• Sonuç bulunamadı

kısalttırıyorum 40 20,83 39 69,64 15 32,61 94 31,97 e Bel kısmında daraltma

V. BÖLÜM SONUÇ VE ÖNERİLER

5.1. Sonuç

Akdeniz Bölgesinde yaşayan büyük beden bayan tüketicilerin hazır giyim ürünlerinde karşılaştıkları problemleri, bu ürünlerde bulunmasını istedikleri özellikleri saptamak ve giyim önerileri sunmak amacıyla yapılan bu araştırmadan elde edilen bulgular şu şekilde özetlenebilir:

Araştırma sırasında literatür ve materyal elde etmek amacıyla işletmelere yapılan ziyaret ve ön görüşmelerde sistemli ve bilinçli bir şekilde büyük beden bayan tüketici grubunu hedef alarak üretim yapan çok az işletmeye rastlanmıştır. Hazır giyim firmaları büyük beden üretimini, maliyetin yüksek olmasından dolayı kısıtlı sayıda ve belirli modellerde üretmeyi tercih etmektedirler. Bu yüzden büyük beden bayan tüketiciler, bu giysilerin çoğunda aradıkları özellikleri tam anlamıyla bulamamakta ve sorun yaşamaktadırlar. Giysiyi seçme imkânı düşük ve ödenen ücret fazla olmaktadır. Bu da, büyük beden bayan tüketicilere maddi ve manevi olarak külfet olmaktadır.

Hazır giyim sektöründeki işletmeler rekabetin ve ekonomik koşulların zorlaştığı bu dönemde varlıklarını devam ettirebilmek amacıyla daha fazla satış yapabilecekleri alanlarda faaliyet göstermektedirler. Bu nedenle büyük beden bayan tüketiciler modayı takip etmekte zorluk çekmektedirler. Araştırmaya katılan deneklerin hemen hepsi renk ve model seçeneğinin az olmasından yakınmış, ayrıca kumaş ve dikişte kalite, uygun fiyat, gençlere yönelik ürünler, modern çizgiler ve moda renkler istediklerini ısrarla belirmişlerdir.

Büyük beden bayan tüketicilerin hazır giyim ürünlerinde karşılaştıkları en önemli sorunların başında, bedenlerine ve vücut yapılarına ve ölçülerine uygun giysi bulamamaları gelmektedir.

Araştırma sonucunda; büyük beden bayan tüketicilerin beden yapılarına uygun giysi bulmakta güçlük çektikleri türün çoğunlukla pantolon ve etek olduğu sonucuna varılmıştır. Büyük beden bayan tüketiciler, pantolon ve etek alırken en çok; bu giysilerin kalça kısımlarının dar gelmesi ve bel bölgesinin ölçülerine uymamasından dolayı sorun yaşamaktadırlar.

Alırken ve kullanırken bir diğer problem yaşanılan tür de gömlek ve bluzdur. Aşırı kilo artışı nedeniyle kol evi genişlemektedir. Bu durum kolların hareket ettirilmesi sırasında arka sırt bölgesinin zorlanmasına sebep olmaktadır. Yapılan araştırmada, kol genişliklerinin yeterli olmamasının, ayrıca yakaların çok oyuk ve yayık olmasının, giysilerde düğme aralarının açılmasının giysinin kullanımı sırasında problemlere neden olduğu görülmüştür.

Piyasada çok değişik boyutlarda, birbirine uymayan değişik beden gruplarında ve farklı boyutlarda giysiler bulunmaktadır. Bu yüzden büyük beden bayan tüketiciler, vücut ölçülerine uygun giysi bulmakta zorlanmaktadır. Araştırma sonuçlarından da anladığımız gibi büyük beden bayan tüketicilerin büyük çoğunluğu satın aldıkları hazır giyim ürünlerinde tadilat yaptırmak zorunda kalmaktadır. Bu tadilatlar en çok pantolon paçalarında, etek ve pantolonların bel kısımlarında gerekmektedir.

