• Sonuç bulunamadı

Ayþegül Çelikkol

33

SEVGÝ DÜNYASI

Ayþegül Çelikkol: Uzun yýllardýr herkes tarafýndan bilinen ve hâlâ çok sevilen "Arkadaþ" þarkýsý ile gönüllere yerleþtiniz. Bildiðim kadarýyla

öncesinde ayný isimle bir film çevirdi-niz. Filmin ve þarkýnýn hikâyesini siz-den dinleyebilir miyiz?

Melike Demirað: Biliyorsunuz arka-daþ filmini Yýlmaz Güney ile birlikte çevirdik. Benim için önemli bir dene-yimdi. Henüz çok gençtim ve çevirdi-ðim ilk film olmasýna raðmen, Yýlmaz Güney gibi büyük bir usta ile çalýþmak filme ve bana çok þey kattý. Babam bu filmde rol almamý hiç istemedi. Çünkü, Yýlmaz Güney'in dünya görüþü kendi-sine uymuyordu. Benim de etkilenme-mi isteetkilenme-miyordu. Buna raðmen ben di-rettim ve amacýma ulaþtým. Biliyor-sunuz þarký filmden sonra geldi. Filmin yapým aþamasýnda henüz þarký mevcut deðildi. Daha sonralarý eþim olan Þanar Yurdatapan'a aittir söz ve müziði. Ama sonralarý film ile özdeþleþen bu müzik, benim de hâlâ söylemekten keyif aldýðým bu þarký, Þanar ile olan ortak yolculuðumuzun iþareti gibiydi sanki. Daha sonralarý ayrýlmýþ olmamýza rað-men, dostluðumuz hiç bozulmadý. Hâlâ çok sevdiðim, çok saygý duyduðum bir insandýr. Zaten Sezen'in de bir þarkýsýn-da söylediði gibi: "Ben hiç kimseden geçemem, geçmem. Unutamam acý tatlý ne varsa hazinemdir" misali ben de yaþamýmda yol arkadaþý olduðum insanlarýn hiç birinden vazgeçmeyi düþünmedim. Onlarla zenginleþtim, onlarla kendimi buldum, hepsi benim için çok deðerli.

Ayþegül Çelikkol: Daha sonra evlili-ðe uzanan bu iliþkinin devamýnda yurt-dýþýnda yaþamaya baþladýnýz. O döne-min koþullarý mý bunu gerekli kýldý?

Melike Demirað: Hepinizin bildiði gibi ülkemizde karmaþýk bir süreç yaþanýyordu. Geliþmelerin hangi yönde olacaðýný tahmin etmek zor deðildi. Özgürce konuþabilmek önemliydi. Buna raðmen gidiþimizin tek nedenini buna baðlamak doðru olmaz. Çünkü Þanar'ýn çok daha önceden benim için belirlenmiþ konser projeleri doðrul-tusunda Almanya'da olmasý gerekiyor-du. Ayrýca biz bir aileydik. Eþimin, çocuðumun yanýnda olmak, aileyi bir arada tutmak benim için önemliydi.

Ayþegül Çelikkol: Yurtdýþýnda on yýl kadar kaldýnýz sanýyorum. Nasýl geçti bu süreç, neler yaþadýnýz? Yaþadýklarý-nýzdan neler kazandýnýz?

Melike Demirað: 3-11 yýl Almanya da yaþadýk. 1991'de Türkiye'ye geldim. Benim için hem çok anlamlý hem de zor bir süreçti. Çünkü gençtim ve Þanar kadar bilinçli ve birikimli deðildim. Buna raðmen hedeflerim doðrultusunda yaþarken saðlam ve tutarlý olmak durumundaydým. Elbette bunlar kolay olmadý. Anneciðim bu devrede bana her zamanki gibi çok yakýndý. Haftada iki üç kez onbeþ-yirmi sayfalýk mektuplar gönderirdi. Ýnanýr mýsýnýz, bu mektuplar çok þeyi kolay-laþtýrýrdý benim için. Elbette çok üzüldüðüm, sýkýldýðým zamanlarda oldu. O yýllarda kardeþimi ve babamý

SEVGÝ DÜNYASI kaybetmiþ olmak, benim onlardan u-zakta olmam beni çok yaraladý. Ýþte bu yýllar karakterimin olgunlaþmasýnda bana gerekli saðlamlýðý, gücü ve karar-larýmýn arkasýnda durmayý öðretti.

Ayþegül Çelikkol: Anneniz Rüçhan Çamay bir dönemin en ünlü ses sanatçýlarýndandý. Babanýz ise ünlü film yapýmcýsý Turgut Demirað idi, böyle olunca mesleki tercihiniz kendi-liðinden oluþtu diyebilir miyiz? Çünkü siz hem þarký söylediniz hem de oyun-culuk yaptýnýz.

