• Sonuç bulunamadı

C. Azerbaycan’da Piyasa Ekonomisine Geçiş Süreci

2. Azerbaycan’da Piyasa Ekonomisinin Gelişim Süreci

Azerbaycan bağımsızlığını ilan ettiği günlerden hemen sonra hızlı bir tempo ile serbest piyasa ekonomisinin kurum ve kuruluşlarını hayat geçirmeye çalışmış, bir dizi yasal ve idari düzenlemeyi başlatmıştır.

Genel olarak, Azerbaycan ekonomisi, petrol ve gaz üretimi, petrol rafinerisi, mühendislik, maden bilimi, kimya, petrokimya, gıda endüstrisi ve tarım ürünlerine (pamuk, ipek, çay, tütün, şarap, sebze ve meyve) dayalıdır. Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra, Azerbaycan önemli ekonomik problemlerle yüzyüze kalmıştır. Merkezi Planlı Ekonomik Sistem zamanında, birçok endüstriyel ve tarımsal ürün ihracatı doğrudan diğer Sovyetler Birliği Ülkeleri'ne yapılmaktayken, sistemin yıkılmasıyla birlikte Azerbaycan bu pazarlarını kaybetmiştir ve hemen ardından da ülkede, ekonomik krizler yaşanmaya başlamıştır. Bağımsızlık sonrası dönemde para ve maliye politikalarının zayıflığı, bütçe açıklarına ve hiperenflasyona yol açmıştır.

Sistem değişikliğinin sancıları ve bu arada başına musallat edilen Karabağ ve savaş göçmenleri problemleri ile ekonomik sıkıntıya düşen Azerbaycan’da 1990’lı yıllarda halkın gelir düzeyi düşük bir seviyede bulunmuş, ortalama ücretler 1993 Ocak ayında aynı dönemdeki Dolar kuruna göre 20$ civarında olmuştur. Üretim ise büyük gerilemeler göstermiş, toplam milli üretim azalmıştır.65 Buna karşılık enflasyon artmış, perakende fiyatlar yükselmiştir. Bu arada yaklaşık 1 milyon 200 bin savaş göçmenine iş bulma arayışları Azerbaycan ekonomisini ağır bir stagflasyon ortamına sürüklemiştir.

64 www.nba.az , (23.03.2008).

Azerbaycan, planlı ekonomiden pazar ekonomisine geçiş sürecinde, Ermenistan ile olan savaşın da etkisiyle, ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalmıştır. Bağımsızlığının ilk yıllarında makro ekonomik dengelerinde ciddi bozulmalar meydana gelen ülkenin milli geliri düşmüş ve enflasyon oranı yüksek rakamlara ulaşmıştır. Bütün bunların sonucunda 1991-1994 döneminde GSMH’si % 58 oranında küçülen Azerbaycan ekonomisi, 1994’teki ateşkesten sonra bir toparlanma sürecine girmiş ve yaşadığı ekonomik sıkıntıları atlatmayı başarmış, hızlı bir tempo ile serbest piyasa ekonomisinin kurum ve kuruluşlarını hayata geçirmeye çalışmış, bir dizi yasal ve idari düzenlemeyi başlatmıştır. 1996 tarihinden itibaren pozitif büyüme sürecine giren ve bunu devam ettiren ülke, 2004 yılında % 10,4, 2005 yılında % 26,2, 2006 yılında ise % 34,5 oranında büyüme göstererek dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olmuştur.66

Azerbaycan’ın bağımsızlığından bu yana geçen sürede ekonomik dönüşüm ve kalkınması, üç temel dönemden oluşmaktadır.

a. Birinci Dönem (1990-1994)

Sovyetler Birliğinin dağılmasının ardından Azerbaycan’ın bağımsızlığına yeniden kavuşması ile Planlı ekonomi dönemi sona ermiş ancak Azerbaycan ekonomisine ciddi şekilde problemler miras bırakmıştır.