Araştırmada, büyük beden bayan tüketicilerin çoğunluğunun klasik giyimden hoşlandığı, kumaş seçimlerinde genelde penyeyi ve terletmeyen kumaşları tercih ettikleri sonucuna varılmıştır. Ve yine büyük çoğunluğunun giyimlerinde siyah, lacivert, füme gibi koyu renkleri tercih ettikleri anlaşılmaktadır. Büyük beden bayan tüketicilerin koyu renkleri tercih etmelerinin sebebinin, koyu rengin daha ince gösterdiği düşüncesi olduğu sanılmaktadır.

Araştırmada, büyük beden bayan tüketicilerin yine büyük bir çoğunluğunun giysilerinde rahatlık kadar şıklığa, aynı zamanda kaliteye de önem verdiği anlaşılmaktadır. Giyside aranılan diğer bir özellik de ucuzluktur. Araştırmaya katılan büyük beden bayan tüketicilerin bir kısmının, kendilerine hitap eden mağazaları ekonomik açıdan uygun bulmadığı anlaşılmaktadır. Bu da alış veriş sırasında karşılaşılan sorunlardan biridir.

5.2. Öneriler

Ülkemizde büyük beden bayan giysi tasarımına ve üretimine ihtiyaç duyulmaktadır ve bu konuda belirgin eksiklik bulunmaktadır. Bu eksiklikleri giderebilmek amacıyla aşağıda bazı öneriler sunulmuştur.

Bazı büyük hazır giyim firmaları kendi koleksiyonları yanında büyük bedenlere de yönelik ürünler de hazırlamakta fakat sadece büyük beden bayanlara yönelik çalışılmadığı için çeşit çok az olmakta ve hazırlanan kalıplar, küçük bedenlerin genişletilmiş şekli olduğu için giysiler ergonomik olmamaktadır. Oysa büyük beden giysi üretimi başlı başına bir uzmanlık alanı gerektirmektedir. Büyük beden bayan nüfusu azımsanamayacak kadar çoktur ve bu sayı her geçen gün artmaktadır. Bu yüzden sadece büyük beden bayan tüketicilere de yönelik özel giysi tasarımı yapılması ve üretilmesi gerektiği düşünülmektedir. Türkiye’de bulunan tasarımcılar, modelistler gibi modaya yön veren elemanların ve bu elemanları yetiştiren kurumların anatomi ve ergonomi konularında bilinçlendirilmesi, büyük beden bayanların giysi ihtiyaçları konusunda bilgilendirilmesi ve bu kişilerin işletmelerde çalışma yapmalarının sağlanması gerekmektedir.

Büyük beden bayanlara yönelik üretilen giysiler onların beden ölçülerine ve vücut yapılarına uygun olmalıdır. Bunun için giysilerde kullanılan ölçü ve kalıplar standart hale getirilmeye çalışılabilir, Türk büyük beden bayan ölçüleri ve giysi kalıpları üzerinde çalışmalar yapılabilir ve bu çalışmaların çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenmesi sağlanabilir.

Ülkemizde, büyük beden bayanların gereksinim duyduğu giysi türleri ve giysilerde bulunmasını istedikleri özellikler hakkında bilinçli bir tutumla pazar araştırması yapılabilir ve bu ihtiyaçlar dikkate alınarak problemler giderilmeye çalışılabilir.

Büyük beden bayanların bir kısmının basen ile bel kısmı orantısız olarak şekil almaktadır. Bu durum etek ve pantolonlarda sorun yaşanmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle büyük beden bayanların vücut yapısı dikkate alınarak hazırlanan kalıplara hareket rahatlığı sağlamak amacı ile gereken bolluklar verilerek üretim yapılabilir.

Beli lastikli etek ve pantolonlar büyük beden bayanlar tarafından daha rahat kullanılacaktır. Büyük beden bayanlara yönelik hazırlanan pantolonların, tüketicinin vücut özelliği dikkate alınarak ağ kısmının genişletilmesi gerekmektedir. Bu durumda giyside oluşan baldır ve kalça kısmındaki darlıklar ve giyeni rahatsız etmesi önlenecektir.

