• Sonuç bulunamadı

Araştırmanın uygulama süreci; deneysel işlem öncesi, deneysel işlem süreci ve deneysel işlem sonrası olmak üzere üç basamak şeklinde açıklanmıştır.

3.3.1. Deneysel İşlem Öncesi Süreç

1. Araştırmanın uygulanması amacıyla KKTC Millî Eğitim Bakanlığı’ndan ve uygulama okullarından gerekli izinler alınmıştır.

2. Araştırmada kullanılacak olan “Anatomi ve Fizyoloji Dersi Başarı Testi” ve “Anatomi ve Fizyoloji Dersi Tutum Ölçeği” araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Ölçeklerin geliştirilme sürecine ait bilgiler Veri Toplama Araçları kısmında açıklanmıştır.

3. Başarı testine ait belirtke tablosu hazırlanmıştır (EK 2).

4. Araştırma 1 Mart 2018 ve 6 Nisan 2018 tarihleri arasında 6 haftalık süre için planlanmıştır.

5. Deney ve kontrol grubunun denkliği belirlemek amacıyla okullardaki Sağlık Hizmetleri Sekreterliği Alanı 10. sınıf öğrencilerine Anatomi ve Fizyoloji Dersi Başarı Testi ve Anatomi ve Fizyoloji Dersi Tutum Ölçeği öntest olarak uygulanmıştır.

66

6. İstatistiksel değerlendirmeler sonucu gruplardan biri deney, diğeri kontrol grubu olarak belirlenmiştir.

7. Deney grubu öğrencileri için “Duyu Organları” konusu kapsamında işlenecek konular için 5 adet günlük ders planı hazırlanmış ve bilgisayar ortamında dosyalanmıştır. Ders plan dosyaları; günlük planlar, anatomi atlası, PowerPoint sunuları, fotoğraflar, resimler, animasyonlar, videolar, kavram haritaları ve çalışma yaprakları ve değerlendirme yapraklarını içermektedir. Derste kullanılacak veya öğrencilere dağıtılacak dokümanlar sırasıyla numaralandırılmıştır. Böylelikle araştırmacıya ders sürecinde uygulama kolaylığı sağlanması amaçlanmıştır.

8. Araştırma süresinin, 18 ders saati ders planlarına, 2 ders saati öntest ve son testlerin uygulanmasına, 4 ders saati öğrenci projelerin sunumlarına ayrılarak araştırmanın uygulama süresi 24 ders saati olacak şekilde planlanmıştır.

3.3.2. Deneysel İşlem Süreci

1. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin dersleri (aynı branştan başka bir öğretmen olmaması nedeniyle) araştırmacı tarafından yürütülmüştür. Deney grubu öğrencilerinin dersleri beyin temelli öğrenme yaklaşımına dayalı öğretim etkinlikleri ile, kontrol grubu öğrencilerinin dersleri geleneksel öğretim yaklaşımlarına dayalı olarak ve modüler sisteme göre gerçekleştirilmiştir.

2. Ders etkinliklerinin uygulanmasına 1 Mart 2018 tarihinde başlanmıştır. Öğretim etkinlikleri “Duyu Organları” modülündeki “Görme Organı (Göz)” ve “İşitme ve Denge Organı (Kulak)” konuları üzerinde gerçekleştirilmiştir.

3. Deney grubu öğrencilerinin dersleri perşembe günleri 2 ders saati (40+40) ve cuma günleri 2 ders saati (40+40) olmak üzere haftada 4 ders saati olarak gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubu öğrencilerinin dersleri ise pazartesi günleri 2 ders saati (40+40) ve salı günleri 2 ders saati (40+40) olmak üzere haftada 4 ders saati olarak işlenmiştir.

4. Uygulama öncesi öğrencilere yapılan derslerin ve etkinliklerin notla değerlendirilmeyeceği, yüksek not almak için stres yaşamamaları gerektiği konusunda açıklamalar yapılmıştır. Böylece öğrencilerin not korkusu ve yüksek not alma kaygısı duymadan öğretim etkinliklerine katılmaları sağlanmaya çalışılmıştır.

