• Sonuç bulunamadı

2.2. LG YAYIN VE ARA TIRMALAR

2.2.2. Benlik Sayg le lgili Yap lan Ara rmalar

Tatao lu (2006)’nun lise ö rencileri üzerinde yapt ara rmada rencilerin sosyo-ekonomik özellikleri ile BSP aras ndaki ili kiye ait sonuçlar öyledir: Gelir düzeyi yüksek olan ö rencilerin % 60.9’u, gelir düzeyi orta olan rencilerin % 47.5’i, gelir düzeyi dü ük olan ö rencilerin % 35.3’ü yüksek benlik

sayg na sahiptir. Ö rencilerden ya ad klar yere sahip olanlar n % 47.2’si, sahip olmayanlar n % 46.6’s ; ya ad klar konut apartman olanlar n % 53.2’si, bahçeli müstakil olanlar n % 44.5’i, gecekondu olanlar n ise % 26.3’ü yüksek benlik sayg na sahiptir. Ö rencilerden ya ad klar konutta özel odaya sahip olanlar n % 52.5’i, sahip olmayanlar n % 33.5’i; köyde ya ayanlar n % 33.3’ü, kasabada ya ayanlar n % 44.3’ü, kentte ya ayanlar n % 50.2’si yüksek BSP’ye sahiptir.

Tatao lu (2006)’nun yine ayn ara rmas nda ö rencilerin bo zamanlar nda yapm olduklar etkinliklerle benlik sayg puan aras ndaki ili kiye ait sonuçlara bak lacak olursa; bo zaman ders çal arak geçirenlerin % 48.8’i, spor yaparak geçirenlerin % 52.6’s , kitap okuyarak geçirenlerin % 54.4’ü, müzik dinleyerek geçirenlerin % 49.2’si, TV izleyenlerin % 42.1’i, gezerek geçirenlerin % 32.4’ü, bilgisayar- internetle u ra anlar n % 42.4’ü, dinlenenlerin % 46.7’si, ailesine yard m edenlerin %25.0’i, resim yapanlar n % 33.3’ü yüksek benlik sayg na sahiptir.

Yenidünya (2005) lise ö rencilerine yönelik yapt ara rmada ö rencilerin cinsiyetine, ya na, okudu u okula, okudu u s fa, okudu u bölüme göre

rencilerin benlik sayg lar aras nda anlaml bir fark bulamam r.

ld z (2007) ilkö retim ikinci kademe ö rencileri üzerine yapt ara rmada ba ar durumu orta düzeyde olanlar n ba ar durumu zay f ve yüksek olanlara göre daha dü ük benlik sayg na sahip olduklar ve babas hiç okumam

rencilerin babas ilkokul mezunu, ortaokul mezunu, lise mezunu ve üniversite ve üstü okul mezunu olanlara göre daha dü ük benlik sayg na sahip oldu unu bulmu tur.

Keith ve di erleri (2003) öz-yeterli in benlik sayg ile pozitif yönde yüksek bir ili kisi oldu u ve benlik sayg n s nav kayg ile yüksek düzeyde negatif ili kisi oldu unu bulmu lard r.

Aydo an (2008)’n n lise son s f ö rencilerine yapt ara rmada rencilerin durumluluk kayg lar artt kça benlik sayg lar azalmaktad r ve akademik erteleme davran lar artt kça yine benlik sayg lar azalmaktad r. Öz-yeterlilik ile benlik sayg aras nda pozitif yönde anlaml ili ki oldu unu tespit etmi tir.

Duran (2007)’ n n ilkö retim ö rencileri üzerinde yapt ara rmada Benlik sayg ile cinsiyet de keni aras ndaki ili ki k zlar n lehine anlaml bir ili ki bulunmu tur. Ancak Anne ve baban n çal mama durumu, Anne ve baban n Sosyo- ekonomik düzeyi , ailedeki birey say , çocu un bilgisayar n olmas ve çocu un kendisine ait odas n olmas ile benlik sayg aras ndaki ili ki aras nda anlaml bir ili ki bulamam r.