Aşırı kilo artışı nedeniyle kol evinde genişleme meydana gelir. Giysilerdeki kol genişliklerinin yeterli olmaması giyinip soyunmayı ve kullanımı zorlaştırmaktadır. Bu nedenle giysilerin özellikle kol genişlikleri olabildiğince geniş olmalı, model uygulamaları esnasında kol evinin “kuş” (kol altına konulan hareket rahatlığı sağlayan üçgen bir parça) parçası ile takviye edilmesi, daha rahat hareket edilmesini sağlayacaktır.

Büyük beden bayan tüketicilerin giyim alış verişleri sırasında karşılaştıkları problemlerden bir tanesi de giysilerdeki beden - boy oranının olmayışıdır. Giysilerde beden – boy oranının sağlanması için firmaların droplu çalışmaları gerekmektedir.

Büyük beden bayanlara yönelik hazır giyim ürünlerinde çoğunlukla koyu renkler kullanılabilir. Ancak, bunu sadece siyah, lacivert, füme tonlarındaki renklerle sınırlamayıp, bordo, gülkurusu, mavi, yeşil gibi koyu tonlarda fakat o yılın moda olan renklerinde çeşitlendirmek hem büyük beden bayanları psikolojik açıdan rahatlatacak, hem de seçenekleri arttıracaktır. Ancak, kişisel farklılıklar göz önüne alınarak sadece koyu renkler değil, alternatif olarak pastel veya canlı renklerde giysiler de üretilebilir. Böylece büyük beden bayanlara istediği renkte giysi seçmesi için fırsat sunulmuş olacaktır.

En önemli problemlerden biri de kalıpların büyüdükçe biçimsizleşmesidir. Büyük beden giysi kalıbı çıkarmak ayrı bir uzmanlık gerektirmektedir. Özel tüketici grubu içerisinde değerlendirilmesi gereken büyük beden bayanlara üretilen giysilerde bu durumun göz önüne alınması gerekmektedir.

Araştırmada, büyük beden bayanların bir kısmının, kendilerine hitap eden mağazaları bilmedikleri veya çok azını bildikleri anlaşılmaktadır. Bu nedenle medya kanalıyla büyük beden bayanlar için özel olarak üretilen giysiler hakkında etkin bir

şekilde bilgi verilebilir. Büyük beden bayanlar için üretilen giysiler, büyük beden mankenler tarafından defilelerde sunulabilir ve büyük beden bayan giysi katalogları hazırlanabilir.

Bu araştırmanın bundan sonraki araştırmalara ışık tutması ümit edilmektedir. Bundan sonraki büyük beden bayanların giyim problemleriyle ilgili yapılacak olan araştırmalarda sadece büyük beden bayan tüketicilerle sınırlı kalmayıp, büyük beden erkek tüketicilerin de giyim problemleri araştırılabilir. Ayrıca genç büyük beden tüketicilere yönelik daha kapsamlı araştırmalar yapılabilir. Hatta sadece genç büyük beden bayan tüketicilerin giyim problemlerine yönelik yapılan araştırmalar ışığında genç büyük beden giysi tasarımları hazırlanabilir ve hazır giyim firmalarına araştırma eşliğinde sunulabilir.

KAYNAKÇA

Ainsworth, C. (2005). İnsan Vücudu. Bilim Teknik Dergisi. Mart Sayısı

Akgöz E., Bayraktar F. (2006). Büyük Beden Giysi Tasarımı Ergonomisinde Tüketici Davranışları. 12. Ulusal Ergonomi Kongresi Ergonomide Yeni Gelişen Stratejiler, Teknolojiler ve Sektörel Uygulamalar Bildiriler Kitabı. 16-18 Kasım. Ankara

AKGÜN, N. (1994). Egzersiz ve Spor Fizyolojisi. İzmir: Ege Üniversitesi Matbaası. AKMAN M. (2004). Genel Dahiliye Polikliniğine Başvuran Hastalarda Obezite

