• Sonuç bulunamadı

I. BÖLÜM

3.2. AraĢtırmanın Deseni

- AraĢtırma sorularının geliĢtirilmesi,

- AraĢtırma alt problemlerinin geliĢtirilmesi (varsa) - Analiz biriminin saptanması

- ÇalıĢılacak durumun belirlenmesi - AraĢtırmaya katılacak bireylerin seçimi,

- Verinin toplanması ve alt problemlerle iliĢkilendirilmesi - Verinin analizi ve yorumlanması

- ÇalıĢmanın raporlaĢtırılması (Yıldırım ve ġimĢek 2006: 281).

Bu yönergeye göre araĢtırmanın deseni aĢağıdaki Ģekilde oluĢturulmuĢtur;

AraĢtırma sorusu: Bağlama/saz eğitimi yoluyla yurtdıĢında yaĢayan ortaokul öğrencileri ne türde kazanımlar elde edebilir?

AraĢtırmanın alt problemleri:

- Bağlama/saz eğitiminin yurt dıĢında yaĢayan ortaokul öğrencilerinin kültürel kimlik oluĢumu ile iliĢkisi var mıdır?

- Bağlama/saz eğitiminin, bu öğrencilerin biliĢsel/akademik geliĢimleri ve okul baĢarıları ile iliĢkisi var mıdır?

- Bağlama/saz eğitiminin, bu öğrencilerin kiĢisel geliĢimleri ile iliĢkisi var mıdır?

ÇalıĢma Grubu: BiĢkek-Kırgızistan Türk ortaokulu 7 ve 8. sınıflardan seçilen 9 öğrencidir.

Yin (1984)‟ e göre birey veya bireyleri durum olarak aldığımızda, analize konu birim hakkında pek sorun görünmemektedir. Ancak, kararlar veya karar verme süreçleri, programlar, belirli uygulama süreçleri veya örgütsel değiĢim konuları da durum çalıĢmalarında analiz birimi olarak seçilebilir. Dikkat edilecek olursa, bu konuların baĢlangıç ve bitiĢ noktaları veya sınırları bir bireyde olduğu ölçüde kesin hatlarıyla belirlenememektedir (Yıldırım ve ġimĢek 2006, 197).

ÇalıĢılacak durum: Bağlama/saz öğretim planında kullanılmak üzere uzman görüĢü ve onayı ile oluĢturulmuĢ olan, çocukların fiziksel-biliĢsel hazır bulunuĢluk seviyelerine uygun 20 eserlik türkü repertuarının 15 haftalık eğitim süresi içerisinde öğretilmesi (Ġhtiyaç duyulması sebebi ile ilave dersler gerçekleĢtirilmiĢtir).

ÇalıĢmanın temel amacı bağlama/saz eğitimi yoluyla çok yönlü kazanımlar elde etmektir. Bu doğrultuda seçilen repertuarın Türk kültürel ve tarihi değerlerini içerisinde barındırması, farklı yöreler, olaylar ve konuları içermesi, vokal ve bağlama/saz ile seslendirme bakımından hem ses aralıkları hem motor becerilerine uygun olarak belirlenmesi, mümkünse hikâyeleri olan türküler seçilmesi repertuar belirlenirken göz önünde bulundurulan unsurlardan bazılarıdır.

AraĢtırmaya katılacak bireylerin seçimi: AraĢtırmaya katılacak öğrenciler yeterli oranda müzikal yeteneğe sahip, en az 4-5 yıldır Kırgızistan‟da yaĢayan, demografik olarak yakın özellikleri bulunan ve cinsiyet dağılımını (mümkünse) homojen olarak belirlemeye çalıĢılarak seçilmiĢlerdir. Ġlköğretim 7 ve 8. sınıf öğrencileri ile aynı öğretim planı ve materyalleri kullanılarak uygulama gerçekleĢmiĢtir.

Not: Yapılan çalıĢma sürecinde ve özellikle dinleti etkinliğinden sonra birçok veli buna benzer yapılacak daha sonraki çalıĢmalarda kendi çocuklarının da görev alması hususunda ricada bulunmuĢlardır.

Verinin toplanması ve alt problemlerle iliĢkilendirilmesi: Belirlenen yol yöntem ve kaynaklar ile bağlama/saz eğitiminin uygulandığı çalıĢma grubundaki öğrencilere yönelik, çalıĢmanın sonunda kendileri, sınıf arkadaĢları, öğretmenleri, idarecileri ve aileleri ile görüĢmeler yapılarak bu öğrencilerin kültürel kazanımları, biliĢsel kazanımları ve kiĢisel kazanımları hakkında veriler elde edilmiĢtir.

