• Sonuç bulunamadı

SENİ BEKLERKEN 1 Romanın Kimliği:

2. VEDAT ÖRFİ BENGÜ’NÜN ROMANCILIĞI VE ROMANLARI 1 ROMANCILIĞI VE ROMAN ANLAYIŞ

2.2.3. SENİ BEKLERKEN 1 Romanın Kimliği:

Arif Bolat Kitabevi, Işık Matbaası, İstanbul, 1944, 90 s.

Eserle ilgili olarak yayınevi baş kısımda şöyle bir bilgi verir: “Bu romanın mevzuunu müellifi Vedat Örfi piyes şeklinde de yazmış ve bu piyes Mısır’da Kahire’nin en büyük tiyatrosu olan ‘Ramses’ Tiyatrosu’nda 1928 senesinde ‘El-Gâhîm’ adıyla oynanarak büyük bir muvaffakiyet kazanmış, üç yüz defadan fazla tekrarlanmıştır. Mısır’ın en maruf münekkitleri bu eseri ‘Mısır Tiyatro Edebiyatı’nda en güzel bir eser olarak tavsif etmişlerdir. Eser Arapça temsil olunmuş ve başrollerini Mısır’ın en maruf sanatkârı Yusuf Vehbi bizzat başta olmak üzere Emine Rızık, Zeynep Sıtkı, Hüseyin Riyad gibi büyük sanatkârlar oynamışlardır.

El-Gâhîm hala Mısır sahnelerinde sık sık temsil edilen en muvaffak eserlerin başındadır.” Buradan da anlaşıldığı üzere eser roman olarak basımından on altı yıl önce piyes olarak yazılmış ve Mısır’da oynanmıştır.

2.2.3.2. Romanın Konusu ve Özet:

Seni Beklerken adlı romanda umumhaneye düşmüş bir kızın namuslu bir yuva kurmak

arzusu ve bu uğurda can vermesi anlatılır.

Roman, istemeden kötü yola düşmüş insanların buradan kurtulmak istediğinde cemiyetin bu insanlara yardım etmesi gerektiği fikri üzerine kurulmuştur.

Roman bir kış gecesi Şişli’de bir evin kapısının çalınmasıyla başlar. Gelen Enişte Bey’dir ve o gece Saraylı’nın evine İzmirli hovarda Rahmi ve arkadaşlarının geleceğini haber verir. Bir saat sonra misafirler evdedir. Önce bir içki ve eğlence meclisi hazırlanır, sonra kızlarla odalara çıkarlar.

Evde bulunan kızlardan Selma’ya genç bir delikanlı düşer. İçki sofrasında en az diğerleri kadar içmiş görünen bu genç Selma’yla odaya girince birden değişir ve ciddileşir. Aslında hiç bu âlemlerde işinin olmadığını İzmirli eski arkadaşlarını kırmamak için onlar İstanbul’a gelince onlara katıldığını anlatır. Selma karşısındakini şaşkın bir şekilde dinler. Reşat’la Selma arasındaki muhabbet gittikçe derinleşir. Reşat iyi niyetli biri olduğu için Selma’dan oraya nasıl düştüğünü anlatmasını ister. Selma hikâyesini anlatır: Selma Anadolu’da doğmuş bir köy çocuğudur. Annesi ve babası öldükten sonra onu bir Paşa’ya yamadıklarını, Paşa’nın iyi kalpli biri olup kızıyla beraber onu da okuttuğunu; ancak o öldükten sonra sokakta kaldığını, günlerce aç gezdiğini, en son bir evde hizmetçilik yapmaya başladığını ve burada evin küçük beyi

tarafından bütün hayallerinin yıkıldığını ve en son oradan kovulduğunu söyler. Reşat Selma’nın anlattıklarından çok etkilenir, onu o hayattan kurtaracağını söyler ve sabaha karşı evden çıkıp giderler. O gece Selma’yı Reşat Beşiktaş’taki lalasının evine götürür. Müstakbel karısı olduğunu ve babasından muvafakat alacağını söyler. Reşat da o gece orada kalır; ama hiç uyuyamaz. Sabaha kadar durumu babasına nasıl izah edeceğini düşünür. Aslında mutludur; ama bir yandan da endişelidir.

