• Sonuç bulunamadı

Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu İlçesi sınırları içinde bulunan Real M1 Tepe Alışveriş merkezinin konumu itibariyle, ölçüm yapabilmek için şehrin en sessiz olduğu zaman dilimi seçilmiştir. Ölçümler mayıs ayı içerisinde sabaha karşı 4.00- 5.00 saatleri arasında yapılmıştır. Ölçüm sırasında gürültü oluşturacak durumlara dikkat edilmiş, bu gibi zamanlarda ölçüme ara verilmiştir ( örn; caddeden taşıt geçmesi). Ölçümler belirli aralıklarla 3 kez tekrar edilmiş ve sonuç değerlendirmesi için üç ölçümün ortalaması alınmıştır.

I.Grup Ölçümler I. Grup 1. Ölçüm:

Ses kaynağı ile ses ölçüm cihazı arasında 5 metre mesafede bitki olmadan yapılan ölçümde gürültü kaynağından çıkan sesin şiddeti 72 dB(A) olarak bulunmuştur.

I. Grup 2. Ölçüm:

Berberis thunbergii (kadın tuzluğu) ve Cotoeaster dammeri (dağ muşmulası)

bitkilerinden oluşan 5 metrelik refüjde yapılan ölçümdür. Yapılan ölçümlerin ortalaması olarak gürültü kaynağından çıkan sesin şiddeti 67.2 dB(A) olarak belirlenmiştir. Bitkisiz olarak 5 metre mesafeden yapılan ölçümde ise sesin şiddeti 72 dB(A) olarak bulunmuştur. O halde bitkilerden oluşan refüj ses şiddetini 4.8 dB(A) azaltmıştır.

72–67,2 = 4,8 dB(A) bir azalma olmuştur. I. Grup 3. Ölçüm:

Berberis thunbergii (kadın tuzluğu) ve euonymus japonica (taflan) bitkilerinden

oluşan 5 metrelik refüjde yapılan ölçümdür. Yapılan ölçümlerin ortalaması olarak gürültü kaynağından çıkan sesin şiddeti 68,3 dB(A) olarak belirlenmiştir. Bitkisiz olarak 5 metre mesafeden yapılan ölçümde ise sesin şiddeti 72 dB(A) olarak bulunmuştur. O halde bitkilerden oluşan refüj ses şiddetini 3,7 dB(A) azaltmıştır.

72- 68,3 = 3,7 dB (A) bir azalma oluşmuştur. I. Grup 4. Ölçüm:

Berberis thunbergii (kadın tuzluğu) ve Pyracantha coccinea ( ateş dikeni)

bitkilerinden oluşan 5 metrelik refüjde yapılan ölçümdür. Yapılan ölçümlerin ortalaması olarak gürültü kaynağından çıkan sesin şiddeti 65,7 dB(A) olarak belirlenmiştir. Bitkisiz olarak 5 metre mesafeden yapılan ölçümde ise sesin şiddeti 72 dB(A) olarak bulunmuştur. O halde bitkilerden oluşan refüj ses şiddetini 6,3 dB(A) azaltmıştır.

I.Grup 5. Ölçüm:

Forsythia intermedia ( altın çanak), Pyracantha coccinea (ateş dikeni ) ve Juniperus horizontalis ( yayılıcı ardıç ) bitkilerinden oluşan bitki grubunda yapılan

ölçümdür. Bitki grubunun genişliği 5 metredir. Yapılan ölçümlerin ortalaması olarak gürültü kaynağından çıkan sesin şiddeti 66 dB(A) olarak belirlenmiştir. Bitkisiz olarak 5 metre mesafeden yapılan ölçümde ise sesin şiddeti 72 dB(A) olarak bulunmuştur. O halde bitkilerden oluşan refüj ses şiddetini 6 dB(A) azaltmıştır.

72- 66 = 6 dB(A) bir azalma oluşmuştur. II. Grup Ölçümler

II. Grup 1. Ölçüm:

Ses kaynağı ile ses ölçüm cihazı arasında 9 metre mesafede bitki bulunmaksızın yapılan ölçümde gürültü kaynağından çıkan sesin şiddeti 65,1 dB(A) olarak bulunmuştur.