Sıklığı ve İlişkili Sağlık Problemleri. Marmara Medical Journal 17(3)

Aladağ N., Ciğerli Ö., Topsever P., Filiz T.M., Topallı R., Görpelioğlu S. (2003). Değirmendere Aile Hekimliği Polikliniğine Başlayan Erişkin Hastalarda Obezite Sıklığı Ve Eşlik Eden Hastalıklarla İlişkisi; Bir Olgu Kontrol Çalışması. Türk Aile Hekimi Dergisi. No:7

ALLER, R.J. (1998). Obesity, Manual of Dietetic Practice Blackwell, Scientific Pullications. Oxford

ANONİM (1986). Hazır Giyim Büyük Larusse

ANONİM (1993). Medikana; Genel Sağlık Ansiklopedisi

ANONİM (1997). M.E.B. Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü. Temel Kalıp Bilgisi. Rüştü Uzel Anadolu Kız Meslek Lisesi. İstanbul

ANONİM (2004). National Geographic Türkiye. Ağustos, No:40

ARSLAN, H.Y., ÇORUK, E. (1999). 2000’e Bir Kala Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin İyi Giyim ve Moda Hakkındaki Düşünceleri. “I.Ulusal 2000’li Yıllarda Giyim Eğitimi ile Giyim Sektörünün Yaşam Seyri ve Sorunları Sempozyumu”. Konya

ARSLAN, H.Y., SAFA, S. (2005). Büyük Beden Bayan Tüketicilerin Hazır Giyim Ürünlerinde Ergonomik Açıdan Karşılaştıkları Problemler. 11. Ulusal Ergonomi Kongresi, 26-28 Aralık. İstanbul

AVŞAR, R. (2006). Mesleki ve Teknik Orta Öğretim Kurumlarında Uygulanan Temel Kalıplarda Karşılaşılan Problemler. Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara

BAĞRIAÇIK, N. (1999). Diabet ve Metabolizma Hastalıkları. İstanbul: Türk Diabet Obezite Vakfı Yayınları

Bakar, C., Akgün, H.S., Akbaba, M. (2005) Başkent Üniversitesi Adana Özel Başkent Okulları Öğrencilerinin Fast Food Tarzı Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma. 9. Halk Sağlığı Günleri. 28 Eylül-1 Ekim, Ankara

BAYRAKTAR, F. (1993). Giyim. Ankara

BAYSAL, A. (1996). Beslenme. Ankara: Hatipoğlu Yayınevi

BAYSAL, A. (1988). Genel Beslenme Bilgisi. Ankara: Hatipoğlu Yayınevi

BAYSAL, M. (1995). Hazır Giyim Sanayinde Kalıp ve Ürün Ölçülerinin Karşılaştırılması. (Yüksek Lisans tezi) Ankara

Beslenme Ve Fiziksel Aktiviteler Daire Başkanlığı. (2006). Sağlık için diyet ve fiziksel aktivite. DSÖ Avrupa Obezite İle Mücadele Bakanlar Toplantısı, 15– 17 Kasım, İstanbul

BİYAL, F. (1986). Diabet Yıllığı. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi. İstanbul BOYG, R. A. (1976). Cenetic Component Of Obesity. The Lancet

BOZBORA, A. (2002). Obezite Cerrahisinde Hasta Seçimi. Obezite ve Tedavisi. Bozbora, A. (Ed.). İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri

BOZKURT, B. (1995). Vücut Hareketlerinin Giysi Özellikleri Üzerine Etkileri. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. İzmir BRAY, G.A., (1998). Who are the obese. Body composition and prevalence.

