• Sonuç bulunamadı

3.3 Türkiye’de Büyükşehir Belediye Yönetimi

3.3.5 Büyükşehir Belediyesinin Organları

Büyükşehir belediyesinin organlarını, büyükşehir belediye meclisi, büyükşehir belediye encümeni ve büyükşehir belediye başkanı oluşturmaktadır.

3.3.5.1 Büyükşehir Belediye Meclisi

Büyükşehir belediye meclisi, büyükşehir belediyesinin karar organıdır ve ilgili kanunda gösterilen esas ve usullere göre seçilen üyelerden oluşur. Meclise, büyükşehir belediye başkanı başkanlık etmektedir. 2972 sayılı Mahallî İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun, büyükşehir belediye meclisinin belediye hudutları içinde kalan ilçe seçim çevreleri için tespit edilen belediye meclisleri üye sayısının her ilçe için beşte biri alınmak suretiyle bulunacak toplam sayı kadar üyeden oluşacağını belirtmekte ve hesaplamada artık sayıların hesaba katılmayacağını söylemektedir.

Meclis, 5 yıl süreyle oluşturulmaktadır. Her ayın 2.haftasında önceden meclis tarafından belirtilen mutat toplantı yerinde toplanan meclis, kararlaştırılan yerden farklı bir yerde toplantı yapacağı zaman üyelere önceden haber vermek zorundadır. Ayrıca bu toplantıların yeri ve zamanı da yine belde halkına duyurulur (Tortop vd., 2008: 269).

Büyükşehir belediye başkanı, hukuka aykırı gördüğü belediye meclisi kararlarını, yedi gün içinde gerekçesini de belirterek yeniden görüşülmek üzere belediye meclisine iade edebilir. Yeniden görüşülmesi istenilmeyen kararlar ile yeniden görüşülmesi istenip de büyükşehir belediye meclisi üye tam sayısının salt çoğunluğuyla ısrar edilen kararlar kesinleşir. Büyükşehir belediye başkanı, meclisin ısrarı ile kesinleşen kararlar aleyhine (daha önce 10 gün olan süre sınırı daha sonra bu maddeden çıkartılmıştır) idarî yargıya başvurabilir.

Büyükşehir belediye meclisi ve ilçe belediye meclisi kararları, kesinleştiği tarihten itibaren en geç yedi gün içinde mahallin en büyük mülkî idare amirine gönderilir. Mülkî idare amirine gönderilmeyen kararlar yürürlüğe girmez.

Meclisin temel görevleri, kendi bütçesini kabul etmek, üye belediyelerin bütçelerini onaylamak, ilçe belediyelerin kendi aralarında ya da ilçe belediyeleri ile büyükşehir belediyesi arasında çıkan uyuşmazlıkları çözmek şeklinde sayılabilir (Tortop vd., 2008: 269).

5393 sayılı Belediye Kanunu hükümleri dahilinde, büyükşehir belediye sınıları çevresinde bulunan ayrıca aynı il sınırları içinde olan belediye ve köylerin büyükşehir belediyesine katılması kararı almak, büyükşehir belediye sınırlarında (daha önce sınırları il sınırı olan illerde denilmekteydi ancak 6360 ile tüm büyükşehir belediyelerinin sınırı il sınırı olarak belirlenmiştir) il çevre düzeni planını onaylamak, kurulan ihtisas komisyonlarında görüşülen konuları kararlara bağlamak, büyükşehir belediye encümenine üye seçmek gibi görevler de yine büyükşehir belediye meclisine verilmektedir.

Büyükşehir kapsamındaki ilçe ve ilk kademe belediye meclisleri tarafından alınan imara ilişkin kararlar, kararın gelişinden itibaren üç ay içinde büyükşehir belediye meclisi tarafından nazım imar plânına uygunluğu yönünden incelenerek aynen veya değiştirilerek kabul edildikten sonra büyükşehir belediye başkanına gönderilir. Üç ay içinde büyükşehir belediye meclisinde görüşülmeyen kararlar onaylanmış sayılır.