SSCB dağıldıktan sonra, merkezi planlama ile örgütlenilen Azerbaycan’daki birçok büyük sanayi tesisleri durmuş veya atıl duruma gelmiştir. SSCB ülkeleri arasındaki üretim ve ticaret bağlarının kopması ve merkezden sağlanan sübvansiyonların kesilmesi sonucu Azerbaycan’ın ekonomik yapısı bozulmuş, işsizlik, kıtlık, yoksulluk sosyoekonomik problemlerin had safhaya ulaşmasına neden olmuştur. Uygulanan yanlış para ve maliye politikaları sonucunda ciddi bütçe ve dış ticaret açığı meydana gelmiştir. Bu nedenledir ki, uzmanlar, geçiş döneminin ilk

66 ŞEKERCİ Beyza, “Azerbaycan Ülke Profili”, 2007 ,

http://www.dtm.gov.tr/dtmadmin/upload/EAD/DisTicaretGelistirmeDb/turk%20cumhuriyetleri/sayfa1 65.doc, (17.02.2008).

yıllarının Azerbaycan tarihine fakirleşme dönemi olarak geçtiğini özellikle vurgulamaktadırlar.67

Sağlıksız ekonomik yapı , yetersiz ve güçsüz üretim gücü , üretimdeki kalitesizlik , kişi başına düşen gelir yetersizliği gibi problemlerle devralınan bir ekonomi bağımsızlığının ilk yıllarında ekonomik krizleri de beraberinde getirmiştir.

Geçiş ekonomilerinin tümünde görüldüğü gibi, Azerbaycan’da da dönüşüm sürecinin başlangıç döneminde Gayri Safi Milli Hasılada büyük düşüşler, fiyatlarda yüksek dalgalanmalar olmuştur. Üretim faktörlerinin yeniden dağılımı, istikrar politikaları ve yapısal reformlara bağlı olarak ortaya çıkan bu gelişmelerin yanı sıra, bölgesel politik, askeri ve ekonomik gelişmeler dönüşüm sürecinin başlangıcında oldukça etkili olmuşlardır.68

1990'lı yılların başı Azerbaycan'da ekonomik durgunluğun ve bunalımın arttığı yıllar oldu. Bu dönemde siyasi istikrarsızlık ve piyasa ekonomisine geçişle ilgili ülkede büyük ekonomik kriz ortaya çıkmıştır. Üretim hacminin azalması ve enflasyon hızının yüksek olması ekonomik buhranın ve toplumda sosyo-ekonomik gerginliğin artmasına neden olmuştur. Ülke daha SSCB'nin son yıllarından başlayarak 1988 yılından itibaren Ermenistan'ın silahlı tecavüzüne maruz kalarak ekonomik durgunluğa bir de savaşın maliyeti eklenmiştir.

SSCB’nin son yıllarından başlayarak 1988’den itibaren Ermenistan’ın silahlı tecavüzüne maruz kalan Azerbaycan, ateşkesin imzalandığı 12 Mayıs 1994’e kadar topraklarının % 20’sini kaybetti ve 1 milyondan fazla nüfusu göçmen durumuna düştü. Kaybettiği topraklardaki bir çok ekonomik değerden yoksun kalırken ülkede mevcut olan işsizlik sorunu da iyice artmış oldu.

Ermenistan savaşının dışında ülke sanayii için gereken ara malların ithal yollarının kapanmasına neden olacak şekilde, Rusya’nın Azerbaycan’a ulaşım

67SOYAK Alkan - Zenfira NESİROVA, “Küreselleşme Sürecinde IMF Politikalarının Sonuçları:

Azerbaycan Deneyimi”, 2003, “Küreselleşme Sürecinde Kafkasya ve Orta Asya” Uluslararası Konferansı, Kafkas Üniversitesi, Bakü . http:// www.geocities.com/ceteris_tr/soyak_nesirova.pdf, (20.02.2008)

68 KARACA Ayhan, Azerbaycan’da Ekonomik Dönüşüm Süreci Ve Reformların 10 Yılı ,

ambargosu koyması ve Çeçenistan savaşı nedeniyle petrol boru hatlarının kullanılamaması gibi politik ve askeri sorunlar yaşandı.

Piyasa ekonomisine geçişe ilişkin tam bir stratejinin belirlenmemiş olması nedeniyle, bu yıllarda hayata geçirilmeye çalışılan ekonomik kararların birbiri ile uzlaşmayan bir karakter taşıdığı görülmektedir. Dolayısıyla ekonomide dönüşüm için gerekli reformlar gerçekleştirilemedi. Devlet bütçesinin büyük bir bölümü savaş harcanmalarına ayrıldı. Yabancı sermaye ülke ekonomisine çekilemezken, özelleştirme sanayi sektöründe başlatılamadı.

