• Sonuç bulunamadı

Alt Problem 5: 4. sınıf Trafik Güvenliği dersinde, Trafik Eğitim Parkı destekli öğretimin uygulandığı deney grubu öğrencileri ile uygulanmadığı kontrol grubu öğrencilerinin, tutum ölçeğinde yer alan her bir maddeye iliĢkin görüĢleri arasında anlamlı bir fark var mıdır?

AraĢtırmanın beĢinci alt probleminde deney ve kontrol grubu öğrencilerinin son test puanları arasında her bir madde bazında anlamlı bir farklılık olup olmadığı belirlenmeye çalıĢılmıĢ, ilk olarak birinci madde test edilerek sonuçlar Tablo 17‟ de sunulmuĢtur.

Tablo 17

Birinci soruya ilişkin çapraz tablo ve ki-kare ( x2) analizi değeri Soru 1.Trafik eğitimi dersiyle ilgili çalıĢmaları çok sıkıcı buluyorum Hiç

Katılmıyorum Katılmıyorum Kararsızım Katılıyorum

Tamamen Katılıyorum Toplam Deney Grubu 23 9 3 0 0 35 Kontrol Grubu 2 1 6 14 11 34 Toplam 25 10 9 14 11 69

Ki-Kare Test ist. s.d Sig.

50,036 4 ,000

Tablo 17‟i incelendiğinde deney ve kontrol grubu öğrencilerinin görüĢleri arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığına iliĢkin yapılan ki-kare (x2

) testi sonucunda (p<.05; x2=50.36) deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüĢtür. deney grubunda yer alan trafik eğitimi için parkura giden öğrenci görüĢlerinin, gitmeyen

öğrencilere göre daha olumlu olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlar deney grubunda bulunan öğrencilerin trafik eğitimi dersi ile ilgili çalıĢmaları sıkıcı bulmadıkları aksine keyifli vakit geçirdikleri Ģeklinde yorumlanabilir.

Grafik 1: Birinci soruya iliĢkin çubuk grafiği

Birinci soruya iliĢkin çubuk grafiğine bakıldığında ise parkura giden öğrencilerin çoğunun birinci soruya hiç katılmıyorum cevabını verdiği, parkura gitmeyen öğrencilerin ise çoğunun bu soruya katılıyorum cevabını verdiği görülmektedir.

Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin son test puanları ölçeğin 2. maddesi bazında anlamlı bir farklılık olup olmadığı belirlenmeye çalıĢılmıĢ sonuçlar Tablo 18‟ de sunulmuĢtur.

Tablo 18

İkinci soruya ilişkin çapraz tablo ve ki-kare (x2) analizi değeri

Soru 2.Trafik eğitimi dersi boĢ zamanı doldurmaktan baĢka bir iĢe yaramaz Hiç

Katılmıyorum Katılmıyorum Kararsızım Katılıyorum

Tamamen Katılıyorum Toplam Deney Grubu 28 3 2 1 1 35 Kontrol Grubu 2 3 2 23 4 34 Toplam 30 6 4 24 5 69

Ki-Kare Test ist. s.d Sig.

44,495 4 ,000

Tablo 18 incelendiğinde deney ve kontrol grubu öğrencilerinin görüĢleri arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığına iliĢkin yapılan ki-kare (x2

sonucunda (p<.05; x2=44,495) deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüĢtür. Deney grubunda yer alan trafik eğitimi için parkura giden öğrencilerin, gitmeyen öğrencilere göre daha olumlu görüĢ bildirdiği görülmektedir. Deney grubunda bulunan öğrencilerin derse karĢı ilgilerinin arttığı ve boĢ zaman olarak algılamadıkları söylenebilir.

Grafik 2: Ġkinci soruya iliĢkin çubuk grafik

Ġkinci soruya iliĢkin çubuk grafiğine bakıldığında ise parkura giden öğrencilerin çoğunun ikinci soruya hiç katılmıyorum cevabını verdiği, parkura gitmeyen öğrencilerin ise çoğunun bu soruya katılıyorum cevabını verdiği görülmektedir.

Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin son test puanları ölçeğin 3. maddesi bazında anlamlı bir farklılık olup olmadığı belirlenmeye çalıĢılmıĢ sonuçlar Tablo 19‟ da sunulmuĢtur.

Tablo 19

Üçüncü soruya ilişkin çapraz tablo ve ki-kare (x2

) analizi değeri Soru 3. Trafik eğitimine ayrılan sürenin daha fazla olmasını isterim Hiç

Katılmıyorum Katılmıyorum Kararsızım Katılıyorum

Tamamen Katılıyorum Toplam Deney Grubu 0 8 0 3 24 35 Kontrol Grubu 0 5 12 16 1 34 Toplam 0 13 12 19 25 69

Ki-Kare Test ist. s.d Sig.

Tablo 19 incelendiğinde deney ve kontrol grubu öğrencilerinin görüĢleri arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığına iliĢkin yapılan ki-kare testi sonucunda (p<.05; x2=42,742) deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüĢtür. Deney grubunda yer alan trafik eğitimi dersi için parkura giden öğrencilerin, gitmeyen öğrencilere göre daha olumlu görüĢ bildirdiği görülmektedir. Bu sonuçlar doğrultusunda deney grubunda yer alan öğrencilerin trafik eğitimine ayrılan sürenin daha fazla olmasını istedikleri söylenebilir.

Grafik 3: Üçüncü soruya iliĢkin çubuk grafiği

Üçüncü soruya iliĢkin çubuk grafiğine bakıldığında ise parkura giden öğrencilerin çoğunun üçüncü soruya tamamen katıldıkları, parkura gitmeyen öğrencilerin ise bir kısmının bu soruya katıldığı bir kısmının ise kararsız kaldığı görülmektedir.

Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin son test puanları ölçeğin 4. maddesi bazında anlamlı bir farklılık olup olmadığı belirlenmeye çalıĢılmıĢ sonuçlar Tablo 20‟ de sunulmuĢtur.

Tablo 20

Dördüncü soruya ilişkin çapraz tablo ve ki-kare (x2) analizi değeri

Soru 4. Trafik eğitimi dersini programda olmasa hatırlamam bile Hiç

Katılmıyorum Katılmıyorum Kararsızım Katılıyorum

Tamamen Katılıyorum Toplam Deney Grubu 20 5 6 3 1 35 Kontrol Grubu 2 6 10 15 1 34 Toplam 22 11 16 18 2 69

Ki-Kare Test ist. s.d Sig.

Tablo 20 incelendiğinde deney ve kontrol grubu öğrencilerinin görüĢleri arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığına iliĢkin yapılan ki-kare (x2) testi sonucunda (p<.05; x2=23.809) deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüĢtür. Parkura giden öğrencilerin, gitmeyen öğrencilere göre daha olumlu görüĢ bildirdiği görülmektedir. Deney grubunda yer alan öğrencilerin Trafik Güvenliği dersini önemini hissettikleri dersler arasında sıraladıkları söylenebilir.

Grafik 4: Dördüncü soruya iliĢkin sütun grafik

Dördüncü soruya iliĢkin sütun grafiğe bakıldığında ise parkura giden öğrencilerin çoğunun bu soruya katılıyorum cevabını verdiği, parkura gitmeyen öğrencilerin ise çoğunun bu soruya hiç katılmıyorum cevabını verdiği görülmektedir.

Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin son test puanları ölçeğin 5. maddesi bazında anlamlı bir farklılık olup olmadığı belirlenmeye çalıĢılmıĢ sonuçlar Tablo 21‟ de sunulmuĢtur.

