• Sonuç bulunamadı

Bakanlığımızın, İşbirliği Yapılacak Kuruluş olarak yer aldığı, “Politika Öncelikleri ve Tedbirler”:

PERFORMANS BİLGİLERİ

B) Bakanlığımızın, İşbirliği Yapılacak Kuruluş olarak yer aldığı, “Politika Öncelikleri ve Tedbirler”:

 Öncelik 8. Yatırımların ve ihracatın artırılmasına, KOBİ’lerin, yeni girişimcilerin, esnaf ve sanatkârların rekabet güçlerinin yükseltilmesine ve kooperatiflerin geliştirilmesine yönelik destek mekanizmaları çeşitlendirilecek ve mevcut desteklerin etkinliği artırılacaktır.

 Tedbir 22. Kooperatifçilik Destek Programı ve İzleme Değerlendirme Sistemi uygulamaya konulacaktır.

 Öncelik 13. Hazırlanan Eylem Planı çerçevesinde kayıtdışılıkla etkin bir şekilde mücadele edilecektir.

 Tedbir 37. 2011-2013 yıllarını kapsayan Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planı uygulanacaktır.

gerekli düzenlemeler yapılacaktır.

 Tedbir 53. Enerji verimliliğine ilişkin ikincil mevzuat çalışmaları tamamlanarak enerji verimliliğini ve tasarrufunu artırmaya yönelik etkili mekanizmalar oluşturulacaktır.

 Öncelik 23. Türkiye’de nükleer güç santralleri kurulabilmesi için gerekli çalışmalar yapılacaktır.

 Tedbir 56. 2014 yılına kadar nükleer santral inşasına başlanabilmesi için, üretim lisansı ve ÇED başvuru süreçlerinin takibiyle gerekli mevzuat düzenlemelerinin yapılması ve müzakerelerin sonuçlandırılması sağlanacaktır.

 Öncelik 25. Ulaştırmanın tüm türlerinde trafik güvenliği ve emniyeti artırılacaktır.

 Tedbir 65. Tehlikeli yüklerin denizyoluyla taşınmasına ilişkin yönetmelik, tehlikeli yüklerin limanlarda iş ve işlemlerine ilişkin yönetmelik ve emniyetli konteynerlerin inşası ve denetimine ilişkin yetkilendirme yönetmeliği hazırlanacaktır.

 Öncelik 29. Yük taşımacılığında demiryolu ve denizyoluna ağırlık verilecek; iç bölge bağlantıları geliştirilerek limanlar kombine taşımacılık yapılabilen lojistik merkezler haline getirilecektir. Uygun liman sahaları tespit edilecek, ana limanlar oluşturulacak ve limanların etkin yönetimi sağlanacaktır.

 Tedbir 70. Liman yönetim modeli oluşturulacaktır.

 Tedbir 71. Kıyı yapıları master planı mevzuata yansıtılacaktır.

 Öncelik 33. Başta biyolojik çeşitlilik olmak üzere doğal kaynakların korunması, geliştirilmesi ve ekonomik anlamda değer kazanmasına yönelik çalışmalar yapılarak sürdürülebilir kullanımı sağlanacaktır.

 Tedbir 79. Tabiatın ve biyolojik çeşitliliğin korunması ve kullanımında sürdürülebilirliğin sağlanmasına yönelik düzenlemeler yapılacaktır.

 Öncelik 51. Sektörde rekabet edebilirliğin artırılması amacıyla tarımsal ürün piyasaları güçlendirilecektir.

 Tedbir 115. Biyoyakıtlara ilişkin düzenlemelerin tarım sektörüne yönelik etkileri analiz edilecektir.

 Öncelik 54. Toprak ve su kaynakları etkin kullanılacaktır.

 Tedbir 121. Tarımsal amaçlı arazi kullanım planının hazırlanması için gerekli altyapı hazırlanacaktır.

 Tedbir 122. Havza bazında taşkın risk yönetim planlarının hazırlanmasına başlanacaktır.

 Öncelik 55. Su ürünleri sektöründe sürdürülebilir ve rekabetçi bir üretim yapısı geliştirilecektir.

