• Sonuç bulunamadı

II. BÖLÜM

3.1. Araştırmanın Metodolojisi

Araştırmanın metodolojisi kısmında araştırma sürecince izlenmiş adımlar aktarılmıştır. Bu adımlar sırasıyla; araştırmanın amacı ve önemi, sınırlıkları ve sayıltıları, yöntemi, evreni ve örneklemi, ölçeğin oluşturulma süreci, araştırma soruları ve hipotezleri ile araştırma bulguları ve yorumlar başlıkları altında verilmiştir.

3.1.1. Araştırmanın Amacı ve Önemi

Araştırmanın temel amacı Likya Yolu yürüyüşü gerçekleştiren ziyaretçilerin yürüyüşlerine yönelik memnuniyet düzeylerinin ölçülmesidir. Memnuniyet, turistlerin destinasyona yönelik eğilimlerini belirleme konusunda da oldukça önemli bir konuma sahiptir. Bunun yanı sıra destinasyona turizm pazarında birçok avantaj sağlamaktadır. Temel amacın yanı sıra bireylerin bir kültür rotasını ziyaret etme niyetini oluşturan etmenlerin belirlenmesi ve Likya Yolu’nu tercih etme nedenlerini saptamak çalışmanın yan amaçlarını oluşturmaktadır.

Likya Yolu yürüyüşçülerinin memnuniyet düzeylerinin belirlendiği bu tez çalışması ile rota üzerinde yer alan destinasyonların eksik yönleri ortaya konulmuştur. Araştırma, yerel yönetici ve işletmelerin Likya Yolu’nda belirlenen eksikliklerin giderilmesine yönelik çalışmalar yapması açısından önem arz etmektedir. Ayrıca Türkçe akademik literatürde Likya Yolu yürüyüşçüleri üzerine yapılan araştırmaların kısıtlı olması çalışmanın önemini artırmaktadır. Elde edilen bilgilerin gelecekte yapılacak bilimsel çalışmalara yardımcı olacağı varsayılmaktadır.

3.1.2. Araştırmanın Sınırlılıkları ve Sayıltıları Araştırmanın sınırlılıkları aşağıdaki gibidir:

 Araştırmanın çalışma alanı, alternatif güzergâhlarla birlikte toplamda 33 adet yürüyüş parkuru ile sınırlıdır.

 Veri toplama aracı, hem yerli hem de yabancı turistlere uygulanacak biçimde hazırlanmıştır. Ancak verilerin toplandığı süreçte daha çok yerli turistlere ulaşılmıştır.

 Veri toplama aracının uygulanma süresi 2018 yılının Eylül-Ekim ayları olarak sınırlandırılmıştır. Ancak sezonun uzaması ve yürüyüşçülerin rotayı daha çok Kasım ayında tercih etmesi sebebiyle veri toplama süresi uzatılmıştır.

Araştırmanın sayıltıları ise şu şekildedir:

 Araştırma boyunca faydalanılan kaynaklardan elde edilen bilgilerin geçerli ve güvenilir olduğu varsayılmaktadır.

 Belirlenen örneklem grubunun evreni temsil edebileceği varsayılmaktadır.  Oluşturulan veri toplama aracı ölçeğinin, araştırmanın amaçlarına uygun ve

araştırma sorularına yanıt olabilecek nitelikte olduğu varsayılmaktadır. 3.1.3. Araştırmanın Yöntemi

Araştırmada nicel bir araştırma yöntemi kullanılmıştır. Nicel araştırma yöntemi; genellenebilir sonuçlara ulaşabilmesi, farklı gruplar arasındaki kıyaslamaların yapılabilmesi, kuramların doğruluk dereceleriyle değerlendirilebilmesi ve bir yapı içerisindeki ilişkilerin incelenmesi konusunda birçok avantaj sağlamaktadır (Büyüköztürk, Çakmak, Akgün, Karadeniz ve Demirel, 2008: 23). Nicel açıdan betimsel araştırma modelinden faydalanılmıştır. Araştırmanın verileri, araştırma konusuna ve amacına uygun oluşturulmuş yapılandırılmış anket formları aracılığı ile elde edilmiştir. Thomas (1998) anket tekniğini: “İnsanların yaşam koşullarımı, davranışlarını, inançlarını veya tutumlarını betimlemeye yönelik bir dizi sorudan