Büyükşehir belediye meclisi, üyeleri arasından seçilecek en az beş, en çok dokuz kişiden oluşan ihtisas komisyonları kurabilir. İhtisas komisyonları, her siyasî parti grubunun ve bağımsız üyelerin büyükşehir belediye meclisindeki üye sayısının meclis üye tam sayısına oranlanması suretiyle oluşur. İmar ve bayındırlık komisyonu, çevre ve sağlık komisyonu, plân ve bütçe komisyonu, eğitim, kültür, gençlik ve spor komisyonu ile ulaşım komisyonunun kurulması zorunludur.

3.3.5.2 Büyükşehir Belediye Encümeni

Büyükşehir belediye encümeni, belediye başkanının başkanlığında, belediye meclisinin kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği beş üye ile biri genel sekreter, biri malî hizmetler birim amiri olmak üzere belediye başkanının her yıl birim amirleri arasından seçeceği beş üyeden oluşur. Belediye başkanının katılamadığı toplantılarda, encümen toplantılarına genel sekreter başkanlık eder.

Büyükşehir belediyelerinde, büyükşehir belediye başkan yardımcısı bulunmamaktadır. Bu nedenle büyükşehir belediye başkanının teklifi ile İçişleri Bakanlığı tarafından atanan genel sekreter, başkan yardımcılığı görevlerini yürütmektedir. Nüfusu 3 milyona kadar olan yerlerde 3, nüfusu 3 milyonu aşan yerlerde ise en fazla 5 genel sekreter, görevlerin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi amacıyla görev yaparlar (Tortop vd., 2008: 270).

Encümen, büyükşehir belediyesinin yürütme ve danışma organıdır ve 5393 sayılı kanun ile ilgili kanun ve yönetmeliklerde yer alan görev ve yetkilerle dolanılmıştır.

3.3.5.3 Büyükşehir Belediye Başkanı

2972 sayılı kanun “Belediye hudutları içinde birden fazla ilçe bulunan büyük şehirlerde, büyük şehir belediye başkanı seçimi için, o şehir belediye hudutları içi bir seçim çevresidir” demektedir.

Büyükşehir belediye başkanı, büyükşehir belediye idaresinin başı ve tüzel kişiliğinin temsilcisidir. Büyükşehir belediye başkanı, ilgili kanunda gösterilen esas ve usullere göre büyükşehir belediyesi sınırları içindeki seçmenler tarafından doğrudan seçilir. (6360 ardından bu sınır, il mülki sınırı olarak belirlendiği için, artık büyükşehir belediye başkanları, il mülki

sınırları içerisindeki seçmenlerce seçilecektir.) Büyükşehir ve ilçe belediye başkanları görevlerinin devamı süresince siyasi partilerin yönetim ve denetim organlarında görev alamaz; profesyonel spor klüplerinin başkanlığını yapamaz ve yönetiminde bulunamaz.

5216 sayılı kanunda, büyükşehir belediye başkanının görevleri sayılmaktadır. Bu görevlerden bazılarına yer verecek olursak:

 Belediye teşkilatının sevk ve idaresi, belde ve belediyenin hak ve menfaatlerinin korunması Belediye teşkilatının en üst amiri olarak belediye başkanına aittir.

 Başkan, belediyeyi stratejik plâna uygun olacak şekilde yönetmeli, belediye idaresinin kurumsal stratejilerini oluşturarak, bu stratejilere uygun olarak bütçeyi hazırlamalı ve uygulamalıdır.

 Başkan, Büyükşehir belediye meclisine ve encümenine başkanlık ederek, bu organların kararlarını uygulamakla yükümlüdür.

 Büyükşehir belediyesi ve bağlı kuruluşlarının işletmelerinin etkin ve verimli yönetilmesi, büyükşehir belediyesi ve bağlı kuruluşları ile işletmelerinin bütçe tasarılarının, bütçe üzerindeki değişiklik önerilerinin ve bütçe kesin hesap cetvellerinin hazırlanması Başkanın sorumluluğundadır.

 Büyükşehir belediyesini mahkemelerde davacı veya davalı sıfatıyla ve resmî mercilerde temsil etmek, belediye ve bağlı kuruluş avukatlarına veya özel avukatlara temsil ettirmek Başkanın görevleri arasındadır.

