• Sonuç bulunamadı

Bir araştırmada kullanılacak yaklaşımlar konuya, probleme ve ortama bağlı olarak değişmektedir. Bu alanda yürütülen araştırmalar incelendiğinde çalışmanın problemine en uygun yöntemin deneysel yöntem olduğu ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle yapılan bu araştırmada, deneysel çalışmanın amacına uygun, bilimsel değeri yüksek ve gerçek deneme modellerinden olan “ön test- son test kontrol gruplu model” (Karasar,1999) kullanılmıştır. Gerçek deneysel yöntemin en belirgin özellikleri, deneklerin deneysel koşullara yansız atanması ve kontrole olanak sağlamasıdır. Ancak kişilerin gruplara rasgele dağıtılması her zaman mümkün olmayabilir. Bu durumda ise yarı deneysel yöntem kullanılır. Bu yöntemde önceden oluşturulmuş olan gruplar aynen alınmakta, bu gruplardan birisi deney grubu, diğeri kontrol grubu olarak yine rasgele atanmaktadır. Deney grubuna sınanmak istenen durum uygulanır, bununla birlikte kontrol grubuna ise herhangi bir özel durum uygulanmaz. Her iki gruba da ön test ve son test uygulanarak sınanmak istenen durumun deney grubu üzerindeki etkililiği araştırılır(Çepni, 2001).

Yarı deneysel yöntemin eğitim araştırmalarında çok sık tercih edilmesinin nedenleri de, bu yöntemle yürütülen çalışmalarda tarih, test etme ve araç gibi kaynaklardan gelebilecek hataların ya da etkilerin kontrol edilebilmesidir. (Kaptan,1998).

Bu araştırmada, yapılandırmacı yaklaşıma dayalı 5E Öğretim Modeline göre ders gören öğrenci grubu ile geleneksel yönteme göre ders gören öğrenci grubunun akademik başarıları arasında anlamlı bir fark olup olmadığına bakılmıştır. Başka bir deyişle, bağımsız değişkenlerin (yapılandırmacı yaklaşıma dayalı 5E Öğrenme Modeli, geleneksel öğretim yöntemi), bağımlı değişken (öğrencilerin akademik başarıları) üzerinde etkili olup olmadıkları sorusuna yanıt aranmıştır.

Seçilen her iki sınıfa da “Çember, Daire ve Silindir” konularındaki ön bilgilerini ölçmek için çember, daire ve silindir konuları başarı testi ön test olarak uygulandıktan sonra gruplar için uygulamada kullanılacak yöntemler belirlenmiştir.

Gruplara beş hafta eğitim verilmiştir. Deney grubunda dersler yapılandırmacı yaklaşıma dayalı 5E Öğretim Modeline göre işlenmiş olup, kontrol grubunda ise dersler daha çok düz anlatıma ve soru cevaba dayalı bir yöntem olan geleneksel öğretim yöntemine göre işlenmiştir.

Deney grubunda, yapılandırmacı yaklaşıma dayalı 5E Öğretim Modeline göre yürütülen derslerde gerçekleştirilenler aşama aşama aşağıda açıklanmaktadır.

Girme (Enter/ Engage): Bu aşamada; öğrencilerin öğrenilecek konuya

dikkatlerini çekmek amacıyla, konuyla ilgili bir soru sorulmuş veya bir resim gösterilmiş; böylelikle öğrencilerin konuyla ilgili önceki bilgileri tespit edilmeye ve öğrenme görevine odaklanmaları sağlanmaya çalışılmıştır.

Keşfetme (Exploration) : Bu aşamada; öğrencilere konuyla ilgili düzenlenen

etkinlikler hakkında, etkinlik öncesi kısa açıklamalar yapılmıştır. Etkinliklerin tamamı öğrenciler tarafından gerçekleştirilmiş olup, öğretmen sadece öğrenciler arasında dolaşarak, bilgiye kendilerinin ulaşması için onlara rehberlik yapmıştır.