Contemporary diagnosis and management of obesity, Handbooks in Health Care Co., Newtown, Pennsylvania, USA

BRAY, G.A. (2005). An Atlas of Obesity and Weight Control. Great Britain: T.J. International Ltd., Padstow, Cornwall

BROOKS, G.A. and FAHER, T.D. (1984). Exercise Physiology. Human Bioenergetics and its Applications, New York: John Wiley & Sons

BUYRU, F. (2002). Morbid Obezitede Jinekolojik Problemler. Obezite ve Tedavisi. Bozbora, A. (Ed.). İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri

DESPRRES, J. (1991). Loss of Abdominal Fat and Metabolic Response to Exercise Training in Abose Woman, The American Physilogical Society

Detering, U. (2003). Dünya Şişmanlarken. İTKİB HEDEF (İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracat Birlikleri - Aylık Dergisi). 15 Nisan - 15 Mayıs, sayı 112. İstanbul

DEURENBER, G.P., (1999 ). The assessment of obesity. Methods for measuring body fat and global prevalence of obesity. Baillierè's Clin Endocrinol Metab

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü). (2006). Sağlık için Diyet ve Fiziksel Aktivite, Avrupa Obezite ile Mücadele Bakanlar Toplantısı. 15-17 Kasım. İstanbul

DUQUET, W. AND CORTER, J.E.L. (1996). Somatotyping, Kinathrometry and Exercise Physiology Labratory Manual. Eston, R., Reilly T. (Editors) First Edition, 35-50. London: E&FN Spon

FLEGAL, KM, CAROL, MD, OGDEN, CL, JOHNSON, CL.(2002). Prevalence And Trends İn Obesity Among US Adults 1999-2000. 288, Jama

FOX, BOWER, FOSS. (1999). Beden Eğitimi ve Sporun Fizyolojik Temelleri. Çeviren: Mesut CERİT. Ankara: Bağırgan Yay.

Eray, F., Gürcan, K. (1999). Metrik ve Müler Biçki Sistemi ile Elde Edilen Kadın Temel Bedeni Kalıplarının Karşılaştırılması ve Türk Kadın Vücuduna Uygunluğunun Araştırılmasına Yönelik Örnek Bir Çalışma, Konfeksiyon&Teknik. Kasım, İstanbul

Ercan, E. (1986). İnsan Vücudunun Geometrik Bir Modelinin Yapılarak Giysi Kalıplarını Geliştirilmesinde Bilgisayarla Çizdirilerek Yüzey Açılımlarından Yararlanma Yollarının Araştırılması. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İzmir ERDEN, F. (2001). 9-19 Yaş Grubu Genç Kızlarda Giyinme Problemleri. Master

Tezi. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Ankara

Erdoğan, M. Ç. (1993). Giysi Kalıpçılığında Vücut Ölçüleri. Tekstil ve Konfeksiyon. Mart, C.3, S.2,

Eren, S. (2001). Poliklinik Hastalarında Obezite Sıklığı Ve Klinik Özellikleri. İ.Ü. Tıp Fakültesi Mecmuası. 64, İstanbul

ERKAN, N. (1988). Ergonomi. Ankara

Erkan, N. (1998). Ergonomi, Verimlilik, Sağlık ve Güvenlik İçin İnsan Faktörü Mühendisliği. MPM Yayınları. Yayın no: 373, Ankara

Erkol, A., Khorshid, L. (2004). Obezite; Predispozan Faktörler ve Sosyal Boyutun Değerlendirilmesi. SSK Tepecik Hastanesi Dergisi. 14/2

Ertem, O. (1983). Yaşlıların Hareket Sistemi Bozuklukları, Önlenmesi, Tedavisi ve Ev Koşullarında Nelerin Yapılabileceği. Yaşlıların Evde Bakımı Sempozyumu, Ankara

Gönen, E ve Özgen, Ö. (1994). Hazır Giyim Sektöründe Yeni Bir Pazar: Avrupa Birliğinde Yaşlı Tüketiciler. Tekstil Konfeksiyon. Sayı:1, İzmir

GUYTON, A. H. (1988). Tıbbi Fizyoloji. Çeviri: N. GÖKAN, H. ÇAVUŞOĞLU. İstanbul: Merk Yayıncılık

GÜMÜŞ, İ., ÜSTÜN, G. (1997). Türk Hazır Giyim Sanayinin Gelişimi Yönünde Beklentiler. Tekstil-Teknik. Nisan 111

