• Sonuç bulunamadı

Bir EKG tetkikinin ön izlemesi

Belgede touchecg Kullanıcı kılavuzu (sayfa 64-72)

6. BİR TETKİTİN YÜRÜTÜLMESİ

6.6. Bir EKG tetkikinin ön izlemesi

6.5.1 ve 6.5.2 paragraflarında açıklandığı gibi EKG tetkikini oluşturulduktan sonra yazdırma ön izlemesi olarak görüntülenir. Varsa yer imleri (bkz. par. 6.3.3) traseler üzerinde turuncu dikey çizgiler olarak belirtilmiştir.

Yazdırma ön izlemesinde, üst kısımda, eğer cihazda etkinse hasta verilerine (A), otomatik ölçümlere ve yorumlara (B) ilişkin kutucuklar görüntülenir.

Android versiyonunda üst sağ ikona tıklayarak, traselere daha fazla alan bırakacak şekilde bu bölümü daraltmak veya genişletmek mümkündür.

Ön izleme penceresinden kalibre (Kaliper butonundan etkinleşir/etkisiz bırakılır) araçları ile de raporlama desteği ve zoom (ekranın dokunmatik olması durumunda ekrana “kısılarak” veya mouse’un düğmesi kaydırılarak elde edilir) kullanarak hasta bilgilerini (A alanına tıklayarak, bkz. par. 6.6.2) ve yorumlama (B alanına tıklayarak, bkz. par. 6.6.3) değiştirmek mümkündür.

Not: kaliper aracı yalnız Windows versiyonunda mevcuttur.

Not: elde edilen sinyalde en azından 100 ms arka arkaya sinyal kaybı veya 1 s’ye eşit tamamen bir kayıp olması durumunda, test düşük kaliteli olarak sınıflandırılacaktır yorumlamayla ilgili kutuda bu belirti görülebilir.

Eğer tam kullanıcı arayüzü modu etkin ise (“Hızlı kullanıcı arayüz” = Off) karşılık gelen butonlara tıklayarak (bkz. par. 6.6.1) format hızı ve büyüklüğü ile traselere uygulanan kas filtresini modifiye etmek mümkündür.

Değişiklikler gerek görüntülenen ön izlemede gerekse yazdırılan ve/veya kaydedilen tetkikte uygulanabilir.

Acil butonu par. 6.6.4 açıklandığı gibi tetkike “Acil” durumunun verilmesini veya verilmemesini sağlar, İlet, Yazdır ve Kaydet butonları ise sırasıyla tetkikin harici bir sisteme aktarılmasını, yazdırılmasını ve kaydedilmesini sağlar (bkz. par. 6.6.4 ve 6.6.6).

Son olarak, App Başlat butonu Ayarlarda konfigüre edildiği gibi (örn. bir internet tarayıcısı) harici bir uygulamayı açma olanağı sağlar, Mail gönder butonu ise tetkikin PDF raporu gibi e-mail yoluyla gönderilmesini sağlar (bkz. par. 6.6.7).

touchECG 6.

BİR TETKİTİN YÜRÜTÜLMESİ

Tam kullanıcı arayüzü ile tetkik ön izleme penceresi

Hızlı kullanıcı arayüzü ile tetkik ön izleme penceresi

A B

A B

touchECG 6.

BİR TETKİTİN YÜRÜTÜLMESİ

Mevcut butonlar - yan çubuk

C yalnız kullanıcı tam arayüzünde mevcut kumandalar gösterir W yalnız Windows versiyonunda mevcut kumandaları gösterir

Menü 1

Not: 150 Hz filtre yalnız 1000 Hz çekimler üzerinde çalışır ve yalnız Windows versiyonunda mevcuttur.

Not: 25 Hz filtresi 40 Hz filtresinden daha güçlüdür. Tam tersi, filtreyi “off” olarak ayarlamak traseler üzerinde herhangi bir kas filtresi ayarlamamak anlamına gelir.

 C Format Trase formatını seçmeyi sağlar

6x2, 3x4, 3x4+1, 3x4+3, 12x1

 C Acil Tetkik sırasında belirlenen “acil” durumunu aktive etmeye /devre dışı bırakmaya olanak sağlar.

 İlet Çekilen tetkiki harici bir sisteme iletir

 Yazdır Çekilen tetkiki yazdırır

 Kaydet / Güncelle Çekilen tetkiki Kaydeder / Günceller

 Sil ve tekrarla Muayeneyi yerel arşivden silmenizi ve gerçek zamanlı moda dönerek hastanın aynı kişisel verilerini saklamanızı sağlar.

