• Sonuç bulunamadı

ALTINCI KISIM

C) Mallar üzerinde tasarruflar I - Yapılamayacak işlemler

3. Başvurma hakkı

YENİ TTK MEVCUT TTK

MADDE 846- (1) Bir varant hamilinin, sadece sattırdığı tevdi olunan malların

alacağına yetmemesi hâlinde, borçlunun veya cirantaların mallarına MADDE 758 - Bir varant hamilinin ancak tevdi olunan eşya satılıp da alacağına kafi gelmediği takdirde, borçlunun veya cirantaların mallarına

başvurmahakkı vardır.

(2) Protesto çekmemiş veya kanuni süresi içinde tevdi olunan malları sattırmaya teşebbüsetmemiş olan varant hamili, cirantalarına karşı bütün haklarını kaybederse de borçluya karşı başvurma hakkı geçerliliğini sürdürür.

müracaat hakkı vardır.

Protesto çekmemiş veya kanuni müddeti içinde tevdi olunan eşyayı sattırmaya teşebbüs etmemiş olan varant hamili cirantalarına karşı bütün haklarını kaybederse de borçluya karşı müracaat hakkı baki kalır.

4. Sigorta

YENİ TTK MEVCUT TTK

MADDE 847- (1) Varantın hamili, sigorta edilen malın zıya veya hasarı

hâlinde sigorta bedelinden alacağını tahsil eder. MADDE 759 - Afet vukuunda varantın hamili, sigorta bedelinden alacağını tahsil eder.

D) Zamanaşımı

YENİ TTK MEVCUT TTK

MADDE 848- (1) Makbuz senedi ve varanttan doğan istem hakları, poliçeler hakkındaki zamanaşımı sürelerine tabidir. Cirantalara karşı başvurma için zamanaşımının başlangıcı, eşyanın satış günüdür.

MADDE 760 - Makbuz senetleri ve varantlar, poliçeler hakkındaki müruruzamana tabidir. Cirantalara karşı müracaat için müruruzamanın başlangıcı, eşyanın satış günüdür.

E) Senetlerin zıyaı

YENİ TTK MEVCUT TTK

MADDE 849- (1) Makbuz senedi veya varantı kaybeden hamil, bu senetlere malik olduğunu ispat etmek ve teminat vermek suretiyle, mağazanın

bulunduğu yerdeki mahkemeden alacağı izin üzerine, durumun kararda gösterilen o yer gazetelerinde ilanından ve itiraz için verilecek sürenin geçmesinden sonra ikinci bir nüsha alabilir. Kaybolan varantın süresi geçmişse, hamilin istemi üzerine mahkeme aynı şekilde borcun ödenmesine izin verebilir. İzin, mağazaya ve varanta ilişkin ise, hem mağazaya hem de ilk borçluya tebliğ olunur. Alacaklının, mağazanın bulunduğu yerde bir de yerleşim yeri göstermesi gerekir. Mağaza sahibi ve borçlu izin kararına itiraz edebilirler. İtiraz üzerine mahkeme derhâl hükmünü verir. Hüküm alacaklı lehine ise, icranın geri bırakılmasına karar verilemez. Ancak, ilgililerin istemi üzerine, icra mahkemesi hüküm kesinleşinceye kadar tevdi olunan eşyanın satışından elde edilecek paranın icra veznesinde saklanmasına karar verebilir.

MADDE 761 - Makbuz senedi veya varantı kaybeden hamil, bu senetlere malik olduğunu ispat etmek ve teminat vermek suretiyle mağazanın bulunduğu yerdeki mahkemeden alacağı izin üzerine keyfiyetin kararda gösterilen o yer gazetelerinde ilanından ve muhalefet için tayin olunacak müddetin geçmesinden sonra ikinci bir nüsha alabilir. Kaybolan varantın müddeti geçmişse hamilinin talebi üzerine mahkeme aynı veçhile borcun ödenmesine izin verebilir. İzin, mağazaya ve varanta müteallik ise hem mağazaya ve hem ilk borçluya tebliğ olunur. Alacaklının, mağazanın bulunduğu yerde bir de ikametgah göstermesi lazımdır. Mağaza sahibi ve borçlu izin kararına itiraz edebilirler. İtiraz üzerine mahkeme derhal hükmünü verir. Hüküm alacaklı lehine ise icranın geri bırakılmasına karar verilemez.

Ancak, ilgililerin talebi üzerine tetkik mercii hüküm katileşinceye kadar tevdi olunan eşyanın satışından elde edilecek paranın icra veznesinde

saklanmasına karar verebilir.

