• Sonuç bulunamadı

4. DENEYSEL ÇALIŞMALAR

5.2 Sentezlenen Polimerlerin Elektrokimyasal ve Elektrokromik Özellikleri

5.3.3 Enzim Elektrodunun Kalibrasyonu

5.3.3.1 Analiz Sonuçlarının Tekrarlanabilirliği

Optimize edilmiş çalışma koşullarında hazırlanan P(TPFc-co-TPA/GOx) enzim sensörü için, doğrusal tayin aralığına giren bir glukoz konsantrasyonu (50 mM) kullanılarak, 15 ölçüm alınmıştır. Alınan değerlere bağlı çizilen kalibrasyon grafikleri yardımıyla, standart sapma (S.S) ±0,036 mM (n=15) ve varyasyon katsayısı (cv) %6,092 (n:15) olarak hesaplanmıştır. Tablo 5’de deneysel veriler ve bu verilerle hesaplanan standart sapma ve varyasyon katsayısı gösterilmiştir.

Tablo 5. P(TPFc-co-TPA/GOx) enzim sensörü için hesaplanan standart sapma ve varyasyon katsayısı

5.3.3.2 Örnek Uygulama

Hazırlanan P(TPFc-co-TPA/GOx) enzim sensörü kullanılarak iki farklı ticari örnekte glukoz analizi gerçekleştirilmiştir. GOx bazlı enzim sensörleri için, ticari örneklere ön hazırlama işlemi uygulanması gerekli olmadığından, örnek substrat olarak kullanılmak, üzere direk olarak içerisinde azot gazı geçirilmiş sodyum asetat tamponu içeren hücre içerisinde uygulanmıştır (pH:4,5 50 mM). Tablo 6’da GOx enzim sensörü ve spektrofotometrik yöntem kullanılarak, iki farklı ticari örnekte glukoz analizine ait veriler gösterilmektedir.

Tablo 6. P(TPFc-co-TPA/GOx) enzim sensörü ve spektrofotometrik yöntem kullanılarak iki farklı örnekte glukoz analizi

Örnek

Glukoz (g/l)* Spektrofotometrik

metod P(TPFc-co-TPA/GOx) % Geri Kazanım

Fruko 5,141±0,122 5,433±1,017 95

Meyve Suyu 5,810±0,388 6,332±0,037 92

5.3.3.3 Girişimci Testi

Enzim sensörlerinin farklı örneklerde uygulanabilirliği kısıtlayan en önemli etmenlerden bir tanesi de, girişim yapabilecek bileşiklerin ortamda varlığıdır. Alkollü içeceklerde glukoz tayini için etanol ve meyve sularında glukoz tayini için fenolikler potansiyel girişimci bileşiklerdir. P(TPFc-co-TPA/GOx) enzim sensörünün çeşitli örneklerdeki uygulanabilirliğini test etmeden önce etanol ve fenolik bir bileşiğin biyosensör cevabına etkisi test edilmiştir.

Tablo 7. Etanol ve 3-asetamido fenol bileşiklerinin P(TPFc-co-TPA/GOx) ait enzim sensör cevabına etkisi

Bileşik Biyosensör cevabı % Girişim

Glukoz 0,512±0,018 -

3-AAF - -

Glukoz+3-AAF 0,5515±0,015 107

Etanol - -

Glukoz+Etanol 0,6312±0,019 123

Tablo 7’de görüldüğü gibi glukoz tayininde potansiyel girişimci olabilecek 3- asetamidofenolün P(TPFc-co-TPA/GOx) enzim sensörüne herhangi bir girişim etkisi görülmemiştir. Etanol ise yüksek konsantrasyonda bulunduğunda, düşük de olsa girişim etkisine sahiptir.

