• Sonuç bulunamadı

Belediye’nin 2012 yılındaki seçim vaatlerinden haberdar mıydınız? Belediye size

Belediye size göre koruda ne yapmak istiyor?

4.2.1 35 yaş altı kadınların Validebağ Korusu’nun dönüştürülmesi ile ilgili düşünceleri

Koruda yapılmak istenen nedir sorusuna verilen cevaplar bu soruda benzerlik göstermektedir. üç kişi de caminin ya da başka herhangi bir inşa faaliyetinin korunun girişini kapatarak, koruyu atıllaştırmak olduğunu dile getirmişlerdir;

73

“Koru çok değerli bi alan ve bu zihniyette olan insanların yeşile, doğaya hiç ama hiç önem vermediğini de biliyoruz. Hele özellikle bu küçük koru girişinin kapatılması demek, Acıbadem’den koruya giremiycez demek. Benim evim girişine çok yakın mesela. Benim şuan koru ile neredeyse bir geçiş yolum kalmadı Genç Sokağı saymazsak” (ET2, 32, K).

“Cami yapımı bahane tabiî ki, bu kadar boş alan varken... Sadece koruya kolay giriş çıkış olmasın ki biz de istediğimiz şekilde orayı..ııı... şekillendirelim diye düşünüldü” (ET3, 33, K).

Diğer katılımcılar gibi ET1 de, korudaki genel yapılaşma faaliyetinin cami inşaatı ile doğrudan bağlantılı olduğunu dile getirmiştir. Caminin yapıldığı bölgenin Acıbadem girişi olması nedeni ile inşaatın bir diğer amacının insanların koru ile bağını kesmek olduğunu ancak başarılı olamadığını dile getirmiştir;

“Caminin startını verdi ve ordan denemeye başladı bi kapısını kapatarak insanların koruyla temasını bi noktadan keserek bu süreci başlattı ama umduğunu bulamadı diye düşünüyorum”

(ET1, 23, K).

4.2.2 35 yaş altı erkeklerin Validebağ Korusu’nun dönüştürülmesi ile ilgili düşünceleri

Koruya daha önceden gelmiş olan iki katılımcı yerel seçimler öncesi Üsküdar Belediyesi’nin koru ile alakalı seçim vaatlerinden haberdar olduklarını dile getirirken, koruya daha önceden gelmemiş olan katılımcı seçim vaatlerinden haberdar olmadığını ancak Belediye’nin muhakkak konuyla ilgili bir çalışma yapmış olduğunu dile getirmiştir;

“...bununda çok çiğ bi söylemle, “koruyu halka açıyoruz” gibi bir söylemle yaptığını duydum”

(ET8, 32, E).

“Evet öğretmenevi inşaatından da haberim var” (ET9, 22, E).

“Yok haberdar değilim ama AKP kazandığı için onların bu yönde aldıkları söz vardır. Onlar da mutlaka anket falan yapmışlardır” (ET10, 35, E).

74

4.2.3 35 yaş üstü kadınların Validebağ Korusu’nun dönüştürülmesi ile ilgili düşünceleri

Yerel seçimler öncesi Belediye tarafından duyurulan, korunun Hyde Park yapılması ile ilgili projeyi bir katılımcı dışındaki diğer katılımcılar bildiklerini fakat projeye sıcak bakmadıklarını dile getirmişlerdir.

“Yok kulağıma çalınmamıştı ama belki öncesinde şehir dışında olduğum için. Yoksa tam onların seçim bölgesindeyiz. Üsküdar’a bağlı burası” (ET4, 63, K).

“Korunun çılgın proje Hyde Park vs. gibi broşürleri gelmişti o zaman ve yapılan şeyin benim düşünceme ters olduğunu da söyleyebilirim. Bi kere burası birinci derece sit alanı. Böyle bir şeyi bile telaffuz etmesi tuhaf bana göre” (ET6, 37, K).

“Zaten olayın kendisi garip. Birinci derece sit alanı burası; buraya izinsiz bir çivi dahi çakamazken, Hilmi Türkmen ben burayı havuzlar, parklar, göletler yapacağım diyerek Hyde Park yapıcam diyor. Nası bi iş anlamış değilim. Kaldı ki bi de yeni bişey öğrendim bilmiyodum, avukatmış. Bu inanılır gibi değil yani” (ET7, 43, K).

