• Sonuç bulunamadı

BAROLARLA YAPILAN DENEYİM PAYLAŞIM TOPLANTISININ DEĞERLENDİRİLMESİ

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ ÇALIŞMA GRUBU

BAROLARLA YAPILAN DENEYİM PAYLAŞIM TOPLANTISININ DEĞERLENDİRİLMESİ

06.10.2018 tarihinde Türkiye Barolar Birliği’nde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubumuzun gerçekleştirdiği de- neyim toplantısına pek çok barodan avukat satılım sağladı. Toplantıda her barodan avukat meslektaşlar söz alarak baro- larında toplumsal cinsiyet eşitliği alanında yaptıkları çalışma- lardan söz ettiler.

• Edirne Barosu temsilcisi 1300 kişiyi kapsayan bir anket ile Kadına Karşı Şiddete ilişkin veri toplamış olup sonuçların henüz ellerinde olmadığını ifade ettiler. Adli yardım tale- binde bulunan şiddet mağduru kadınlara yönelik vekâlet masraflarının karşılanması şeklinde öneride bulundular. • İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi, Kadın Hakları Mer-

kezi ve Çocuk Hakları Merkezlerinin bulunduğunu ifade ettiler. Uzlaşma alanında kadın, çocuk ve mültecilerle ilgili olarak düzenlemeler yapılması gerektiğini belirttiler. Yuka- rıda sayılan merkezlerde dosyalarında raporlama ve baş- vuru takibi yaptıklarını ifade ettiler.

• Düzce Barosu İnsan Hakları Komisyonu, Kadın Hakları Komisyonu, Cezaevi Komisyonu ve Çocuk Hakları Komis- yonlarının mevcut olduğunu; Valilik tarafından gerçekleş- tirilen insan hakları toplantılarına katıldıklarını ve insan hakları kapsamında çeşitli etkinlikler gerçekleştirdiklerini dile getirdiler. İnsan hakları konusunda seminerler düzen- lediklerini, aile şiddetin çok görüldüğü ilçelerde bilgilen- dirme ve kitapçık dağıtımı yaptıklarını, ŞÖNİM ile çalış- malar yaptıklarını ifade ettiler. TBB ile hukuk okuryazarlığı projesine katıldıklarını bildirdiler. Komisyonlarda çalışma- ların gönüllülük esasıyla yapılması nedeniyle kimi zaman sıkıntılar yaşadıklarını ifade ettiler.

• Antalya Barosu çok fazla aktif çalışan bir baro olarak dene- yimlerini paylaştılar. İnsan Hakları Merkezi, Çocuk Hak-

ları Merkezleri ve Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu mevcut. Kadın Hakları ve Toplumsal Cin- siyet Eşitliği Kurulu olarak eşitlik temelli çalıştıklarını ve başkanları olmadığını dile getirdiler. Çalışmaları arasında dava takipleri, duruşma takipleri, eğitimler, STK’larla or- tak çalışmalar, kamu spotu hazırlamak, bülten hazırlamak gibi faaliyetler olduğunu belirttiler. Baroda Kadın Hakları ve Cinsiyet Eşitliği Dersleri verilmekte ve mağdurla ileti- şim, şiddet ve türleri, 6284 s.Kanun, Feminist Teori, Adli Tıp raporlama gibi konular bu dersin kapsamındadır. Bu- nun yanında CMK görevlendirmeleriyle ilgili olarak hatalı uygulamalar üzerinde çalışılıyor ve Hakim-Savcı ziyaret- leri yapılarak mevzuat hatırlatmaları yapılıyor. İl koordi- nasyon toplantılarında 6284 s.Kanun ile ilgili genelge kararı alınması sağlanmıştır. Eğitim ve sağlık personeline yönelik belli suçlarda derhal barodan avukat istenmesi yönünde irtibat kurulmuş ve sığınma evindeki kadınlara avukat ata- ması yapılması sağlanmıştır.

• Şanlıurfa Barosu İnsan Hakları Merkezi bulunduğunu bil- direrek, daha çok Suriyeli sığınmacıların problemleri konu- sunda çalıştıklarını bildirdi.