Tablo 21

BeĢinci soruya iliĢkin çapraz tablo ve ki-kare (x2

) analizi değeri

Soru 5. Trafik Eğitimi dersi benim için önem sırasında en sonuncudur Hiç

Katılmıyorum Katılmıyorum Kararsızım Katılıyorum

Tamamen

Katılıyorum Toplam

Deney Grubu 9 10 7 2 7 35

Kontrol Grubu 0 2 11 14 7 34

Toplam 9 12 18 16 14 69

Ki-Kare Test ist. s.d Sig.

Tablo 21 incelendiğinde deney ve kontrol grubu öğrencilerinin görüĢleri arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığına iliĢkin yapılan ki-kare (x2

) testi sonucunda (p<.05; x2=24,213) deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüĢtür. Parkura giden öğrencilerin, gitmeyen öğrencilere göre daha olumlu görüĢ bildirdiği deney grubunda bulunan öğrencilerin Trafik Güvenliği dersini önemsiz bir ders olarak görmedikleri sonucuna ulaĢılabilir.

Grafik 5: BeĢinci soruya iliĢkin sütun grafik

BeĢinci soruya iliĢkin sütun grafiğine bakıldığında ise parkura giden öğrencilerin çoğunun beĢinci soruya katılmadıkları, parkura gitmeyen öğrencilerin ise çoğunun bu soruya katılıyorum cevabını verdiği görülmektedir.

Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin son test puanları ölçeğin 6. maddesi bazında anlamlı bir farklılık olup olmadığı belirlenmeye çalıĢılmıĢ sonuçlar Tablo 22‟ de sunulmuĢtur.

Tablo 22

Altıncı soruya ilişkin çapraz tablo ve ki-kare (x2

) analizi değeri Soru 6.Trafik konularıyla ilgili her Ģeyi okumaktan zevk alırım Hiç

Katılmıyorum Katılmıyorum Kararsızım Katılıyorum

Tamamen Katılıyorum Toplam Deney Grubu 0 2 5 5 23 35 Kontrol Grubu 0 9 10 11 4 34 Toplam 0 11 15 16 27 69

Ki-Kare Test ist. s.d Sig.

Tablo 22 incelendiğinde deney ve kontrol grubu öğrencilerinin görüĢleri arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığına iliĢkin yapılan ki-kare (x2

) testi sonucunda (p<.05; x2=21,732) deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüĢtür. Deney grubunda yer alan parkura giden öğrencilerin, gitmeyen öğrencilere göre daha olumlu görüĢ bildirdiği görülmektedir. Bu sonuçlar deney grubunda yer alan öğrencilerin trafik eğitimi dersi ile ilgilitrafik konulu yazı ve içerikleri severek ve isteyerek takip ettikleri sonucuna ulaĢılabilir.

Grafik 6: Altıncı soruya iliĢkin sütun grafik

Altıncı soruya iliĢkin sütun grafik bakıldığında ise parkura giden öğrencilerin çoğunun altıncı soruya tamamen katılıyorum cevabını verdiği, parkura gitmeyen öğrencilerin ise çoğu bu soruya katılıyorum cevabını vermiĢtir.

Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin son test puanları ölçeğin 7. maddesi bazında anlamlı bir farklılık olup olmadığı belirlenmeye çalıĢılmıĢ sonuçlar Tablo 23‟ de sunulmuĢtur.

Tablo 23

Yedinci soruya iliĢkin çapraz tablo ve ki-kare (x2

) analizi değeri Soru 7. Trafik Eğitimi dersinin abartıldığına inanıyorum Hiç

Katılmıyorum Katılmıyorum Kararsızım Katılıyorum

Tamamen Katılıyorum Toplam Deney Grubu 26 8 0 1 0 35 Kontrol Grubu 1 3 10 13 7 34 Toplam 27 11 10 14 7 69

Ki-Kare Test ist. s.d Sig.

Tablo 23 incelendiğinde deney ve kontrol grubu öğrencilerinin görüĢleri arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığına iliĢkin yapılan ki-kare (x2

) testi sonucunda (p<.05; x2=52,703) deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüĢtür. Deney grubunda yer alan öğrencilerin trafik eğitimi dersine yönelik önemin farkına vardığı ve abartılı bulmadıkları sonucuna ulaĢılabilir.