Özmen (2007)’nin Ergenler üzerinde yapt ara rmada ergenlerin büyük bir ço unlu unun (%50.7) orta derecede benlik sayg geli tirdi i. Benlik sayg yüksek olan ergenlerin oran %35.3’tür. Dü ük benlik sayg geli tiren ergenlerin oran ise %14’tür. Erkeklerin ço unlu u (%49.2) orta derece benlik sayg geli tirmi tir. %37.3’ü yüksek, %13.6’s ise dü ük derecede benlik sayg geli tirmi tir. K z ergenlerin ise %51.4 oran nda orta derecede benlik sayg geli tirdi i görülmektedir. Yüksek benlik sayg geli tiren ergen oran %34.5 iken, dü ük derecede benlik sayg geli tiren k z ergenlerin oran %14.2’dir. Benlik sayg yönünden erkekler ve k zlar aras nda anlaml bir farka bulunmam r. Benlik sayg yüksek olan ergenlerin %38.4’ünün 17 ya nda oldu u görülmektedir. %34. 2’si ise 16 ya ndad r. Orta derecede benlik sayg na sahip olan ergenlerin ise %35.2 oran nda 15 ya nda, %31.4 oran nda ise 17 ya nda oldu u tespit etmi tir. Dü ük benlik sayg na sahip olan ergenlerin de %51.7’si 17 ya ndad r. Ci erci, (2006)’ nin üstün yetenekli ve normal ergenler üzerinde yapt ara rmada ise üstün yetenekli olan ergenlerin normal olan akranlar na göre benlik sayg lar n de medi ini bulmu tur.

Ünüvar (2007)’ n lise ö renceline yapt ara rmada kz örgenciler ile erkek

rencilerin, kendilerine sayg düzeyleri aç ndan anlaml fark n olmad ; s f

düzeyi de keni aç ndan da Lise 1. 2. ve 3. s f ö rencilerinin kendilerine sayg

düzeyleri aras nda anlaml bir fark n olmad ; okul türü de keninde Sa k Meslek

Lisesi lehine anlaml fark bulmu tur.

Baybek ve Yavuz (2005)’un üniversite ö rencileri üzerine yapt ara rmada Mu la Üniversitesi gençlerinin %61.5’inin benlik sayg düzeylerinin yüksek oldu u; karde say artt kça benlik sayg düzeyinin dü tü ü, anne e itimi artt kça

benlik sayg n artt , annesi memur olanlarda yüksek, subay/polis/müfetti olanlarda dü ük oldu u, aile tutumu demokrat olan çocuklarda yüksek, ilgisiz olan çocuklarda dü ük oldu u ve aile geliri artt kça benlik sayg n artt belirlenmi tir

Balat ve Akman (2004) lise ö rencilerine yönelik yap lan ara rmada rencilerin s f düzeylerine, sosyo ekonomik düzeye, cinsiyetlerine göre rencilerin benlik sayg lar aras nda anlaml farkl la ma bulamam r.

Demirba (2009)’ n lise ö rencileri üzerinde yapt ara rmada benlik sayg n cinsiyete göre de medi i sonucunu bulmu tur. Sayg n (2008) üniversite rencileri üzerinde yapt ara rmada da benlik sayg n cinsiyete göre de medi ini bulmu tur.

Dilmaç ve Ek i (2008)’nin meslek yüksek okul ö rencilerine yönelik yapt ara rmada Ö rencilerin benlik sayg lar ö rencilerin s flar na göre anlaml bir farkl k göstermedi ini, ö rencilerin benlik sayg lar ile ya am doyumlar aras nda ise pozitif ve orta düzeyde anlaml düzeyde bir ili ki bulunmu tur.