Açıklama (Explain): Bu aşamada öğrenciler; etkinlikler sonucunda

edindikleri gözlemlerini, fikirlerini ve sonuçlarını sınıfa açıklamışlardır. Ulaşılan sonuçlar üzerine sınıf içerisinde bir tartışma ortamı yaratılmış, olası yanlış anlamalar ve eksik öğrenmeler öğretmen tarafından düzeltilmiştir.

Derinleştirme (Elaborate): Bu aşamada; öğrencilerin öğrendikleri

kavramları genişletmeleri ve karşılaşılan yeni durumlara uygulamaları için yeni öğrenme ortamları yaratılmıştır. Öğrenciler yeni öğrenilen konu ile ilgili çeşitli soru tipleri ile karşılaştırılmışlardır.

Değerlendirme (Evaluate): Bu aşamada; öğretmen her bir öğrenciye

“Etkinlik Öz Değerlendirme Formu” dağıtmış ve öğrencilerin kendi kendilerini değerlendirmelerine olanak sağlamıştır. Öğretmen ise süreç değerlendirmesi boyunca her bir öğrenci için öğrenci gözlem formlarını doldurmuştur.

Kontrol grubunda geleneksel öğretim yöntemi, deney grubunda 5E Öğrenme Modeline göre yürütülen derslerin planları EK–3 ‘ te verilmiştir. Ders planları hazırlama aşamasında MEB İlköğretim 7. sınıf kitabındaki Çember, Daire ve Silindir konuları hedef ve davranışlar esas alınmış olup, planlar araştırmacı tarafından sınıfların özelliklerine göre hazırlanmıştır. Çalışmanın sonunda her iki gruba da çember, daire ve silindir konuları başarı testi son test olarak uygulanmıştır.

Tablo 3.1: Araştırma Modeli

Gruplar Ön Test Uygulama Son Test

Deney Grubu Çember, Daire ve Silindir Ünitesi Başarı Testi Yapılandırmacı Yaklaşıma Dayalı 5E Öğretim Modeli Çember, Daire ve Silindir Ünitesi Başarı Testi Kontrol Grubu Çember, Daire ve Silindir Ünitesi Başarı Testi Geleneksel Öğretim Yöntemi Çember, Daire ve Silindir Ünitesi Başarı Testi 3.2. Çalışma Grubu

Araştırma; 2006- 2007 Eğitim- Öğretim yılı bahar döneminde Ankara ili Keçiören ilçesinde bulunan bir devlet ilköğretim okulunda farklı iki şubede bulunan 7. sınıf öğrencileri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Uygulama yapılan ilköğretim okulunun 7. sınıfında farklı iki derslikte öğrenim gören öğrencilerden 28 kişilik sınıfın öğrencileri deney grubunu, 24 kişilik sınıfın öğrencileri kontrol grubunu oluşturmuştur.

Uygulamanın yapıldığı okulun araştırmacının kendisinin görev yaptığı okul olması dolayısıyla, çalışmayı planlama ve yürütme aşamalarının kolaylaşacağı düşünülmüştür. Uygulamanın yapıldığı okula devam eden öğrencilerin matematik dersindeki akademik başarılarının düşük olduğu araştırmayı yürüten öğretmen tarafından gözlemlenmiştir. Bu nedenle 5E Öğretim Modeline göre geliştirilen etkinlikleri uygulamanın öğrencilerin akademik başarılarına olan etkisinin daha net gözlemlenebileceği düşünüldüğü için bu okul tercih edilmiştir.Uygulama aşamasında gürültünün kontrolü ve sınıf yönetimi konusunda yaşanabilecek güçlüklerin en alt düzeye indirgenebilmesi için sınıf mevcutlarının yüksek olmaması gerekmektedir. Söz konusu okuldaki yedinci sınıfların sınıf mevcutlarının kalabalık olmaması, deney ve kontrol grubu olarak seçilmelerinin bir diğer gerekçesini oluşturmuştur.

Benzer Belgeler