Aradan uzun zaman geçer. Kış biter, bahar gelir. Reşat her gününü Selma’nın yanında geçirir. Babasıyla henüz konuşma cesaretini gösterememiştir. Selma beklemek gerektiğini bilir. Hatta Reşat bir gün onu gezmeye götürmek ister, Selma çekinir. Reşat’ın isteğiyle çıkarlar. Birkaç saat büyük mutluluklar yaşarlar. Reşat bütün bu bekleyişler sırasında Selma’ya hiç dokunmaz. O gün Selma’ya hayatta en büyük saadeti ne zaman tanıdığını sorar. Selma Reşat’a “- Seni Beklerken!” der.

Reşat bir müddet sonra lalasına daha fazla yük olmamak için Selma’yı yanından alır. İki odalı bir pansiyona yerleştirir. Reşat Selma’nın bütün ihtiyaçlarını karşılar. Her gün onun yanına gelir. Mahalledekiler onları evli sanırlar. Reşat’ın da bir gece işinde olduğunu düşünürler.

Bir akşam Sabir Paşa oğlunu çağırır ve Bursa’daki çiftlikte işlerin yolunda olmadığını ve oraya gidip işleri düzenlemesini ister. Ertesi gün Reşat Selma’yı da alarak Bursa’ya gider. Mudanya’da çok güzel günler geçirirler. Reşat sabahları çiftliğin hesaplarını kontrol eder, kalan vaktini Selma ile geçirir. Reşat’ın işleri bittiği halde hemen İstanbul’a gitmezler, orada yeşilliğin sefasını sürerler. Hatta evlendikten sonra çiftlikte yaşamayı düşünürler. Çiftlikteki herkes de Selma’yı çok sever. Reşat’ın babasından gelen telgraf üzerine İstanbul’a dönmeleri gerekir. Çiftlik müdürü yola çıkmadan önce onlara bir kuzu yedirmek ister. Ertesi gün çiftlik müdürü güzel bir kır sofrası kurar ve ziyafet verir. Herkes çok mutludur. O sırada omuzları çökük biri gelir, müdürden izin ister. Oradakiler halinden çok acı çektiği belli olan adamın hikâyesini müdürden dinlerler. Adamın kızını bir genç kandırmış, kız o gençle kaçmış, sonunda umumhaneye düşmüştür. Kızın annesi kahrından ölmüş. Kız da frengiye yakalanmış, hastanede tedavi görmekteymiş. Selma da Reşat da duruma çok üzülürler. Bütün gece uyuyamazlar. Selma kâbuslar görür. Reşat onu teskin eder. Ertesi gün birlikte İstanbul’a dönerler. Reşat yolda birkaç güne kadar babasına durumu haber vereceğini bildirir.

Reşat İstanbul’a döndüğü gece babasının biraz da çakır keyif olmasından da faydalanarak evlilik niyetinden bahseder. Sabir Paşa durumdan gayet memnun bir şekilde, oğluna annesiyle konuştuktan sonra haber vereceğini bildirir. Sabir Paşa ve Büyük Hanımefendi konuşurlar ve o hafta cuma günü kızı görmeye karar verirler. Reşat kızın orta halli bir ailenin yetim kalmış kızı olduğunu söyler. Selma tanışmaya geldiği zaman Sabir Paşa ve Hanımı kızı çok beğenirler. Reşat

Selma’nın bir yakınının evinde kaldığını belirtince de o günden tezi yok kendi evlerinde kalması gerektiğini belirtirler. Selma’ya büyük Hanım’ın odasının yanında bir oda açarlar, bütün ihtiyaçlarını karşılarlar. Önce Reşat’la Selma’yı nişanlarlar. Bir müddet sonra da gençlerin nikâh merasimleri olur. Nikâhın ertesindeki ilk cumartesi günü de düğün merasiminin yapılmasına karar verilir.

Düğün için fevkalade hazırlıklar yapılmaya başlanır. Beklenen gün gelir. Terzi Elenika geline çok güzel bir gelinlik hazırlar. Gündüz bayan misafirlere aittir. Binlerce kadın gelir ve Büyük Hanımefendi’nin koltuğunda oturan güzel gelini seyreder, tebriklerini sunarlar. Yalnız terzi Elenika’nın komşusu Despina adlı bir kadın da vardır. Bu kadın böyle merasimlere gelerek birbirine göz koymuş erkeklerle kadınların arasını yapar. Selma’yı görünce onun Saraylı’nın evindeki kızlardan biri olduğunu hatırlar. Akşama doğru erkek davetliler gelmeye başlar.