Kahriman (2005)’ n n yapt ara rmada benlik sayg ile at lganl k aras nda pozitif yönde bir ili kinin oldu u, benlik sayg artt kça at lganl k düzeyinin de artt görülmü tür. Ayr ca, benlik sayg : anne baban n e itim durumu, anne baban n mesle i, karde say , aile tipi gibi de kenlerden etkilenmedi i saptanm r. Ayr ca benlik sayg n derslerde söz alma, kendi cinsi ve kar cinsle arkada k kurmada güçlük çekme, duygular ifade etmede güçlük çekme durumu, akademik ba ar alg , anne baban n tutumu, ya am n ço unun geçti i yer, aile ile olan ili ki, ailelerin çocuklar n kendilerin ile ilgili do ru kararlar al naca na ili kin güveni, okul ya ant ndan memnun olma durumu, ailenin ayl k gelir düzeyi gibi de kenlerden etkilendi i saptanm r.

Dilek (2007) lise ö rencilerine yönelik yapt ara rmada ö rencilerin benlik sayg lar yla annelerinin benlik sayg lar aras nda anlaml ili ki bulmu tur. Yani annelerinin benlik sayg lar artt kça ö rencilerin benlik sayg lar da artmaktad r. Annelerin benlik sayg lar azald kça da ö rencilerin benlik sayg lar azalmaktad r.

rencilerin okuduklar okul türüne göre sahip olduklar benlik sayg aras nda ili ki

bulamam r.

Çankaya, (2007)’n n lise 1. ve 2. S flar üzerinde yapt ara rmada Ara rman n sonuçlar na göre, lise 1. ve 2. s f ö rencilerinin benlik sayg düzeylerinin cinsiyete göre anlaml bir ili kinin olmad , sosyal kayg düzeyine göre ise anlaml bir ili ki oldu u saptanm r. Sosyal kayg düzeyi art kça ö rencinin benlik sayg da dü mektedir. Ö rencinin sosyal kayg lar dü tükçe benlik sayg lar yükselmektedir. Akademik ba ar düzeyi ile benlik sayg lar aras ndaki ili ki ise anlaml r. Ö rencilerin akademik ba ar lar artt kça, benlik sayg lar da artmaktad r.

Öztürk (2006) çocuklar üzerinde yapt ara rmada anne babas bo anm çocuklar n benlik sayg lar , anne babas bo anmam çocuklar n benlik sayg lar nda dü ük oldu unu bulmu tur. Çocuklar n kayg düzeyleri ile benlik sayg lar aras nda negatif yönde anlaml ili ki bulunmu tur. Yani çocuklar n kayg düzeyleri artt kça benlik sayg lar n dü mekte, çocuklar n kayg düzeyleri azald kça benlik sayg lar n yükseldi ini bulmu tur.

Altunba (2006). Üniversite ö rencilerine yönelik yapt ara rmada rencilerin akademik ba ar lar ile benlik sayg lar aras nda anlaml bir ili ki saptanm r. Bölümlere göre ö rencilerin benlik sayg puanlar bölümler aras farkl k önemli bulunmu tur fakat Ö rencilerin cinsiyet, ya grubu, yeti ti i yer, ekonomik durum, anne ve baban n e itim düzeylerinin benlik sayg ölçek puan üzerinde önemli etkisi olmad bulmu tur.

Aydo an (2010) ‘ n ilkö retim ikinci kademe ö rencileri üzerinde yapt benlik sayg ve umut üzerine yapt ara rmada ö rencilerin cinsiyetine ve okudu u s fa göre benlik sayg lar nda de me olmad bulmu tur. Fakat e itim al nan okulun ekonomik durumu de kenine göre ise ekonomik durumu yüksek ve orta düzeyde olan okul ö rencilerinin benlik sayg ve umut düzeyleri ekonomik durumu kötü olan ö rencilerin benlik sayg ve umut düzeylerinden daha yüksek oldu unu bulmu tur.

BÖLÜM III

3.1. YÖNTEM

Bu bölümde ara rman n modeli, ara rma grubu, verilerin toplanmas nda kullan lan ölçme araçlar ve verilerin analizine ili kin aç klamalar yer verilmi tir.

Benzer Belgeler