GÜNER, T. VE TANSOY, Y. (1990). Triko, Penye ve Jarse Kalıpları. Ankara GÜNER, T. (1990). Beden Özelliklerine Göre Kalıp Hazırlama. Ankara

GÜRŞAHBAZ, N. (2001). Hazır Giyim Sektöründe Üretilen Kadın Etek Ve Ceketinin Vücut Hareketleri İle Uyumunun Ergonomik Açıdan İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara

HASİPEK, S., SÜRÜCÜOĞLU, S.M. (1988). Şişmanlığın Nedenleri ve Yarattığı Sağlık Sorunları. Ankara: Ankara Üniversitesi Ziraat Fak. Yayanları

HATEMİ, H., TURAN, N., ARIK, N., YUMUK, V. (2002). Türkiye Obezite ve Hipertansiyon Taraması Sonuçları (TOHTA). Endokrinolojide Yönelişler Dergisi;11

İncir, G. (1980). Ergonomi. MPM Yayınları. Sayı 240, Ankara

KALINKARA, V. (1990). Yaşlı Kadınlarda Antropometrik Veri Mutfak Donanımı İlişkisi Üzerinde Bir Araştırma. Yayınlanmamış Doktora Tezi, A. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Ev Ekonomisi Anabilim Dalı

Kalınkara, V., Kayabaşı, N. (1995) Hazır Giyim Sektöründe Boyutsal Ölçülerin Önemi, 5. Ergonomi Kongresi, Yay.no:570 Ankara: Milli Prodüktivite Merkezi Yayınları

KARAMAN S., Z. (1976). Giyim ve Dikiş. Ankara

KAYNAK, M. (2005). Büyük Beden Tüketicisi Bayanların Büyük Beden Kıyafetlerden Ceket ve Pantolonda Karşılaştıkları Model ve Kalıp Kaynaklı Problemlere İlişkin Görüşlerinin İncelenmesi. Y.Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara

Kazazi, A. (1999). Giyim ve Moda. Tekstil Konfeksiyon Teknoloji. Sayı:106, Haziran. İstanbul

Khorshid, L., Erkol, A. (2004). Obezite; Predispozan Faktörler ve Sosyal Boyutun Değerlendirilmesi. Sağlık Bakanlığı Tepecik Eğitim Hastanesi Dergisi. Cilt:14 Sayı: 2

Kılınç, N., Yıldıran F. (2006). Obezite Hastalarının Satın Aldıkları Giysilerde Karşılaştıkları Problemler. 12. Ulusal Ergonomi Kongresi Ergonomide Yeni Gelişen Stratejiler, Teknolojiler ve Sektörel Uygulamalar Bildiriler Kitabı. 16-18 Kasım. Ankara

KIRZIOĞLU, N. G. (1992). Giyim Sanatı ve Kişisel Görünüm. Ankara

Kişioğlu, S., Çakar, G.E., Bayraktar, F. (2006). Büyük Beden Kadın Tüketicilerin Giysi Problemleri. 12. Ulusal Ergonomi Kongresi Ergonomide Yeni Gelişen Stratejiler, Teknolojiler ve Sektörel Uygulamalar Bildiriler Kitabı. 16-18 Kasım. Ankara

KOMŞUOĞLU, Ş., İMER, A., SEÇKİNÖZ, M., ALPASLAN, S., ETİKE, S. (1986). Resim II Moda Resmi ve Giyim Tarihi. Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi KOPELMAN PG, STOCK M. (1998). Clinical Obesity. Oxfort; Blackwell Science

Ltd.