 Geri Kullanıcının önerilen soruya verdiği cevaba göre, pencereyi kapatır ve hastanın kişisel verileriyle aynı verilerle veya temiz kişisel verilerle gerçek zamanlı olarak ana pencereye döner.

touchECG 6.

BİR TETKİTİN YÜRÜTÜLMESİ

 W Kaliper Kalibre aracını etkinleştirir / devre dışı bırakır Yalnız Windows versiyonunda müsaittir.

 Mail gönder Elde edilen tetkikin e-mail yoluyla (PDF raporu gibi) gönderilmesini sağlayan yeni bir elektronik posta mesajı açar.

 W App başlat Harici bir uygulama (ayarlarda konfigüre edilmiştir) başlatır.

Yalnız Windows versiyonunda müsaittir.

6.6.1. Görüntüleme ve yazdırma modunu değiştirme

Eğer tam kullanıcı arayüzü modu etkin ise (“Hızlı kullanıcı arayüz” ayarı = Off) karşılık gelen butonlara tıklayarak format hızı ve büyüklüğü ile traselere uygulanan kas filtresini modifiye etmek mümkündür. Seçilen görüntüleme modu hem yazdırmaya hem de olası bir kaydedilmiş dosyaya uygulanır.

Her bir buton ilgili parametre için mevcut tüm değerler arasında sırasıyla traselere uygulayarak çevrim yapar.

Örneğin, hız butonu 25 ve 50 mm/saniye arasında seçim yapma olanağı sağlar ve butona her tıklandığında bu sırayla bir değerden diğerine geçer.

Butonların etiketleri seçilen değeri yansıtır.

Aşağıda mümkün olan tüm parametre değerleri ve butonların karşılık gelen etiketleri verilmiştir.

Trase görüntüleme parametreleri:

Hız

 50 mm/s

 25mm/s

Genişlik

 5 mm/mV

 10 mm/mV

 20 mm/mV

Kas filtresi

 25 Hz

touchECG 6.

BİR TETKİTİN YÜRÜTÜLMESİ

 40 Hz

 150 Hz Not: 150 Hz filtre yalnız 1000 Hz çekimler üzerinde çalışır ve yalnız Windows versiyonunda mevcuttur.

 off

Nota 25 Hz filtresi 40 Hz filtresinden daha güçlüdür. Tam tersi, filtreyi “off” olarak ayarlamak traseler üzerinde herhangi bir kas filtresi ayarlamamak anlamına gelir.

Format

 6x2 6 kanallı formatta 6 derivasyon 5 saniye.

 3x4 12 kanallı formatta 3 derivasyon 2,5 saniye.

 3x4+1 3 kanallı formatta 12 derivasyon 2,5 saniye; dördüncü kanal kullanıcı tarafından tanımlanan 10 saniyelik bir derivasyonun ritm şerididir (Ritm Trasesi).

 3x4+3 3 kanallı formatta 12 derivasyon 2,5 saniye artı 3 kanallı bir formatta kullanıcı tarafından tanımlanan 10 saniyelik derivasyon şeridi (Ritm Trasesi).

 12x1 12 kanallı formatta 12 derivasyon 10 saniye.

 AVG Orta kompleksler

6.6.2. Hasta bilgilerini değiştirme

Şekilde (A) gösterildiği gibi hasta bilgilerinin olduğu ID alanına tıklayarak daha önceden girilmiş hasta bilgilerini değiştirmek için Hasta penceresini açmak mümkündür.

Bilgiler paragrafında açıklandığı gibi elle girilebilir ve/veya değiştirilebilir.

Bilgiler 6.4.2 paragrafında açıklandığı gibi veya bir işlem listesi tarafından, 6.4.4 paragrafında açıklandığı gibi elle girilebilir ve/veya değiştirilebilir.

Not: Tetkikin ön izlemesinden Hasta penceresine erişildiğinde hasta bilgilerinin otomatik olarak girilmesi mümkün değildir Tetkik Arşivi.

6.6.3. Otomatik yorumlamanın değiştirilmesi

touchECG 6.

BİR TETKİTİN YÜRÜTÜLMESİ

Şekilde (B) gösterildiği gibi Yorumlama alanına tıklanarak yorumlamayı değiştirmek veya olmadığında girmek her zaman mümkündür.

Açılan Otomatik Yorumlama penceresi yorumlama metninin girilmesini, tetkike tam bir değerlendirme (Bilinmiyor, Normal, Normal Değil, Sınırda) kazandırılmasını ve hekim adının girilmesini sağlar.