Grafik 7: Yedinci soruya iliĢkin sütun grafik

Grafik 7‟e bakıldığında ise parkura giden öğrencilerin çoğunun yedinci soruya katılıyorum cevabını verdiği, parkura gitmeyen öğrencilerin ise çoğunun bu soruya hiç katılmıyorum cevabını verdiği görülmektedir.

Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin son test puanları ölçeğin 8. maddesi bazında anlamlı bir farklılık olup olmadığı belirlenmeye çalıĢılmıĢ sonuçlar Tablo 24‟ de sunulmuĢtur.

Tablo 24

Sekizinci soruya iliĢkin çapraz tablo ve ki-kare (x2

) analizi değeri

Soru 8.Trafik Eğitimi derslerinde geçen saatlerin boĢa geçtiğine inanıyorum Hiç

Katılmıyorum Katılmıyorum Kararsızım Katılıyorum

Tamamen Katılıyorum Toplam Deney Grubu 25 10 0 0 0 35 Kontrol Grubu 2 3 13 12 4 34 Toplam 27 13 13 12 4 69

Ki-Kare Test ist. s.d Sig.

52,358 4 ,000

Tablo 24 incelendiğinde deney ve kontrol grubu öğrencilerinin görüĢleri arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığına iliĢkin yapılan ki-kare (x2

) testi sonucunda (p<.05; x2=52,358) deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu

görülmüĢtür. Deney grubunda yer alan öğrencilerin trafik güvenliği dersinin önemini kavradıkları ve trafik eğitimine verilen zamanın yararlı ve verimli Ģekilde kullanıldığı görüĢüne sahip oldukları söylenebilir.

Grafik 8: Sekizinci soruya iliĢkin sütun grafik

Sekizinci soruya iliĢkin sütun grafiğe bakıldığında ise parkura giden öğrencilerin çoğunun trafik eğitimi derslerinde geçen saatlerin boĢa geçmediğini düĢündüğü, parkura gitmeyen öğrencilerin ise çoğunun bu konuda kararsız görülmektedir

Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin son test puanları ölçeğin 9. maddesi bazında anlamlı bir farklılık olup olmadığı belirlenmeye çalıĢılmıĢ sonuçlar Tablo 25‟ de sunulmuĢtur.

Tablo 25

Dokuzuncu soruya ilişkin çapraz tablo ve ki-kare (x2

) analizi değeri

Soru 9.Trafik Eğitimi dersine çalıĢırken çok canım sıkılır Hiç

Katılmıyorum Katılmıyorum Kararsızım Katılıyorum

Tamamen Katılıyorum Toplam Deney Grubu 17 8 3 2 5 35 Kontrol Grubu 2 4 10 16 2 34 Toplam 19 12 13 18 7 69

Ki-Kare Test ist. s.d Sig.

29,111 4 ,000

Tablo 25 incelendiğinde deney ve kontrol grubu öğrencilerinin görüĢleri arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığına iliĢkin yapılan ki-kare (x2

) testi sonucunda (p<.05; x2=29,111) deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüĢtür. Deney

grubunda yer alan öğrencilerin trafik eğitimi dersine çalıĢırken sıkılmadıkları, zevk alarak keyifle çalıĢtıkları söylenebilir.

Grafik 9: Dokuzuncu soruya iliĢkin sütun grafik

Dokuzuncu soruya iliĢkin sütun grafiğine bakıldığında ise parkura giden öğrencilerin çoğunun dokuzuncu soruya hiç katılmıyorum cevabını verdiği, parkura gitmeyen öğrencilerin ise çoğunun bu soruya katılıyorum cevabını verdiği görülmektedir.

Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin son test puanları ölçeğin 10. maddesi bazında anlamlı bir farklılık olup olmadığı belirlenmeye çalıĢılmıĢ sonuçlar Tablo 26‟da sunulmuĢtur.

