• Sonuç bulunamadı

Belediye Düzeyinde TCDB’nin Yararları

TCDB’nin uygulanması, belediyelere bir dizi yarar sağlar. Aşağıda başlıca yararları özetleyen Şekil 1’den sonra, TCDB’nin belediyeye nasıl yarar sağlayacağı kısaca açıklanmaktadır.

Şekil 1: Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçelemenin Yararları

Nitelikli ve demokratik yönetişimin sağlanması

Mal ve hizmetleri kadınlar, erkekler, kız çocukları ve oğlan çocuklarına adil, eşit ve sorum-lu biçimde sunma sürecinin iyileştirilmesi, iyi yönetişimin ayrılmaz parçası olarak görülmelidir.

Nitelikli ve demokratik yönetişim, politika belirleme süreçlerine yönelik katılımcı bir yaklaşımın geliştirilmesini gerektirir. Bu şekilde kadınlar dahil farklı vatandaş gruplarının bakış açıları da tem-sil edilmiş olacaktır. TCDB, geleneksel bütçe süreçlerini genişletmeyi hedefleyen bir yaklaşım ve strateji sunar. Bu yaklaşımda, özellikle kadınlar gibi daha önceleri dışlanan gruplar ile toplumsal cinsiyet eşitliği savunucularının bütçeleme ve planlama süreçlerine katılımı hedeflenmektedir.

Bu anlamda, TCDB sadece iktisadi ve mali açıdan iyi yönetişimi güçlendirmeyi değil aynı zaman-da nitelikli ve demokratik yönetişimi de güçlendirmeyi hedefleyen bir yaklaşımdır.

TCDB, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın sorunlarının desteklenmesi için yeni kanallar sağ-larken aynı zamanda bu konulara yönelik kaygıların politika belirleme süreçlerinde daha öncelikli bir yere sahip olması hedeflenmektedir. Buradaki nihai hedef, bütçeleme ve planlama süreçlerini dönüştürerek, başta belediye başkanları, kamu görevlileri ve hizmet sağlayıcıları olmak üzere be-lediye bünyesindeki aktörlerin kendi sürekli faaliyetlerine toplumsal cinsiyet eşitliği hedeflerini dahil etmelerini ve yüksek öncelik vermelerini sağlamaktır.

Nitelikli ve Demokratik

Yönetim

şunlarıTCDB destekler:

Ekonomik Büyüme

Toplumsal Cinsiyete Duyarlı

Katılım

Yoksulluğun Azaltılması ve Refahın Desteklenmesi

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

ve Kadınların Güçlenmesi

Hesap Verebilirlik ve

Şeffaflık

TCDB, toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kadınların güçlenmesini destekleyecek biçimde daha iyi politika ve bütçe sonuçları yaratmayı hedefleyen bir değişim süreci, önceliklerin değiştirilmesi, süreç ve organizasyonların yanı sıra politikaların değiştirilmesidir. TCDB’nin hem kadınlar hem erkekler hem de politika belirleyiciler ve belediye çalışanları için kısa ve uzun dönemli yararları göz önünde bulundurulduğunda, toplumsal cinsiyete duyarlı belediyeler yaratmaya yönelik bu yolculuğun değeri daha iyi anlaşılır.

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadının güçlenmesi

TCDB, kamu maliyesi ve politikalarının toplumsal cinsiyete etkilerini tespit ederek, toplum-sal cinsiyet sorunlarının anlaşılması ve farkındalık yaratılması, toplumtoplum-sal cinsiyet eşitliği bakımın-dan daha iyi sonuçlar elde edecek siyasi kararlara zemin hazırlanması için ana stratejidir.

Kadın haklarının gerçekleştirilmesine yönelik ilerlemeler

İnsan haklarının ve kadın haklarının tanınması büyük ölçüde yeterli kaynak ayrılması ve bu hakların politika önceliğine dönüştürülmesine bağlıdır. Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme insan haklarına yönelik politika taahhütleri ile kadın hakları araçları (Kadınlara Karşı Her Türlü Ay-rımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi ile 1995 yılında Pekin’de düzenlenen Dördüncü Dünya Kadın Konferansında kabul edilen Pekin Eylem Platformu, ve aynı zamanda ulusal politika belgeleri de dahil) arasındaki farkları, kaynak ayrımının yeterliğini ve politika çıktılarını ölçmeyi hedefler.

Yoksulluğun daha etkin biçimde azaltılması

Toplumsal cinsiyet eşitliği, yoksulluk kalıplarının etkin biçimde azaltılmasında büyük öne-me sahiptir. Kadınların ve erkeklerin yoksulluk deneyimleri farklılık gösteröne-mektedir (ve kadınların yoksulluğa ilişkin deneyimleri daha ağırdır); ve her ikisi de yoksulluğun üstesinden gelirken çeşitli kısıtlamalarla karşılaşmaktadır. Yoksulluğun zaman içerisinde kadınlar üzerindeki etkisi erkeklere göre daha fazladır. Kadınların ihtiyaçlarının eşit düzeyde ele alınmaması halinde, yoksulluğun giderilmesine yönelik politikaların başarısız olma riski vardır. Dolayısıyla, toplumsal cinsiyeti göze-ten bütçe analizi, yoksulluğun daha etkin biçimde azaltılmasını hedefleyen politikalar için önemli bir zemin oluşturacaktır.