Düğün en güzel şekilde devam ederken, aslında hasta olduğu için düğüne gelemeyeceğini bildiren Molla Bey, Sabir Paşa’ya gizliden haber göndererek aşağı gelmesini ister. Sabir Paşa hasta olduğu için yukarı gelmeyen Molla Bey’i yukarı getirmek için yanına gider; ancak Molla Bey’in ciddi tavrı karşısında şaşırır. Molla

“-Gelin diye evine aldığı kadını bir orta malıdır!” diyerek Paşa’nın namusunun beş paralık olduğunu söyler. Paşa hiddetle davetlilerin yanına gidip oğlunu ve gelinini evden kovacağını söyleyince Molla onu durdurur. Misafirlere bir şey belli etmemesi gerektiğini, misafirler gittikten sonra aralarında halletmeleri gerektiğini anlatır.

O esnada kapı aralığında bekleyen emektar hizmetçi konuşulanları işitmiş ve kötü bir durum olduğunu anlayarak çok sevdiği Reşat’a durumu haber vermek için gider. Reşat hemen babasının yanına iner. Babası oğlunu görünce onu azarlayarak yere fırlatır. Reşat babasına karşı çıkar. Ona ait her şeyin dünde kaldığını söyler; ancak babası söz dinleyecek halde değildir. O sırada bir fevkaladelik olduğunu anlayan Selma da Reşat’ın arkasından gelmiş ve kapı aralığından konuşmaları dinler. Birden içeriye girerek Sabir Paşa’ya karşı çıkar. Sabir Paşa, Reşat onu susturmaya çalışır ancak başaramazlar. Paşa’nın ağır sözleri üzerine onu düşürenin yanındaki gibi arkadaşları olduğunu, kendi gibi genç kızların isteyerek bu hale düşmediğini haykırır. Üzerindeki mücevherleri çıkarıp yüzlerine fırlatır.

Molla’nın korktuğu başına gelmiştir. Selma ile karşılaşıp, onun ikinci kimliğini ortaya çıkarması bütün hesaplarını bozacaktır. Zira evden kaçtığı günden beri Selma’ya büyük bir kin besleyen Molla bu yolla hem intikamını, hem de Selma’ya takılan takılardan payını alacaktır; ancak düşündüğü gibi olmaz.

Selma büyük bir hışımla evden çıkar. Reşat peşinden koşar; ancak bir türlü Selma’yı bulamaz.

Selma evden kaçınca karşısına çıkan ilk viraneye sığınır. Bütün olanlardan sonra Reşat’la birleşmesi imkânsız olduğu için onun arkasından geldiğini bildiği halde ona görünmez. Gecenin karanlığı arasında nereye gittiğini bilmeden koşar. Kendini bir deniz kıyısında bulur. Kendisini denize atacakken biri kolundan tutar. Tutan gece kontrolünden gelen ihtiyar bir balıkçıdır. Selma’yı alır, kulübeye götürür. Karısı da Selma’nın önüne bir çorba tepsisi çıkarır. Selma’ya bu genç yaşta niçin ölmek istediğini sorarlar. Selma’nın aklına Sabir Paşa’nın sözleri gelir. Sabir Paşa bir umumhane malının namuslu bir çatıyı kirletemeyeceğini söylemiştir. İhtiyarlara durumu anlatıp “-Ben bir umumhane malıyım!” sonrasında evden çıkar; ihtiyarlar şaşkındır, hiç ses çıkarmazlar.

Selma gözlerini bir hastanede açar. Hastaneye yatırılalı iki gün olmuştur. O gece Selma’yı sabaha karşı devriyeler deniz kenarında baygın bulurlar. Ayılmadığı için kimse kim olduğunu bilmez. Yanına gelen doktor tesadüfen düğün gecesi konaktadır. Doktorun sorularına “- Bilseydiniz!” deyince doktor her şeyi bildiğini söyler. O gece Paşa’nın bir rahatsızlığı bahane edilerek eğlenceler durdurulmuş, davetliler de birer bahane ile atlatılmıştır. Selma hemen “-O bir şey bilmiyor, değil mi?” deyince Reşat’ın da kendisinden farksız olduğunu söyler. O da bir buhran içinde yatağa düşmüştür. Doktor onu teskin etmeye çalışır. Selma hiçbir şey söylemeksizin dalar. Selma’nın durumu hiç de iyi değildir. Ciğerleri o soğuk gecede iltihap toplamıştır. Eğer iyileşirse tedavisi de çok uzun sürecektir.

