• Sonuç bulunamadı

2.2 İLGİLİ ÇALIŞMALAR

2.2.1 Balıkesir Gönen İlçesinde Termal Turizme Yönelik Çalışmalar

Beklentileri Üzerine Gönen'de Bir Araştırma, adlı çalışmasında, ziyaretçilerin menülerde diyet yemeklere fazla yer verilmemesinden şikayetçi olduklarını belirlemiş ve misafirin konakladığı konaklama tesislerinde diyet yemeklerinin menüde yer alması gerektiğini yorumlamıştır. Ayrıca katılımcıların banyo, hamam ve havuz gibi ortak kullanım alanlarının temizliğinden yeterince memnun olmadıklarını, bunun sebebinin bu alanlarda kullanılan malzemelerin yeterli hijyen ve satinasyon kurallarına uygun olarak seçilmediği ve yenilenmediği için olduğunu yorumlamıştır. Ancak personelin olumlu tutum ve davranışları, tesisi tercih eden misafirlerin tesise ulaşım kolaylığı, Gönen Kaplıcalarının tercih edilmesine ve tekrar ziyaretin gerçekleşmesine neden olduğu belirtilmiştir.

Kaşlı ve İlban (2007), Reklamın Gönen Kaplıcaları'na Gelen Turistik Tüketiciler Üzerinde Etkilerini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma, adlı çalışmalarında; Gönen Kaplıcaları’na ziyaret gerçekleştiren turistlerin, tatil yeri tercihlerinde etkili olan en önemli unsurun reklam olduğu sonucuna varmışlar yalnız bahsi geçen reklam unsuruna turistlerin arkadaşlarından edindikleri olumlu izlenimler de dahil edilmektedir. Destinasyon seçiminde etkili olan memnun ayrılış ve tekrar aynı işletmeye gelinmesi de turistik işletmelerde kaliteli bir hizmetin verilmesinin ne derecede önemli olduğu ortaya konmuştur. Kaplıca işletmelerinin bölgesel yakınlıkları işletmeyi tercih nedeni olarak gösterilmiş, tekrar ziyaretin en önemli nedeni olarak da hastalık tedavi sürecinin olumlu olması olarak belirlenmiştir. Yine aynı çalışmada iş stresinin yoğun olduğu ve Gönen bölgesine fiziki yakınlığı ve tesise ulaşımın kolaylığı nedeniyle Marmara Bölgesi'nde yapılacak reklam faaliyetlerine ağırlık verilmesi sonucuna varılmıştır.

İlban, Köroğlu ve Bozok (2008), Termal Turizm Amaçlı Seyahat Eden Turistlerde Destinasyon İmajı: Gönen Örneği, adlı çalışmalarında termal turizm amaçlı seyahat eden turistlerin Gönen yöresinde algıladıkları destinasyon imajı

113

olarak hangi faktörleri ön plana çıkarttıklarını belirlenmeye çalışmışlar ve anket çalışması ile elde edilen araştırma bulgularına göre termal amaçlı Gönen’e gelen turistlerin öncelikli faktör olarak sosyal çevre, bölgenin atmosferi, taşımacılık ve fiyat konularını algıladıkları belirlemişlerdir. Ayrıca yöreye yapılan ziyaret sıklıkları ile algılanan destinasyon imajı arasında anlamlı farklılıklar bulmuşlardır.

Tunçsiper ve Kaşlı (2008), Termal Turizmin Ekonomik Etkileri: Gönen Örneği, adlı çalışmalarında termal turizm hareketlerinin ilçe ekonomisini çok yakından etkilediğini ve bu turistik hareketlerin birçok farklı sektörde ekonomik etkilerinin bulunduğunu ortaya koymuşlardır.