oluşan bir araştırma materyali” şeklinde tanımlamıştır. Anket tekniği görüşme ya da gözlem gibi veri toplama tekniklerine kıyasla, farklı kesimlerde yer alan büyük çaplı gruplara hızlı bir şekilde ulaşılmasını ve uygulanmasını sağlamaktadır (Büyüköztürk, 2005: 133). Çalışmada kapsamında hem Türkçe hem de tek yönlü olarak İngilizce’ye uyarlanan anket formu katılımcılara, 2018 yılının Eylül, Ekim ve Kasım aylarında uygulanmıştır. Araştırmanın verileri yüz yüze ve çevrim dışı (e-posta yolu) yaklaşımlarının bir arada kullanıldığı bir yöntem ile elde edilmiştir. Veri toplama süreci sonunda 416 adet kullanılabilir anket formuna ulaşılmıştır.

3.1.4. Araştırmanın Evreni ve Örneklemi

Bilimsel araştırmalar genellikle amaca yönelik verilerin elde edilmesi için gerçekleştirilen sayısal ölçümlere dayanmaktadır. Araştırmalarda verilerin kimlerden toplandığı konusu evren ve örneklem kavramları ile alakalıdır (Şimşek, 2012: 109).

Evren, araştırma sonuçlarının genellenmek istendiği, ortak özelliklere sahip canlı ya da cansız elemanlar bütünüdür. Örneklem ise, araştırmanın amaçlarına uygun olarak belirlenen bir evrenden, belirli kurallar çerçevesinde seçilen ve evreni temsil ettiğine inanılan küçük kümedir. Genellikle küçük kümeler üzerinden yapılan araştırmalardan elde edilen sonuçlar, evrene göre genellenir (Karasar, 2009).

Bu araştırmanın evrenini, yerli yabancı fark etmeksizin Likya Yolu’nu yürüyen tüm turistler oluşturmaktadır. Bu konuda istatistiksel veriler bulunmadığından, Turgut ve Clow’un (2006) belirttiği 12.000 kişi, araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Sınırsız evren büyüklüğü durumunda 0,95 güven aralığına göre örneklem büyüklüğü 384 olarak kabul edilmiştir (Ural ve Kılıçlar, 2006; Pazarbaşı, 2014: 77). Araştırmanın örnekleme tekniği, kolayda örnekleme yöntemi olarak seçilmiştir. Veri toplama süreci sonunda geçerli 416 adet anket formuna ulaşılmıştır.

3.1.5. Araştırma Soruları ve Hipotezleri

Araştırmada Likya Yolu yürüyüşçülerinin profillerini belirlemek ve memnuniyet düzeylerinin belirlenmesine yönelik 4 adet araştırma sorusu yer almaktadır. Bunlar:

 Likya Yolu etaplarını yürüyen turistlerin demografik özellikleri nelerdir?  Likya Yolu’nu yürüyen turistlerin seyahat motivasyonları nelerdir?

 Likya Yolu’nu yürüyen turistlerin parkur ve çevresinin sahip olduğu olanaklara yönelik memnuniyet düzeyleri nelerdir?

 Likya Yolu’nu yürüyen turistlerin rotayı yeniden ziyaret etme ve çevresindekilere tavsiye etme niyeti konusundaki eğilimleri nelerdir?

Araştırmada turist profili ile memnuniyet düzeyleri arasındaki ilişkiye yönelik belirlenen hipotezler aşağıdaki gibidir:

H1: Likya Yolu yürüyüşçülerinin memnuniyet düzeyi cinsiyetlerine göre farklılık göstermemektedir.

H2: Likya Yolu yürüyüşçülerinin memnuniyet düzeyi yaşlarına göre farklılık göstermemektedir.

H3: Likya Yolu yürüyüşçülerinin memnuniyet düzeyi medeni durumlarına göre farklılık göstermemektedir.

H4: Likya Yolu yürüyüşçülerinin memnuniyet düzeyi öğrenim durumlarına göre farklılık göstermemektedir.

H5: Likya Yolu yürüyüşçülerinin memnuniyet düzeyi ortalama aylık gelir düzeyine göre farklılık göstermemektedir.

H6: Likya Yolu yürüyüşçülerinin memnuniyet düzeyi mesleklerine göre farklılık göstermemektedir.

H7: Likya Yolu yürüyüşçülerinin memnuniyet düzeyi uyruklarına göre farklılık göstermemektedir.

Benzer Belgeler