• Bursa Barosu Çocuk ve Kadın Hakları Komisyonlarının mevcut olduğunu, bu komisyonlar ile eğitim faaliyetleri, atölye çalışmaları yapıldığını, toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi gerçekleştirdiklerini, cezaevlerine yönelik çalışma- lar yapıldığını, okullara bilgilendirme maksatlı gidildiğini, TV programlarına katılım sağlanarak bilgi aktarıldığını bil- dirdiler. Çeşitli davalara müdahil olduklarını, müdahillik taleplerinin kabul edilmediği durumlarda ise yetki belgesi ile duruşmalara katılım sağladıklarını ifade ettiler.

• Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi, Çocuk Hakları Mer- kezi ve İnsan Hakları Merkezlerinin mevcut olduğunu, da- valara katılım talebinde bulunduklarını, Gelincik Projesi’ni gerçekleştirdiklerini, toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimlerini

gerçekleştirdiklerini, cezaevlerindeki çocuklarla ilgili çalış- malar yaptıklarını, lgbti konusunda çalışmalar yaptıklarını bildirdiler.

• Kilis Barosu Kadın Hakları Komisyonu, Çocuk Hakları Ko- misyonu ve İnsan Hakları Komisyonu’nun olduğunu an- cak toplumsal cinsiyet bağlamında spesifik bir çalışmaları- nın henüz gerçekleşmediğini bildirdiler.

• Kırıkkale Barosu Kadın Hakları ve Çocuk Hakları Komis- yonlarının olduğunu ancak çok aktif çalışmadıklarını ve veri paylaşımının ötesine gidemediklerini belirttiler.

• Giresun Barosu Kadın Hakları, Çocuk Hakları ve İnsan Hakları Komisyonları’nın mevcut bulunduğunu, bu ko- misyonlar ile cezaevi koşullarının iyileştirilmesi toplantı- ları, Adli Yardım görevlendirmeleri ve çeşitli sivil toplum kuruluşları ile işbirlikleri gerçekleştirdiklerini ilettiler. • Adana Barosu Kadın Hakları Komisyonu, Çocuk Hakları

Komisyonu ve İnsan Hakları Komisyonu ile çalışmalarını sürdürmekte olduğunu bildirdi. Çeşitli eğitim çalışmaları ve hassas gruplarla ilgili dosyalarda müdahillik talepleri oluyor.

• Zonguldak Barosu Kadın Hakları Komisyonu, Çocuk Hak- ları Komisyonu ve İnsan Hakları Komisyonu’nun mevcut olduğunu, eğitim çalışmaları, dava takibi yaptıklarını; adli yardım taleplerini karşıladıklarını belirttiler. ŞÖNİM ile bağlantı kuramamış olmak ve henüz LGBTİ alanında ça- lışma yapmamış olmak şeklinde iki hususun eksikliğini bildirdiler. Gönüllülük konusunda sıkıntı yaşadıklarını an- lattılar.

• Hatay Barosu Kadın Hakları Komisyonu, Çocuk Hakla- rı Komisyonu ve İnsan Hakları Komisyonu ile çalışmalar yaptıklarını ancak başvuruları yeterince takip edemedikle- rini ilettiler.

• Muş Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu ve İnsan Hakları Komisyonu’nun bulunduğunu ancak adli yardım taleplerini karşılamak dışında başka faaliyet gösteremedik- lerini bildirdiler.

• Çorum Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu ile İn- san Hakları Komisyonları’nın mevcut olduğunu, bu ko- misyonlar çatısı altında Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, Sevgi Evleri ziyaretleri, kadın cinayetleri dosyalarında müdafilik, valilik ile yürütülen çeşitli projelere katılım gibi faaliyetler- de bulunduklarını belirttiler.

• Diyarbakır Barosu, Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonları’nın İnsan Hakları Merkezi çatısı altına al- dıklarını ve faaliyetlerini sürdürdüklerini iletti. Bir süredir toplumsal cinsiyet eğitimlerine devam ettiklerini, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği projeleri gerçekleştirdiklerini, sanık-şüpheli hakları eğitimleri verdiklerini belirttiler. Adli yardım talepleri bağlamında LGBTİ bireyler hakkındaki dosyalar ile ilgilendiklerini bildirdiler. Sahada destek vere- cek toplumsal cinsiyet konusunda uzman avukat ihtiyaçla- rı olduğunu vurguladılar.

