta puan ortalamasının 36, alınan en düĢük puanın 29, en yüksek puanın ise 42 olduğu görülmektedir. Ölçekten alınabilecek en düĢük puanın 20, en yüksek puanın 60 olduğu göz önüne alındığında ve histogram grafiği incelendiğinde öğrencilerin almıĢ olduğu puanların normale yakın bir dağılım gösterdiği söylenebilir. Çünkü grafik incelendiğinde on üç öğrencinin puanının ortalamanın altında, on yedi öğrencinin puanının ortalamanın üzerinde olduğu dikkat çekmektedir. Üçüncü hafta uygulama sürecinde öğrencilerin ikinci hafta yaptıkları beyin fırtınası yöntemine bağlı kalınarak kıyaslama türünde konuya, amaca, hedef kitleye uygun formatlı bir kompozisyon planı verilmiĢ ve kontrollü yazı yazmaları sağlanmıĢtır. Kontrollü

yazmada amaç öğrencilerin kelimeleri, cümle yapılarını ve ifade kalıplarını Türkçenin

kurallarına uygun Ģekilde yazmalarını sağlamaktır. Format ana ve yardımcı düĢüncelerin verildiği giriĢ, yardımcı düĢüncelerin açıklandığı geliĢme ve genel olarak tüm düĢüncelerin toplandığı sonuç bölümünden oluĢturulmuĢtur. Formatta kontrollü yazma yöntemi içerisinde tamamlama çalıĢması yaptırılmıĢtır. Paragraflarda yarım bırakılmıĢ cümleler verilerek bunları tamamlamaları istenmiĢtir. Paragrafları oluĢtururken öğrencilerin giriĢ bölümünde verilen yardımcı fikirleri dikkate almaları sağlanmıĢtır. Öğrencilere ödev olarak kendilerinin iyi ve kötü alıĢkanlıklarını düĢünmeleri ve ailelerinden bu konuda yardım almaları istenmiĢtir. Üçüncü hafta öğrencilerin yazılarından örnekler aĢağıda sunulmuĢtur.

0 1 2 3 4 5 6 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 F rek ans d ağılımı Öğrenci puanları 3.hafta

72

Üçüncü Hafta Öğrencilerin Yazılarından Örnekler

73

Örnek 9‟da görüldüğü gibi öğrenci, “İnternet günlük yaşamımıza pek çok kolaylık getirmekle beraber olumsuz özelliklere de sahip bir medya aracıdır. İnternetin günlük yaşamımızda olumlu ve olumsuz yönlerini karşılaştırabilir misin?” konusunda

karĢılaĢtırıcı yazma türünde yazmıĢtır. Öğrencinin yazdığı bazı cümleler özne yüklem

uyuĢmazlığından dolayı ( … deyince ödevlerimizi yaparım…) anlaĢılır değildir. DüĢündüklerini ifade etme yönünde ve cümle kurmada bazı sıkıntılar yaĢadığı ( İnternetin birinci olumlu özelliği bilgiye erişim deyince, ödevlerimizi yaparım, araştırmaya bakarım. Hava durumuna bakarım. Trende yer var mı diye bakarız…) görülmektedir. Kurduğu bu sıralı cümlelerde ifade etmek istediği düĢüncelerini birinci tekil Ģahıs ve birinci çoğul Ģahısları özne olarak kullanıp anlam yönünden kargaĢaya sebep olmuĢtur. Bununla birlikte yazısında kelime tekrarı yoktur. Ġnternetin olumlu ve olumsuz yönleri hakkında belli düĢüncelere sahiptir ve bunu verilen yönergeye göre her paragrafta konuyla ilgili ayrı bir düĢünceye yer vererek gösterse de cümle düzeyinde eğitim alması gerekmektedir. Öğrenci yazısına baĢlık vermiĢ ve bunu renkli kalem kullanarak yapmıĢtır. Fakat baĢlık orijinal veya ilgi çekici değildir. Akran değerlendirme ve düzeltmesinden de görüldüğü üzere yazısı, yazım ve noktalama açısından çok fazla yanlıĢa sahiptir. Virgül kullandığı sıralı cümlelerde alt satıra geçtiğinde cümleye büyük harf ile baĢlamıĢ, “t” sesinin çizgisini, “Ģ” sesinin kuyruğunu ve “i” sesinin noktasını koymayı unutmuĢ, bazı kelimelerin yazımında yazım yanlıĢı (özelliği yerine özeliği, unutabiliriz yerine unuta biliriz) yapmıĢtır.

74

75

Örnek 10‟da görüldüğü gibi öğrenci, “İnternet günlük yaşamımıza pek çok kolaylık getirmekle beraber olumsuz özelliklere de sahip bir medya aracıdır. İnternetin günlük yaşamımızda olumlu ve olumsuz yönlerini karşılaştırabilir misin?” konusunda

karĢılaĢtırıcı yazma türünde yazmıĢtır. Öğrencinin kurduğu cümleler incelendiğinde

bunların anlaĢılır olduğu görülmektedir. Ġnternetin olumlu ve olumsuz yönleri hakkında kendi günlük hayatı ile ilgili örnekler (… ödevlerimi yapabiliyorum…) vermiĢtir. Öğrenci yazma konusu ile ilgili verilen yönergeye göre her paragrafta konuyla ilgili ayrı bir düĢünceye yer vermiĢ ve paragrafların kendi içinde anlamlı bütünlük taĢımasını sağlamıĢtır. Yazısında kelime tekrarı yapmamıĢtır. Bununla birlikte, yazına renkli kalem kullanarak baĢlık vermiĢtir. Fakat baĢlık orijinal veya ilgi çekici değildir. Yazısında yazım ve noktalama ile ilgili yanlıĢının olduğu kelimeler ve cümleler (Çünkü, Ödevlerimi…, ikinci olumlu özelliği. İnsanlar ile…) vardır. Noktayı cümle sonunda kullanmak yerine satır sonunda kullanmıĢ, noktalı virgülden sonra büyük harf ile baĢlayan cümleler (Çünkü; Uzaktaki… , …zararlar vermesi; Örneğin; Çok ekrana …) yazmıĢ, devam eden cümlelerde alt satıra geçtiğinde büyük harf ile cümlelere baĢlamıĢtır.

Benzer Belgeler