İlban ve Kaşlı (2009), Termal Turizmin Gelişmesini Etkileyen Sorunları Belirlemeye Yönelik Gönen’de Bir Araştırma adlı çalışmalarında Gönen Termal Turizm Merkezinin gelişiminin önündeki sorunların, güncel turizm sorunlarına paralel bir seyir izlediği ve temel olarak pazarlama, rekreatif olanaklar, özel sektör girişimi, planlama, turizm çeşitliliği ve eğitilmiş işgücü konularında sorunlar bulunduğu ortaya konulmuştur. Bu sorunların çözümüne yönelik olarak yapılması gerekenler, işletmecilerin ve turistlerin bakış açısıyla belirlenmeye çalışılmış ve Gönen turizminin daha nitelikli bir şekilde sürdürülebilmesi için öneriler sunulmuştur.

Çetin (2011), Turizm ve Mekânsal Değişime Etkileri Yönüyle Gönen (Balıkesir) Termal Kaynakları, adlı çalışmasında yorumunu şu şekilde yapmıştır: termal turizmin Gönen’in geleceğini belirleyen temel dinamiklerinden biri olduğunu söylemek mümkündür. Dolayısıyla Gönen’e yönelik olası planlamalarda bu durumun çok yönlü olarak göz önüne alınması gerekmektedir. Fakat mevcut durumda dahi ulaşılan hedeflerin yeterli olduğunu düşünmek mümkün değildir. Zira yerinde yapılan gözlem ve mülakatlarla çok sayıda problemin varlığı tespit edilmiştir.

İlban, Akkılıç ve Yılmaz (2011), Termal Turizmde Tüketici Satın Alma Davranışını Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi: Gönen Örneği, adlı çalışmalarında kullandıkları anketlerden elde edilen verilerden hareketle, turistik tüketicilerin satın alma davranışlarını etkileyen faktörlerin öncelik sırasına göre şu şekilde sıralamıştır; pazarlama çabaları, ekonomik faktörler, sosyal faktörler, psikolojik faktörler ve kişisel ve kültürel faktörler. Ayrıca araştırmada, turistik tüketicilerin demografik

114

özelliklerine göre satın alma davranışlarını etkileyen faktörleri algılamaları arasında anlamlı farklılıklar tespit etmişlerdir.

Köstekli, Geyik ve İlban (2012), Turizmin Gelişmesinde Yerel Halkın Beklentileri: Gönen Örneği, adlı çalışmalarında yerel halkın Gönen'de turizmin gelişmesine olumlu bir tutum sergilediklerini tespit etmişler, turizmin sosyo- ekonomik faydalarının erkeklerle daha iç içe olması nedeniyle erkeklerin kadınlara oranla turizme daha olumlu baktıklarını ifade etmişlerdir. Yörede termal turizmin tüm yıla yayılabileceği ve gelen yerli-yabancı turistlerin pansiyon tipi konaklama işletmelerinde ağırlanması daha uygun görülmüştür.

Aymankuy, Akgül ve Can Akgül (2012), Termal Konaklama İşletmelerinde Müşteri Memnuniyetine Etki eden Unsurlar "Gönen Kaplıcaları Örneği", adlı çalışmalarında Gönen'de termal konaklama işletmelerinde konaklayan müşterilerin en yüksek memnuniyet düzeyinin ulaşım ve tesisin genel mahalleri konusunda olduğunu tespit etmişlerdir. Ayrıca çalışmalarında, termal konaklama işletmelerindeki personel ve yiyecek-içecek özelliklerinin de en yüksek ikinci memnuniyet unsuru olduğu sonucu varmışlardır. Bu çalışmada katılımcıların Gönen termal tesislerinin termal imkanlar açısından yeterli potansiyele sahip olduğu ve özellikle termal işletmelerin sahip olduğu termal kaynakların (suların) şifalı olduğu yargısına varmalarının, termal kaynakların tanıtımının iyi yapılmasından kaynaklandığını yorumlamışlardır. Yazarların yapmış oldukları çalışmalarında, Gönen'deki termal konaklama işletmelerinden faydalan müşteriler tarafından en düşük memnuniyet düzeyi ise eğlence ve boş zaman imkanları olarak belirlenmiştir. Yine aynı çalışmada termal konaklama işletmelerinde personel ve yiyecek içecek özelliklerine en duyarlı kesimin emekliler; oda imkanları ve hizmetlerine en duyarlı kesimlerin ise lisans üstü eğitim almış kişiler olduğunu tespit etmişlerdir.