Doktor iyi niyetle Sabir Paşa ile konuşmaya karar verir.

Sabir Paşa’nın çiftliğin hesaplarıyla uğraştığı bir gün Doktor konağa, Reşat’ı ziyarete gelir. Doktor Sabir Paşa ile konuşur. Sabir Paşa önce şiddetle karşı çıkar. Doktorun konuşmaları neticesinde biraz yumuşar. Reşat da konaktan ayrılmak hastaneye yatmak ister. Çok bitkin bir haldedir. Doktor izin vermez. Selma’nın yaşadığını da hemen söylemez.

Selma’nın durumu gittikçe ağırlaşır. Artık Reşat da Selma’nın yaşadığını bilmektedir. Selma’nın son isteği bir an bile olsa son defa Reşat’ı görmek ve bir insan telakki edildiğini anlamaktır.

Reşat iyileşince hemen Selma’nın yanına koşar; ancak Selma kan kusmaktadır. Son saatlerini yaşamaktadır. Hastaneye Sabir Paşa da gelmiştir. Şahit olduğu manzara karşısında başını eğer. Selma’nın üzerine gelinliğini örterler ve Son anda Selma doktorun yanında Sabir Paşa’yı görür. Sabir Paşa Selma’nın elini tutar. Selma son nefesini verir. Selma’yı aile mezarlığına defnederler.

2.2.3.3. Romanın Tertibi ve Olay Örgüsü:

Seni Beklerken adlı roman numaralandırılmış on beş bölümden oluşur. İlk dört bölüm

giriş, sonraki on bölüm gelişme, son bölüm ise sonuç niteliğindedir. Eserdeki bölümler, işlenen konular ve sayfa numaraları şöyledir:

1. Bölüm: Enişte Bey’in Saraylı’nın evine gelip geceye misafir geleceğini haber vermesi (s. 3–4).

2. Bölüm: Saraylı Fitnat’ın ve Molla Bey’in tanıtımının yapılması, (s. 4–6). 3. Bölüm: Selma ve Melek’in içinde bulundukları durumla ilgili konuşmaları, (s. 7–9).

4. Bölüm: Beklenen İzmirli misafirlerin gelmesi, eğlencelerin yapılması ve Selma ve Reşat’ın sabaha kadar konuşmaları, Reşat’ın evlenme teklifi yapması ve beraber evden kaçmaları, (s. 9–23).

5. Bölüm: Reşat’ın Selma’yı Beşiktaş’taki lalasının evine götürmesi, (s. 23–25). 6. Bölüm: Reşat’ın olanları ve durumu babasına nasıl izah edeceğini düşünmesi, (s.

25–30).

7. Bölüm: Reşat ve Selma’nın mutlu günleri, (s. 30–32). 8. Bölüm: Birlikte çıktıkları ilk gezinti, (s. 32–36).

9. Bölüm: Reşat’ın Selma’ya Sultanahmet’te bir ev kiralaması ve Sabir Paşa’nın oğlunu çiftlikteki durumu araştırması için Mudanya’ya göndermek istemesi, Selma ve Reşat’ın birlikte Mudanya’ya gitmeleri, (s. 36–51).

10. Bölüm: Reşat’ın durumu babasına anlatması ve Selma’yı eve getirmesi, düğün hazırlıklarının yapılması, (s.51–57).

11. Bölüm: Düğün gecesi, Molla Bey’in Sabir Paşa’ya gerçekleri anlatması, (s. 58–71).

12. Bölüm: Selma’nın sokaklarda kalması, (s. 72–75).

13. Bölüm: Selma’nın hastanede uyanması, doktorun durumu Selma’ya anlatması. (s. 75–78).

14. Bölüm: Doktorun Paşa’ya durumu anlatması ve Selma’yı affetmesini istemesi, (s. 79–84).

15. Bölüm: Reşat’ın hastaneye Selma’nın yanına gelmesi ve Selma’nın ölmesi, (s. 84–90).

Romanın ilk dört bölümü giriş niteliğindedir. Konunun asıl düğümü de burada atılır. Selma ve Reşat kaçtıktan sonra ne olacağı okuyucuda merak uyandırır ve gelişme bölümü başlar. Eser bundan sonra Reşat ve Selma’nın birlikte geçirdiği günler, Reşat’ın durumu babasına

anlatması ve düğün hazırlıklarının yapılmasıyla devam eder. Molla Bey’in bütün gerçekleri anlatması ile mutlu günler sona erer. Sonuç bölümünde ise Selma hastaneye düşmüştür ve isteklerine kavuşur; ama sonunda ölür.