Kısaca 1991-1994 yılları, bağımsızlığın ardından birçok problemlerle yüz yüze kalındığı, ülkede sosyal ve siyasal problemlerin bunalıma dönüştüğü, savaş ortamının ve piyasa ekonomisine geçişte ciddi suiistimallerin yaşandığı bir dönem oldu. Dönüşüm sürecinin ilk yıllarında, eski sistemden devralınan kötü ekonomik miras ve yukarıda ifade edilen olumsuz gelişmeler nedeniyle darboğaza sürüklenen Azerbaycan ekonomisinde genel dengeler alt-üst oldu.69 Şöyle ki;

-Ekonomide yüksek oranda işsizlik ve hiper-enflasyon sürecine girildi. 1992- 94 yıllarına enflasyon 4 haneli rakamlara yükseldi. Enflasyon % 1763.5 ile 1994 yılında en yüksek düzeye çıktı.

-Yüksek enflasyon ve istikrarsız sosyo-politik ortam, ekonomik büyümeye, özellikle sanayi ve tarım gibi önemli alanlarda gerilemelere neden oldu. 1990 yılı ile karşılaştırıldığında 1994’de GSMH % 53, sanayi % 62, tarım % 44, tüketim % 75 ve vergi gelirleri % 45 azaldı. Sonuçta reel ortalama ücret seviyesi % 80 azalırken halkın geçim standardı da ciddi şekilde düştü. Aynı dönemde uygulanan yanlış ekonomi politikaları ise bankacılık-finans sisteminde ve dış ticarette ciddi problemler yarattı.

-Üretim hacminin azalması ve enflasyon hızının yüksek olması, ekonomik buhranın ve toplumda sosyo-ekonomik gerginliğin de artmasına neden oldu.

69 ARAS Osman Nuri, Azerbaycan Ekonomisi Ve Dönüşüm Süreci , Qafqaz Üniversitesi,

-Vergi tahsilatı sistemindeki eksiklikler, enflasyon dolayısıyla vergi oranlarının erozyona uğraması gibi nedenlerle devlet bütçesindeki gelir kalemleri keskin şekilde azaldı. Dış ticarete ilişkin veriler de olumsuz bir boyut kazanmaya, ödemeler bilançosunda açıklar gittikçe yükselmeye başladı.

-Ekonomik bunalımın acı neticelerinden bir diğeri ise, milli paranın değer kaybetmesiydi.

1992 yılında başlayan fiyatların liberalleşmesinden sonra hükümet asgari ücret seviyesini, devlet memurlarının maaşlarını, emekli maaşlarını, yardım ve öğrenci burslarını bir kaç defa yükseltmek zorunda kaldı. Aynı zamanda petrol ve ürünleri, elektroenerji ve termoenerji, ekmek ve unlu mamul fiyatlarının yükseltilmesine hükümetçe kararlar verildi. Memur ve emekli maaşlarının, yardım ve öğrenci burslarının, enerji kaynakları fiyatlarının bu şekilde sıra ile bazen de hatta eşzamanlı yükseltilmesi tabii ki enflasyonun ciddi şekilde artmasına neden oldu. Bu dönemde enflasyonu tırmandıran sebeplerden biri de büyük kredi emisyonları oldu.70

Bu sonuçlar geçiş döneminin ilk yıllarının aynı zamanda köklü bir fakirleşme dönemi olarak Azerbaycan iktisat tarihine geçtiğini göstermektedir. Bütün bu olumsuz gelişmelere rağmen Azerbaycan’da piyasa ekonomisine geçiş sürecinde istikrar politikaları, ekonomik reformların uygulanması, mevcut ekonomik yapının güçlendirilmesi, sosyal ekonomik gelişmenin devamlılığının sağlanmasına yönelik olmuştur.