SONUÇ

Literatürde benzer türevi bulunmayan ferrosenilditiyofosfanat içeren monomer TPFc sentezlenmiş, 1

H-NMR, 13C-NMR ve 31P-NMR spektrumu ile karakterize edilmiştir. Ayrıca, kopolimer oluşturmak amacıyla, serbest amino gruplarına sahip TPA sentezlenmiş ve FT-IR,

1

H-NMR ile sentezlenen maddenin yapısı aydınlatılmıştır. Tezin kapsamı gereği, organik çözücülerde çözünen TPFc’nin Pirol ve TPA ile kopolimerleri (P(TPFc-co-Py)),( P(TPFc-co- TPA)) farklı çözücü ortamlarında (DCM, CH3CN), elektrokimyasal olarak elde edilmiştir ve

kopolimerlerin elektrokimyasal davranışları dönüşümlü voltametri ile araştırılmıştır. Her iki kopolimerin, dönüşümlü voltametri grafiklerinin şekilsel ve potansiyel değerleri farklılıkları, TPFc’nin Py ve TPA ile farklı özelliklere sahip kopolimer oluşturduğunu doğrulamaktadır. TPFc, Py, TPA’nın ve kopolimerinin ( P(TPFc), P(Py), P(TPA) ve P(TPFc-co-Py), P(TPFc- co-TPA)) sabit potansiyelde filmleri hazırlanarak farklı tarama hızlarında dönüşümlü voltametrileri alınmıştır. Alınan akım değerlerinin tarama hızlarıyla doğru orantılı olması, polimer filmlerin elektroaktif olduğunu ve elektroda iyi bağlandığını göstermektedir. Tarama hızının artışı ile anodik ve katodik akım pik değerleri doğrusal olarak artması, beklenildiği gibi indirgenme yükseltgenmenin difüzyon kontrollü olmadığını ve oluşan polimerin elektrot yüzeyinden ayrılmadığını göstermektedir.

TPFc, Py, TPA ve kopolimerler ( P(TPFc), P(Py), P(TPA) ve P(TPFc-co-Py), P(TPFc-co- TPA)) ayrı ayrı çalışma elektroduna sabit potansiyellerde kaplanmış ve renk değişimleri kaydedilmiştir. Karşılaştırma yapabilmek için her maddenin farklı çözücüler kullanılarak (DCM, CH3CN) spektroelektrokimya deneyleri yapılmıştır. Elde edilen kopolimerlerin ise π-

π* geçişleri ve Eg değerleri hesaplanmıştır.

P(TPFc-co-Py)/DCM için, π-π* geçişlerine ait maksimum dalga boyu (λmax) 336 nm ve bu

geçişlere ait bant boşluğu enerjisi (Eg değeri) 1.94 eV olarak ölçülmüştür.

P(TPFc-co-Py)/DCM’in spektroelektrokimya grafiğinden yararlanarak belirlenen maksimum kontrastın gözlendiği dalga boyunda (900 nm) indirgenme ve yükseltgenme potansiyelleri (- 0,7 - +0,7 V), 5’er saniye aralıklarla uygulanarak, P(TPFc-co-Py) için renk değiştirme zamanı 2,0 s ve geçirgenlik değeri %∆T 28 olarak belirlenmiştir.

P(TPFc-co-Py)/CH3CN’in spektroelektrokimya grafiğinden, P(TPFc-co-Py) için, π-π*

P(TPFc-co-Py)/CH3CN’in spektroelektrokimya grafiklerinden yararlanarak belirlenen

maksimum kontrastın gözlendiği dalga boyunda (900 nm), indirgenme ve yükseltgenme potansiyelleri (-0,5 – 1,2 V), 5’er saniye aralıklarla uygulanarak, P(TPFc-co-Py) için renk değiştirme zamanı 2,0 saniye ve %∆T geçirgenlik değeri 12 olarak hesaplanmıştır.

P(TPFc-co-TPA)/DCM’in spektroelektrokimya grafiğinden, P(TPFc-co-TPA) için, π-π* geçişlerine ait maksimum dalga boyu (λmax) 297 nm ve bu geçişlere ait bant boşluğu enerjisi

(Eg değeri) 2.43 eV olarak ölçülmüştür.

P(TPFc-co-TPA)/DCM’in spektroelektrokimya grafiğinden yararlanarak belirlenen maksimum kontrastın gözlendiği dalga boyunda (900 nm) indirgenme ve yükseltgenme potansiyelleri (-0,3 – 1,2 V), 5’er saniye aralıklarla uygulanarak, P(TPFc-co-TPA) için renk değiştirme zamanı 4 saniye ve geçirgenlik %∆T değeri 27 olarak belirlenmiştir.

