• Sonuç bulunamadı

PROF. DR. MURAT KARTAL / BVU FİTOTERAPİ EĞİTİM, ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ

Oruç tutmak sağlıklı Müslümanlara farzdır; bu nedenle riskli grupta bulunanların mutlaka hekimlerinden izin alarak bu ibadeti yerine getirmeleri gerekir. Oruç tutmak uygun beslenme programı uygulanması, yani iftar ve sahurlarda mideyi tıka basa doldurmamak koşulu ile bir ibadetin, ruh arınmasının yanı sıra, sağlıklı bir insan için midenin dinlendirilmesi olarak düşünülmelidir.

Ancak sahur ile iftar arasında geçen sürede midenin boş kalması gastrit, ülser, reflü, iltihaplı bağırsak hastalığı gibi mide-bağırsak sistemi rahatsızlıkları olan kişiler için sorunların daha da şiddetlenmesine yol açabilmektedir.

Sağlığınızın etkilenmemesi için Ramazanın önemli gereklerinden birisi olan sahur öğününün yapılmasını lütfen önemseyin ve ihmal etmeyin. Sahurda ve iftarda kullanılacak bitkisel ürünlerden destek alarak Ramazan ayı boyunca rahat ve sağlıklı bir şekilde oruç tutmak mümkündür.

Kan şekerini dengelemek için tarçın

Tarçın kabukları; glukoz emilimini ve oksidasyonunu arttırdığı gibi glikojen sentezini ve insülin reseptörlerinin duyarlılığını arttırarak kan şekerini dengelemeye yardımcıdır. Sahurda ve iftar sonrası tüketilen tarçın çayı mide

spazmlarını çözüp sindirimi destekler, gün boyu kan şekerinizi dengede tutarak açlık kontrolüne yardımcı olur. 2 gram iri parça kabuk tarçın veya 1 çay kaşığı toz tarçın kaynatılmış 1 su bardağı sıcak su içerisinde 15 dk. demlenerek içilmesi veya gıdalar ile birlikte

tüketilmesi tavsiye edilir.

Kabızlık sorunu için keten tohumu

Ramazan'da yanlış ve dengesiz beslenirseniz, lif oranı düşük yiyecekleri tercih edip, beraberinde de az su içerseniz kabızlıkla karşılaşabilirsiniz.

Tane halindeki keten tohumları sert olduğu için iyi çiğnense bile tam olarak öğütülemez ve yeterince sindirilmeden vücuttan atılır. Oysa öğütülmüş

keten tohumunun hem sindirimi çok kolaydır, hem de şifalı özelliklerinden daha çok yararlanılır. Bu nedenle keten tohumunun tane halinde alınarak evde öğütülüp, hemen tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Keten tohumu içeriğindeki lifler dışkı yoğunluğunu arttırarak, bağırsak geçiş zamanını azaltarak kabızlığı önleyici, bağırsakları yumuşatıcı etki yaparlar. Böylece kabızlık sorununu gidermeye yardımcı olur. İftardan sonra ara öğün olarak 1 yemek kaşığı keten tohumunu havanda hafifçe dövüp yoğurda karıştırıp bol su ile tüketebilirsiniz.

Tahin ve pekmez ile vitamin-mineral desteği

Üzüm, incir, dut, keçiboynuzu gibi çeşitleri bulunan pekmez, Anadolu'ya özgü bir tür besindir. Yoğun tadı nedeniyle genellikle tek başına tüketilmez. Bunun yerine genellikle tahinle karıştırılarak tüketimi mevcuttur.

Antioksidan özellikte bileşikler taşıyan pekmez, bununla birlikte kan yapıcı besinlerin başında gelmektedir. Tahin;

halk arasında bilinen en önemli özelliği besleyici ve acıkmayı engelleyen bir yiyecek olmasıdır. Pekmez ve tahin karışımı genel olarak halk arası yüzde 60 tahin ve yüzde 40 pekmez olarak bilinir. Vücudumuz için gerekli oranlarda vitamin mineral desteği sağlayarak günlük enerji verici ve bağışıklık güçlendirici etki sağlayacaktır. Sahurda 2 tatlı kaşığı ölçüde alınması önerilir.