Azerbaycan’da hedeflenen esas ekonomi politikaları aşağıdaki gibi sıralanabilir:71

- Makro ekonomik istikrarı sağlamak için mali ve para politikalarından hızlı ve dikkatli yararlanılması,

70 The Regional Economic Working Group Under the leadership of Center for Global Peace of

American University , “Azerbaycan Raporu”, Özel Girişimcilik ve Piyasa Ekonomisi Gelişimine Yardım Vakfı, http://www1.american.edu/cgp/track2/T2CountryReports/azericountry-tr.pdf, (12.05.2008)

71EMİRASLANOV Azer, Azerbaycan Hakkında Melumat Toplusu, BİS KONSESİYASI, ATİB, Bakü, 2007, s. 8.

- Ekonominin azami şekilde liberalaştırılması, - Yabancı sermayenin ülkeye akışını sağlamak,

- Petrol sektöründen sağlanan gelirlerin diğer sektörlere yönlendirilmesi, - Bankacılık sektöründe reformların hızlandırılması,

- İhracatın teşviki,

- Yatırımların ve özel sektörün teşviki, - Yoksulluğun azaltılması,

- Bölgelerin sosyal ekonomik gelişiminin sağlanması, - İşsizliğin azaltılması,

- Tekelleşme ile mücadele,

- Bölgesel ve uluslararası kuruluşlara üyelik,

Azerbaycan hedeflediği bu politikaları sağlamak için 1991-1994 döneminde reformları uygulamaya sokabilmiştir. Özel Mülkiyet Kanunu 1991 Haziran’da kabul edilmiştir. 1992 yılında fiyat liberalizayonuna gidilmiştir. Yabancı Sermaye Kanunu, Merkez Bankası Kanunu , İflas Kanunu , bu dönemde uygulamaya koyulmuştur.

b. İkinci Dönem (1995- 2000)

1995-2000 dönemi Azerbaycan’da ekonomik krizlerin önünün kesildiği ve ekonomik istikrarın temelinin atıldığı bir süreç olarak değerlendirilebilir. İkinci dönemde ekonomide üç önemli hedef doğrultusunda yapılan reformlarla yol alınmaya çalışıldı:

1.Liberal-demokratik yönlü piyasa prensiplerine dayanan bir ekonomik yapının oluşturulması.

2.Ülkenin temel enerji kaynağı olan petrol ve doğal gaz rezervlerinin işlenmesi.

3.Dünya ekonomisi ile global ve bölgesel ölçekte entegrasyonun gerçekleştirilmesi.

Çağın gereklerine uygun olarak ekonomide serbest piyasanın teşekkülü, özelleştirme ve özel teşebbüsün gelişmesi, yeni ekonomik yapının, gümrük, vergi ve mali sistemin oluşturulması, ticaretin liberalleşmesi, toprak ve tarım reformlarının yapılması, halkın sosyal imkânlarının arttırılması, eğitim ve sağlık şartlarının geliştirilmesi için gerekli hukuki alt yapını oluşturulması amacıyla önemli yasal düzenlemeler yapıldı.72

Yasal düzenlemelerin en önemlisi ve diğer düzenlemelere de temel teşkil edecek olanı ise 12 Kasım 1995’de Azerbaycan’ın ilk Anayasasının kabul edilmesiydi. Anayasa ile özel mülkiyetin ve özel teşebbüsün, dünya ekonomisine entegrasyonun hukuki temelleri atıldı. Bu bakımdan Azerbaycan’da ekonomik düzenlemelerin başlangıç yılı olarak 1995 yılı kabul edilebilir. Yeni Anayasa devlet yönetiminin yapılanması, vatandaşların ve devletin hak ve ödevlerini belirlemenin ötesinde ilk defa demokratik değerlere dayanan, liberal piyasa ekonomisinin kurulma gerekliliğini kabul etti. Anayasa ile özel mülkiyetin, özel teşebbüsün, dünya ekonomisine entegrasyonun hukuki esasları tespit edildi.

