• Sonuç bulunamadı

Binaların Dış Yüzeyine Reklam Almak ve Ortak Alanların

1.2. GAYRİMENKUL SERMAYE İRADININ KAYNAKLARI, MÜKELLEFİ VE

1.2.3. Gayrimenkul Sermaye İradında Elde Etme 17 

1.2.3.5. Binaların Dış Yüzeyine Reklam Almak ve Ortak Alanların

olması halinde, binanın dış yüzeyinin reklam olarak kiraya verilmesinde elde edilen gelir gayrimenkul sermaye iradı sayılmayacak, ticari kazanç olarak vergiye tabi tutularak beyan edilecektir. Binaların herhangi bir işletmeye ait olmadığı durumda reklam verilmesi sonucu elde edilen gelir gayrimenkul sermaye iradı olarak kat malikleri adına beyan edilir.

Gelir Vergisi Kanunu’nun 70’inci maddesinde sayılan mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyetleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen gelirlerin gayrimenkul sermaye iradı olduğu hükmüne yer verilmiştir43.

Aynı maddenin birinci fıkrasının birinci bendinde; “Araziler, binalar (eşyalı olması halinde eşya bedelleri için alınan kira bedelleri de alınan kiraya dahil edilmektedir.), madenlerden sağlanan su, memba suyu, yer altı veya yer üstü madenleri, taş ocakları, çakıl veya kum alanları, tuğla ve kiremit harmanları, tuz üretim işletmeleri ve sayılanların tamamlayıcı parçaları ve eklentileri;” üçüncü bendinde ise “Gayrimenkullerden ayrılarak kiraya verilen bütünleyici parçaları ile eklentileri, her çeşit tesisatı, demirbaşı ve döşemeleri” sayılmıştır.

Aynı maddenin ikinci fıkrasına göre ise, taşınmazların ticarî veya zirai işletmenin aktifinde kayıtlı olması halinde, elde edilen kira geliri de gelir şekli olarak ticari ve zirai kazan olarak vergilendirilecektir. Mülkiyeti tüccarın olsa bile, işletme aktifine kayıtlı olmayan gayrimenkuller ve gayrimenkul kabul edilen haklar ticari kazanç sayılmamakta, gayrimenkulden dolayı elde edilen kira geliri sayılmaktadır.

Gelir Vergisi Kanunu’nun94’üncü maddesinin birinci fıkrasında tevkifat yapmakla sorumlu tutulanlar belirtilmiştir. 5/a bendi hükmünce, gayrimenkul ve gayrimenkul sayılanların kiraya verilmesi karşılığında ödeme yapılması halinde % 20 nispetinde Gelir Vergisi tevkifatının uygulanacağı hükmüne yer verilmiştir44.

Binaların bir işletmenin aktifine kayıtlı olması halinde, binanın dış yüzeyinin reklam olarak kiraya verilmesinde elde edilen gelir ticari kazanç sayıldığından işletmenin reklam veren kişi veya kurumlara fatura düzenlemesi zorunludur. Bu durumda Gelir Vergisi Kanunu’nun94’üncü maddesine göre gelir vergisi stopajı yapılmayacaktır.

Katma Değer Vergisi Yönünden, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun birinci maddesinin birinci fıkrasında; “Türkiye’de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest

43Gelir Vergisi Kanunu, 70. Madde, 1 Ocak 1998. 44Gelir Vergisi Kanunu, 94. Madde, 1 Ocak 1998.

23

meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler Katma Değer Vergisine tabidir.” hükmüne yer verilmiştir.