İftar sofralarında oluşan açlık sebebiyle hızlı ve bol yemek yenmesi, mideye aşırı yüklenme ve hazımsızlık gibi şikâyetleri beraberinde getiriyor. Bazı tıbbi bitkileri iftardan sonra çay olarak demleyip içmek tüm gün boyunca kasılmış olan midenizi rahatlatarak sindirime yardımcı olmaktadır. Böylelikle mide ve bağırsaklarda rahatsızlık verecek gaz oluşumuna ve ekşimelere engel olacaktır. Sindirimi kolaylaştıran rezene ve papatya çayını Ramazan boyunca gönül rahatlığıyla içebilirsiniz.

Rezene ile şişkinlik problemine çözüm

Rezene meyveleri çok iyi bir gaz gidericidir ve sindirim sistemi üzerinde spazm çözücü etkiye sahiptir. İftarda yenilen yemeklerin daha kolay sindirilmesine yardımcı olarak, mide ve bağırsaklarda rahatsızlık yaratan gaz oluşumunu engelleyerek şişkinliği giderecektir.

1 tatlı kaşığı rezene üzerine 1 su bardağı kaynatılmış sıcak su ilave edildikten sonra kapağı kapatılıp 10 dk.

demlenir ve süzülerek içilir.

Ekstra tat için limon veya portakal kabuğu konabilir.

Ramazan'da uzun süreli açlığa bağlı olarak mide salgılarının azalmasıyla sindirim hareketleri yavaşlar ve artan mide asit salgısı mide ve bağırsak ülserlerini ya da mevcut gastritleri tetikler. Bunun için olası gastrit ve ülser ataklarından korunmak için özellikle sahurda mideyi koruyucu bitkisel ürünlerin kullanılması kişinin rahat bir Ramazan geçirmesini sağlayabilir.

Papatya ile mide ve bağırsak problemlerini önleyin Mide spazmlarından ve kasılmalarından şikayetçi olanlar ile huzursuz bağırsak sendromundan (IBS) yakınanlar papatya çayından faydalanabilir. Gastrit ve kolit gibi sorunların tedavisine yardımcı olmak amacıyla düzenli olarak kullanmak gerekir. Papatya çayı içmek sinirleri yatıştırmaya ve moral artırmaya yardımcı olur.

1 su bardağı taze kaynatılmış içme suyu içerisine 1 yemek kaşığı papatya ilave edilir. Bardağın üzeri kapatılarak 5-10 dk. demlenmeye bırakılır ve içilir. Özellikle sahurda bir bardak papatya çayının şekersiz olarak içilmesi, gün içerisinde mide ve bağırsak şikâyetlerinin hafifletilmesinde, krampların önlenmesinde yardımcı olacaktır.

Midenizi zeytinyağı ile koruyun

Son yıllarda sızma zeytinyağının gastrit (mide yanması) ve mide ülserine neden olan Helicobacter pylori isimli mikroorganizmaya karşı mideyi koruyucu ve tedavi edici olduğu gösterilmiştir. Ramazan ayında midenin mukoza dokusunun yenilenmesini sağlamaktadır.

Gastrit problemini gidermesi için 1 veya 2 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı sahurda özellikle aç karnına alındığında koruyucu bir tabaka oluşturarak mideyi korumaya yardımcı olur. Ramazan'da günlük aktiviteler gerçekleştirilirken aşırı sıcağa maruz kalınmamalı ve aşırı sıvı kaybına sebep olabilecek aktivitelerden kaçınılmalıdır. İşi ya da görevi nedeniyle bu durumlara maruz kalacak kişilerin ya da oruç tutmak isteyen profesyonel sporcuların, günlük aktivitelerini sorunsuz yerine getirebilmeleri için dengeli, yeterli ve sağlıklı beslenmelerine destek olması amacıyla bitkisel ürünlerden yararlanmaları uygun olacaktır.

www.bvu.edu.tr 0212 523 22 88

bezmialem

bezmialemvakifunv bezmialemvakifunv bezmialem

Tercih ve Tanıtım Günleri

Benzer Belgeler