• Sonuç bulunamadı

Betonarme Yapılarda Yangın ve Bu Yapılarda Yangın Başarımının Belirlenmesi.5

1. GENEL BİLGİLER

1.4. Betonarme Yapılarda Yangın ve Bu Yapılarda Yangın Başarımının Belirlenmesi.5

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de betonarme yapıların en yaygın olarak inşa edilen yapılar olduğu (taşıyıcı sisteme göre sağlıklı bina sayımı olmamasına rağmen 2000 yılı verilerine göre yaklaşık olarak %50) bilinmektedir (URL-4, 2008). Bununla beraber betonarme yapıların tasarımlarında yangın koşulları genellikle dikkate alınmamaktadır. Bu nedenle diğerleri gibi betonarme yapılar da yangın etkisiyle önemli derecede hasar görmekte ya da tamamen kullanım dışı kalmaktadır.

Betonarme yapıların yangınlarda göçmesinin nedenlerinden biri kolonlarda ve düğüm noktalarındaki donatının yüksek sıcaklıklarda dayanımlarının azalmasıdır. Beton örtü kalınlığının yeterli oluşu ve yapının sıvanmış olması donatıyı yüksek sıcaklıklarda önemli oranda korumakta ve böylece yapının yangın başarımını artırmaktadır. Öyle ki, λ ısı iletkenlik katsayısını, c özgül ısı katsayısını ve ρ özgül kütleyi göstermek üzere, sıcaklık difüzyon katsayısı ( λ/c·ρ ), çok büyük olan donatıda sıcaklık artışı dakikada 40 dereceden daha fazla olmaktadır. Bu durumda 10-20 dakika içinde donatı sıcaklığı 600 dereceye varabilmektedir. Oysa 3cm kalınlığında bir beton örtüsü bulunduğu takdirde 600oC'lik ve bir saatlik yangın yüklemesinde donatının sıcaklığı 350oC’yi aşmamaktadır. Donatıyı örten betonun boşluklu yapısı ve bu yapı içinde serbestçe hareket eden su buharı ısı yalıtımı sağlayarak donatının sıcaklığının artmasını önlemektedir. Yüksek başarımlı betonlarda kavlanma 600oC civarında başladığından beton örtü kalınlığı ısı yalıtımı özeliğini kaybetmektedir.

Betonarme yapıların göçmesinin diğer bir nedeni de beton basınç dayanımının düşmesidir. Bu da kolonların taşıma gücünü azaltmakta ve genellikle gevrek bir kırılma ile göçmesine neden olmaktadır. Yüksek sıcaklık karşısında beton yumuşayıp boşluklu bir yapıya dönüştüğünden dayanımı azalmaktadır. Yüksek sıcaklıkların etkisindeki betonda sünme artmaktadır. Bu nedenle yangının hemen akabinde göçme olmasa bile, bazı kolonlardaki şekildeğiştirmelerin izlenmesi güvenlik açısından gerekmektedir.

Özetle betonarme yapı ya da yapı elemanlarının yangın koşullarındaki yapısal davranışlarının incelenmesiyle yangın başarımlarının belirlenmesi önemli olmaktadır. Daha önce de belirtilmeye çalışıldığı gibi, deneysel yöntemlerin pahalı olması ve uzun süreli incelemeleri gerektirmesi yangın davranışlarının analitik yöntemlerle olduğu kadar sayısal yöntemlerle de belirlenmesinin önemini ortaya koymaktadır.

