• Sonuç bulunamadı

III. LOJİSTİK SEKTÖRÜ

5. Arfor Taşıma Hizmetleri A.Ş

Firma faaliyet alanı: Freight Forwarding ve Lojistik Hizmetler Soru 1 : İşletmenizin rotaları veya hizmet noktaları nelerdir?

Tüm Türkiye limanlarından tüm dünyaya ve tüm dünya limanlarından Türk limanlarına hizmet vermekteyiz. Ayrıca Türk limanlarına hiç uğrak yapmayan

- xlv

üçüncü ülkeler arası deniz, hava ve kara taşımaları da faaliyet alanlarımız içerisindedir. İstanbul, İzmir ve Bursa’da kendi ofislerimizle; Trabzon, Samsun, Ankara, Eskişehir, Gemlik, Denizli, Antalya, Mersin, Konya, Kayseri ve Gaziantep’teki temsilci ofislerimizle hizmetlerimizi sürdürmekteyiz.

Soru 2 : lojistik işletmelerin sermaye yapısı sizce nasıl olmalıdır?

Mutlaka faaliyet alanlarının düzenli olarak işletilmesini sağlayacak sağlıklılıkta bir sermaye yapısı olmalıdır. Aksi takdirde hizmet verilen müşterilerin lojistik faaliyetlerine zarar verir ki bu da lojistik pazarı için oldukça kötü bir imajdır.

Soru 3 : Lojistik sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gelişmeye devam edecek, geleceğin sektörlerindendir. Her türlü ticareti sanal ortamda yapabilirsiniz, ancak ne olursa olsun fiziki olarak hammaddelerin ve malların bir yerden bir yere taşınması şarttır. Bu da lojistiğin önümüzdeki on yıllarda da gelişmeye devam etmesini sağlayacaktır. Türkiye’nin lojistikte atacağı daha çok adımlar olduğu için bu sektör özellikle Türkiye’de büyük gelişmelere açıktır. Hem ülkemizin bulunduğu coğrafi konum nedeniyle, hem de ülke ekonomisi ve ticaret hacmi geliştikçe lojistiğe duyulan gereksinim de artacaktır. Yeter ki ülkenin kaynaklarını bu anlamda doğru yönlendirebilelim.

Soru 4 : Bu çerçevede şirketinizi nasıl bir gelecek beklediğine inanıyorsunuz?

Şirketimiz tedarik zinciri sürecinin daha çok uluslararası taşıma alanında faaliyet göstermektedir. Bu bağlamda ülkemizdeki gelişmenin paralelinde vereceğimiz hizmetler de gelişerek sürdürülecektir. Önümüzdeki on yıllarda şirketimizin sağlıklı ve kârlı bir şekilde etkinliğini sürdürmesi için bugünlerden verimli çalışma koşullarını yaratmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla biz önümüzdeki on yılın şirketini bugünden yaratmanın peşindeyiz.

Soru 5 : Lojistik sektörde içsel ve dışsal açıdan karşılaşılan sorunlar nelerdir?

Ülke ekonomisinin ölçeklerinin yeterince büyük olmaması nedeniyle lojistik hizmetleri belirli büyüklükteki firmaların haricindeki sanayi ve ticaret şirketleri için cazip olmayabilmektedir. Dolayısıyla lojistik firmalarının ürettiği hizmetlerin önemli bir kısmı orta ve küçük ölçekli firmaların kendi bünyelerinde çözülmektedir.

Büyük ölçekli firmalar ise bu hizmetleri yüksek pazarlık payları nedeniyle, lojistik firmalarına ayrılan çok düşük kar marjlarıyla almaya çalışmakta, bu da özellikle sabit yatırımlarda bulunan sektör firmalarının yatırımlarının geri dönüşlerini geciktirmektedir.

Ayrıca yurt dışı lojistik gruplarının büyük kısmı gerek yerli firmaları satın alarak, gerekse kendi yapılarını kurarak sermayelerini ve iş deneyimlerini ülkeye getirmiştir. İlk etapta yerli sermaye için bir tehdit olarak algılansa da uzun erimde rekabeti ve kaliteli hizmet düzeyini sağlamada olumlu katkıları olacağını değerlendiriyoruz.