Yapılan seçimler sonucu 1993 yazında otuz yıldan fazla devlet idareciliği tecrübesine sahip olan Haydar Aliyev'in cumhurbaşkanı seçilmesi ile birlikte Azerbaycan yönetiminde önemli değişiklikler olmuştur. Aynı tarihten itibaren hukuki reformların hayata geçirilmesine hız verilmiştir. Bu dönemde iktisadi süreçte kötüye gidişi durdurmaya dönük iktisadi reformlar programı hazırlanırken, stratejik iktisadi gelişim yolunu belirleyen modeller oluşturulmaya çalışılmıştır. Çağın gereklerine uygun olarak ekonomide serbest piyasanın teşekkül ettirilmesi, özelleştirme ve özel teşebbüsün inkişaf ettirilmesi, yeni ekonomik yapının, gümrük, vergi ve mali sistemin yeniden oluşturulması, ticaretin liberalleşmesi, toprak ve tarım reformlarının yapılması, halkın sosyal imkânlarının arttırılması, eğitim ve sağlık şartlarının

72 ARAS Osman Nuri, Azerbaycan Ekonomisi Ve Dönüşüm Süreci , Qafqaz Üniversitesi, Bakü/Azerbaycan , http://www.osmannuriaras.com/akademik-1.doc, (03.03.2008).

geliştirilmesi için gerekli hukuki alt yapının oluşturulması amacıyla önemli kanunlar kabul edilmiştir.

Ekonomide serbest piyasa şartlarının oluşturulmaya çalışılması, fiyatların, dış ticaretin ve döviz kurlarının liberalleşmesi doğrultusunda atılan adımlar ile birlikte enflasyon seviyesi önemli derecede azalmaya başlamış, bütçe açıkları minimuma indirilmiştir.

Alınan önlemler sayesinde küçük müesseselerin özelleştirilmesi tamamlanmış, hizmet sektörü daha çok özel teşebbüse verilmiş, orta ve büyük işletmelerin özelleştirilmesine başlanmış, makroekonomik istikrar sağlanmış, ekonomide durgunluk sona ererek yeniden iktisadi gelişme sürecine girilmiş, toprak reformu hayata geçirilerek özel mülkiyete devredilmiş, kolhoz73 ve sovhozların74 emlakı özelleştirilmiş, tarım sektörü toprak vergisi istisna olmakla diğer vergilerden 5 yıl muaf tutulmuş ve vergi borçları silinmiş, bu müesseselere indirimli yakıt ve enerji satışı temin edilmiştir. Tarım sektörü üzere özelleştirilmesi planlanan emlakin % 93.2'si özelleştirilmiştir. Ulusal imkânlar ile iktisadi kalkınma sürecine ivme kazandırması mümkün olmayan Azerbaycan'da, uluslararası iktisadi ve finans sistemi ile entegre olmaya çalışarak, yabancı sermayenin ülkeye akımı sağlanmaya çalışılmıştır.

1994 yılından itibaren ülkede sert ekonomik önlemler alınmaya başlanmış, IMF ile yürütülen sıkı işbirliği ve IMF programlarının tavizsiz uygulanmaya başlanmasıyla yürütülen sıkı para politikası ile kısa sürede ekonominin genel dengelerinde bir rahatlama sağlayarak enflasyonun kontrol altına alınması ve GSMH'nın düşüşünün önlenmesi sağlanmıştı. Bütçe açıkları minimuma indirildi ve GSMH’nın düşüşü önlendi. 1994 yılında % 1700’lere kadar yükselen enflasyon 2000 yılında % 1.8’lere geriledi. Oluşturulan kalkınma modeli reel sonuçlar vermeye başlayarak 1996 yılından itibaren Azerbaycan ekonomisinde gerileme süreci sonra erdi. Şöyle ki, 1996-2000 yıllarında GSMH’da yılda ortalama %7.12’lik bir büyüme

73 Kolhoz- Kollektivnoye Hozyaystvo (коллективное хозяйство) kelimelerinin kısaltılmış halidir.

SSCB'de tarım sektöründe örgütlenen "kolektif tarımla" uğraşan birlikler olarak tanımlanırlar. Rusçada kollektif ekonomi ya da kooperatif anlamına gelmektedir.

74 Sovhoz - SSCB’de devlet mülkiyetindeki tarım işletmeleri. Sovhozlar 1917 Ekim Sovyet

Devrim’den sonra, Kooperatif mülkiyetini gerçekleştiren kolhozların yanında devlet çiftlikleri olarak kuruldu. Sovhozlar, Tarım sanayisini gerçekleştiren tarım fabrikaları niteliğindeydi.

sağlanırken, halkın yaşam düzeyi iki kat iyileşti.75 Uygulanan kur ve para politikaları ile fiyat istikrarının yanısıra, milli para birimi Manat’ın diğer paralar karşısında istikrarlı bir seyir izlemesi de sağlanmıştır.