Bugüne kadar bu konuda yapılan yapısal çözümlemelerde genellikle doğrusal davranış dikkate alınmaktadır. Ancak betonarmenin davranışını daha iyi temsil etmesi bakımından bunların çözümlemesinde doğrusal olmayan davranışın dikkate alınması daha uygun olmaktadır. Doğrusal olmayan yapısal çözümlemeler geometrik ve malzeme davranışı yönünden gerçekleştirilmektedir. Bilindiği gibi geometrik yönden doğrusal olmama yapıdaki şekildeğiştirmelerin büyük değerler almasıyla ortaya çıkmaktadır. Malzeme yönünden doğrusal olmama ise bunların gerçek gerilme-şekildeğiştirme davranışlarının dikkate alınmasını gerektirmektedir. Doğrusal olmayan davranışın yangın koşulları altında daha önemli olduğu açıktır. Zira yangın koşulları altında yapılarda normal koşullara göre daha büyük şekildeğiştirmeler meydana gelmekte ve malzemeyi oluşturan gerilme-şekildeğiştirme diyagramları da doğrusallıktan çıkmaktadır.

Yangın etkisindeki yapıların doğrusal olmayan çözümlenmesinde aşağıdaki iki hususun dikkate alınması gerekmektedir:

1. Yapıyı oluşturan elemanlarda sıcaklık geçmişlerinin belirlenebilmesi için doğrusal olmayan bir ısıl çözümleme,

2. Büyük yerdeğiştirmelere izin veren doğrusal olmayan bir yapısal çözümleme. Bu çözümlemede ardışık yaklaşımın her adımında malzeme özelikleri sıcaklık dağılımlarına göre yeniden gözden geçirilerek rijitlik matrisi değiştirildiğinden bilgisayar kullanımı kaçınılmaz olmaktadır.

1.5. Yapılarda Yangın Konusunda Daha Önce Gerçekleştirilen Bazı Çalışmalar

20. yüzyılın başından itibaren, özellikle 1960’lardan sonra, yangından doğan yüksek sıcaklıkların etkisinde kalmış olan beton ve betonarme yapılar hakkında birçok çalışma yapılmıştır (Udin ve Culver, 1975). Bu çalışmalardan günümüze kadar olanların bazılarını; beton, betonarme yapı ya da yapı elemanları, beton içeren kompozit yapılar ve genel olarak yapıları dikkate almak üzere aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

Beton malzemesine ilişkin yapılan çalışmalar:

Yangın sonrası; betonun mekanik özeliklerine ilişkin çalışmalar (Hertz, 1987; Zhukov, 1992), yüksek dayanımlı betonun mekanik özeliklerine ilişkin çalışmalar (Jensen vd., 1997; Phan ve Carino, 1998; Lawson vd., 2000; Li vd., 2004; Min vd.,2004; Hüsem, 2006 URL-2, 2008), yüksek fırın cüruflu yüksek başarımlı betonun mekanik özeliklerine

ilişkin çalışma (Xiao vd., 2006), polipropilen lifli ve lifsiz yüksek başarımlı betonun mekanik özeliklerine ilişkin çalışma (Xiao vd., 2006).

Yüksek sıcaklıkların; portland çimentolu betonların mekanik özeliklerine etkisi hakkında çalışma (Lankard vd., 1968), hava sürüklenmiş betonun mekanik özeliklerine etkisi hakkında çalışma (Nasser, 1973), kireç taşı ve silis agregalı betonun mekanik özeliklerine yüksek sıcaklıkların etkisi hakkında çalışma (Savva vd., 2005), hafif betonun mekanik özeliklerine etkisi hakkında çalışma (Karaca vd., 1997), cam lif katkılı betonun mekanik özeliklerine etkisi hakkında çalışma (Hogg, 2005), karbon lif donatılı polimer katkılı betonun mekanik özeliklerine etkisi hakkında çalışma (Young, 2006), betonun basınç dayanımına etkisi hakkında çalışmalar (Abrams, 1968; Khoury, 1992), uçucu kül katkılı çimentodan üretilmiş betonun mekanik ve dayanıklılık özeliklerine etkisi ile ilgili bir çalışma (Xu vd., 2001), parçalanmış cam katkılı betonun mekanik özeliklerine etkisine ilişkin bir çalışma (Terro, 2006).

Hızlı soğutmaya bağlı ısıl şokun yüksek sıcaklıkların etkisindeki lif katkılı betonun mekanik özeliklerine etkisini inceleyen bir çalışma (Peng vd., 2008).

