• Sonuç bulunamadı

5. DES SANAYİ SİTESİNİN VE YAKIN ÇEVRESİNİN ENDÜSTRİYEL

5.1 Bölge Tanıtımı

İstanbul şehrinde, Ümraniye ilçesinde, Yeni Sanayi mahallesi mevkiinde bulunan Des sanayi sitesi ve yakın çevresi ulaşım hatlarına yakınlığı itibari ile iyi bir mevkide konumlanmıştır.

Şekil 5.1 : Des sanayi sitesinin ulaşım yolu ve yakın çevresinin detaylı görünümü Boğaziçi köprüsü ve F. Sultan Mehmet köprüsüne kolay ulaşılabilirliği, Tem otoyolu ve Şile otoyoluna yakın olması bölgede bulunan üretim ve depolama birimlerinin gelişmesine olanak sağlamıştır. Ümraniye ilçesinde şekil 6.2 ilgili mahalle haritasından da anlaşılacağı üzeri Des sanayi sitesinin bulunduğu Yeni Sanayi mahallesi Ümraniye ilçesinin güney doğusunda bulunmaktadır.

Şekil 5.2 : Ümraniye mahalle haritası

Des sanayi sitesinin tarihçesi açıklanacak olursa; Perşembe pazarı adıyla, uzun yıllar "Demir-Çelik Borsası" olarak bilinen sahanın 1980 yılından itibaren Haliç Projesi kapsamında yeniden düzenlenmesi üzerine, burada faaliyet gösteren firmalar kendilerine yeni bir yerleşim aramışlar ve DES bu arayıştan doğmuştur. 1986 yılında Devlet Arsa Ofisi'nden temin edilen Dudullu'daki 358713 m2 genişliğindeki arazi üzerinde, 1987 yılında Sitenin inşaatına başlanmıştır. S.S. Perşembepazarı ve Kasımpaşa Demirciler Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi tarafından başlatılan çalışma hızla ilerlemiştir ve 1996 yılında tamamlanmıştır. Site 1425 modülden oluşmaktadır. Birden fazla modülün birleştirilmesi yoluyla istenilen genişlikte işyerleri oluşturulabiliyor olmaktadır. DES Sanayi Sitesi'nde bugün 850 müstakil işyeri faaliyet halindedir ve 12000 istihdam kapasiteli bir kuruluş düzeyine gelinmiştir.

Demir-Çelik-Sac eksenli olarak, DES Sanayi Sitesi'nde metal işleme faaliyetinin bütün açılımları yaşanmaktadır. İş makineleri, Elektrik-Elektronik, Kalıpçılık, çeşitli alanlarla ilgili makine imalatı, Yapı Malzemeleri Üretimi, Konstrüksiyon İşleri,

Parça İmalatı ve Oto Yan Sanayi, Talaşlı imalat gibi bir dizi imalat konularında DES Sanayi Sitesi, dinamik bir gelişme süreci göstermektedir.

Des sanayi sitesi endüstriyel gürültünün incelenebileceği demir sanayi örneklerinden olmakta birlikte konut ve yerleşim bölgelerine yakınlığı ile bilinmektedir. Yeni sanayi sitesinde bulunan des sanayi sitesinin kuzeyinde konut ve yerleşim bölgeleri bulunmaktadır. Bu bölgeyedeki gürültüye maruz kalan insanların yaşam koşullarını iyileştirebilmek bu çalışmanın ana hedeflerinden biridir.

Şekil 5.3 : Des sanayi sitesi ve yakın çevresinin helikopterden çekilen fotografı Bölgede yaşamakta olan kişi sayısının belirlenebilmesi için yeni sanayi sitesinin muhtarı ile görüşülüp ilgili bilgiler alınarak bölgede gürültüye maruz kalan kişi sayısı belirlenmiştir. Yapılan araştırmalar doğrultusunda 30 metrekare inşaat alanında 1 kişinin ortalama olarak yaşamakta olduğu belirlenmiştir.