 Başkan, belediye personelini atamakla belediye ve bağlı kuruluşlarını denetlemekle sorumludur.

5216 sayılı kanun ayrıca, Belediye Kanunundaki hükümler saklı kalmak kaydıyla büyükşehir belediye meclisinin feshine neden olan eylem ve işlemlere katılan büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarının görevlerine Danıştay kararıyla son verileceğini de belirtmektedir.

Nüfusu iki milyonu aşan büyükşehir belediyelerinde 10, diğer büyükşehir belediyelerinde ise 5’i geçmemek üzere başkan danışmanı görevlendirilebilir. Danışman olarak görevlendirileceklerin en az 4 yıllık yüksek öğrenim kurumlarından mezun olması şartı aranmaktadır. Danışmaların görev süresi sözleşmelerinin süreleri ile sınırlıdır ve bu süre belediye başkanının görev süresini aşamaz.

3.3.5.4 Büyükşehir Belediyesinin Teşkilatı ve Personeli

Büyükşehir belediyesi teşkilâtı; norm kadro esaslarına uygun olarak genel sekreterlik, daire başkanlıkları ve müdürlüklerden oluşur.Birimlerin kurulması, kaldırılması veya birleştirilmesi büyükşehir belediyesi meclisinin kararı ile olur. Büyükşehir belediyesinde

hizmetlerin yürütülmesi belediye başkanı adına onun direktifi ve sorumluluğu altında mevzuat hükümlerine, belediyenin amaç ve politikalarına, stratejik plânına ve yıllık programlarına uygun olarak genel sekreter ve yardımcıları tarafından sağlanır.

Büyükşehir belediyesi personeli büyükşehir belediye başkanı tarafından atanır. Personelden müdür ve üstü unvanlı olanlar ilk toplantıda büyükşehir belediye meclisinin bilgisine sunulur.

Büyükşehir belediyesi içerisinde istihdam işlemleri, 2007 yılında Resmi Gazetede yayımlanan “Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik” hükümlerine uygun şekilde yürütülür.

(http://www.migm.gov.tr/MahalliIdareler.aspx?DetayId=5 erişim tarihi:11.02.2015)

6360 sayılı kanun, tüzel kişiliği kaldırılan belediye ve köylerin personelinin, her türlü taşınır ve taşınmaz malların, hak, alacak ve borçların, komisyon kararıyla ilgisine göre bakanlıklara, büyükşehir belediyesi, bağlı kuruluşu veya ilçe belediyesine devredileceğini, ayrıca devir işleminin ilk mahalli idareler genel seçimi ile uygulanacağını belirtmektedir.

Ayrıca 6360 sayılı kanun ile tüzel kişilikleri kaldırılan il özel idarelerinin personeli, komisyon kararıyla ilgisine göre yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı, büyükşehir belediyesi, bağlı kuruluşu veya ilçe belediyesine devredilir. Ancak belediye ve bağlı kuruluşlara devredilen personelden norm kadro ve ihtiyaç fazlası olanlar ise, ilgili belediye ve bağlı kuruluş tarafından en geç üç ay içinde valiliğe bildirilir.

Kanuna göre belediye ve bağlı kuruluşlarına devredilen personelden ihtiyaç fazlası olanların, ilgili belediye ve bağlı kuruluş tarafından en geç üç ay içinde valiliğe bildirilmesi halinde:

Memur olanların; diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledileceği,

Tam zamanlı sözleşmeli personelin; kamu kurum ve kuruluşlarına 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli personel olarak atanacağı,

Sürekli işçi statüsünde olanların; diğer kamu kurum ve kuruluşlarında unvanları belirlenecek kadrolara atanacağı

Bu fıkra kapsamında nakledilen personel bakımından nakil tarihinden önce doğmuş ve nakil tarihinde ödenmesi gereken borçlardan nakledilen kurumun sorumlu tutulmayacağı, kıdem tazminatına ilişkin hükümlerin saklı olduğu düzenlenmektedir.

(www.cbb.gov.tr/dosyalar/.../BSB_Kanunun_Getirdigi_Degisiklikler_.pdf erişim tarihi: 30.03.2013)