Yüksek sıcaklıkların; betonun ısıl özeliklerine etkisine ilişkin çalışmalar (Zoldners, 1968; Chang vd. 1993; Adl-Zarrabi vd., 2006), yüksek dayanımlı betonun ısıl özeliklerine etkisine ilişkin çalışma (Kodur ve Sultan, 2003). Betonun ısıl genleşmesi hakkında çalışma (Bonnel ve Harper, 1951). Hafif betonun ısı iletkenliği hakkında çalışma (Gül vd., 1997).

Yüksek sıcaklığın; betonun fiziksel özeliklerine etkisine ilişkin çalışma (Sullivan ve Poucher; 1968), ağır betonun fiziksel, mekanik ve radyasyon özeliklerine etkisine ilişkin çalışma (Sakr ve El-Hakim, 2005), yüksek başarımlı betonun dayanım ve dayanıklılık özeliklerine etkisine ilişkin çalışmalar (Balendran vd., 2002; Aïtcin, 2003), normal ve yüksek dayanımlı betonlarda agrega çimento hamuru arayüzeyine etkisi hakkında çalışma (Cülfik ve Özturan, 2001), betonun sünme özeliğine etkisi hakkındaki çalışmalar (Nasser, 1968; Silveira ve Florentino, 1968).

Yangın sonrası; yüksek dayanımlı beton ile betonarme donatısı arasındaki aderans hakkında çalışma (Haddad ve Shannis, 2004), lif katkılı beton ile betonarme donatısı arasındaki aderansa ilişkin çalışma (Haddad vd., 2008), betonun akustik dalga yayılım özeliklerine ilişkin çalışma (Chiang ve Huang, 2001).

Belirli bir sıcaklığa kadar yüklenmiş beton numunelerin ısıl şekildeğiştirmelerini etkileyen parametreleri inceleyen bir çalışma (Khoury vd., 1985). Yüksek sıcaklıklarda betonun gerilme-şekildeğiştirme eğrileri hakkında çalışma (Cheng vd., 2004; Li ve Purkiss,

2005; Youssef, 2007), yangın sonrası hasarlı betonun gerilme-şekildeğiştirme eğrileri ilgili bir çalışma (Nassif, 2005). Yangın yükleri altındaki eğilme elemanı olarak kullanılan beton elemanının iki eksenli davranışı hakkındaki çalışma (Haksever ve Ehm, 1987). Hızlı ısıtılan betonun kemoplastik yumuşaması hakkındaki çalışma (Ulm vd., 1999).

Yüksek sıcaklıklarda yüksek dayanımlı betonda oluşan kavlanma ile ilgili çalışmalar (Kalifa vd., 2000; Bentz, 2000; Phan vd., 2000; Sullivan, 2001; Kodur ve Phan, 2007), aynı betonda oluşan kavlanmanın analitik yaklaşımla incelenmesi ile ilgili bir çalışma (Ahmed ve Hurst, 1997), yine aynı betonda meydana gelen patlayıcı kavlanmaya ilişkin çalışmalar (Bažant, 1997; Ali, 2002). Yangın etkisinde kalan polipropilen lif katkılı hafif betondaki kavlanmayı önlemek için geliştirilen lif optimizasyonu hakkında bir çalışma (Bilodeau vd., 2004), aynı katkılı ve enine güçlendirilmiş betonun kavlanma başarımına ilişkin bir çalışma (Han vd., 2005). Yangın etkisindeki betonda oluşan kavlanmanın sınırlandırılması hakkındaki bir takım deneysel çalışmalar (Hertz, 2003; Hertz, 2005). Hafif betonda meydana kavlanma ile ilgili bir çalışma (Lindgård ve Hammer, 1998). Yangında öngerilmeli betonda oluşan kavlanmayla alakalı bir çalışma (Saito, 1965). Yüksek sıcaklıklardaki betondaki kavlanmanın belirlenmesi ile ilgili deneysel ve sayısal çalışmalar (Yanko, 2004; Tenchev ve Purnell, 2005).