II. Grup 2. Ölçüm:

Spiraea vanhouetti ( keçi sakalı ) ve Cotoneaster dammeri (dağ muşmulası )

bitkilerinden oluşan bitki grubunda yapılan ölçümdür. Bitki grubunun genişliği 9 metredir. Yapılan ölçümlerin ortalaması olarak gürültü kaynağından çıkan sesin şiddeti 62,4 dB(A) olarak belirlenmiştir. Bitkisiz olarak 9 metre mesafeden yapılan ölçümde ise sesin şiddeti 65,1(A) dB olarak bulunmuştur. O halde bitkilerden oluşan refüj ses şiddetini 6 dB(A)azaltmıştır.

65,1- 62,4 = 2,7 dB(A) lik bir azalma oluşmuştur. II. Grup 3. Ölçüm:

Spiraea vanhouetti ( keçi sakalı ) , Pyracantha coccinea (ateş dikeni) ve Cotoneaster dammeri (dağ muşmulası )bitkilerinden oluşan 9 metrelik refüjde yapılan

ölçümdür. Yapılan ölçümlerin ortalaması olarak gürültü kaynağından çıkan sesin şiddeti 59,6(A) dB olarak belirlenmiştir. Bitkisiz olarak 9 metre mesafeden yapılan ölçümde ise sesin şiddeti 65,1(A) dB olarak bulunmuştur. O halde bitkilerden oluşan refüj ses şiddetini 5,5 dB(A) azaltmıştır.

65,1 - 56,6 = 5,5 dB(A) lik bir azalma oluşmuştur. II. grup 4. Ölçüm:

Forsythia intermedia ( altın çanak ) ve Juniperus horizontalis ( yayılıcı ardıç ),

bitkilerinden oluşan bitki grubunda yapılan ölçümdür. Bitki grubunun genişliği 9 metredir. Yapılan ölçümlerin ortalaması olarak gürültü kaynağından çıkan sesin şiddeti 60,2 dB(A) olarak belirlenmiştir. Bitkisiz olarak 9 metre mesafeden yapılan ölçümde ise

sesin şiddeti 65,1(A) dB olarak bulunmuştur. O halde bitkilerden oluşan refüj ses şiddetini 4,9 dB(A) azaltmıştır.

65,1 – 60,2 = 4,9 dB(A) lik bir azalma oluşmuştur. III.Grup Ölçümler

III. Grup 1. Ölçüm:

Ses kaynağı ile ses ölçüm cihazı arasında 20 metre mesafede bitki bulunmaksızın yapılan ölçümde gürültü kaynağından çıkan sesin şiddeti 59,8 dB(A) olarak bulunmuştur.

III. Grup 2. Ölçüm:

Pyracantha coccinea (ateş dikeni), Juniperus horizontalis ( yayılıcı ardıç ), Cotoneaster horizontalis( Yayılıcı dağ muşmulası ) bitkilerinden oluşan 20 metrelik

refüjde yapılan ölçümdür. Yapılan ölçümlerin ortalaması olarak gürültü kaynağından çıkan sesin şiddeti 56,3 dB(A) olarak belirlenmiştir. Bitkisiz olarak 20 metre mesafeden yapılan ölçümde ise sesin şiddeti 59,8 dB(A) olarak bulunmuştur. O halde bitkilerden oluşan refüj ses şiddetini 3,5 dB(A) azaltmıştır.

59,8 -56,3 = 3,5 dB(A) oranında bir azalma olmuştur. III. grup 3. Ölçüm:

Pyracantha coccinea (ateş dikeni), Juniperus horizontalis ( yayılıcı ardıç )

bitkilerinden oluşan bitki grubunda yapılan ölçümdür. Bitki grubunun genişliği 20 metredir. Yapılan ölçümlerin ortalaması olarak gürültü kaynağından çıkan sesin şiddeti 55,9 dB(A) olarak belirlenmiştir. Bitkisiz olarak 9 metre mesafeden yapılan ölçümde ise sesin şiddeti 59,8dB(A) olarak bulunmuştur. O halde bitkilerden oluşan refüj ses şiddetini 3,9 dB(A) azaltmıştır.