Köksal, G. (1993). Çocukluk Çağı Şişmanlığı, Şişmanlık: Çeşitli Hastalıklarla Etkileşimi ve Diyet Tedavisinde Bilimsel Uygulamalar. Arslan, P. (Ed.) Türkiye Diyetisyenler Derneği Yayını. 4. Ankara

Kuru, S., Duyar, İ., Solak, L., Soyal, N. (2004). Giysi Konstrüksiyonunda Kullanılan Ölçülerin Antropometrik ve Ergonomik Açıdan İncelenmesi 10. Ulusal Ergonomi Kongresi. Bursa

Kuru, S., Solak, L. (2005). Large Size Woman Body and Clothing Design 5. Ulusal İstanbul Tekstil Konferansı. İstanbul

Kuru, S., Kaynak M. (2006). Büyük Beden Tüketicisi Bayanların Büyük Beden Kıyafetlerden Pantolonda Karşılaştıkları Model Kaynaklı Problemlere İlişkin Görüşlerinin İncelenmesi. 12. Ulusal Ergonomi Kongresi Ergonomide Yeni Gelişen Stratejiler, Teknolojiler ve Sektörel Uygulamalar Bildiriler Kitabı. 16-18 Kasım. Ankara

LOKMANOĞLU, P. (1989). Hazır Giyim ve Konfeksiyon Makineleri. Ankara MEYDAN LAROUSSE Ansiklopedi (1973) cilt no:11

MURATOĞLU, Y., DEMİRŞENER, F. (2002). Kadın Giysi Tasarımı. İstanbul MURATOĞLU, Y. (1994). Türk Giyim Tarihi. Ankara

OGDEN, C.L., CARROLL, M.D., FLEGAL K.M., (2003). Epidemiologic Trends İn Overweight And Obesity. Endocrinol Metab Clin North Am.

OLGAÇ, P. (2005) Moda Resmi. İstanbul: YA-PA Yayın

Onat, A., Yıldırım, B., Çetinkaya, A., Aksu, H., Keleş, İ., Uslu, N., Gürbüz, N., Sansoy, V. (1999). Erişkinlerde Obezite Ve Santral Obezite Göstergeleri Ve İlişkileri: 1990-98’de Düşündürücü Obezite Artışı Erkeklerde Daha Belirgin. Türk Kardiyoloji Arşivi. sayı 27

ÖSTMAN, V., BRİTTİON, M., JONSSON, E. (2004). Treating and Preventing obesity. 1st Edition Wiley-Vch Verlag GmbH & Co KGaA

ÖZARMAĞAN, S., BOZBORA A. (2002). Obezitenin Tanımı Ve Temel Bilgiler. Obezite ve tedavisi. Bozbora A. (Ed.). İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri

ÖZBEY, N. (2002). Egzersiz Ve Obezite. Obezite ve Tedavisi. Bozbora, A. (Ed.). İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri

ÖZSOY S.A. (1994). 15 Yaş Üzeri Kadınlarda Şişmanlığın Görülme Sıklığı Ve Şişmanlık Oluşumunu Etkileyen Faktörler. Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu Dergisi s.10

PEKER, İ., ÇİLOĞLU, F., BURUK, Ş., BULCA, Z. (2000). Egzersiz Biyokimyası ve Obezite. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri

RACETTE, S. B. (1995). Effect of Aerobic Exercise And Dietary Carbohydrate on Energy Expenditure And Body Composition During Weight Reduction in Obese Women. Am. J. Clin. Nutr., 61

ROSS, R. (1995). Effect Of Energy Restriction And Exercise on Skeletal Muscle And Adipose Tissue In Woman as Measured by Magnetic Rezonance Imaging. Am. J. Clin. Nutr., 61

SAÇAKLI, H. (1992). Sağlıklı Yaşamak İçin Bilimsel Metodlarla Zayıflama. İstanbul: Berkay Matbacılık

SAÇAKLI, H. (1990). Üniversiteli Obezitenin Egzersiz ve Diyet Yoluyla Giderilmesi. Doktora Tezi. Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü. İstanbul

SATMAN, İ., YİLMAZ, T., SENGÜL, A., SALMAN, S., SALMAN, F., UYGUR, S., BASTAR, İ., TÜTÜNCÜ1, Y., SARGİN, M., DİNÇÇAG, N., KARSİDAG, K., KALAÇA, S., ÖZCAN, C. and KİNG, H. The TURDEP Group (2000). Population-Based Study of Diabetes and Risk Characteristics in Turkey Results of the Turkish Diabetes Epidemiology Study (TURDEP) Division of Diabetes,

