• Sonuç bulunamadı

Belediye’nin 2012 yılındaki seçim vaatlerinden haberdar mıydınız? Belediye size

Belediye size göre koruda ne yapmak istiyor?

5.2.1 35 yaş altı ve 35 yaş üstü kadınların Validebağ Korusu’nun dönüştürülmesi ile ilgili düşünceleri

Bu grupta, katılımcı (EK1, 47, K) haricindeki diğer tüm katılımcılar korunun civarında ikamet ediyor olsalar dahi Üsküdar Belediyesi’nin koru ile ilgili seçim vaatlerinden haberdar olmadıklarını dile getirmişlerdir.

“Gözüme çarpmadı hiç. Aslında burada oturuyorum görmem gerekirdi ama Ne vardı peki, ne diyodu vaat olarak? (EK3, 35, K).

Belediyenin koruyu mevcut hali ile bırakmak yerine koruyu neden Hyde Park benzeri bir park yapmak istediği sorulduğunda farklı cevaplarla karşılaşılmıştır;

“Yatırım yapıyor sonuçta belediye de. Çok normal. Sonuçta seçimi kazandı, e bunları yapmazsa halk sonra sorar ona sen neden verdiğin sözleri tutmadın diye” (EK1, 47, K).

“Parkı güzelleştirmek istiyo, şimdi düzgün asfalt yollar olsa daha güzel olurdu. Göztepe Parkı gibi mesela. Göztepe Parkı’nı gördünüz mü? Şimdi orası nasıl mesela? Çok güzel, bakımlı, rahatça yürüyosun, çoluk çocuk gezebilirsin yolları düzgün. Burayı da aynen öyle yapmak istiyor olabilir. Sonuçta yine sana bana yararı olacak bu işin. Yani kullanırsak biz kullanıcaz, kullanmazsak yine biz kullanmıycaz” (EK2, 35, K).

“Koruyu kim kullanıyo ki! Kimse kullanmıyo, tinerciler geliyo oraya geceleri. Ben yürümem mesela gece koruda. Köpekler oluyo. Şimdi mesela oraya ışık koysalar ya da işte bekçi olsa mesela daha iyi” (EK3, 35, K).

100

Katılımcılardan (EK4, 32, K) belediyenin koruyu “Hyde Park” ya da “kent ormanı”

olarak dönüştürmeden önce halka danışması gerektiğini ve cami yapımına taraf olsa da yeşil alanların dönüştürülmesine karşı çıktığını belirtmiştir;

“Orada bence belediyeye...Belediye AKP li dimi? Hmmm... Gezi olaylarında da bir yeşili koruma düşüncesinden çok daha öteye gidilip o düşüncenin çürütülüp yeşilin önüne geçtiğini düşünüyorum. Demokrasiyle yönetildiğini düşündüğümüz bir ülkemiz var. Orada da küçük bir anket vesaire olabilirdi. Çoğunluğun düşüncesi alınarak izin alınabilirdi. İzin alınabilirdi baskıcı olmasını hoş görmüyorum mesela. Çatışma noktası da aynı burası zaten, sen hayır diyorsun ama bu tarafın borusu öttüğü için o da kendi borusunu öttürecek. Oradaki halkın düşüncesi önemli. Dinimiz baskıcı sert bir din de değil onu da biliyorlardır ve halka bu şekilde sorabilirlerdi. Bence... Ben aslında yeşil alanların örneğin Validebağ Korusu’nun başka bir şey yapılmasına çok sıcak bakmıyorum. Siz birinci derece sit alanı demediniz mi? Doğal alanların bu şekilde kalması daha güzel değil mi?” (EK4, 32, K).

5.2.2 35 yaş altı erkeklerin Validebağ Korusu’nun dönüştürülmesi ile ilgili düşünceleri

Belediyenin seçim öncesi koruya yapmayı vaat ettiği gölet ve havuz projesinden haberdar olup olmadığı sorusu üzerine,

“Belediyenin seçim projelerini broşürlerini görmüştüm. Hatta ben o göletler yapıldı diye biliyorum çünkü bir de ilkokul çocuklarına orada etkinlik yapılmıştı, o şekilde bilgim vardı hani sevinmiştim açıkçası (EK5, 34, E).