59,8 -55,9 = 3,9 dB(A) oranında bir azalma olmuştur. III. grup 4. Ölçüm:

Cotoneaster dammeri (dağ muşmulası ), Juniperus horizontalis ( yayılıcı ardıç )

ve Spiraea vanhouetti ( keçi sakalı ) bitkilerinden oluşan 20 metrelik refüjde yapılan ölçümdür. Yapılan ölçümlerin ortalaması olarak gürültü kaynağından çıkan sesin şiddeti 53,6 dB(A) olarak belirlenmiştir. Bitkisiz olarak 20 metre mesafeden yapılan ölçümde ise sesin şiddeti 59,8 dB(A) olarak bulunmuştur. O halde bitkilerden oluşan refüj ses şiddetini 6,2 dB(A) azaltmıştır.

III. grup 5. Ölçüm:

Pyracantha coccinea (ateş dikeni) ve Cotoneaster dammeri (dağ muşmulası )

bitkilerinden oluşan bitki grubunda yapılan ölçümdür. Bitki grubunun genişliği 20 metredir. Yapılan ölçümlerin ortalaması olarak gürültü kaynağından çıkan sesin şiddeti 54,7 dB(A) olarak belirlenmiştir. Bitkisiz olarak 9 metre mesafeden yapılan ölçümde ise sesin şiddeti 59,8(A) dB olarak bulunmuştur. O halde bitkilerden oluşan refüj ses şiddetini 5.1 dB(A) azaltmıştır.

59,8 -54,7 = 5,1 dB(A) oranında bir azalma olmuştur. III. grup 6. Ölçüm:

Pyracantha coccinea (ateş dikeni) , Forsythia intermedia ( altın çanak ) ve Tamarix tetranda (ılgın) ) bitkilerinden oluşan 20 metrelik refüjde yapılan ölçümdür.

Yapılan ölçümlerin ortalaması olarak gürültü kaynağından çıkan sesin şiddeti 54,9 dB(A) olarak belirlenmiştir. Bitkisiz olarak 20 metre mesafeden yapılan ölçümde ise sesin şiddeti 59,8 dB(A) olarak bulunmuştur. O halde bitkilerden oluşan refüj ses şiddetini 4,9 dB(A) azaltmıştır.

59,8 -54,9 = 4.9 dB(A) oranında bir azalma olmuştur.

Yapılan ölçümler ve bitkilerin gürültüyü ne oranda azalttığı çizelge 4.1de verilmiştir.

1. __ 72 2. Berberis thujnbergii- Cotoneaster dammeri

67,2 4,8

3. Berberis thujnbergii - Euonymus japonica

68,3 3,7

4. Berberis thujnbergii - Pyracantha coccinea

65,7 6,3 BİTKİ GENİŞLİĞİ: 5 metre

5. Forsythia intermedia - Pyracantha coccinea - Juniperus horizontalis

66 6

II. Ölçüm

Ölçüm Sayısı Ölçümde Kullanılan Bitkiler Ölçme dB(A) Azalan dB(A)

1. __ 65,1

2. Spiraea vanhouetti - Cotoneaster dammerii

62,4 2,7

3. Spiraea vanhouetti - Cotoneaster dammerii- Pyracantha coccinea

56,6 5,5 BİTKİ GENİŞLİĞİ: 9 metre

4. Forsythia intermedia - Juniperus horizontalis

60,2 4,9

III. Ölçüm

Ölçüm Sayısı Ölçümde Kullanılan Bitkiler Ölçme dB(A) Azalan dB(A)

1. __

59,8

2. Pyracantha coccinea - Juniperus horizontalis - Cotoneaster horizontalis

56,3 3,5

3. Pyracantha coccinea - Juniperus horizontalis

55,9 3,9

4. Cotoneaster dammerii - Juniperus horizontalis - Spiraea vanhouetti

53,6 6,2

5. Pyracantha coccinea - Cotoneaster dammeri

54,7 5,1

BİTKİ GENİŞLİĞİ: 20 metre

6. Pyracantha coccinea - Forsythia intermedia - Tamarix tetranda

Benzer Belgeler