Ülkenin önemli doğal kaynaklarını aktif hale getirme stratejisi doğrultusunda büyük başarılara imza atıldı: 1994’den itibaren, başta büyük öneme sahip “Asrın Anlaşması” olmak üzere, dünyanın en büyük petrol şirketleri ile anlaşmalar imzalandı.

Ancak Azerbaycan’da 1996-1997 yıllarında izlenen ve ekonomik istikrarı sağlayan politikaların, reel ekonomiyi teşvik edici devlet politikalarıyla desteklenmemesi, 1997 yılı öncesi yabancı sermayenin ülkeye celbi için uygulanan vergi muafiyetinden vazgeçilmesi ve devlet organlarının gerekli hassasiyeti göstermede yeterli olmayışı nedenleriyle üretime yönelik yatırımlarda arzu edilen artış sağlanamadı.76

1996 yılında küçük ölçekli işletmelerin özelleştirilmesine başlanmış, Haziran ayında Merkez Bankası Kanunu’nda değişiklik yapılarak, Eylül ayında bankacılık sektöründe yeniden yapılandırma faaliyetleri hız verilmiş, hazine senetleri piyasası faaliyete geçirilmiştir. Ağustos ayında ise Toprak Reformu Kanunu kabul edilmiştir.77

Öte yandan Birinci Özelleştirme Programı çerçevesinde hizmet sektörü başta olmak üzere küçük ve orta ölçekli işletmelerin özelleştirilmesi sağlandı. 1993 yılında ekonomide %24 olan özel sektörün payı 2000 yılı sonunda %68’e yükseldi.

1994 yılında % 1800’lere kadar yükselen enflasyon 2000 yılında % 1.8’lere gerilemiştir. Ekonomide fiyat kontrollerinin kaldırılarak fiyatların göreceli serbestleştirilmesi, dönüşüm sürecinin ilk dört yılında yaşanan savaş nedeniyle kamu harcamalarındaki artışa bağlı olarak ortaya çıkan kamu açıklarının açık finansman

75

ARAS Osman Nuri, a.g.e, http://www.osmannuriaras.com/akademik-1.doc, (03.03.2008) 76ARAS Osman Nuri, a.g.e, http://www.osmannuriaras.com/akademik-1.doc, (03.03.2008)

77 KARACA Ayhan, a.g.e., http://www.foreigntrade.gov.tr/ead/DTDERGI/ocakozel2002/ayhan.htm,

yöntemi ile finanse edilmesi fiyat artışlarının bu derece yükselmesine neden olmuştur.

1997-98 yıllarında yabancı sermaye girişindeki artışlar nedeniyle Manat dolar karşısında değerlenmiş, aşırı değerlenmiş para biriminin yanısıra 1998 yılında yaşanan Rusya krizinin de etkisiyle ihracat gelirlerinde önemli miktarlara varan azalmalar yaşanmıştır. 1999 yılının ortalarından itibaren dalgalı kur rejimine geçilmiş, ulusal para birimi dolar karşısında % 7 oranında devalüe edilerek ihraç ürünlerine rekabet üstünlüğü kazandırılmaya çalışılmıştır. Manat’ın dolar karşısındaki değer kaybı 1999 yılında % 11 olarak gerçekleşirken, 2000 yılında devalüasyon % 3.8 ile sınırlı kalmıştır.

Reform uygulamaları sonucunda GSMH’nın sektörel dağılımında ve özel sektörün ekonomideki ağırlığında kaçınılmaz olarak değişiklikler olmuştur. 2000 yılı itibarıyla özel sektörün ekonomideki payı % 45’lere yükselmiştir. Son beş yıllık dönemde GSMH ortalama % 5.9 oranında büyürken, GSMH’da sanayi, hizmetler ve hidrokarbon sektörlerinin ağırlığı artmıştır. Gerçekleştirilen yatırımlar sonucunda petrol üretiminin GSMH’dan aldığı pay 1999 yılında % 16’a yükselmiştir. 1991 yılında bu oran % 2.6 idi. Sovyet döneminden kalan ve verimli sanayi üretimini destekleyecek durumda olmayan alt yapının yeniden inşa edilmesiyle inşaat ve ulaşım sektörlerinde önemli gelişmeler gerçekleşmiş, iki sektörün GSMH içindeki toplam payı % 25’ler düzeyine ulaşmıştır.78

c. Üçüncü Dönem (2000 ve sonrası )