Şehir Plancılar Odası’ndan (ŞPO) bir yetkilisi ve aynı zamanda da Validebağ Gönüllüsü olan BK5, 40, K , belediyenin çalışmalarını duyduğunu belirtmektedir;

“Duydum. Yapay olarak oluşturulacak bir park yaratmaya çalıştıklarını... halbuki birinci derece sit alanlarında mümkün olamayacak bi şekilde, bunu yapmaya çalıştığını biliyorum” (BK5, 40, K).

Belediye’nin koruda Hyde Park projesi yapmak istemesinin sebebi sorulduğunda, 4 dört katılımcının da aynı fikirde birleştiği ve korunun dönüştürülmesinin bir rant sağlama üzerine kurulduğu görüşü ortaya çıkmıştır;

“Şimdi bu alana rantçıların gözünün dikilmemiş olmasını düşünebiliyor musunuz?” (ET4, 63, K).

“Şimdi buraya yapmak istediği şey, oyun parkı, gölet, yapay havuz vesaire. E yani ne için yapacak bunu, kurdu kuşu sevdiğinden değil tabii, para kazanmak kar sağlamak için yapacak”

(ET5, 45, K).

75

“Burada yaşayan canlıları, insanların burayı kullanım şeklini vs. göz ardı ederek sadece biraz daha bu işletmeleri büyütmek, bu işletmelerin önünü açmak...” (ET6, 37, K).

“Rant. Yani... başka bi şey değil” (ET7, 43, K).

Belediyenin, Validebağ Korusu’nu mezbelelik alan olarak nitelendirdiğini belirten ŞPO yetkilisi (BK5, 40, K), bunun bir nevi meşrulaştırma biçimi olduğunu belirtmiştir;

“Bu Dünya’nın her yerinde böyle. Sadece burada bu hükümet yapıyor diye de düşünmemek lazım. Bir alana eğer müdahale edilecekse önce o alanı marjinelleştiriyolar...ondan sonraki müdahaleye tepkiyi azaltmak, atacakları bir sonraki adımı meşru kılmak için” (BK5, 40, K).

4.2.4 35 yaş üstü erkeklerin Validebağ Korusu’nun dönüştürülmesi ile ilgili düşünceleri

Üsküdar Belediyesi’nin seçim öncesi duyurduğu, korunun Hyde Park yapılması planına üç katılımcının de sıcak bakmadığı görülmüştür;

“Hayır desteklemiyordum.Üzülüyorum...” (ET12, 40, E).

“Haberdardım. Hiç hoşlanmamıştım” (ET11, 40, E).

Katılımcı (ET11, 40, E) ayrıca, korunun bulunduğu bölge itibari ile bölge halkının buna müsaade etmeyeceğini düşündüğünü dile getirmiştir;

“Toplumsal ve sosyal yapısı da ee ne diyim bilinçli tüketici diyebileceğimiz bir kitleden oluşuyor. Bu kadar insanların içinde olan ve kullandıkları alanı belediyenin ve hükümetin çok kolay iç edemeyeceği el koyulmayacağını düşünüyordum” (ET11, 40, E).

Validebağ ile ilgili bir dernekte görev yapan katılımcı (ET13, 57, E)

“Zaten seçim kampanyasının önemli bir bölümünü bu çılgın projeler oluşturuyordu!” (ET13, 57, E).

diyerek birinci derece sit alanı olan korunun bir siyasi parti yetkilisi tarafından dönüştürülmek istenmesine tepkisini dile getirmiştir. Üç katılımcı da koruyla yakın temas içerisinde oldukları için iletişimi tanıdıkları vasıtasıyla sağladıklarını fakat

76

direnişin ilerleyişinde internetin ve sosyal medyanın fark yarattığını belirtmiştir.

Üsküdar Belediyesi’nin Validebağ Korusu’nu neden dönüştürmek ve şimdilerde kullanılan “kent ormanı” projesini hayata geçirmek istiyor sorusu üzerine katılımcı, korunun kıymetli bir alan olduğunu belirterek, paranın belediye nezdinde boşa yattığı bir yer olarak gözüktüğünü dile getirmiştir;

“Halkın ihtiyaçlarını çıkarlarını ön plana koymayan rantın ve sermayenin parasını birinci sıraya yazan bir yönetici için orası milyarlarca lira yeni parayla bahsediyorum milyarlarca liranın boşa yattığı ve servetin kazanılabileceği bir alan” (ET11, 40, E).

Bir diğer katılımcı da korunun bir gelir kaynağı olarak görüldüğünü belirtmiştir;

“Neden olabilir ki tabi ki bir gelir elde etmek yoksa neden olsun. Koruyu halka açıyoruz ne demek ki zaten” (ET12, 40, E).