Hazırlanan bölge analizlerinde, des sanayi sitesi modelinin merkezinde olacak şekilde tanımlanarak ilgili konut bölgeleri tanımlanmıştır. Aşağıda verilen modelde Des sanayi sitesi, Kadosan Oto Sanayi ve Dudulu sanayi bölgesinde bulunan ilgili sanayi binaları belirtilmektedir. Des sanayi sitesinin kuzeyinde konut binaları konumlanmakta olup, ana incelenmesi gereken yerleşim birimlerini oluşturmaktadır.

Şekil 5.4 : Des sanayi sitesinin Soundplan programında hazırlanmış olan bölge ve yakın çevresi sanayi kuruluşlarını ve ilgili konut bölgelerini içeren kapsamlı modelin

Des sanayi sitesi içerisinde imalathane binaları, dükkânlar, cami ve idare binası bulunan büyük bir metal işleme merkezi olarak tanımlanabilir. Des sanayi sitesinin vaziyet planına ve yerleşimine bakıldığı zaman 3 farklı blok tipinin olduğu ve 2 ayrı ana girişinin bulunduğu anlaşılmaktadır. Ana giriş kapısının nato yolu üzerinden olmasının yanında ikinci giriş kapısının Atatürk Caddesi üzerinde olduğu aşağıdaki vaziyet planına bakılarak anlaşılmaktadır.

Şekil 5.5 : Des sanayi sitesinin blok numaraları ve cadde isimleri

Sanayi sitesinin içerisinde imalathane binalarının genel karakterine bakılacak olursa, eğimli topografyaya entegre olan iki farklı tip bina sistemine sahip olduğu anlaşır. Bu sistemler ve genel cephe malzemeleri aşağıdaki şekil 6.6’daki çizimde verilmektedir. Bu cephelerdeki malzeme detayları iç mekân gürültü seviyesinin dış mekana geçiş miktarını tanımlamada yarayacak olan Rw ses yalıtım düzeyinin belirlenebilmesine yardımcı olacaktır.

Klasik imalathane binalarının cephelerinin 70 metreye, 25 metre olması durumunda ilgili cephe çizimleri aşağıdaki gibi olacaktır. Bu tip sistemlerin en büyük boyutu 11 akstan oluşmaktadır ve bu sistem imalathane binalarını 10 ayrı bölmeye ayırmaktadır. Her bölmeden kasıt çizimden anlaşılacağı üzere ön cephede 10 ayrı metal kapı bulunmaktadır ve her metal kapı 1 bölmeyi mekansal anlamda tanımlamaktadır.

Şekil 5.7 : Des sanayi sitesinin vaziyet planından görünümü

Des sanayi sitesinin içerisindeki imalathane binaları ilgili karakteristik gürültü kaynak tiplerini belirleyecek olursak metal sanayinde görülen metal işleme ve şekillendirmeye yönelik temel üretim sistemlerine dayanmaktadır. Metal üretim atölyelerinin temel gürültü kaynağı tipleri metal kaynak, giyotin makas, giyotin katlama, darbeli presleme, cnc kesim, lazer kesim, darbeli metal şekillendirme, torna işleri, frezee, hidrolik presleme, baskı kalıp işleri, vergel, taşlama işlemleri, metal döküm ve spiral kesim başlıkları altında toplanabilir.

Çizelge 5.1 : Des sanayi sitesindeki temel gürültü kaynağı tipleri;

Frezee İşleri Giyotin Katlama

Giyotin Makas Hidrolik Pres

Lazer Kesim Makinası Spiral Kesim

Taşlama makinesi Torna makinesi

Cnc Kesim Darbeli Pres

Des sanayi sitesinin tüm imalat birimlerinin gürültü kaynağı tiplerinin tanımlanması için tüm birimlerde bulunan aktif şirketler belirlenip imalathaneler ile ilgili tüm bilgiler tanımlanmıştır. Ek A.2 bölümünde tüm imalathanelere yönelik bilgiler bulunmaktadır. İmalathanelerin genel kaynak tiplerinin özeti aşağıda verilmektedir.