Tablo 26

Onuncu soruya ilişkin çapraz tablo ve ki-kare (x2

) analizi değeri Soru 10.Trafik eğitimi derslerini ilginç ve zevkli buluyorum Hiç

Katılmıyorum Katılmıyorum Kararsızım Katılıyorum

Tamamen Katılıyorum Toplam Deney Grubu 0 8 2 1 24 35 Kontrol Grubu 0 6 7 14 7 34 Toplam 0 14 9 15 31 69

Ki-Kare Test ist. s.d Sig.

23,643 3 ,000

Tablo 26 incelendiğinde deney ve kontrol grubu öğrencilerinin görüĢleri arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığına iliĢkin yapılan ki-kare (x2

) testi sonucunda (p<.05; x2=23,643) deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüĢtür. Bu sonuçlar doğrultusunda deney grubunda yer alan öğrencilerin trafik eğitimi derslerini ilgi çekici ve zevkli buldukları söylenebilir.

Grafik 10: Onuncu soruya iliĢkin sütun grafik

Onuncu soruya iliĢkin sütun grafiğine baktığımızda ise parkura giden ve gitmeyen öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun bu soruya katıldıkları yani trafik eğitim derslerini ilginç ve zevkli bulduklarını görmekteyiz.

Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin son test puanları ölçeğin 11. maddesi bazında anlamlı bir farklılık olup olmadığı belirlenmeye çalıĢılmıĢ sonuçlar Tablo 27‟ de sunulmuĢtur.

Tablo 27

On birinci soruya ilişkin çapraz tablo ve ki-kare (x2

) analizi değeri Soru 11.Trafik eğitimi derslerine isteyerek gidiyorum

Hiç

Katılmıyorum Katılmıyorum Kararsızım Katılıyorum

Tamamen Katılıyorum Toplam Deney Grubu 0 10 2 0 23 35 Kontrol Grubu 0 11 14 7 2 34 Toplam 0 21 16 7 25 69

Ki-Kare Test ist. s.d Sig.

33,680 3 ,000

Tablo 27 incelendiğinde deney ve kontrol grubu öğrencilerinin görüĢleri arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığına iliĢkin yapılan ki-kare (x2

) testi sonucunda (p<.05; x2=33,680) deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüĢtür. Deney grubunda yer alan öğrencilerin trafik eğitimi derslerine severek ve isteyerek katılım sağladıkları söylenebilir.

Grafik 11: On birinci soruya iliĢkin sütun grafik

On birinci soruya iliĢkin sütun grafiğine bakıldığında ise parkura giden öğrencilerin çoğunun on birinci soruya tamamen katılıyorum cevabını verdiği, parkura gitmeyen öğrencilerin ise çoğunun bu soruya kararsızım cevabını verdiği görülmektedir.

Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin son test puanları ölçeğin 12. maddesi bazında anlamlı bir farklılık olup olmadığı belirlenmeye çalıĢılmıĢ sonuçlar Tablo 28‟ de sunulmuĢtur.

Tablo 28

On ikinci soruya ilişkin çapraz tablo ve ki-kare (x2

) analizi değeri Soru 12.Trafik eğitimi dersine sadece sınıf geçmek için çalıĢırım Hiç

Katılmıyorum Katılmıyorum Kararsızım Katılıyorum

Tamamen Katılıyorum Toplam Deney Grubu 17 8 1 1 8 35 Kontrol Grubu 0 2 9 13 10 34 Toplam 17 10 10 14 18 69

Ki-Kare Test ist. s.d Sig.

37,501 4 ,000

Tablo 28 incelendiğinde deney ve kontrol grubu öğrencilerinin görüĢleri arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığına iliĢkin yapılan ki-kare (x2

) testi sonucunda (p<.05; x2=37,501) deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüĢtür. Bu sonuçlar deney grubu öğrencilerinin trafik eğitimi dersine karĢı not kaygısı taĢımadan ilgi duydukları söylenebilir.