 Tedbir 123. 1380 sayılı Su Ürünleri Kanununda değişiklik çalışmaları yapılacaktır.

 Öncelik 56. Ormancılık faaliyetlerinde, özellikle ekosistemin etkin korunması gözetilirken;

yangınla mücadele ve ağaçlandırma çalışmaları sürdürülecektir.

 Tedbir 125. Çölleşme ve erozyonla mücadeleye ilişkin bilgi altyapısı geliştirilecektir.

 Öncelik 58. Dışa bağımlılığı yüksek olan sektörlerde geri dönüşüm yatırımlarına özel önem verilecek, Ulusal Geri Dönüşüm Stratejisi oluşturulacaktır.

 Tedbir 128. Ulusal Geri Dönüşüm Stratejisi oluşturulacaktır.

 Öncelik 65. Turizm yatırımları yeşil büyüme yaklaşımı çerçevesinde doğal, tarihi, sosyal ve

Turizm Gelişim Bölgelerinde katı ve sıvı atıklar arındırılacaktır.

 Tedbir 153. Konaklama tesislerinde Yeşil Yıldız belgelendirme sisteminin yaygınlaştırılması sağlanacaktır.

 Öncelik 71.Yurt dışındaki iş hacminin yükseltilmesi amacıyla, finansmana erişim ve politik risk sigortası destekleriyle yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin uluslararası rekabet gücü artırılacaktır.

 Tedbir 166. Yurt dışında faaliyet gösteren müteahhitlik firmalarına finansmana erişim ve ülkelerarası işbirliği konularında destek verilecektir.

 Tedbir 167. Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Politik Risk Sigortası Programının uygulanmasına başlanacaktır.

 Öncelik 72.Teknik müşavirlik hizmetlerine olan talebin niteliği yükseltilerek bu hizmetlerin etkin bir şekilde kullanılması sağlanacak, sektörde tasarım kabiliyetleri geliştirilerek uluslararası rekabet gücü artırılacaktır.

 Tedbir 168. Teknik müşavirlik firmalarının uluslararası pazarlarda güçlenmesi ve konumlanmasına yönelik destek verilecektir.

 Öncelik 73. Yapı malzemesi üretiminde kalite temin edilecek, yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin yapı malzemesi ve makine-ekipman ihraç potansiyeli yükseltilecektir.

 Tedbir 170. Yapı malzemesi ihracını artırıcı faaliyetler ve yurt dışında üstlenilen müteahhitlik ihaleleriyle teknik müşavirlik faaliyetlerinde Türk malı makine-ekipman kullanımı desteklenecektir.

 Öncelik 88. Eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranları artırılacak, donanım ve fiziki altyapı geliştirilecek, bilgi ve iletişim teknolojileri etkin bir şekilde kullanılacak, eğitime erişim bölgeler ve cinsiyet itibarıyla daha dengeli bir yapıya kavuşturulacaktır.

 Tedbir 212. Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretimde yerleşim yerleri itibarıyla fiziki altyapı ve donanım dağılımının dengeli olmasına yönelik orta vadeli bir yatırım planı hazırlanacaktır.

 Tedbir 214. Yurt ihtiyacının karşılanması ve kredi-burs imkânlarının iyileştirilmesine yönelik düzenlemeler yapılacaktır.

 Öncelik 108. Gençlerin talep ve ihtiyaçları dikkate alınarak gençliğe yönelik hizmetlerin kapsamı genişletilecek ve niteliği artırılacaktır.

 Tedbir 273. Gençlik ve kültür merkezleri yeniden yapılandırılarak, sayıları ile faaliyet çeşitleri artırılacak ve desteklenecektir.

 Öncelik 112. Ulusal düzeyde mekânsal ve bölgesel gelişme politika çerçevesi oluşturulacaktır.

 Tedbir 286. Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi hazırlıkları tamamlanarak uygulamaya geçirilecektir.

 Öncelik 116. Merkezi ve yerel düzeyde izleme, politika geliştirme ve uygulama kapasitesi gelişimi desteklenecek, merkezi ve yerel kurumlar arasındaki işbirliği geliştirilecektir.