Dönüşüm sürecinde üçüncü aşama olarak değerlendirilebilecek olan 2001 ve sonrasında ise gerçekleştirilmesi hedeflenen önemli amaçlar olarak şunlar sıralanabilir:

1.Ekonomik büyümenin ivme kazanarak devam ettirilmesi,

2.İkinci Devlet Özelleştirme Programının kabul edilmesi ile enerji sektörün yeniden yapılandırılması ve üretim kapasitesinin arttırılması,

78

KARACA Ayhan, a.g.e, http://www.foreigntrade.gov.tr/ead/DTDERGI/ocakozel2002/ayhan.htm, (25.02.2008).

3. Ekonomi politikalarının sosyal yönünün güçlendirilerek, sosyal refah düzeyinin arttırılması, bunun için de enerji sektöründen elde edilen gelirlerin diğer sektörlere yöneltilmesi.

Yeni dönemde uluslararası kurumlarla yapılan görüşmeler sonucunda hazırlanan orta vadeli yeni faaliyet programı ile refah düzeyinin arttırılması amaçlanmıştır. Bu aşamada temel sorun ülkede süregelen makroekonomik büyümeye rağmen halkın büyük çoğunluğunun fakirlik sınırında yaşaması olmuştur. Dönemin başlangıcı sayılan 2001 yılı Dünya Bankası verilerine göre Azerbaycan’da halkın %40-50’sinin günlük geliri 1 ABD dolarından aşağı olmuştur. Bu durum sözkonusu dönem itibarile halkın yarısına yakınının fakirlik düzeyinde yaşadığı anlamına gelmektedir.

Bu olumsuz sosyal görünümün iyileştirilmesi amacıyla 2 Mart 2001 tarihli kararla bir komisyon kurulmuştur. Komisyon tarafından hazırlanan taslak program IMF ve Dünya Bankası tarafından desteklenmiştir. Program ‘Yoksulluğun Azaltılması ve İktisadi İnkişaf Üzere Devlet Programı’(YAİDP) adını almıştır. Program 3 yıllık bir dönemi (2003-2005) kapsamıştır. Programda Azerbaycan’daki fakirlik düzeyi ve onun nedenleri incelenmiş, yoksulluğun azaltılması amacıyla sosyo-ekonomik alanlarda yapılabilecek reformların esas yönleri belirlenmiş ve öncelikle durumları daha zor olan kesimlerin (Karabağ savaşında göçmen durumuna düşmüş insanların) problemlerinin biran önce çözülmesinin önemliliği vurgulanmıştır.

Yeni işyerlerinin açılması, halkın gelir düzeyinin arttırılması ile hayat standartlarının yükseltilmesi doğrultusunda bazı reformların hayata geçirilmesi amacıyla imzalanan “Yoksulluğun Azaltılması ve Ekonomik Kalkınma Üzere Devlet Programı”na esasen 2003-2005 yıllarını kapsayacak şekilde yapılacak olan faaliyetler de önem arzetmektedir. Amaca ulaşmak üzere gerçekleştirilecek projeler için 3 milyar dolar sermayenin yatırılması planlanmıştır. Ekonominin tümü bakımından ise bu süre zarfında yaklaşık 10 milyar dolarlık sermayenin yatırımlara yönlendirilmesi öngörülmüştür .

Haydar Aliyev’in 2002 yılının Nisan ve Mayıs aylarında yerli ve yabancı iş adamlarıyla görüşmesinin ardından, Ağustos ve Eylül aylarında imzaladığı girişimciliği destekleyen fermanlar ile, özellikle vergi, gümrük, lisans ve işletmelerin denetimi ile ilgili yapılan yapısal düzenlemelerle, yerli ve yabancı işadamlarının önündeki bazı problemler giderilmeye çalışıldı. Vergi oranları düşürüldü, küçük ve orta ölçekli işletmeciliğin geliştirilmesi için program kabul edildi. Yapılan düzenlemeler işadamlarına ekonomide yeni bir devrin başladığı inancını artırırken