Verinin analizi ve yorumlanması: 15 haftalık eğitim sürecinde ve sonunda elde edilen veriler nitel veya nicel olma durumlarına göre analiz edilerek, elde edilen bulgular yorumlanarak ifade edilmeye çalıĢılmıĢtır.

ÇalıĢmanın raporlaĢtırılması: Öne sürülen hipotezi destekleyici, konu ile ilgili daha önce yapılan çalıĢmalardan alıntılar yapılarak, uygulanan bağlama/saz eğitim

planının adımlarını, içeriğini ve uygulanma Ģeklini raporlaĢtırarak ve son olarak elde edilen bulguların alt problemlere göre değerlendirmeleri yapılıp öneriler sunularak çalıĢmanın tamamlanmıĢtır. ÇalıĢmaya katılan 9 öğrenci faklı sınıflarda olsalar da (6 Öğrenci 7 (E). Sınıf 3 Öğrenci 8 (E). Sınıf) doğum tarihleri açısından birkaç aylık farklılıklara sahiplerdir. Bu durum fiziksel ve zihinsel geliĢimlerine göre, çalıĢma sonucundaki bulgularda sınıf bazında ayırt edici bir farklılık olmadığını düĢündürmektedir. Bu sebeple çalıĢmanın sonunda elde edilen veriler raporlaĢtırılırken 7. ve 8. Sınıf öğrencilerine yönelik bulgular tek baĢlık altında verilmiĢtir.

3.3. Verilerin Toplanması

YurtdıĢında yaĢayan ortaokul öğrencilerinin bağlama/saz eğitimi yoluyla edindiği kazanımların değerlendirilmesi çalıĢması için veri toplama araçları olarak;

- Öğrencilerin demografik bilgilerini ölçmek amacıyla hazırlanan kiĢisel bilgi formu,

- Öğrencilerin biliĢsel-akademik kazanımlarındaki değiĢiklikleri karĢılaĢtırmak için eğitimden önceki ve sonraki karne ders notlarının karĢılaĢtırılması ve öğrencilerin derslere katılım oranlarında değiĢiklik olup olmadığıyla ilgili öğretmenleri ile görüĢme yapılması.

- Öğrencilerin kiĢisel kazanımlarını belirlemek için eğitimden önceki ve sonraki durumları hakkında sosyal çevreleri ile (aile, arkadaĢlar, öğretmenler, okul idarecileri) anket soruları yoluyla görüĢmeler yapılması.

- ÇalıĢma sonunda, öğrencilerle edindikleri kazanımlarının ne oranda farkında oldukları ile ilgili görüĢmeler yapılması.

3.4. ÇalıĢma Grubu

AraĢtırmanın evrenini yurtdıĢında yaĢayan ve Türk okullarında eğitim alan Türk ortaokul öğrencileri oluĢturmaktadır.

AraĢtırmanın örneklemini Kırgızistan BiĢkek Türk ortaokulu 7 ve 8. sınıflar arasından seçilen 9 öğrenci oluĢturmaktadır.

3.5. Verilerin Çözümlenmesi

Öğrencilerin sosyokültürel çevresi olarak ifade ettiğimiz aile, arkadaĢ, öğretmen ve idarecileri ile yapılan anket ve görüĢmeler sonrasında elde edilen nitel verilerin çözümlenmesinde, öğrencilerin belirlenen ana baĢlıklardaki kazanımlarının eğitimden önceki ve sonraki durumları arasındaki fark, karĢılaĢtırma analizi yöntemi ile belirlenerek elde edilen bulgular yorumlanmıĢtır.

Nitel araĢtırmayı “gözlem, görüĢme ve doküman analizi gibi nitel veri toplama tekniklerinin kullanıldığı, algıların ve olayların doğal ortamda gerçekçi ve bütüncül bir biçimde ortaya konmasına yönelik nitel bir sürecin izlendiği araĢtırma” olarak tanımlamak mümkündür (Yıldırım ve ġimĢek, 2006, 39).

Öğrencilerin hedeflenen davranıĢları kazanım oranlarından nicel olarak ifade edilebilecek olanlar (biliĢsel/akademik), uygun ölçüm araçları ile sayısal olarak ifade edilmeye çalıĢılmıĢtır.

IV. BÖLÜM

BULGULAR VE YORUM