Soru 6: Lojistikte temel rekabet araçlarının neler olduğu kanaatindesiniz ve bunların zamana göre değiştiğini düşünüyor musunuz?

İş yapma süreçleri gerek teknolojinin katkısıyla, gerekse iş deneyimlerinin artmasıyla sürekli değişmektedir. Bir zamanlar en gelişmiş ve büyük depolara ya da araç filosuna sahip olmak bir rekabet aracıyken bugün daha farklı kavramlardan söz edilmekte ve lojistik hizmet talep eden firmalar da bunları istemektedir. Dolayısıyla temel rekabet araçları da sürekli değişmektedir. Bugün lojistiğin temel rekabet araçlarından birisi bence mal ve hizmet dolaşımını sağlamanın yanı sıra bilginin de en etkin biçimde dolaşımının sağlanmasıdır. Dolayısıyla bilgi sistemleri teknolojileri günümüzün temel rekabet araçlarındandır.

- xlvii

Daha önceleri CRM (Customer Relations Management) anlamında ifadesini bulan müşteri ilişkileri yönetimi artık CRM (Customer’s Management of Relations) anlamında algılanmaktadır. Bu algılamaya göre lojistik firmaları artık müşterileriyle ilişkilerini yönetmiyor. Tam tersine, müşteri bu ilişkileri yönetiyor ve lojistik firmaları da bu sürece destek oluyor. Dolayısıyla lojistik firmaları bu duruşu kavrayarak yapılarını buna göre oluşturmalı ve geliştirmelidir.

Soru 8 : Müşteri İlişkileri Yönetimi ile ilgili insan kaynaklarının kalifikasyon seviyesi sizce nasıl olmalıdır?

-

Soru 9 : Müşteri İlişkileri Yönetimini uygulayan işletmelerin insan kaynaklarının organizasyon kriterleri ne olmalıdır?

Bu iki soruya birlikte yanıt vermek istiyorum. Yukarıda belirtmeye çalıştığım anlayış doğrultusunda insan kaynakları dengeli bir kompozisyonla ya da karışımla oluşturulmalıdır. Lojistik faaliyetleri için artık sadece mühendis ve operasyonel yetkinlikler yeterli olmamaktadır; ayrıca iletişim uzmanlarının, sistem analistlerinin, yöneylem araştırmacılarının da lojistik işletmelerde etkin olması sağlanmalıdır. Bu da lojistik hizmet üretenlerin hem operasyonel hem de sistem anlamında daha profesyonel bir çerçevede iş süreçlerini oluşturmasını ve müşteri ilişkilerini doğru kanallarda yürütmesini sağlayacaktır.

Soru 10 : Müşteri İlişkileri Yönetiminden yararlandığınıza inanıyor musunuz?

Biz müşteri ilişkileri yönetiminden ziyade şirket yapısının ve faaliyetlerinin verimliliğini arttırmaya odaklandık. Böylece hizmet verdiğimiz firmalara da verimli ve etkin hizmetler sunabilmeyi hedefliyoruz ve çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz.

Soru 11 : Risksiz bir gelecek için şirketinizde ileriye dönük gerçekleştirmeyi düşündüğünüz çalışmalar nelerdir?

Yukarıda da belirttiğim gibi öncelikle iş süreçlerimizin verimliliğini arttırarak sağlam temeller üzerine oturtmayı hedefledik. Bunu sağlarken aynı zamanda dengeli şirket karnesi analizlerini de sürekli yaparak, şirket eğilimlerimizi önceden izleyip önlemlerimizi önceden alıyoruz. Dolayısıyla riski oluştuktan sonra önlemeye çalışmak yerine, risklerimizi önceden algılamaya çalışıyoruz. Bunun için de hizmet sektöründe öncelikli unsur olan insan kaynaklarımıza doğru yatırımları yaparak, şirketimizi öğrenen ve gelişen bir kurum yapmaya çalışıyoruz.