Çekilen tetkik, Otomatik Yorum penceresinin “Hekim” alanına doktorun ismi yazılana kadar “Onaylanmamış”

durumdadır. Bu şekilde tetkik “Onaylanmış” duruma gelir. Tam tersine, eğer “Hekim” alanı boş kalır ve silinirse, tetkik “Onaylanmamış” hale geçer.

Yorumlama değiştirme penceresi

Mevcut butonlar

 OK Eğer “Doktor” alanı doldurulmuş ise girilen verileri kaydederek ve testin durumunu “Onaylandı” olarak değiştirerek pencereyi kapatır. Teste mevcut yazdırma formatı da kaydedilir (hız, genişlik, numuneleme frekansı, trase formatı, kas filtresi).

Eğer “Doktor” alanı boş ise test “Onaylanmadı” olacaktır ve önceden kaydedilen olası yazdırma formatı iptal edilir.

 Geri Girilen verileri kaydetmeden ve tetkikin durumunu

“Onaylanmadı” olarak bırakarak pencereyi kapatır.

Not: Hekim adı girilmediğinde tetkikin durumu “Onaylanmadı” olarak kalır.

touchECG 6.

BİR TETKİTİN YÜRÜTÜLMESİ

6.6.4. Bir EKG’nin acil olarak tanımlanması

Elde edilen tetkikler örneğin bir Cardioline ECGWebApp'ta veya harici bir arşivde bu özelliğe dayalı olarak tanımlandığı için "acil" olarak tanımlanabilir.

Tetkik oluşturulduktan sonra Acil butonuna basılarak durumu “acil” olarak atanabilir. Bu tuşa basıldığında, karşılık gelen ikon değişir ve çekilen tetkike "acil" durumu atanır. Tuşa yeniden basıldığında "acil" durumu etkinleşir/devre dışı kalır.

Acil butonu etkin / devre dışı

Eğer otomatik kaydetme fonksiyonu etkinleştirilmişse, "acil" durum her değiştirildiğinde (ve dolayısıyla Acil butonuna her basıldığında) tetkik otomatik olarak yeniden kaydedilir. Tam tersi bir durum olarak otomatik kaydetme fonksiyonu etkinleştirilmemişse, Kaydet/Güncelle butonu kullanılarak her değişiklikte tetkikin manüel olarak kaydedilmesi gerekir.

Eğer bir tetkikin acil olarak elde edilmesi gerekirse, yalnızca gerçek zamanlı görüntüleme ekranında Auto tuşuna basılarak hastanın anagrafik bilgileri girilmeden çekim yapılması mümkündür.

Elde edilen tetkik anagrafik bilgiler olmadan yazdırılabilir, kaydedilebilir veya aktarılabilir veya 6.6.2 paragrafında açıklandığı gibi hasta verileri ile ilişkilendirilebilir.

Ayarlardan alınan tüm tetkiklere “acil” durumu atamayı sağlayan “Auto Stat/Oto. durum” fonksiyonunu etkinleştirmek mümkündür. Program bir ambulansta veya acil olaylarda kullanıldığında bu fonksiyon çok yararlı olabilir. Yine Acil butonu kullanılarak tetkike atanan “acil” durumunu iptal etmek mümkündür.

Not: Tetkikin acil olarak aktarılması için, durumu değiştirdikten sonra gönderilmesi gerekir.

6.6.5. Bir EKG Tetkikinin yazdırılması ve kaydedilmesi

Eğer otomatik yazdırma fonksiyonu etkinleştirilmişse (bkz. par. 8.2), tetkik çekimin sonunda otomatik olarak yazdırılır. Eğer otomatik kaydetme fonksiyonu etkinleştirilmişse (bkz. par. 8.2), tetkik çekimin sonunda otomatik olarak kaydedilir.

Bu fonksiyonlar etkinleştirilmemiş ise Yazdır ve Kaydet/Güncelle (bir tetkiki kaydetmek veya hali hazırda kaydedilmiş bir tetkikin üzerine yazdırmak için) butonlarını kullanarak tetkiki yazdırmak ve kaydetmek mümkündür.

Kaydet/Güncelle seçildiğinde tetkik touchECG’nin yerel veri tabanına kaydedilir ve eğer ayarlar doğru ise (bkz.

par. 8.2) bilgisayar üzerine de konfigüre edilen dosyalara SCP ve/veya PDF dosyası olarak kaydedilir.

touchECG 6.