Melike Demirað: Tabii ki. Ama ben þarký söylemeye her zaman daha yakýn durdum. Þarký söylerken kendimi çok daha iyi ifade ettiðimi sanýyorum. "Arkadaþ"tan sonra "SÜRÜ" isimli bir filmde de yer aldým biliyorsunuz. Bu filmin de amacýna ulaþtýðýna, vermesi gereken mesajý ilettiðine inanýyorum. Ancak arkasýnda durabileceðim yeni bir senaryo ile henüz karþýlaþmadým. Þimdilerde de bazý oyunculuk teklifleri geliyor. Ýçime sinen bir proje olursa neden deðerlendirmeyeyim? Þarký söylemeye devam ediyorum ve bundan büyük bir mutluluk duyuyorum.

Ayþegül Çelikkol: Sizin, ruhsal ve spiritüel konularla ilgili baðlantýlarýnýz ve düþünceleriniz son zamanlarda tele-vizyon aracýlýðýyla kamuoyunda yer aldý. Sizin bu konular ile ilginizin yeni olmadýðýný, anneniz Rüçhan Çamay'ýn ise, yapýlan bazý çalýþmalara katýldýðýný biliyoruz. Bu baðlamda kendinizi ve yaþadýðýnýz evreleri nasýl tanýmlarsýnýz?

dünyaya gelen Melike Demirað, caz sanatçýsý Rüçhan Çamay ile ve film yapýmcýsý Turgut Demirað'ýn kýzýdýr. Üsküdar Türk Kýz Lisesi'ni bitirdi. 1974 yýlýnda, yani henüz 18 yaþýn-dayken Yýlmaz Güney'in yönettiði Arkadaþ adlý filmde Güney'le baþrolü paylaþtý. Filme de adýný veren Þanar Yurdatapan bestesi Arkadaþ adlý þarkýyý seslendirdi. Arkadaþ, dönemin en sevilen þarkýlarýndandý. Sýrasýyla, Merhaba (1975), Hadi Caným Sen De (1975), Aðlamak Ayýp Deðil (1976), Ninni (1976), Pervane ile Iþýk (1977) adlý þarkýlarýný yayýmladýðý 45'lik-lerle ünü arttý. Þanar Yurdatapan ile evlendi. 1978 yýlýnda senaryosunu Yýlmaz Güney'in yazdýðý Sürü adlý filmde Tarýk Akan ile baþrolü paylaþtý. 12 Eylül 1980'deki askeri darbeden sonra yurtdýþýna çýktý ve 11 yýl Almanya'da yaþadý. Almanya'da iken Þanar Yurdatapan ile birlikte yayýmladýðý Ýstanbul'da Olmak: Anadolu adlý albümle ve özellikle o albümdeki Ýstanbul'da Olmak adlý þarkýyla dikkati çekti. Zeynep (1979) ve Can (1989) adýnda iki çocuðu vardýr. 24 Aralýk 1991'de Türkiye'ye döndü. Þanar Yurdatapan'dan boþandýktan sonra Orhan Çetin'le evlendi ve daha sonra ondan da ayrýldý.

Diskografisi 45'likleri

Arkadaþ / Ýsimsiz Kahramanlar (1974) Hadi Caným Sen De / Merhaba (1975) Ninni / Aðlamak Ayýp Deðil (1975) Ne Olmuþ Sana / Pýþþýk (1976) Aþk Bestesi / Hani (1977) Elele / Niçin (1977)

Ýnsanýz Biz / Vur Þu Sazýn Tellerine (1977)

Albümleri

Merhaba Arkadaþ (1977) Güneþ Yine Doðacak (1977) Yeter Artýk (1978)

79 Yýlýnda (1979)

Demir Parmaklýklar Arkasýndaki Türkiye'den Özgürlük Þarkýlarý (1982) Ýstanbul'da Olmak: Anadolu (1989) Hariçten Gazel (Alýþamadým) (1991) Merhaba Arkadaþ (1992)

Kim Kime Dum Duma (1993) Melike Demirað 94 Yýlýnda (1994) Ruhlar Þehri (1997) Geri Dönüþüm (2009) Oynadýðý filmler Arkadaþ (1974) Sürü (1978) Kaynak: Vikipedia

35

SEVGÝ DÜNYASI

Melike Demirað: Annemin ve o zamanlar duygusal yakýnlýk hissettiðim bir arkadaþýmýn aracýlýðýyla sizlerle ve Doðru Yaþam bilgileri ile tanýþma fýr-satý buldum. Anneciðim, hâlâ bu bil-gilere baðlý olarak hizmet vermeye devam ediyor, insan kardeþlerine yarar-lý olmaya çayarar-lýþýyor. O çok güzel bir ruh ve çok güzel bir enerji. Tabii ki ondan çok etkilendim. Henüz 15 yaþýnday-dým. Bu bilgileri zaman içerisinde özümsedim. Bu bilgiler ile güzel insan olma yolunda adým atmaktan mut-luyum. Dünyanýn ruhumuzun olgunlaþ-mak için bir yeri olduðuna, insanlýðýn kardeþliðine ve evrenin bütünlüðüne inanýyorum. Bu bilgilerin doðru olma olasýlýðý bana çok yüksek geliyor. Ayrýca doðruymuþ yanlýþmýþ beni çok ilgilendirmiyor. Çünkü iyilik, doðruluk, çalýþmak, bilgi ve sevgi öyle temel gerçekler ki, bu Beþ Basamaðý uygula-mak bile insan olma yolunda yeterli bir ölçüdür aslýnda.