Grafik 12: On ikinci soruya iliĢkin sütun grafik

On ikinci soruya iliĢkin sütun grafiğine bakıldığında ise parkura giden öğrencilerin çoğunun on ikinci soruya hiç katılmıyorum cevabını verdiği, parkura gitmeyen öğrencilerin ise çoğunun bu soruya katılıyorum cevabını verdiği görülmektedir.

Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin son test puanları ölçeğin 13. maddesi bazında anlamlı bir farklılık olup olmadığı belirlenmeye çalıĢılmıĢ sonuçlar Tablo 29‟ da sunulmuĢtur.

Tablo 29

On üçüncü soruya ilişkin çapraz tablo ve ki-kare (x2) analizi değeri Soru 13.Trafik kurallarına her zaman uyarım

Hiç

Katılmıyorum Katılmıyorum Kararsızım Katılıyorum

Tamamen Katılıyorum Toplam Deney Grubu 0 4 1 3 27 35 Kontrol Grubu 0 22 4 1 7 34 Toplam 0 26 5 4 34 69

Ki-Kare Test ist. s.d Sig.

27,017 3 ,000

Tablo 29 incelendiğinde deney ve kontrol grubu öğrencilerinin görüĢleri arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığına iliĢkin yapılan ki-kare (x2

) testi sonucunda (p<.05; x2=27,017) deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüĢtür. Bu sonuçlar doğrultusunda deney grubunda yer alan öğrencilerin trafik

kurallarına sürekli uydukları, yaĢam biçimlerinde benimsedikleri ve kural ihlalinde bulunmadıkları Ģeklinde yorumlanabilir.

Grafik 13: On üçüncü soruya iliĢkin sütun grafik

On üçüncü soruya iliĢkin sütun grafiğine bakıldığında ise parkura giden öğrencilerin çoğunun birinci soruya hiç katılmıyorum cevabını verdiği, parkura gitmeyen öğrencilerin ise çoğunun bu soruya katılıyorum cevabını verdiği görülmektedir.

Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin son test puanları ölçeğin 14. maddesi bazında anlamlı bir farklılık olup olmadığı belirlenmeye çalıĢılmıĢ sonuçlar Tablo 30‟ da sunulmuĢtur.

Tablo 30

On dördüncü soruya ilişkin çapraz tablo ve ki-kare (x2

) analizi değeri Soru 14.Trafik konularıyla ilgili tartıĢmalara katılmaktan zevk alırım Hiç

Katılmıyorum Katılmıyorum Kararsızım Katılıyorum

Tamamen Katılıyorum Toplam Parkura giden 0 3 3 5 24 35 Kontrol Grubu 0 9 17 8 0 34 Toplam 0 12 20 13 24 69

Ki-Kare Test ist. s.d Sig.

Tablo 30 incelendiğinde deney ve kontrol grubu öğrencilerinin görüĢleri arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığına iliĢkin yapılan ki-kare (x2

) testi sonucunda (p<.05; x2=37,486) deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüĢtür. Bu sonuçlar deney grubunda yer alan öğrencilerin trafik eğitimi içerikli konularda fikir alıĢveriĢinde bulundukları, görüĢ beyan edebildikleri sonucuna ulaĢılabilir.

Grafik 14: On dördüncü soruya iliĢkin sütun grafik

On dördüncü soruya iliĢkin sütun grafiğine bakıldığında ise parkura giden öğrencilerin çoğunun on dördüncü soruya tamamen katılıyorum cevabını verdiği, parkura gitmeyen öğrencilerin ise çoğunun bu soruda kararsız kaldığı görülmektedir.

Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin son test puanları ölçeğin 15. maddesi bazında anlamlı bir farklılık olup olmadığı belirlenmeye çalıĢılmıĢ sonuçlar Tablo 31‟ de sunulmuĢtur.