• Konya Barosu Kadın Hakları ve İnsan Hakları Komisyonları’nın mevcut olduğunu, ASPİM ve sığınma evleri ile ortak faaliyetler gerçekleştirdiklerini ve hukuki destek verdiklerini bildirdiler. Ayrıca ŞÖNİM ile hukuki işbirliği gerçekleştirdiklerini ifade ettiler.

• Kayseri Barosu İnsan Hakları Komisyonu, Kadın Hakları Komisyonu ve Çocuk Hakları Komisyonu ile okullarda bil- gilendirme toplantıları ve eğitimler yaptıklarını bildirdiler. • Denizli Barosu Kadın Hakları Komisyonu ve Çocuk Hakları

Komisyonları ile ŞÖNİM ile işbirliği yaptıklarını belirttiler. • Bartın Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu ile okul-

• İzmir Barosu’nda Kadın Hakları Merkezi, Çocuk Hakları Merkezi ve İnsan Hakları Merkezi mevcut olup çok sayıda gönüllü avukat ile bu merkezlerin adliyedeki bölümlerin- de hukuki destek amacıyla nöbet tutmaktalar. Duruşma ve dava takibi yapılmakta, düzenli toplantılar yapılmakta ve bülten çıkarılmaktadır. Çalıştay ve workshoplar düzenlen- mektedir. Adli yardım taleplerini karşıladıklarını belirtmiş- lerdir.

Barolar ile yapılan deneyim paylaşım toplantısı sonucu elde edilen çıktılar:

• Baroların ilgili komisyonlarında görev yapan avukatlar bü- yük çoğunlukla gönüllülük esası ile çalışıyorlar ve bu ne- denle motivasyon eksikliği problemi doğuyor.

• Baroların kendi içlerinde koordinasyon problemleri var ve takım çalışması konusunda desteğe ihtiyaçları var.

• Katılma taleplerinin reddedilmesi konusunda TBB’den na- sıl bir destek alınabileceği konusu gündeme getirildi. • Genel olarak okullara ulaşılmaya çalışılmakla birlikte

STK’lar ile çalışmanın da faydalı olabileceği görüşü mev- cut.

• Çeşitli baroların toplumsal cinsiyet eğitimi derslerini staj eğitim merkezlerinde müfredata ekledikleri tespit edildi. (Adana Barosu, İzmir Barosu…)

• Baroların bu alanda medya kullanımına gitmesi, kamu spo- tu tarzında bilgilendirici içerikler üretmeleri ; Belediyeler ile işbirliği yapılarak billboard tarzı alanların toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilgiler için kullanılması fikri öne sürüldü.

• Hakim ve Savcıların uluslararası insan hakları sözleşmeleri konusunda (CEDAW, İstanbul Sözleşmesi, Çocuk Hakları Sözleşmesi…) yetkinleştirilmesi gerektiği konuşuldu. Bu

konuda Adalet Bakanlığı ve TBB’nin ortak proje hazırlama- sı fikri ileri sürüldü.

• Hakim ve savcılara yönelik ziyaretler yapılması gerekildiği belirtildi.

• Barolarda toplumsal cinsiyet eşitliği alt çalışma grubu oluş- turulması gerektiği vurgulandı.

• Daha deneyimli baroların, deneyimi az olan barolar ile ileti- şime geçerek deneyim paylaşım toplantısı yapması ve mer- kez/komisyonu bulunmayan barolara merkez/komisyon kurma noktasında teşvik edici yardımlarda bulunması ge- rektiği ifade edildi. Bu konuda Türkiye Barolar Birliği’nin de desteklerinin gerektiği belirtildi.

• Toplumsal cinsiyet eşitliği bağlamında yasalarda yapılması gereken değişikliklerin saptanması gerektiği ortaya kondu. • Okullar ile Milli Eğitim Müdürlükleri kanalından iletişime

geçilerek çeşitli projeler ve eğitimler yapılması fikri günde- me getirildi.

• Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda deneyimsiz barolar açısından eğitimcinin eğitimi verilmesi konusunda dene- yimli barolarla işbirliği yapılması konuşuldu. Staj eğitim merkezlerinde zorunlu toplumsal cinsiyet eşitliği dersi ve- rilmesi konusunda baroların teşvik edilmesi ve bu konuda desteklenmesi gerektiği ifade edildi.

ENGELLİ HAKLARI