TTK Pusula

Şirketinizin mevcut durumu ile Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun yönetim kurulları, mali işler fonksiyonu, iç kontrol, risk yönetimi, iç denetim, finansal raporlama ve bağımsız denetim açılarından öngördüğü şirket modeli arasındaki farkları ölçerek ortaya koyan ve Yeni TTK’nın getirdiği değişime ilişkin şirketinizin

ilerleyeceği yönü tayin eden etkin bir değerlendirme aracıdır. TTK Pusula’nın analiz ettiği konular:

 Yönetim kurulunun yapısı ve sorumlulukları

 Pay sahiplerinin hakları

 Şirket ile menfaat sahipleri arasındaki ilişki

 İş süreçleri ve kayıt düzeni (varlıklar, yükümlülükler ve dönem sonu işlemleri)

 İç kontrol sistemi (kontrol ortamı, kontrol faaliyetleri, iş süreçleri ve bilgi sistemi)

 Raporlama (yönetim raporlaması, Türkiye Muhasebe Standartları uyarınca finansal raporlama)

 Denetim (iç denetim ve bağımsız dış denetim)

 Bütçe & iş planı ve finansal planlama

 Risk yönetimi sistemi Yeni TTK Hazırlık ve Dönüşüm

Cerebra, şirketlerin Yeni TTK’nın getirdiği radikal değişikliklere tam, zamanlı ve doğru bir şekilde cevap verilebilmesi için Yeni TTK Hazırlık ve Dönüşüm Hizmetleri sunmaktadır. Yeni TTK Hazırlık ve Dönüşüm Hizmetlerimiz, bu değişimlerin merkezinde olan yönetim kurullarına, yöneticilere ve mali işler ve raporlama birimlerine entegre çözümler getirmektedir. Bu çözüm paketimiz özellikle Yeni TTK’nın yönetim kurullarına yüklediği devredilemez görev ve yetkiler ve bunlara ilişkin hukuki ve cezai sorumluluklar çerçevesinde büyük önem taşımaktadır. Yeni TTK Hazırlık & Dönüşüm Hizmetlerimizin ana unsurları aşağıda verilmiştir:

 Şirketinizin mevcut durumu ile Yeni TTK’nın öngördüğü şirket modeli arasındaki farkların tespit edilmesi

 Risk teşhisi ve risk yönetiminin yapılandırılması

 İç kontrol sisteminin değerlendirilmesi, yeniden yapılandırılması ve geliştirilmesi

 İç denetim mekanizmasının kurulması veya geliştirilmesi

 Muhasebe altyapısının UFRS/TMS’ye çevrimi ve ilk UFRS/TMS mali tablolarının hazırlanması

 Finansal planlama ve bütçe uygulamaları

 Yönetim raporlaması

 Bağımsız denetim

Türkiye Muhasebe Standartları Hazırlık ve Dönüşüm

Yeni TTK ile Uluslararası Finansal Raporlama Standartları’nın Türkçe tercümesi olan Türkiye Muhasebe Standartları (TMS) uygulanmaya başlanacaktır. TMS dönüşüm hizmetlerimiz aşağıdaki gibi özetlenebilir:

 UFRS/TMS Dönüşüm Hizmetleri Paketi

 UFRS/TMS’ye uygun finansal tabloların, notlarının ve faaliyet raporlarının hazırlanması

 Şirketin bulunduğu sektör de dikkate alınarak UFRS/TMS’ye uygun muhasebe politikalarının belirlenmesi ve UFRS/TMS muhasebe rehberinin hazırlanması

 Şirketin ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanmış şirket içi UFRS/TMS eğitimleri

 UFRS/TMS’ye ilişkin spesifik konularda teknik danışmanlık ve görüş verilmesi

 İlgili muhasebe, defter tutma ve finansal raporlama hizmetleri

sınırlamaksızın, Cerebra, söz konusu materyal ve içeriğindeki bilgilerin hata içermediğine veya belirli performans ve kalite kriterlerini karşıladığına dair bir güvence vermemektedir.

Materyalleri ve içeriğindeki bilgileri kullanımınız sonucunda ortaya çıkabilecek her türlü risk tarafınıza aittir ve bu kullanımdan kaynaklanan her türlü zarara dair risk ve sorumluluğu tamamen tarafınızca üstlenilmektedir. Cerebra, söz konusu kullanımdan dolayı, (ihmalkarlık kaynaklı olanlar da dahil olmak üzere) sözleşmeyle ilgili bir dava, kanunlar veya haksız fiilden doğan her türlü özel, dolaylı veya arızi zararlardan ve cezai tazminattan dolayı sorumlu tutulamaz.

Daha fazla bilgi icin:

CEREBRA Danışmanlık

Halaskargazi Cad. Tavukçu Fethi Sok.

No:28 K.5 Osmanbey 34380 Şişli, İstanbul Tel: +90 (212) 291 91 76 Fax: +90 (212) 291 90 04 www.cerebra.com.tr

© 2011 Cerebra. Her hakkı saklıdır.