67

5. Derslere başlamadan önce deney grubu öğrencilerine ders sırasında su içebilecekleri, şeker, çikolata gibi tatlı şeyler yiyebilecekleri söylenmiş; derslerden önce sınıfın havalandırılmasına, güzel kokmasına, ısınma vb. fiziksel ortam özelliklerine dikkat edilmiştir.

6. Öğrencilere yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli uykunun beyin için önemi hakkında araştırmacı tarafından bilgilendirilme yapılmıştır.

7. Öğretim etkinlikleri bireysel veya grupla çalışma şeklinde, etkinliklerin özelliklerine göre dönüşümlü olarak yürütülmüştür.

8. Dersler konunun ve yapılan etkinliklerin kapsamına göre sınıf, konferans salonu, teknoloji sınıfı ve okul bahçesi gibi ortamlarda gerçekleştirilmiştir.

9. İşlenen konular ile ilgili olarak kavram haritaları, resimler, fotoğraflar ve bilimsel ifadeler içeren renkli posterler hazırlanmış ve sınıf panosuna asılmıştır. Araştırmanın uygulama süreci boyunca bu çalışmalar sınıf panosunda asılı bırakılmıştır. Bu sayede yeni öğrenilen kavramlarla ilgili görsel resim ve ifadeler öğretim etkinlikleri sürecinde öğrencilerin izlenimine sunulmuştur.

10. Öğrencilere araştırmacının gözetiminde bireysel olarak yapacakları birer tane grup sunumu ve poster hazırlama ödevi verilmiştir. Bunun için bir poster hazırlama yönergesi araştırmacı tarafından hazırlanarak öğrencilere dağıtılmıştır (EK 8).

11. Öğrenciler sunumlarını ve posterlerini araştırmacının gözetiminde belirtilen süre içerisinde hazırlamışlardır.

12. Yapılan çalışmaların ve üretilen materyallerin bir sergi ile sunumunun sağlanması amacıyla “Gözüm Kulağım Sende” isimli sloganla okulun tüm öğrenci ve öğretmenlerine yönelik bir etkinlik düzenlenmiştir.

13. Öğrencilerin bilgi, görgü ve yeteneklerini geliştirmek; yaparak yaşayarak öğrenmelerine imkân vermek ve derslerin uygulama ortamında yapılmasını sağlamak, ayrıca bilimsel ve teknolojik gelişmeleri yakından görmelerini sağlamak amacıyla “7- 13 Nisan Sağlık Haftası” kapsamında uygulama süresi dışında Gazimağusa Devlet Hastane’ne teknik gezi düzenlenmiştir.

14. Dersler, anatomi ve fizyoloji dersi öğretim programındaki kazanımlar çerçevesinde gerçekleştirilmiştir.

68

15. Öğretim etkinliklerinde görsel, işitsel ve kinestetik özelliklere eşit derecede yer verilmeye çalışılmıştır. Ancak konuların özelliği gereği özellikle görsel içerikli çalışmalara daha fazla ağırlık verilmiştir.

16. Öğrencilerin değerlendirilmesinde; çoktan seçmeli testler, açık uçlu sorular, eşleştirme soruları, kavram haritaları, proje çalışmaları kullanılarak süreç değerlendirilmesi yapılmış ve öğrencilere dönütler verilmiştir.

17. 6 Nisan 2018 tarihinde öğretim etkinlikleri tamamlanmıştır. Bu kapsamda araştırma 5 hafta öğretim etkinliklerinin uygulanma süreci, 1 hafta öntest ve son testlerin uygulanması olmak üzere toplam 6 hafta sürmüştür.

3.3.3. Deneysel İşlem Sonrası Süreç

1. Derslerin bitiminde gruplara başarı sontest ve tutum sontest ölçekleri uygulanmıştır. 2. Ölçeklerden elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) paket

programı ile çözümlenmiştir.

3. Elde edilen istatistiksel testlere ait sonuçlar raporlaştırılmıştır.