• Sonuç bulunamadı

II. BÖLÜM

3.3. Araştırmanın Yöntemi

Bu çalışmada nitel bir araştırma yaklaşımı benimsenmiştir. Nitel araştırma, “gözlem, görüşme ve doküman analizi gibi nitel veri toplama yöntemlerinin kullanıldığı, algıların ve olayların doğal ortamda gerçekçi ve

bütüncül bir biçimde ortaya konmasına yönelik nitel bir sürecin izlendiği araştırma” olarak tanımlanmaktadır (Yıldırım ve Şimşek, 2011: 39).

Araştırma iki bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın ilk bölümünde, en uygun nitel veri toplama tekniği olarak birincil veri toplama yöntemlerinden derinlemesine mülakat tekniği ile toplam 55 kişi ile görüşmeler yapılmıştır. Bu kişiler, yörenin turizm planlaması ve gelişimi konusunda söz sahibi olan kamu yöneticileri (Kaymakam ve Belediye Başkanı), yöredeki turizm işletme sahipleri ile yöneticileri ve yerel halktır. Bu çalışma sırasında özellikle araştırmacının hem işi gereği hem de uzun yıllardır tatillerini yörede geçirmesi nedeniyle gerek yerel halk ile olan iletişimi gerekse gidilecek yerlere ulaşımı oldukça kolaylaştırmıştır.

Araştırmanın ikinci bölümünde ise, literatür taraması ve derinlemesine mülakat sonuçlarından elde edilen bulgular ışığında Enez bölgesinin turizm işletmeleri açısından gelişme perspektiflerini ortaya koyma yönelik bir SWOT Analizi gerçekleştirilmiştir.

3.3.1. Veri Toplama Tekniği

Tez çalışmasında, iki farklı veri toplama tekniği kullanılmıştır. Bu teknikler; birincil veri toplama ve ikincil veri toplama teknikleridir.

Çalışmada, araştırmacının ihtiyaç duyduğu özgün verilere ulaşma yöntemi olarak da bilinen birincil veri toplama tekniği olarak nitel (kalitatif) araştırma yöntemlerinden biri olan derinlemesine mülakat yöntemi kullanılmıştır. Bir destinasyonun SWOT analizi yapılırken yörede turizm konusunda söz sahibi olan kamu kurum ve kuruluşlarının yönetici ve çalışanları ile yörede turizm alanında hizmet veren özel sektör yönetici ve çalışanlarına yönelik yürütülecek nitel araştırmanın daha önce yapılan bu türdeki araştırmalarda da kullanıldığı ve bu verilerin araştırmanın geçerliliği ve güvenilirliği açısından yeterli olduğu gözlemlenmiştir. Derinlemesine mülakat, yüz yüze görüşme olarak da

adlandırılmaktadır ve ilgili kişi ya da grupla konuşmak, soru sormak ve alınan bilgileri kaydetmek yoluyla yapılan çalışmadır. Araştırmada mülakatlarda ele alınacak konular, mülakat uygulanan kişinin konumuna göre şekillendirilmiştir. Bu sayede konu hakkında birincil ağızdan bilgiler alınarak değerlendirme yapılmıştır. Bazı mülakatların ses kayıtları tutulmuş, bunun yanında mülakat sırasında notlar alınmış, gerekli yerlerde konuyla ilgili farklı sorular sorularak geniş ve derinlemesine bilgiler elde edilmeye çalışılmıştır. Derinlemesine mülakat kapsamında kullanılan görüşme formu EK 1’de yer almaktadır.

İkincil veri kaynakları olarak ise turizm literatürü ve konu ile doğrudan

ilgili kurumların ilgili yayınları kullanılmıştır (Daha önce hazırlanmış SWOT analizleri, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının yöre ile ilgili verileri ve yayınları, T.C. Devlet İstatistik Enstitüsü’nün hazırlamış olduğu istatistiki veriler, Edirne Valiliği’nin ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün hazırlamış olduğu kitapçık ve broşürler, Enez Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı’ndan temin edilen veriler ve yayınlar). “Literatür taraması” olarak da bilinen ikincil veri toplama yöntemi, önceden ortaya konulmuş, yazılmış, basılmış, yayınlanmış veya yayınlanmamış her türlü belgenin incelenmesi ve taranmasına dayalı bir yöntemdir. Araştırmada temel olarak kullanılan ikincil veriler basılı yayınlardan ve internetten elde edilmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet İstatistik Enstitüsü, Edirne Valiliği, Enez Kaymakamlığı ve Enez Belediye Başkanlığı gibi resmi kurum ve kuruluşlardan elde edilen basılı yayınlar yanında resmi internet sitelerinden gerekli olan bazı yayınlar ve istatistiki veriler ikincil veri olarak kullanılmıştır. Yüksek Öğretim Kurumu resmi sitesinde tez taraması yapılarak fayda sağlayacağı düşünülen tezler de incelenerek ilgili olan kısımlar ikincil veri olarak kullanılmıştır. On-line veri tabanlarından erişim sağlanan dergiler, makaleler, gazete ve televizyon haberleri de taranarak ikincil veri kaynağı olarak kullanılmıştır. Araştırmanın kavramsal çerçevesini ortaya koymada ve özellikle çalışmanın altyapısının oluşturulduğu giriş, teori ve metodoloji bölümlerinde ikincil veriler sıkça kullanılmış, bu veriler ayrıca çalışmanın uygulama aşamasının şekillenmesine de rehberlik ederek çalışmaya katkı sağlamışlardır.

3.3.2. Verilerin Toplanması

Verilerin toplanması aşamasına 2014 yılının Şubat ayında başlanmış ve 2015 yılının Ocak ayına kadar aralıklı olarak yöreye gidilerek yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Mülakat için öncelikle yörenin kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ile görüşmeler yapılmıştır. 2014 yılı Şubat ayında ilk olarak dönemin Enez Belediye Başkanı Ahmet ÇAYIR, Enez Kaymakamı Hasan SAZKAYA ve Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet HACIOĞLU ile görüşme yapılmıştır. 30 Mart 2014 tarihinde yapılan 2014 Türkiye Cumhuriyeti yerel seçimleri sonucunda Enez Belediye Başkanı değişmiş ve yeni seçilen

Belediye Başkanı Eczacı Abdullah BOSTANCI ile de görüşme

gerçekleştirilmiştir.

Enez yöresi yaz aylarında çok daha kalabalık olduğu için 2014 yılının Mayıs – Eylül aralığında Enez’de tatil amaçlı bulunan 30 kişi ile yüz yüze görüşülerek mülakat yapılmıştır. Yine bu tarih aralığında Enez yöresinde turizm işletme sahibi ve yönetici 6 kişi ile 2014 Eylül – Aralık aylarında ise yerel halktan 15 kişi de görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Toplamda 55 kişi ile yüz yüze görüşülerek kendilerine Enez yöresinin turizm ve turizm işletmeleri açısından gelişimi ile ilgili Ek 1’de yer alan görüşme soruları yöneltilmiş ve alınan cevaplara göre planlanmayan bazı sorular da sorularak konuya açıklık getirilmiştir.