 Tedbir 297. Kalkınma ajanslarının planlama, koordinasyon, mali destek faaliyetleri ve buna ilişkin izleme, değerlendirme ve analiz görevleri ile yatırım destek faaliyetlerinde kullanılmak üzere coğrafi bilgi sistemleri kurulacaktır.

 Öncelik 117. Kırsal kalkınmaya yönelik uygulamaların Kırsal Kalkınma Planı (2010-2013) ile uyumlu olması sağlanacak ve tahsis edilecek kamu kaynaklarının etkinliğini artırmak amacıyla

belirlenecektir.

 Tedbir 298. Kırsal Kalkınma Planının uygulanması, koordinasyonu, izlenmesi ve değerlendirilmesine ilişkin yapılar oluşturulacaktır.

 Tedbir 299. Köy Kanununun yenilenmesine yönelik tasarı hazırlanarak TBMM’ye sevk edilecektir.

 Öncelik 135. Ulusal afet yönetimi ile ilgili kurumsal ve yasal çalışmalar yapılacaktır.

 Tedbir 339. Ulusal Afet Yönetim Stratejisi ve Eylem Planı tamamlanacaktır.

 Öncelik 137. Merkezi ve yerel düzeyde gerçekleştirilecek afet riski azaltma çalışmaları bir bütünlük içinde yürütülecektir.

 Tedbir 343. Afetlere karşı dayanıklı yerleşim yerlerini oluşturmak üzere mikrobölgeleme çalışmalarına başlanacaktır.

KENTGES Bütünleşik Kentsel Gelişme Stratejisi ve Eylem Planı (2010–2023)

Türkiye'de kentsel yerleşmelerin mekânsal yaşam kalitesinin artırılmasına, ekonomik ve toplumsal yapının güçlenmesine, mekânsal planlama sisteminin yeniden yapılandırılmasına olan ihtiyaçtan hareketle, ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte "Bütünleşik Kentsel Gelişme Stratejisi ve Eylem Planı" hazırlanmıştır.

KENTGES; Bütünleşik Kentsel Gelişme Stratejisi ve Eylem Planı; 25 Ekim 2010 tarihinde Yüksek Planlama Kurulu tarafından kabul edilmiş ve 4 Kasım 2010 tarih ve 27749 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

KENTGES Belgesinin temel amacı, sağlıklı, dengeli ve yaşanabilir kentsel gelişmenin sağlanmasına yönelik ilke, strateji ve eylemleri ortaya koyan ve bunların uygulama esaslarını belirleyen ve bir eylem programına bağlayan ulusal bir dokümanın elde edilmesidir.

Bütünleşik Kentsel Gelişme Stratejisi ve Eylem Planı (KENTGES); ulusal düzeyde referans çerçeve belgesi niteliği taşıyan bir yol haritası olarak hazırlanmıştır. Nihai hedef; yerleşmelerin ve şehirlerin yaşanabilirlik düzeylerinin yükseltilmesidir.

KENTGES'in temel stratejileri aşağıda yer alan üç ana eksende gruplandırılmıştır. Bunlar:

 Mekânsal Planlama Sisteminin Yeniden Yapılandırılması,

 Yerleşmelerin Mekân ve Yaşam Kalitesinin Artırılması,

 Kentsel ve Kırsal Yerleşmelerin Ekonomik ve Toplumsal Yapılarının Güçlendirilmesidir.

KENTGES kapsamında yer alan 100 ayrı eylemin gerçekleştirilmesinden sorumlu kurum sayısı (15) onbeştir. Gerek merkezi gerekse yerel yönetimlerin sorumluluğunda olan farklı strateji ve eylemler bulunmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 45 eylemde görevlendirilmiştir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sorumluluğuna verilen eylem konuları aşağıdadır;

 Şehircilik ve Mekânsal Planlama Çerçeve Yasasını hazırlamak ve bu kapsamda Bakanlığın yeniden yapılandırılması ve buna bağlı izleme denetleme mekanizmalarını oluşturmak