Department of Internal Medicine, Istanbul Faculty of Medicine, Istanbul University, İstanbul

Satman İ, Yılmaz T., Şengül A., Salman S., Salman F., Uygur S. (2002). Population Based Study (TURDEP). Diabetes Care;25

SEVER, Ş.A. (1988). Kadın Giyimi ve Temel Dikiş. Ankara

ŞENTÜRK, S. (1981). Şişmanlığın Oluşumu. Karbonhidrat ve Lipit Metabolizması SUGERMAN, H.J., LONDREY, G.L., KELLUM, J.M., WOLF, L., LİLZKA, T.,

ENGLE, K.M., BİRKENHAUVER R., STARKER, J.V. (1989). Weight Loss With Vertical Banded Oastropiasty And Roux-Y Gastric Bypass For Morkbid Obesity With Selective Versus Random Assigment. Am J Surg;157 Tokgözoğlu, L. (2002). Obezite, Kroner Risk Ve Risk Faktörleri. Anadolu

Kardiyoloji Dergisi. sayı.3

TUZLACI, U., TOYGAR, A., BALTAŞ, A. (1993). Sağlıklı Zayıflama. İstanbul: Remzi Kitapevi

TÜZÜN, M., KABALAK, T., YILMAZ, C. (1999). Obezitenin Genel Özellikleri – Tanım, Sıklık, Tanı, Sınıflandırma, Tipleri, Dereceleri Ve Kombinasyonları. Yılmaz C., (Ed.). Obezite ve Tedavisi. İstanbul: Mart matbaacılık

Vural, T., Çivitçi, Ş., Ağaç, S. (2001). Giysi Tasarımına Ergonomik Yaklaşım. 8. Ulusal Ergonomi Kongresi Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dokuzçeşmeler Kampüsü 25-26 Ekim. İzmir

WHO (World Health Organisation) (2000) Obesity, preventing and managing the global epidemic. Technical report 894, WHO, Geneva,

WHO (World Health Organisation) (2001). Controlling the Global Obesity Epidemic. WHO Nutrion july.

WHO (World Health Organisation) (2003). Technical Report series. Diet, nutrition and the prevention of chronic disease. Report of a Joint WHO/FAO Expert Consultation. Word Health Organization, Geneva, No:916.

YILDIZ, B. (1993). Adölasanda Şişmanlık, Sendrom. Sayı 6 Yumuk, V.D. (2005). Obesity Reviews Volume 6 Issue:1 February

ZORBA, E. ZİYAGİL, A. (1995). Vücut Kompozisyonu ve Ölçüm Metodları. Trabzon: Erek Ofset

<http://ismek.ibb.gov.tr/portal/bransicerik.asp?icerikID=31&BransCode=19> <http://www.discoverturkey.com/kultursanat/b-h-giysi.html>

<http://www.kurumsalhaberler.com/b.aspx?4158> (Basın Bülteni 04.04.07) <http://www.hormonlar.com/obezite.html> <http://www.obeziteyardim.com/portal/modules/content/index.php?id=1> <http://www.kadikoysifa.com/news.asp?id=%7B0D0648A4-5A72-4FAA-A27D- 6FAD81E29128%7D> (20.07.2007) <http://www.memleket.com/haber_ayrinti.asp?id=26> (19.08.2006) <http://www.ibb.gov.tr/saglik/newsDetails.aspx?newsId=100090> <http://www.tusp.saglik.gov.tr/TR/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFF71BE6451 0F6C8BC902710DAFD10B6884> <http://www.sosyalbil.selcuk.edu.tr/sos_mak/makaleler%5CSaadet%20BED%C3%9 CK%20- %20%C5%9Eerife%20YILDIZ%5CG%C4%B0YS%C4%B0%20%20TASARIM INDA...pdf> (Giysi Tasarımında Drapaj BEDÜK, S., YILDIZ. Ş.,)

<http://www.kobitek.com/makale.php?id=9>