Ekonomik verimliliğin artırılması

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin daha düşük üretim, kaynakların ve bilginin yetersiz kul-lanımı, daha düşük üretkenlik düzeyi, kişilerin kapasite gelişiminin kısıtlanması ve genel refah düzeyinin azalması gibi yüksek ekonomik maliyetleri vardır. Araştırmalar, azalan toplumsal cin-siyet eşitsizliği ile yüksek büyüme oranları arasında pozitif bir bağıntı olduğunu göstermektedir.

Kadınların bilgiye, kredilere, yetişkin eğitimi hizmetlerine, girdilere ve pazarlara erişim olanakları iyileştirildikçe ve zaman yükleri azaltıldıkça üretkenlik düzeyleri katlanarak artmaktadır. Kadınların ekonomik olarak güçlenmesi sadece kadınların ekonomideki durumlarının iyileştirilmesini sağ-lamakla kalmaz, aynı zamanda toplumun genel refahı da yükselir. Ekonomik etkinlik bağlamın-daki “etkinlik” kavramının ücretli ve ücretsiz (katkıların çoğunluğunun kadınların ücretsiz işlerde

çalışmasıyla gerçekleştirildiği) ekonomiyi göz önüne alacak ve tüm etkileri içerecek biçimde ge-nişletilmesi önemlidir. Kadınlara ücretsiz bakım işlerini, ev işlerini ve toplumsal çalışmaları yükle-yerek zaman kapasitelerinin zorlanması genel ekonomik sonuçların azalmasına yol açabilir. Bu bağlamda, TCDB uygulamaları ekonomi ve bütçe politikalarının oluşturulması sırasında bütçe politikaları ve ücretsiz çalışma arasındaki karşılıklı ilişkilerin bütünleştirilmesine yardımcı olacaktır.

Hesap verebilirliğin ve şeffaflığın artırılması

TCDB, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik uluslararası, Avrupa Birliği ve ulusal taahhütler ile bu taahhütlerin yerine getirilmesi için tahsis edilen kamu fonlarının miktarı arasındaki den-gesizliği ve toplumsal cinsiyet eşitliği kıstasları ve hedeflerinin gerçekleştirilmesinde eksiklikleri göz önüne seren güçlü bir araçtır. Ne kadar kaynak ayrıldığının ve ayrılan kaynakların nasıl har-candığının takip edilmesi yoluyla, TCDB, hem hesap verebilirliği hem de şeffaflığı artırmaktadır.

Dolayısıyla TCDB, toplumsal cinsiyet eşitliği taahhütlerinin bütçe taahhütlerine dönüştürülmesi yönünden hükümetleri sorumlu tutmayı sağlayan bir stratejidir. Aynı zamanda da bu taahhütle-rin izlenmesini kolaylaştırır.

Politika hedeflerine ulaşma derecesinin izlenmesi

TCDB, toplumsal cinsiyet eşitliği hedeflerine ne ölçüde ulaşıldığını ve aynı zamanda kalkın-ma hedefleri gibi genel politika hedeflerinin toplumsal cinsiyet farkındalığını izlemek için çeşitli araçlar sunar.

Toplumsal cinsiyete duyarlı katılımcı yaklaşımların geliştirilmesi

TCDB, bütçelerin hazırlanması ve kabul edilmesi sırasında sivil topluma danışılması ve aynı zamanda sonuçlarının ve etkilerinin izlenmesi açısından katkıda bulunabilir. TCDB özellikle, ka-dınların ve kadın bakış açılarının katılımcı süreçlere dahil edilmesini sağlar; böylece katılımcı sü-reçlerin kalitesini artırır.

TCDB’nin uygulanması, belediye düzeyinde bütçeleme ve planlama süreçlerine daha geniş bir paydaş grubunun katılımı için çeşitli olanaklar sunar. TCDB’nin hayata geçirilmesi yoluyla top-lumsal cinsiyete duyarlı katılımcı mekanizmaların tesis edilmesi sağlanarak, ihtisas komisyonları, stratejik planlama ve performans esaslı program geliştirme, acil durum planlaması, kent konsey-leri, ve belediye hizmetlerine katılım gibi yerel düzeyde çeşitli katılımcı mekanizmalar güçlenmiş olur. Özellikle kadın aktivistler ve toplumsal cinsiyet eşitliği savunucuları TCDB’yi planlama ve bütçeleme süreçlerine daha etkin katılmalarını sağlayacak bir fırsat olarak kullanabilirler.