Tünel kaplamalarında kullanılan beton ve püskürtme betonun yapısal yangın başarımı ile ilgili çalışmalar (Schrefler vd., 2002; Caner vd., 2005).

Yüksek sıcaklık etkisindeki betonun; ısıl-mekanik olarak sayısal çözümlemesine ilişkin çalışmalar (Wilson vd.,1992; Luccioni, 2003; Pearce, 2004), higro-termal davranışının sayısal çözümlemesi ve yangın hasarına ilişkin çalışmalar (Gawin vd., 1999; Gawin vd., 2003; Beneš ve Mayer, 2008), birleştirilmiş kemo-higro-termal-mekanik sayısal çözümlemesi ve yangın hasarına ilişkin çalışmalar (Pont vd., 2004; Li vd., 2006), elasto-plastik kırılma geliştirerek yapılan ısıl-mekanik sayısal çözümleme ile ilgili bir çalışma (Meftah vd., 2000). Yüksek dayanımlı betonun yüksek sıcaklıklar etkisin termo-hidro-mekanik modellenmesi ile ilgili bir çalışma (Schrefler vd., 2002).

Yangından sonra betonda meydana gelen hasarın belirlenmesi ile ilgili çalışmalar (Kordina vd., 1987; Ulm vd., 1997; Georgali ve Tsakiridis, 2005; Colombo ve Felicetti; 2007), betonda yangın hasarı belirlenmesi ve onarımı hakkında çalışma (Muenow ve Abrams, 1987), yangın sonrası kür ile betonda dayanım ve dayanıklılık artırımına ilişkin çalışmalar (Poon, 2001; Poon, 2003). Yangın hasarlı betonun renk-görüntü analiziyle değerlendirilmesine ilişkin bir çalışma (Short, 2001). Yüksek başarımlı betonların yangın

hasarının belirlenmesi ve onarımı ile ilgili çalışmalar (Peng, 2000; Grondin vd., 2007; Yan vd., 2007).

Yüksek sıcaklıkların etkisindeki beton için ısı ve kütle geçişi çözümlemeleri ile ilgili çalışmalar (Tenchev vd., 2001; Li ve vd., 2002; Ichikawa ve England, 2004; Lee, 2006; Zeiml vd., 2008).

Betonun yangın başarımı ve yangına göre tasarımı ile ilgili genel çalışmalar (Sullivan ve Khoury, 1987; Khoury, 1992), metakaolin katkılı betonun yüksek sıcaklıklardaki başarımı hakkında bir çalışma (Poon, 2003), yüksek dayanımlı beton elemanların yangın başarımına ilişkin bir çalışma (Phan ve Carino, 2000), yüksek dayanımlı ve başarımlı beton elemanların yangın tasarımı hakkındaki çalışmalar (Tómasson, 1998; Mendis, 2003), lastik kauçuk katkılı yüksek dayanımlı betonun yangın başarımına ilişkin bir çalışma (Olivares ve Barluenga, 2004), kendiliğinden yerleşen betonları yangın başarımları hakkında bir çalışma (Persson, 2003).

Koruma malzemesi olarak betonun yangın başarımı ile ilgili bir çalışma (Sheridan, 1962).

Betonla ilgili bir seri yangın deneyi çalışmaları (Lin ve Chou, 1997; Xiao ve König, 2004).

Betonarme yapı ya da yapı elemanlarına ilişkin çalışmalar:

Betonarme yapılarda; yangın hasarının ve yangın sonrası taşıyıcılığın belirlenmesi ile ilgili çalışmalar (Akman, 1992; Cioni, 2001), yangın hasarı değerlendirilmesi ve onarımına ilişkin çalışma (Tovey, 1987).

Tam ölçekli bir betonarme yapı üzerinde gerçekleştirilen yangın deneylerinin bütünsel olarak değerlendirilmesine ilişkin bir çalışma (Bailey, 2002).

Betonarme yapıların yangın başarımları ve yangın deneylerine dayalı sentez çalışmaları (Benjamin, 1962; Sanders, 1999).

