• Sonuç bulunamadı

3. ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ

3.2. ARAŞTIRMANIN MODELİ VE HİPOTEZLERİ

Araştırmanın amacı doğrultusunda, Şekil 3.1’de bulunan model test edilecektir. Bu bağlamda modelde ilk önce maliyet liderliği stratejisi bağımsız değişken, örgütsel öğrenme aracı değişken ve firma performansı bağımlı değişken olarak alınmıştır maliyet liderliği stratejisinin firma performansı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Daha sonra maliyet liderliği stratejisi ile firma performansı arasındaki ilişkide örgütsel öğrenmenin aracı değişken etkisi test edilmiştir.

Şekil 3.1: Araştırmanın Genel Modeli

Araştırmanın genel modeli, maliyet liderliği stratejisi, örgütsel öğrenme ve firma performansı arasındaki ilişkiler incelemektedir. Modelde yer alan kavramların daha derinlemesine irdelenebilmesi için bu değişkenleri oluşturan alt boyutların detaylı olarak incelenmesini gerektirmektedir. Bu nedenle araştırmanın ayrıntılı modeli şekil 3.2’deki gibi geliştirilmiş ve hipotezler bu model esas alınarak oluşturulmuştur.

Araştırmanın genel modelinde 1 bağımsız, 1 bağımlı ve 1 ara değişken olmak üzere toplamda 3 ana değişken (örgütsel öğrenme, hem bağımlı hem bağımsız hem de ara değişken özelliği taşıyor) bulunmaktadır. Ayrıntılı modelde ise, toplamda 10 değişken bulunmaktadır. Bu değişkenlerden 1 tanesi bağımsız değişken (maliyet liderliği), 4 tanesi bağımlı değişken (finansal, müşteri, içsel süreçler ile öğrenme ve gelişme) ve 5 tanesi ise hem bağımlı hem bağımsız hem de ara değişken (sistem düşüncesi, kişisel ustalık, zihni modeller, paylaşılan vizyon ve takım halinde öğrenme) şeklindedir.

Hipotezler

Maliyet liderliği stratejisi ile firma performansı arasındaki ilişki ve bu ilişkide örgütsel öğrenmenin ara değişkenlik etkisini incelemek amacıyla geliştirilen hipotezler aşağıdaki gibidir:

1. Maliyet Liderliği Stratejisi ile Firma Performansı İlişkisinde Sistem Düşüncesi Boyutunun Aracılık Etkisine Yönelik Hipotezler

Aşağıda sıralanan hipotezler maliyet liderliği stratejisi ile firma performansının (BSC) boyutları arasındaki ilişkide sistem düşüncesi boyutunun aracılık etkisini tespit etmek amacıyla geliştirilmiştir.

H1a: Sistem düşüncesi, maliyet liderliği stratejisi ile finansal performans arasındaki ilişkiye aracılık etmektedir.

H1b: Sistem düşüncesi, maliyet liderliği stratejisi ile müşteri performansı arasındaki ilişkiye aracılık etmektedir.

H1c: Sistem düşüncesi, maliyet liderliği stratejisi ile içsel süreçler performansı arasındaki ilişkiye aracılık etmektedir.

H1d: Sistem düşüncesi, maliyet liderliği stratejisi ile öğrenme ve gelişme performansı arasındaki ilişkiye aracılık etmektedir.

2. Maliyet Liderliği Stratejisi ile Firma Performansı İlişkisinde Kişisel Ustalık Boyutunun Aracılık Etkisine Yönelik Hipotezler

Aşağıda sıralanan hipotezler, maliyet liderliği stratejisi ile firma performansının (BSC) boyutları arasındaki ilişkide kişisel ustalık boyutu aracılık etkisini tespit etmek amacıyla geliştirilmiştir.

H2a: Kişisel ustalık, maliyet liderliği stratejisi ile finansal performans arasındaki ilişkiye aracılık etmektedir.

H2b: Kişisel ustalık, maliyet liderliği stratejisi ile müşteri performansı arasındaki ilişkiye aracılık etmektedir.

H2c: Kişisel ustalık, maliyet liderliği stratejisi ile içsel süreçler performansı arasındaki ilişkiye aracılık etmektedir.

H2d: Kişisel ustalık, maliyet liderliği stratejisi ile öğrenme ve gelişim performansı arasındaki ilişkiye aracılık etmektedir.

3. Grup Hipotezler: Maliyet Liderliği Stratejisi ile Performans İlişkisinde Zihni Modeller Boyutunun Aracılık Etkisine Yönelik Hipotezler

Aşağıda sıralanan hipotezler maliyet liderliği stratejisi ile firma performansının (BSC) boyutları arasındaki ilişkide zihni modeller boyutunun aracılık etkisini tespit etmek amacıyla geliştirilmiştir.

H3a: Zihni modeller, maliyet liderliği stratejisi ile finansal performans arasındaki ilişkiye aracılık etmektedir.

H3b: Zihni modeller, maliyet liderliği stratejisi ile müşteri performansı arasındaki ilişkiye aracılık etmektedir.

H3c: Zihni modeller, maliyet liderliği stratejisi ile ile içsel süreçler performansı arasındaki ilişkiye aracılık etmektedir.

H3d: Zihni modeller, maliyet liderliği stratejisi ile öğrenme ve gelişme performansı arasındaki ilişkiye aracılık etmektedir.

4. Grup Hipotezler: Maliyet Liderliği Stratejisi ile Performans İlişkisinde Paylaşılan Vizyon Boyutunun Aracılık Etkisine Yönelik Hipotezler

Aşağıda sıralanan hipotezler maliyet liderliği stratejisi ile firma performansının (BSC) boyutları arasındaki ilişkide paylaşılan vizyon boyutunun aracılık etkisini tespit etmek amacıyla geliştirilmiştir

H4a: Paylaşılan vizyon, maliyet liderliği stratejisi ile finansal performansı arasındaki ilişkiye aracılık etmektedir.

H4b: Paylaşılan vizyon, maliyet liderliği stratejisi ile müşteri performansı arasındaki ilişkiye aracılık etmektedir.

H4c: Paylaşılan vizyon, maliyet liderliği stratejisi ile içsel süreçler performansı arasındaki ilişkiye aracılık etmektedir.

H4d: Paylaşılan vizyon, maliyet liderliği stratejisi ile öğrenme ve gelişme performansı arasındaki ilişkiye aracılık etmektedir.

5. Grup Hipotezler: Maliyet Liderliği Stratejisi ile Performans İlişkisinde Takım Halinde Öğrenme Boyutunun Aracılık Etkisine Yönelik Hipotezler

Aşağıda sıralanan hipotezler rekabet stratejileri ile firma performansının (BSC) boyutları arasındaki ilişkide takım halinde öğrenme boyutunun aracılık etkisini tespit etmek amacıyla geliştirilmiştir.

H5a: Takım halinde öğrenme, maliyet liderliği stratejisi ile finansal performans arasındaki ilişkiye aracılık etmektedir.

H5b: Takım halinde öğrenme, maliyet liderliği stratejisi ile müşteri peformansı arasındaki ilişkiye aracılık etmektedir.

H5c: Takım halinde öğrenme, maliyet liderliği stratejisi ile içsel süreçler performansı arasındaki ilişkiye aracılık etmektedir.

H5d: Takım halinde öğrenme, maliyet liderliği stratejisi ile öğrenme ve gelişme performansı arasındaki ilişkiye aracılık etmektedir.

Benzer Belgeler