BİR TETKİTİN YÜRÜTÜLMESİ

 hasta verileri: ID, soy isim, isim, cinsiyet, doğum tarihi, ırk;

 test verileri: boy, ağırlık, yaş, sistolik ve diyastolik basınç, SpO2, ilaçlar, notlar, teknisyen, sıra numarası

o Ortada: otomatik ölçümler;

o Sağda: otomatik yorumlama (etkinse);

 Sayfa altlığında:

o Solda: genişlik, hız, filtreler;

o Ortada: departman adı

o Sağda: cihaz modeli, yazılım versiyonu.

Not: PDF dosya oluşturma programı touchECG’nin kurulu olduğu bilgisayarın varsayılan yazıcısı olarak konfigüre edilmiş ise yazdırma işlemi bu programı çalıştırır ve sonuç olarak PDF dosya oluşturur.

DİKKAT: PDF dosyasından yazdırma durumunda, programı belgenin hiçbir şekilde adapte edilmeyeceği veya kesilmeyeceği biçimde ayarlamak gerekir. Acrobat Reader programı kullanılması durumunda, “Sayfa idaresi ve boyutları” kısmında “Efektif Boyutlar” ayarının seçilmesi gerekir. Aksi durumda, kalitesi tanılanmamış baskılar elde edilebilir.

Not: Android sistemi durumunda, çekilen tetkikleri yazdırmak için önceden yazıcının Par. 5.5 açıklandığı gibi konfigüre edilmesi gerekir.

6.6.6. Bir EKG tetkikinin iletilmesi

touchECG, paragraf 7'de açıklandığı gibi bir tetkikin harici bir sisteme (örn. bir Cardioline ECGWebApp sistemine, tetkik yönetim sistemine, CIS/PCS DICOM sistemine) aktarılmasını sağlar.

Eğer otomatik gönderme fonksiyonu etkinleştirilmişse (bkz. par. 8.2), tetkik çekimin sonunda otomatik olarak aktarılır. Otomatik gönderme fonksiyonu aktif iken gönderme başarısız olduğunda (örneğin ağ bağlantısı olmadığında) touchECG iletilmeyen tüm tetkikleri aktarım başarılı oluncaya kadar periyodik olarak göndermeyi dener.

Otomatik gönderme fonksiyonu etkinleştirilmemiş ise İlet butonu kullanılarak tetkiki iletmek mümkündür.

Daha fazla bilgi için 7.3 paragrafına da bakınız.

Tetkikler aktarıldığında hala aktarılacak tetkik sayısı ile bir bulut simgesi üst çubukta belirir. Eğer bir veya daha fazla tetkiğin aktarılması başarısız olursa, başarılı olana kadar uygulama aktarmayı deneyecektir. Tetkik başarılı bir şekilde aktarıldığında “Tetkik iletildi” mesajı çıkar. Hata aktarılacak tetkikler bulunduğunda uygulamanın kapatılmaya çalışılması durumunda kullanıcıyı aktarılmayan tetkikler mevcut olduğu hakkında uyaran bir mesaj penceresi belirir.

touchECG 6.

BİR TETKİTİN YÜRÜTÜLMESİ

Aktarılacak tetkikler simgesi

Aynı zamanda 6.7 paragrafında açıklandığı gibi EKG Arşiv penceresinden spesifik bir tetkik veya iletilmeyen tüm tetkikleri iletmek mümkündür.

Not: Otomatik gönderme fonksiyonu etkinleştirilmiş ise otomatik olarak tetkik otomatik kaydetme fonksiyonu da etkin olur.

Not: testin gönderilmesinden sonra iptal etme fonksiyonu etkin ise (sadece Privacy opsiyonu aktif ise mevcuttur) test (veya testler) aktarma işleminin başarıyla gerçekleştirildiği anda bellekten silinmiştir.

6.6.7. Bir EKG tetkikinin mail ile gönderilmesi

Bir tetkiki çekim sonunda Menü 2’den Email butonuna tıklayarak mail yoluyla göndermek mümkündür.

touchECG, bilgisayara konfigüre edilmiş Elektronik Posta programını kullanarak ve PDF raporu şeklinde tetkiki ekleyerek otomatik olarak yeni bir posta mesajı oluşturur ve açar.

Ayrıca, 6.7 paragrafında açıklandığı gibi EKG Arşivi penceresinden de e-mail yoluyla tetkik göndermek mümkündür.

Not: Windows versiyonunda e-mail yoluyla tetkik gönderebilmek için kendi elektronik posta programının EML formatını destekliyor olması gerekir.

Not: Windows versiyonunda Elektronik Posta programı konfigüre edilmemişse bir programdan “eml”

dosyasının açılması istenecektir.

Belgede touchecg Kullanıcı kılavuzu (sayfa 64-72)

Benzer Belgeler