 Mekânsal planlamaya altlık oluşturacak şekilde ülke çapında eşgüdümü sağlayacak kapsamlı bir CBS ve mekânsal veri üretimi sistemini kurmak ve kullanımını yaygınlaştırmak

vermek ve mesleki değerleri ortaya koymak

 Dengeli/ sürdürülebilir bir makroform oluşturulmasına yönelik (arsa spekülasyonlarının engellenmesi gibi) yasal düzenlemeler yapmak

 Konut ve arsa sunumunu çeşitlendirecek ve destekleyecek yönde düzenlemeler yapmak ve modeller geliştirmek, yapı kooperatifçiliğini geliştirmek

 Kentsel dönüşüme dair mevzuat düzenlemeleri yapmak ve sürdürülebilir mekânsal gelişme göstergeleri hazırlamak

 Yerleşmelerin ve yapıların güveli, kaliteli ve uluslar arası standartlara uygun şekilde üretilmesi için ilgili mevzuatta düzenlemeler yapmak, rehberler hazırlamak, envanter oluşturmak

 Kent merkezlerinin yaşam ve mekân kalitesinin yükseltilmesi ve sürdürülebilir bir kentsel ulaşım sisteminin oluşturulabilmesi için ulaşım planlarının kent planları ile uyumunu sağlayacak yaya ve bisiklet ulaşım türlerini destekleyecek, hareket kısıtlılığı olanların kent yaşamına katılımını sağlayacak standartlar belirlemek, düzenleme ve uygulamalar yapmak

 Çevre duyarlı yerleşme stratejileri oluşturulması, kentsel altyapıya yönelik kentsel teknik altyapı etki değerlendirme raporu hazırlanması, gri su sistemlerine yönelik araştırmalar yapmak

 Yerleşmelerdeki sosyal donatı ve hizmetlerin dengeli dağılımına ilişkin mevzuat düzenlemeleri yapmak, mekânsal planlarda açık-yeşil alanların sistem bütünlüğü içerisinde geliştirilmesine yönelik standartlar üretmek

 Yağmur suyu kullanımına yönelik mevzuat hazırlamak

 Doğal kaynakların ve koruma alanlarının yönetimi için envanter çalışmalarını tamamlamak ve bu alanlarda uyarı sistemleri kurmak.

Kentlerde çevre duyarlı bir yaşam oluşturulması için hava, su, toprak kirliliğini ölçme izleme sistemlerini geliştirmek, olarak belirlenmiştir.

İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı (İDEP)

‘Ulusal İklim Değişikliği Stratejisi’nin uygulamaya konmasını temin etmek amacıyla sera gazı emisyonu kontrolü ve iklim değişikliği uyum konusunda ilgili sektörler için 2011-2023 yıllarına yönelik stratejik ilkeleri ve hedefleri içeren İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı (İDEP) Temmuz 2011’de yayımlanmıştır. İDEP, başta ilgili bakanlıklar ve devlet kurumları olmak üzere diğer paydaşların, sorumlulukları ve ilgi alanları çerçevesinde tüm paydaşların teknik desteği ile hazırlanmıştır. Bur çerçevede; yaklaşık 25 çalıştay düzenlenmiş, bu çalıştaylarda 180 farklı kurum/kuruluştan yaklaşık 500 uzman ve karar verici katkı vermiştir. Paydaşlar arasında, kamu kurumları, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve uluslar arası örgütler bulunmaktadır.

Katılımcı bir süreç içerisinde hazırlanan İklim Değişikliği Eylem Planı’nın genel amacı, sera gazı emisyonlarını azaltarak iklim değişikliğiyle mücadele etmek; gerçekçi, güçlü, dayanıklı ve uluslararası yasal belgelere yapılacak adil taahhütler yoluyla azaltma ve uyumu teşvik etmek ve iklim değişikliğinin etkilerini yöneterek dayanıklılığı arttırmaktır. Bu amaçla; Enerji, Sanayi, Arazi Kullanımı ve Ormancılık, Tarım, Binalar, Ulaştırma, Atık ve İklim Değişikliğine Uyum odak konuları olmak üzere 8 konu başlığında çalışma grupları oluşturulmuştur. Çalışma grupları, sırayla mevcut durum değerlendirmesi, önceliklendirme ve eylem taslakları oluşturma çalışmalarını tamamlamışlardır.

Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı (UDSEP–2023); Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu’nun 9 Ağustos 2011 tarih ve 1 sayılı kararı ile kabul edilmiş ve 18.08.2011 tarih ve 28029 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı, “Eylemlerin Sorumlu Kuruluşlara Göre Dağılımı”

tablosuna göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı beş (5) eylemin gerçekleştirilmesinden sorumlu bulunmaktadır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sorumlu olduğu eylemler;

 Mikro bölgeleme çalışmalarının mekansal planlamaya entegre edilmesi,

 Yapı envanterinin hazırlanması ve bina kimlik sisteminin geliştirilmesi,

 Yetkin mühendislik uygulamaları,

 İşçi, kalfa ve ustaların eğitim ve belgelendirme çalışmaları

 Yapı yasası ve kentsel dönüşüm yasalarının hazırlanması ile alakalıdır.

KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı (KSEP; 2011–2013)

KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı (KSEP), Yüksek Planlama Kurulunun 2011/19 sayılı kararıyla onaylanmış ve 15/07/2011 tarihli ve 27995 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı (KSEP) ilk kez; 2003’te yayınlanan Katılım Ortaklığı Belgesi’nde KOBİ’lerle ilgili olarak yer alan “Avrupa Küçük İşletmeler Şartı ve İşletme ve Girişimcilik İçin Çok Yıllı Programla uyumlu bir ulusal KOBİ stratejisinin geliştirilmesi ve uygulanması” hükmü çerçevesinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, DPT, Hazine Müsteşarlığı, DTM, TÜİK, ABGS, KOSGEB, TOBB ve TESK’den oluşan “KOBİ Çalışma Grubu” tarafından hazırlanmıştır. Hazırlanan plan, Yüksek Planlama Kurulunun 10 Kasım 2003 tarih ve 2003/57 sayılı kararı ile onaylanmış ve yürürlüğe girmiştir.

2011–2013 KSEP’in genel amacı, “Küçük işletme ihtiyaçlarına duyarlı iş ortamında, erişilebilirliği ve niteliği yüksek hizmet ve desteklerle KOBİ’lerin üretim, yatırım miktarı ile katma değerini arttırmak ve büyümelerini sağlamaktır.” Planın uygulama takvimi, bir önceki planın bitişini izleyen 2011 yılından başlayıp, 9. Kalkınma Planının tamamlanacağı 2013 yılının sonunda bitmektedir.

Plan, 9. Kalkınma Planı, AB Küçük İşletmeler Yasası (Small Business Act), Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu KOBİ Teknik Komitesi faaliyetleri çerçevesinde geliştirilen Hizmet Sektörü Politika Belgesi ve diğer ulusal politika dokümanlarında KOBİ’lerle ilgili yer alan hususlar dikkate alınarak hazırlanmıştır.

Plan, genel amaca ulaşmak üzere belirlenen 5 stratejik alandaki 16 hedef ve bu hedefler çerçevesinde ilgili kurum ve kuruluşlarca 2011–2013 döneminde KOBİ’lere yönelik yürütülecek eylem ve projeleri kapsamaktadır. Plandaki stratejik alanlar; sanayi, hizmet ve ticaret sektörlerindeki küçük ve orta ölçekli işletmelerle ilgilidir. Planda yer alan ancak 2013 yılından sonra tamamlanabilecek olan bazı projeler, eylem planına 2013 yılı sonu itibariyle erişilecek performans ölçütleri dikkate alınarak dahil edilmiştir. Plandaki eylem ve projeler için sorumlu kuruluşların kaynaklarının dışında plan kapsamında ayrı bütçe tahsis edilmemiştir.

KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında.2.5.7, 2.5.8 ve 3.1.7 no.lu eylemler Bakanlığımız sorumluluğuna verilmiştir. Söz konusu eylemler çevre sektörü ile ilgili olup, KOBİ’lerin farkındalıklarını arttırmayı amaçlamaktadır.