Lif donatılı polimer katkılı betonarme yapıların yangın davranışı ve bu davranışın modellemesine ilişkin çalışmalar (Saafi, 2002; Starnes vd., 2003; Bisby vd., 2005).

Yüksek sıcaklıkların etkisindeki betonarme yapıların ısı ve kütle geçişinin sayısal modellenmesi hakkında bir çalışma (Ahmed, 1990; Chung ve Consolazio, 2005).

Betonarme yapıların yangın başarımı ve tasarımına ilişkin çalışmalar (Holmberg ve Anderberg, 1993; Wade ve Lowatt, 1996; Hertz, 2000; Righberth, 2003; Kang ve Hong, 2003; HSE, 2005), hafif betonla inşa edilmiş betonarme yapı elemanlarının yangın

başarımı ve tasarımı ile ilgili çalışmalar (Izzuddin ve Elghazouli, 2004; Elghazouli ve Izzuddin, 2004)

Yüksek sıcaklıkların etkisindeki betonarme yapılarda aderans dayanımına ilişkin deneysel bir çalışma (El-Hawary ve Hamoush, 1996).

Betonarme yapı elemanlarına yangının etkilerini içeren genel çalışmalar (Salse ve Lin, 1976; Abrams, 1977; Ellingwood ve Shaver, 1980; Tovey ve Crook, 1987; Khoury, 2000; Khoury, 2002).

Betonarme yapı elemanları üzerinde yapılan bir deneysel çalışma (Issen vd., 1969) Yangın etkisindeki betonarme yapı elemanlarının doğrusal olmayan sonlu elamanlar çözümlemesi ile ilgili çalışmalar (Huang ve Platten, 1997; Zhou, 2004) ve üç boyutlu doğrusal olmayan çözümleme ile ilgili çalışma (Zha, 2003).

Betonarme ve öngerilme beton yapıların ısıl yükleme durumunda sonlu elemanlar çözümlemesi ile ilgili çalışma (Owen vd., 1983).

Yangın süresince betonarme yapı elemanlarında ulaşılabilecek sıcaklıkların belirlenmesin ilişkin bir çalışma (Krampf ve Haksever, 1987).

Yangın koşullarında betonarme yapıların; sıcaklıklarının belirlenmesinin basit yöntemlerine ilişkin çalışma (Wickström, 1989), enkesitlerindeki sıcaklıkları doğrusal olmayan sonlu elemanlar yöntemini kullanarak belirleyen bir çalışma (Huang vd., 1996).

Betonarme yapıların yangın tasarımı için gerekli olan gerçekçi yangın eğrilerine ilişkin çalışma (Wickström, 1990).

Yangından hasar görmüş betonarme yapının sismik davranışı hakkında bir çalışma (Mo vd., 2004).

Betonarme yapıların yangın sonrası rezidü dayanımlarına ilişkin bir çalışma (Mohamedbhai,1982).

Betonarme yapıların yangında kavlanmaya karşı korunum yöntemlerinin sonlu elemanlar çözümlemesine ilişkin çalışma (Witek vd., 2007).

Yangın koşullarındaki betonarmenin malzeme modeli ile ilgili çalışmalar (Terro ve Sullivan, 1992;).

Yüksek sıcaklıklarda betonarme yapıların hidro-ısıl-mekanik davranışının sayısal modellenmesi ile ilgili çalışma (Chung, 2003).

Betonarme yapıların yangın başarımları ile ilgili genel çalışmalar (Ataman, 1991; Durmuş ve Ataman, 1992; Ertan, 1993).

Yangın etkisindeki betonarme çerçevelerin ısıl ve yapısal çözümlemelerinin sonlu elemanlar yöntemiyle yapılmasına ilişkin çalışmalar (Becker ve Bresler, 1977; Iding vd., 1977; Cvetkovska, 2003; Bratina vd., 2004, Haksever, 2005).