Tablo 31

On beşinci soruya ilişkin çapraz tablo ve ki-kare (x2

) analizi değeri Soru 15.Trafik konuları, trafik kurallarını daha iyi anlamamı sağlıyor Hiç

Katılmıyorum Katılmıyorum Kararsızım Katılıyorum

Tamamen Katılıyorum Toplam Deney Grubu 0 4 0 1 30 35 Kontrol Grubu 0 12 13 6 2 33 Toplam 0 16 13 7 32 68

Ki-Kare Test ist. s.d Sig.

Tablo 31 incelendiğinde deney ve kontrol grubu öğrencilerinin görüĢleri arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığına iliĢkin yapılan ki-kare (x2

) testi sonucunda (p<.05; x2=45,052) deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüĢtür..Bu sonuçlar deney grubunda yer alan öğrencilerin trafik eğitim parkı destekli öğretimde trafik konularını daha iyi anladıkları ve trafik kurallarını daha iyi kavradıkları Ģeklinde yorumlanabilir.

Grafik 15: On beĢinci soruya iliĢkin sütun grafik

On beĢinci soruya iliĢkin sütun grafiğine bakıldığında ise parkura giden öğrencilerin çoğunun on beĢinci soruya tamamen katılıyorum cevabını verdiği, parkura gitmeyen öğrencilerin ise çoğunun bu soruda kararsız kaldığını veya katılmıyorum cevabını verdiği görülmektedir.

Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin son test puanları ölçeğin 16. maddesi bazında anlamlı bir farklılık olup olmadığı belirlenmeye çalıĢılmıĢ sonuçlar Tablo 32‟ de sunulmuĢtur.

Tablo 32

On altıncı soruya ilişkin çapraz tablo ve ki-kare (x2

) analizi değeri Soru 16.Trafik Eğitimi dersinin kesinlikle gerekli olduğunu düĢünüyorum Hiç

Katılmıyorum Katılmıyorum Kararsızım Katılıyorum

Tamamen Katılıyorum Toplam Deney Grubu 0 5 1 11 18 35 Kontrol Grubu 0 7 14 7 6 34 Toplam 0 12 15 18 24 69

Ki-Kare Test ist. s.d Sig.

Tablo 32 incelendiğinde deney ve kontrol grubu öğrencilerinin görüĢleri arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığına iliĢkin yapılan ki-kare (x2

) testi sonucunda (p<.05; x2=18,478) deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüĢtür. Deney grubunda yer alan öğrencilerin trafik eğitimi dersinin gerekliliğinin ve öneminin farkına vardıkları yönünde görüĢ bildirdiği söylenebilir.

Grafik 16: On altıncı soruya iliĢkin sütun grafik

On altıncı soruya iliĢkin sütun grafiğine bakıldığında ise parkura giden öğrencilerin çoğunun on altıncı soruya tamamen katılıyorum cevabını verdiği, parkura gitmeyen öğrencilerin ise çoğunun bu soruda kararsız kaldığı görülmektedir.

Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin son test puanları ölçeğin 17. maddesi bazında anlamlı bir farklılık olup olmadığı belirlenmeye çalıĢılmıĢ sonuçlar Tablo 33‟ de sunulmuĢtur.

Tablo 33

On yedinci soruya ilişkin çapraz tablo ve ki-kare (x2) analizi değeri

Soru 17.Trafik eğitimi dersinde öğrendiklerim günlük hayatımda çok iĢime yarıyor Hiç

Katılmıyorum Katılmıyorum Kararsızım Katılıyorum

Tamamen Katılıyorum Toplam Deney Grubu 0 5 2 2 26 35 Kontrol Grubu 0 6 18 7 3 34 Toplam 0 11 20 9 29 69

Ki-Kare Test ist. s.d Sig.

33,903 3 ,000

Tablo 33 incelendiğinde deney ve kontrol grubu öğrencilerinin görüĢleri arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığına iliĢkin yapılan ki-kare (x2

Benzer Belgeler