Eserin olay örgüsü, Reşat’ın Saraylı’nın randevu evine gelmesi ile başlayan vaka zincirleri ile şekillenir. Aynı gece birlikte evden kaçan Selma ve Reşat’ın yaşadıkları eserin merkezini oluşturur. Daha sonra bir Mudanya seyahati vardır ki, esere atmosfer yaratmak için katılmıştır, burada güzel günler geçirirler. İstanbul’a döndükten sonra Reşat durumu babasına açar, babası ve annesi Selma’yı beğenince düğün hazırlıkları yapılır; ancak düğün gecesi Molla Bey’in eve gelmesiyle mutluluk sona erer. Selma bundan sonra hastanededir, son defa Reşat’ı görür, Sabir Paşa onun elini tutunca insan telakki edildiğini anlayarak can verir.

Aslında eserde görüldüğü üzere çok fazla olay yoktur. Vaka tek bir zincir etrafında şekillenmiştir. Bunun dışında bir ikinci olay görülmez.

2.2.3.4. Şahıs Kadrosu:

Seni Beklerken adlı romanda kişiler eserin zayıf noktalarından biridir. Aslında Bir Yuva Böyle Yıkıldı adlı romana göre kişiler hakkında biraz daha fazla bilgi sahibi olduğumuzu

söyleyebiliriz; ancak yine de roman kahramanlarının hayat hikâyeleri ile ilgili tam bir bilgimiz yoktur. Burada da şahısları asıl şahıslar ve yardımcı şahıslar olarak ayırıp öyle ele alcağız. Şimdi asıl şahısları görmeye başlayalım.

Selma: Selma, vakaya etkisi açısından romanın merkezi şahsı konumundadır. Olaylar onun etrafında şekillenir ve vaka zincirlerine doğrudan ya da dolaylı olarak o yön vermektedir.

Selma eserde karşımıza ilk olarak ağlarken çıkar. Selma yaşadığı hayattan iğrendiğini bu hayatı istemediğini söyler. Arkadaşı Melek onu teselli etmeye çalışır. O esnada Selma’nın iğrendiği işini öğreniriz, konuyla ilgili Selma şunları söyler:

“Kolay değil tahammül Melek! Kolay değil hayatta namuslu yaşamak istemek ve buna rağmen vücut satmak. Kolay değil samimi bir yuva altında yaşamak isteyenin yalan ve sahtelik kokan bu baykuş yuvasında olması! Çıldıracağım burada daha kalırsam. Bu yerde her insan bana artık bir yılan, her müşteri etime çarpmağa hazır bir akrep gibi görünüyor. Ne kara alın yazım varmış!” (s. 7-8).

Eserde Selma’nın hayat hikâyesini özetleme tekniği ile kendi ağzından aynı gece kendisine müşteri olarak gelen Reşat’a anlatırken öğreniriz. Gerçi aslında Reşat arkadaşlarını kırmamak için oraya gelmiştir ve niyeti Selma ile beraber olmak değildir. Selma aslında Anadolu’da doğmuş bir köy çocuğudur. On iki yaşına geldiği sene birkaç zaman arayla anne ve

babasını kaybeder. Köylü on- on beş gün bakar ama herkesin dedi kendine yeteceğinden bir gün köye gelen bir Paşa’ya Selma’yı verirler. Paşa Selma’ya çok iyi davranır. Onu kızıyla beraber okutur. Bir süre sonra Paşa ölür. Kızı da on dört yaşında bir otomobil kazasında ölür. Evdekileri ellerine biraz para vererek gönderler. Uzun zaman otellerde aç yatar. İş bulur ama parasını dahi almadan işten ayrılır. Ondan istenen iş değil, namusudur. En son bir eve hizmetçilik yapmak için girer. Orada da evin küçük beyi Selma’yı sevdiğini söyleyerek kandırır. Genç kızı yalanlarına inandırarak ona teslim olmasını sağlar. Ondan sonra da evden kovdurur. Evin hanımına durumu söylediğinde, kadın böyle bir iftira yüzünden kendisini mahkemeye vereceklerini söyler. Sonrasında Selma nasıl olmuş da o yola düşmüştür, bilmeyiz.