Cam lif katkılı betonarme bir kirişin yarı deneysel olarak sıcaklık dağılımının belirlenmesi ve yüksek sıcaklıklarda dayanım-rijitlik azaltılmasına ilişkin bir çalışma (Abbasi ve Hogg, 2005). Karbon lif donatılı polimer katkılı betonarme kirişlerin yangın başarımlarına ilişkin bir çalışma (Rafi vd., 2007).

Plastik donatı ile güçlendirilmiş lifli betonarme kirişin yangın deneyi ve yangın başarımı ile ilgili çalışmalar (Abbasi ve Hogg, 2005; Abbasi ve Hogg, 2006).

Yangın etkisindeki betonarme kirişlerin kayma davranışını inceleyen deneysel bir çalışma (El-Hawary, 1997).

Betonarme kirişlerin yangın süresince eğilme ve kayma davranışlarını inceleyen deneysel bir çalışma (Ellingwood ve Lin, 1991).

Yangın etkisindeki betonarme kirişlerin güvenirlilik çözümlemesine ilişkin bir çalışma (Ellingwood ve Shaver, 1977).

Betonarme kirişlerin yangın davranışının belirlenmesi için geliştirilen analitik yönteme ilişkin bir çalışma (Kang ve Hong, 2004).

Yüksek dayanımlı betonarme kirişlerin yüksek sıcaklıklar etkisindeki yangın başarımlarının sayısal modellemelerle elde edilmesine ilişkin bir çalışma (Kodur ve Dwaikat, 2008; Dwaikat ve Kodur, 2008).

Betonarme kirişlerin yangın başarımına mesnet koşullarının etkisine ilişkin çalışma (Bernhart, 2004).

Betonarme kirişlerin yangın başarımına paspayının etkisini inceleyen bir çalışma (Shi vd. 2004).

Epoksi ile onarılan betonarme kirişlerin yangın koşullarında davranışına ilişkin bir çalışma (Plecnik vd. 1986).

Yüksek sıcaklıklar etkisindeki yüksek dayanımlı betonarme kirişlerde meydana gelen kavlanmayı inceleyen çalışma (Sullivan, 2004).

Yangın etkindeki betonarme kirişlerin davranışına farklı şekildeğiştirmelerin dikkate alınmasının etkisine ilişkin çalışma (Bratina vd., 2007).

Sürekli betonarme kirişlerin yangın başarımlarını deneysel olarak belirlenmesi amacıyla yapılan çalışmalar (Lin vd., 1981; Lin vd., 1988).

Yangın sonrası betonarme kirişlerin başarım ve dayanımlarını inceleyen deneysel bir çalışma (Kumar ve Kumar, 2003).

Yangın etkisindeki yüksek dayanımlı betonarme kolonların birleştirilmiş ısı ve kütle geçişi çözümlemesi ile ilgili bir çalışma (Ahmed ve Hurst, 1999).

Geleneksel ya da yüksek dayanımlı betonarme kolonlar ile yapılan yangın deneyleri ile ilgili çalışmalar (Ah Book vd., 1990; Aldea vd. 1992; Kodur vd., 2004; Wu vd., 2007). Yüksek dayanımlı betonarme kolonlarla ilgili yangın deneyi ve bunların yangın başarımları ile ilgili çalışmalar (Kodur vd., 2000; Kodur vd., 2002; Kodur vd., 2003; Kodur ve McGrath, 2003; Chung vd. 2006).

Yangın etkisindeki betonarme kolonlarda meydana gelen patlayıcı kavlanmanın önlenmesi için polipropilen lif katkısının incelenmesi ile ilgili bir çalışma (Ali vd., 2004).

Betonarme kolonların yangına göre tasarımı için; Eurocode kullanımının değerlendirmesi ile ilgili bir çalışma (Attia, 2000), ENV 1-2’deki talimata dayalı yönteminin kullanılmasına ilişkin bir çalışma (Franssen, 2000).