Aynı kanunun dokuzuncu maddesinin birinci fıkrasında; “Mükelleflerin, ülkemizde ikamet adreslerinin olmaması, işyerlerinin bulunmaması, kuruluşlarında veya sözleşmelerinde belirttikleri merkezlerinin yada işlerinin idare edildiği ve fiili olarak toplandığı merkezlerinin bulunmaması ve ihtiyaç duyulan diğer durumlarda, vergi alacağının güvence altına alınması için işlemlere muhatap olanları, verginin ödenmesinden sorumlu tutulması hususunda Maliye Bakanlığı’nın yetkili olduğu” hükme bağlanmıştır. Konuya ilişkin olarak Katma Değer Kanunu 117 no’lu genel tebliğinde, KDV mükellefiyeti olanların KDV mükellefiyeti olmayanlara;45

1.Amatörce spor yapan kulüplerin oyuncu formaları üzerine reklam verilmesi, 2.Gayrimenkul olarak sayılan binalar, araziler ve arsalar üzerine pano yerleştirilmesi, duvarlarına yazılar yazılması veya resimler çizilmesi,

3.Reklam maksadıyla tüzel kişilerce yada gerçek kişilerce yayınlanmak üzere kitap, dergi, broşür gibi eserlerde gösterilmesi,

Şeklinde reklam verilmektedir.

Reklam hizmeti veren mükelleflerin mükellefiyetlerinin bulunmaması durumunda, KDV’nin ödenmesi bakımından sorumluluk sıfatı ile reklam hizmeti alanlarca beyan edilmesi ve ödenmesi gerekmektedir. Ayriyeten, bu hüküm uyarınca reklam hizmeti alan mükellefler;

1.GVK Hükümlerince basit usul mükellefiyeti bulunanlar (vazgeçilen istisnadan dolayı KDV mükellefiyeti olmaması halinde bile)

2.KDV’den istisna edilen bankacılık ve sigortacılık sektöründe faaliyette bulunan işletmeler,

3.Yalnızca KDV’ye ilişkin işlemlerin mevcut olduğu dönemlerde, KDV’den mükellefiyet tesis edilen ve beyannamelerini vermesi uygun olanlar,

4.5018 sayılı Kanun kapsamında bulunan kamu kurum ve kuruluşlarına ait reklam hizmetleri olması halinde, reklam hizmetini alanlarca tebliğin bu kısmı hükmünce tevkifat yapılması gerekmektedir.

Yukarıda 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde belirtildiği üzere; binaların dış duvarlarına reklam verilmesi durumunda, reklam panosu asılması veya boyama suretiyle resim çizilmesinde Gelir Vergisi yönünden kiralama, Katma Değer Vergisi yönünden reklam verme hizmeti olarak vergiye tabi tutulacaktır.

Binanın bir işletmeye ait olması veya aktifinde kayıtlı olması durumunda, işletmenin dış duvarının reklam olarak bir kişi veya kuruma kiralamasında işletme

24

tarafından fatura düzenlenerek genel oranda (%18) KDV hesaplanıp KDV beyan edecektir. Reklam verenler açısından tevkifata tabi tutulma mevzu bahis değildir.

Binanın bir işletmeye ait olmaması veya aktifine kayıtlı olmaması durumunda binanın dış duvarının reklam olarak bir kişi veya kuruma kiralamasında, KDV genel oranda vergiye tabi olacak ve vergi mükellefiyeti reklam veren kişi veya kurumlarca sorumluluk sıfatı ile 2 numaralı KDV beyannamesi ile beyan edilmesi ve ödenmesi gerekmektedir.

Binaların dış cephelerine verilen reklamlardan dolayı bir gelir elde edilmesi durumunda elde elden gelir gayrimenkul sermaye iradı addolunur. Apartman yönetimlerinin tüzel kişilikleri bulunmadığından elde edilen gelir kat sahiplerinin geliri sayılacak ve ödemeyi yapan gerçek kişi veya kurum tarafından kat sahiplerinden %20 oranında kesinti yapılır. Katma Değer Vergisi açısından binanın bir işletmenin aktifine kayıtlı olup olmamasına göre vergilendirilir. İşletmenin aktifine kayıtlı ise işletme tarafından fatura edilerek beyan edilecek, işletmeye dahil olmamasında ise reklam verenlerce 2 numaralı KDV beyannamesi ile beyan edilmesi ve ödenmesi gerekmektedir.