Bir katılımcı korunun doğal hali ile toprak zemin olarak kalmasını, korunun boş kalması olarak nitelendirmiştir;

“Orman olmaktansa ya da bomboş duran toprak olmaktansa bir etkinlik olması daha iyi hani kötü amaçlı değil iyi amaçlı” (EK5, 34, E)

Diğer katılımcı da bu soruya benzer tarzda bir cevap vererek, mevcut hali ile kalmasının yararsız ve bakımsız kalması anlamına geldiğini vurgulayan ve yapılaşmayı desteklediğini belirten bir görüş beyan etmiştir;

“Şuanda sadece belli bi kesim kullanıyo. Oysa koru herkesinse herkes kullanmalı. Gölet büyükler için, havuz küçükler için. Ne biliyim işte isteyen çayını içebilir. Yol toprak mesela çamur olur yağmur yağdığında o da düzelir düzgün bi şey yapılır” (EK6, 31, E).

101

5.2.3 35 yaş üstü erkeklerin Validebağ Korusu’nun dönüştürülmesi ile ilgili düşünceleri

Katılımcılar Üsküdar Belediyesi’nin seçim vaatlerini duyduklarını dile getirmişlerdir.

Katılımcılardan (EK7, 44, E), koru içerisine gölet ya da park yapılmasına karşı olmadığını ancak yapılacaksa da bunun özel sektörün elinde olmadan belediyenin yapması gerektiğini vurgulamıştır. Katılımcılardan (EK8, 44, 5) ve (EK9, 48, E) ise gölet ya da yapay havuz fikrine sıcak bakmadıklarını beyan etmişlerdir;

“Ama tabi ki özel sektöre verilsin istemem. Belediyenin kontrolünde olsun isterim.

Belediyenin açık kapalı spor salonu olsun isterim Üsküdarlı olarak” (EK7, 44, E).

“Bence yapılmasa daha iyi tabi çünkü doğal şeyler artık git gide yok oluyo. Yani Validebağ’da bu şekilde kalabilir.” (EK8, 44, E).

Belediyenin koru ile alakalı projeleri sorulduğunda ise, cami yapımına taraf olsalar dahi katılımcılar (EK8, 44, E) ve (EK9, 48, E) korunun mevcut hali ile kalmasını dile getirmişlerdir. Bu iki katılımcı da üniversite mezunu ve korunun doğal hali ile kalmasını isteyen kişilerdir.

“...ama tabi bi de şöyle bi şey var benim ailem mesela tarımla uğraşıyodu. O yüzden ben hayvana doğaya kıyılmaması gerektiğini düşünüyorum. Korunun açıkçası benim gönlümden geçeni sorarsanız ben isterim kalsın ya böyle ne olacak” (EK8, 44, E).

“Gölet, park, yüzme havuzu olsun tabiî ki ama hali hazırda ormanlık alan varsa o bozulup yapılmasın başka yere yapılsın yoksa ben karşı değilim yapıya ama burada Validebağ’da benim görüşümce olmasa daha iyi (EK9, 48, E).

Korunun doğal hali ile bırakılmasını bakımsızlık olarak niteleyen katılımcı belediyenin görevinin bu koruyu kullanıma açmak olduğunu belirtmiştir;

“Belediye halka hizmet için var. Belediye o tür hizmetler yapmazsa ne yapacak. Çok eski ağaçlar var orada, hiç el değmemiş, hiç bakım yok orada. Çok büyük bir alan yazık günah. Bu başka türlü değerlendirilebilir. Mesela çoçuklar kullanabilir yazın. Yaz okulu olabilir. Yüzme dersi öğrenir. Yani o kadar çok şey var ki yapılabilecek olan. Ama şuan çok az kullanılıyo

102

orası. E toprak düzgün değil mesela çok rahat yürünemiyor. Yollar düzeltilir, bakımsız olmaktan kurtulur” (EK7, 44, E).

Aynı katılımcı, korunun mevcut yani doğal halini terk edilmiş bir alan olarak belirtmiş ve öğretmenlerevine mermer zemin döşenmeden önceki halini de bakımsız ve harabe olarak adlandırmıştır;

“Şimdi önceden yani bi belki üç-dört sene çok da hatırlamıyorum. Toprak alandı öğretmenevi önü yani yağmurda kayardın, sonra orayı mermer döşediler şimdi daha modern daha temiz duruyo. Eskiden bakımsız duruyodu, ne biliyim sanki harabe gibi gözüküyodu ama şimdi öyle değil” (EK7, 44, E).