Lif katkılı betonarme kolonların; yangın başarımının belirlenmesi için parametrik bir çalışma ilgili bir çalışma (Bisby vd., 2004), yangın davranışının modellenmesine ilişkin çalışma (Bisby, 2005). Karbon lif donatılı polimer katkılı yalıtılmış betonarme kolonların yangın başarımlarının deneysel olarak incelenmesini içeren bir çalışma (Chowdhury vd., 2007).

Betonarme kolonların sayısal olarak modellenmesi ve Eurocode 2 standardı ile karşılaştırılmasına ilişkin çalışma (Bratina vd., 2005).

Betonarme kolonların yangın davranışını etkileyen parametreleri belirlemek amacıyla gerçekleştirilen deneysel bir çalışma (Dotreppe vd., 1997).

Dikdörtgen kesitli betonarme kolonların yangın başarımlarının hesaplanmasında geliştirilen bir yönteme dair bir çalışma (Lie ve Irwin, 1993).

Dairesel betonarme kolonlarla ilgili yangın deneylerine ve yangın başarımlarını hesaplama yöntemlerine ilişkin bir çalışma (Franssen ve Dotreppe, 2003).

Yangın etkisindeki betonarme köşe kolonlarının davranışlarının incelenmesini içeren deneysel çalışmalar (URL-1, 2008; Jau ve Huang, 2008).

Betonarme kolonların yangın sonrası rezidü dayanımlarına ilişkin bir çalışma (Lie vd., 1987).

Bir, iki, üç ve dört yüzünden yangın etkisinde kalan betonarme kolonların yangın başarımlarını inceleyen çalışmalar (Tan ve Yao, 2003; Tan ve Yao, 2004).

Betonarme kolonların yangın başarımı ile ilgili genel çalışmalar (Thomas ve Webster, 1953; Haksever ve Anderberg, 1981; Kordina ve Haksever, 1983; Lin vd., 1992; Wade vd., 1997).

Yangın etkisindeki silis agregalı betonarme döşemelerin birleştirilmiş ısı ve kütle geçişi çözümlemesi ile ilgili bir çalışma (Ahmed ve Hurst, 1997).

Yangın yükleri altındaki hafif beton kullanılarak inşa edilmiş betonarme döşemelere membran etkisinin incelenmesine ilişkin bir çalışma (Bailey, 2001).

Lif donatılı polimer katkılı betonarme döşemlerle ilgili yapılan yangın deneyi çalışmaları (Williams, 2004; Kodur ve Bisby, 2005; Bisby ve Kodur; 2007) ve bu döşemelere uygulanan yangın yalıtım sistemlerine ilişkin çalışma (Williams vd., 2006).

Yangın etkisindeki betonarme döşemelerde membran etkisi ile ilgili çalışmalar (Huang vd., 2001; Huang vd., 2003; Foster, 2004; Gillie, 2004; Bailey ve Toh, 2007).

Yangın etkisindeki betonarme döşemelerin daha gerçekçi modellemesine ilişkin çalışmalar (Gustaferro ve Lin, 1986; Izzuddin vd., 2004).

İki doğrultulu çalışan betonarme döşemelerin yangına göre modellenmesine ilişkin çalışmalar (Nizamuddin ve Bresler, 1979; Lim ve Wade, 2000; Lim, 2003; Lim vd., 2004; Levesque, 2006), genleşmesi sınırlandırılmış betonarme döşemelerin yangın koşullarına göre bilgisayar modeliyle ilgili çalışmalar (Lim vd., 2004; Usmani ve Cameron, 2004).

Beton yığma duvarların yangın başarımı ve tasarımı hakkında çalışmalar (Harmathy, 1969; Harmathy, 1971), betonarme duvarların yangına göre modellemesine ilişkin bir çalışma (O’Meagher ve Bennetts, 1991), yüksek dayanımlı betonarme duvarların yangın başarımı ile ilgili bir çalışma (Ongah vd., 2002).

Kutu kirişli betonarme köprülerin sıcaklık ve gerilme değişimleri ile ilgili çalışmalar (Mirambell ve Aguado, 1990; Ibrahim, 1995).