Þimdilerde insanlar katýldýðým prog-ramlar dolayýsýyla beni bu yönümle de tanýmaya baþladýlar. Bu durumu biraz yadýrgadýlar. Oysa ben her zaman buy-dum. Hiçbir zaman Tanrý tanýmaz biri olmadýðým gibi, geçmiþ kendi sýfat-larýmdan hiçbir zaman vazgeçmedim. Sadece yanýna yenilerini ekledim. Ancak, bildiðiniz gibi sosyalizm, kapi-talizm, faþizm gibi izm'ler dönemi dünyada devrini tamamladý. Þimdi yeni çareler var insanlýðýn gündeminde. Ben "insanizm" diyorum buna. Bu konuda da uyanýk ve sorgulamaya yönelik bir tavýr içersindeyim. Benim her konuda þüphelerim vardýr. Aklýmý ve yüreðimi

sürekli kontrol ederim. Ýþte geçmiþte yaþadýklarým bana ayaklarýmý yere böyle saðlam basmayý öðretti. Her þey bir bütün aslýnda. Ben kimliklerimin yanýna baþýndan beri var olup da zamaný gelmediði için ortaya çýkar-madýðým bu sýfatýmý da ekleyerek bütünlendim.

Ayþegül Çelikkol: Ýnsanlýðýn günde-mindeki yeni bilgilerden söz ettiniz az önce. Bu bilgiler deðiþimi nasýl saðla-yacak sizce?

Melike Demirað: Herkesin kendisini ele alarak kendi kiþisel geliþimini tamamlamasý yeterli olacaktýr. Bir kiþi deðiþirse tüm dünya deðiþir. Bunun için egolarýmýzdan, diðer insanlarý dýþlamaktan, onlarý baþkalarý gibi görmekten, yargýlamaktan, suçlamak-tan vazgeçmemiz gerekiyor öncelikle.

Bence dünya bir okul ve herkes yaþadýklarýndan bir þeyler öðreniyor. Birbirimize ve en önemlisi kendimize sevgi ve saygýyla yaklaþmak önemli, bu arada kendimize karþý da ayný tutu-mu benimsemeliyiz. Böyle olursak, pozitif enerji katlanarak büyüyecek olumlu düþünce ve eylemler olumlu sonuçlarý getirecektir.

Son yýllarda okuduðum kiþisel geliþim kitaplarý ile düþüncelerimde oldukça büyük deðiþiklikler yaptým. Bir defa insanýn çok hür olduðu kendi seçimleri ve tercihleri doðrultusunda yaþam çizgisini oluþturduðu düþüncesi beni özgür kýldý. Ýnsan bu sorumluluðu üzerine alýr yaþadýklarýnýn kendi seçim-leri ve düþünceseçim-leri paralelinde

þekil-lendiðini bilirse tecrübelerinden çok daha fazla faydalanacaktýr. Aklýmýz ve yüreðimiz bizim elimize verilmiþ iþle-memiz ve geliþtiriþle-memiz gereken iki önemli güçtür. Bu gücü saðduyulu, kendimizin olduðu kadar karþýmýz-dakinin de hayrýný gözeterek kullan-malýyýz. Herkesin birbirini düþündüðü iyilik, doðruluk, çalýþmak, bilgi ve sevgi esasýna dayalý böyle bir dünya sanýyorum deðiþimi saðlayacaktýr.

Þimdi bir torunum var biliyorsunuz. Bütün çocuklar gibi o kadar saf ve temiz ki. Böyle bir dünyaya doðmuþ olabilseydi kötülüðü kimden

öðrenecekti. Otomatik olarak iyi ve doðru davranýþlara yönelecekti. Ýnsanýn doðasý iyiliðe programlý aslýnda. Çocuklarýmýz için iyi örnekler ile dolu bir dünya oluþturmak bizlerin sorumlu-luðunda.

Ayþegül Çelikkol: Sizin toru-nunuzun olduðunu belki çok az kimse tahmin edebilir. Çünkü genç ve enerji dolusunuz. Formunuzu ve sahip olduðunuz pozitif enerjiyi nasýl koru-yorsunuz?

Melike Demirað: Teþekkür ediyo-rum. Bir defa çok yürüyoediyo-rum. Yediklerime dikkat ediyorum. Bunlar bedenimle ilgili konular. Ayrýca yap-týðým iþi ve kendimi seviyorum. Çalýþ-mayý sadece insanýn belli bir iþle meþgul olmasý olarak görmüyorum. Bence asýl çalýþma insanýn kendisine verdiði emek, insan olma yolunda verdiði uðraþlar olmalý. Ben kendi üzerimde çok çalýþýyorum. Egomdan,

ARKADAÞ

Bir kývýlcým düþer önce, büyür yavaþ yavaþ

Benzer Belgeler