Selma ile ilgili bilmediğimiz bir yönü de fiziki özellikleridir. Çok güzel olması, gözlerinin siyah renkli olması dışında eserde başka bir bilgi verilmemiştir. Sabir Paşa ve büyük Hanımefendi ile tanışmak için Selma konağa gittiğinde onu beğendiklerini böyle ifade ederler:

“Paşa genç kadını görür görmez hafif sırıttı. Ağzı kulaklarına vardı.

‘–Gel bakayım.’ Dedi. ‘Sen ne güzel şeysin böyle!’ Büyük Hanımefendi memnun gülümsedi:

‘–Nur topu maşallah!’ Paşa Selma’yı yanına oturttu.

Bugün yine Selma’nın bütün güzelliği üstünde idi. Büyük Hanımefendi yanındaki baş kalfaya mırıldandı: ‘–Hem de allıksız pudrasız güzel!’” (s. 55). Gözlerinin siyah olduğunu ise

düğün için Selma’yı hazırlarlarken, Reşat odaya geldiğinde radyoda “Siyah Gözleré adlı bir tango çalmaktadır. Reşat Selma’nın gözlerine bakarak: “–Dünyanın andığı siyah gözler…

Muhakkak… Seninkiler…” (s. 60) der.

Eserde Selma’nın anne babası öldüğünde on iki yaşındadır. Sonra verildiği Paşa’nın yanında kaç yıl kaldığını bilmeyiz. Paşa Selma’yı kızıyla beraber okutmuştur; ama bu ne kadar sürmüştür, yazar bunla ilgili de bilgi vermez. Paşa ölümünün ardından sokaklara düşen genç kız ne zaman iş bulmuştur ve hizmetçi olarak girdiği o evde ay mı, yıl mı kaldığı belirsizdir. Son olarak bildiğimiz randevu evine düşeli bir yıl olmasıdır.

Selma’nın tam anlamıyla eğitim almış biri değildir. Sadece köyden gelince yanına verildiği Paşa kızıyla beraber Selma’yı da okutmuştur. Bir okuldan mezun olmuş mudur, belli değildir. Bunu şöyle ifade eder: “Köyden ayrılan saf kızla hayli zaman bir konakta yaşayan kız

arasındaki fark, bu ikincisinin iyi okuyup yazmağı bilmesi, bir tahsil görmüş olması idi.” (s. 17).

Bundan sonrasında zaten yaşadığı hayat ona aldığı tahsili de kullanma imkânı vermez.

Bunun dışında Selma kişilik olarak olumludur. Gittiği her yerde samimiyeti, iyi niyeti ve terbiyesi sayesinde herkese kendini sevdirir. Mudanya’ya gittikleri zaman çobanların Selma hakkındaki görüşleri verilerek bu gösterilmiştir: “Paşa iyi gelin seçmiş!” , “Ne kadar da alçak

gönüllü değil mi?” , “İlk sözde kendini insana nasıl sevdiriyor!” (44). Yine Sabir Paşa’nın

Selma’nın kim olduğunu bilmeden önce onun hakkında söylediği sözler de bu durumun bir göstergesidir: “Gelin her gün daha da hoşuma gidiyor. Sadeliği ayrıca bir sevimlilik veriyor ona.

Masum hali ve terbiyesi gösteriyor ki, iyi bir aile yuvasında büyümüş.” (s. 55).

Yazar aslında Selma’nın herkes tarafından sevilmesini sağlar. Onun yaptığı işi öğrenene kadar herkes onu bir melek sanırken, fahişe olduğunu öğrendiklerinde ondan iğrenirler. Bunu başta Sabir Paşa olmak üzere, intihar etmek üzere iken onu durduran balıkçı ailesi de gösterir. Selma onlara bir fahişe olduğunu söyleyip, evden çıkınca, yaşlı kadın ihtiyar balıkçıya: “-Kapıya

dokunma, kirlenirsin!” (s. 74) der. Bu aynı zamanda toplumun bakış açısını göstermek için de

kullanılmıştır. Kötü yola düştüğü için kendini öldürmeyi düşünen birine dahi kötü gözle bakarlar. Onun kirli olduğunu, namuslu çatılarını kirleteceklerini düşünürler.

Selma ile ilgili bu şekilde düşünmeyen en önemli kişi Reşat’tır. Onunla ilgili düşünceleri ilk karşılaştıkları gece onu dinledikten sonra verilir: “Reşat, çirkefe düşmüş bu tertemiz ruhu,

kımıldanmaksızın seyrediyordu. Ona karşı kalbinde öyle iyi duygular doğuvermişti ki! Hikâyesini