Öngerilmeli beton yapıların; yangın başarımı ile ilgili bir çalışma (Troxell, 1962), yüksek sıcaklıkların etkisinde sayısal çözümlemelerine ilişkin çalışma (Mwambo, 1995).

Prefabrike beton yapı elemanlarının yangın deneyi ve hesaplamaları ile ilgili bir çalışma (Andersen, 2000; Kose vd., 2006), prefabrike beton döşemelerin yangın davranışlarını inceleyen çalışma (Cooke, 2001), prefabrike beton asmolen döşemelerin yangın başarımlarına ilişkin çalışma (Lennon, 2003), prefabrike beton yapıların yangın hasarının belirlenmesine ilişkin çalışma (Dilek, 2005), prefabrike beton panellerin yangındaki stabilitesini inceleyen bir çalışma (Lim, 2002).

Kompozit yapı ve yapı elemanlarına ilişkin çalışmalar:

Çelik-beton kompozit yapıların; yangın başarımı ve sayısal modellenmesi ile ilgili çalışma (Aribert ve Zhao, 2003), genel yangın mühendisliği yaklaşımlarına ilişkin çalışma (Cooke, 1992).

Çelik/betonarme komposit yapıların; yangın koşullarına göre sayısal modellenmesine ilişkin çalışma (Cai vd., 2003), yangın başarımına ilişkin genel bir çalışma (Wang, 2005).

Komposit yapı elamanlarının yangın koşullarında deneysel ve analitik olarak incelenmesi ile ilgili çalışmalar (Ghojel ve Wong, 2004; Ghojel ve Wong, 2005).

Komposit çelik çerçeve yapıların; yangın başarımlarının incelenmesi ile ilgili çalışma (Plank, 2000), kayma bağlayıcılarının yangın davranışına etkisine ilişkin çalışma (Huang vd., 1999), üç boyutlu olarak yangın çözümlemesi ile ilgili çalışmalar (Huang vd., 2000; Huang vd., 2005), yangın koşullarında sonlu eleman modellerinin karşılaştırılmasına ilişkin çalışma (O’Callaghan ve O’Connor, 2000), büyük şekildeğiştirmelerinin yangın başarımına etkisini içeren çalışma (Alam vd., 2001), oda yangınlarına göre davranışını inceleyen çalışma (Lamont, 2001).

Karbon lif donatılı polimer katkılı beton dolgulu çelik kompozit kiriş ve kolonların yangın sonrası basınç ve eğilme davranışlarını inceleyen bir çalışma (Tao vd. 2007).

Yangın etkisindeki; kompozit döşeme-kiriş sistemlerine membran etkisine ilişkin çalışmalar (Allam vd., 2000; Bailey, 2000; Bailey, 2003; Bailey, 2004; Foster vd. 2004; Foster vd. 2005), kompozit yapıların doğrusal olmayan çözümlemelerle modellenmesi ile ilgili çalışma (Bailey, 2001), komposit döşeme ve kirişlerin basit yöntemlerle tasarımına ilişkin çalışma (Twilt ve Kruppa, 1992).

Beton dolgulu çelik kolonların yangın başarımının; basit yöntemlerle belirlenmesine ilişkin çalışmalar (Wang, 1997; Wang, 2000, Yin vd., 2006), deneysel olarak incelenmesi ile ilgili çalışmalar (Wang, 1999; Han, 2001; Han vd., 2002; Han ve Huo, 2003; Han vd., 2003; Wang ve Davies, 2003; Han ve Lin, 2004, Han vd., 2005), yapay sinir ağları ile tahminine ilişkin çalışma (Al-Khaleefi vd., 2002), başarıma dayalı yangın tasarımı ile dikkate alınmasına ilişkin çalışma (Kodur, 1999), etkileşimli model dikkate alınarak incelenmesiyle ilgili çalışma (Tan ve Tang, 2004), sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak elde edilmesine ilişkin çalışma (Zha, 2003).

Lif katkılı betonarme dolgulu çelik kolonların yangın başarımının incelenmesi ile

Benzer Belgeler