Biyosensör uygulamaları için, glukoz oksidaz (GOx) bazlı enzim elektrodu oluşturulması amaçlanmıştır. TPFc’nin ferrosen gibi katalitik redoks özelliği gösteren bir medyatör içeriyor olması biyosensör uygulaması için avantaj teşkil etmiş olsada, biyoreseptörün elektrot yüzeyine kovalent immobilizasyonu için primer amin (-NH2) fonksiyonelliğine sahip grup

içermiyor olması dezavantaj oluşturmuştur. Bu sebeple, stabil bir enzim immobilizasyonu sağlayan serbest amino grupları içeren TPA monomeriyle, grafit elektrot yüzeyinde kopolimerizasyon gerçekleştirilmiş ve dezavantaj ortadan kaldırılmıştır. TPFc/TPA kopolimeri ile modifiye edilen yüzeye glukoz oksidaz (GOx) enzimi immobilize edilerek P(TPFc-co-TPA/GOx) enzimatik sensör hazırlanmıştır. Biyosensörün hazırlama ve çalışma koşulları optimize edilerek, analitik karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir.

Hazırlanan P(TPFc-co-TPA/GOx) enzim sensörü ile 0,450 V’da elde edilen amperometrik cevapların bağıl değerleri, pH’ya karşı grafiğe geçirilerek maksimum cevap akımı pH 4,5’ta gözlenmiştir.

P(TPFc-co-TPA/GOx) ile hazırlanan enzim sensörü için, substrat konsantrasyonunun akım yoğunluğuna etkisi incelenerek, kalibrasyon eğrileri çıkarılmıştır. Bu amaçla, hazırlanan enzim elektrotlarının amperometrik cevapları, kronoamperometri yönteminde 0,45 V’da ölçülerek grafiğe geçirilmiştir.

Akım yoğunluğunun 1-100 mM glukoz derişimi aralığında doğrusal olarak arttığı, 100 mM glukoz derişiminden sonra ise sabit kaldığı görülmüştür. 2,5-75 mM glukoz konsantrasyonu aralığının doğrusal bölge olduğu bulunmuştur. Doğrusal olduğu belirlenen bölgede, orta değer seçilerek (50 mM) analiz sonuçlarının tekrarlanabilirliği için bu değer kullanılmıştır.

Optimize edilmiş çalışma koşullarında hazırlanan P(TPFc-co-TPA/GOx) enzimatik sensör için, doğrusal tayin aralığına giren bir glukoz konsantrasyonu (50 mM) kullanılarak, 15 ölçüm alınmıştır. Alınan değerlere bağlı çizilen kalibrasyon grafikleri yardımıyla, standart sapma (S.S) ±0,036 mM (n=15) ve varyasyon katsayısı (cv) %6,092 (n:15) olarak hesaplanmıştır. Ayrıca kalibrasyon grafikleri elde edilen enzim elektrodunun kinetik parametreleri (Km, Imax)

hesaplanmıştır. Deneysel verilerle çizilen grafik sonucu; Km/Imax değeri 11,33, 1/Imax değeri

0,171 bulunmuş ve bu veriler kullanılarak -1/Km hesaplanarak 66.108 bulunmuştur.

Hazırlanan P(TPFc-co-TPA/GOx) enzim sensörü kullanılarak, iki farklı ticari örnekte (Fruko, Meyve suyu) glukoz analizi gerçekleştirilmiştir. Spektrofotometrik yöntem kullanılarak, iki farklı ticari örnekte glukoz analizine ait değerler hesaplanmıştır. Fruko için, spektrofotometrik metod kullanılarak yapılan analizde değer 5,141±0,122, hazırlanan P(TPFc-co-TPA/GOx) enzim sensörüyle yapılan analizde değer 5,433±1,017 bulunmuş ve % geri kazanım 95 olarak hesaplanmıştır. Meyve suyu için ise, spektrofotometrik metod kullanılarak yapılan analizde değer 5,810±0,388, hazırlanan P(TPFc-co-TPA/GOx) enzim sensörüyle yapılan analizde değer ise 6,332±0,037 bulunmuş, % geri kazanım 92 olarak hesaplanmıştır.

Biyosensörlerin farklı örneklerde uygulanabilirliği kısıtlayan en önemli etmenlerden bir tanesi de, girişim yapabilecek bileşiklerin ortamda varlığıdır. Alkollü içeceklerde glukoz tayini için etanol, meyve sularında glukoz tayini için ise fenolikler, potansiyel girişimci bileşiklerdir. P(TPFc-co-TPA/GOx) enzim sensörüyle, etanol ve fenolik bir bileşiğin sensör cevabına etkisi test edilmiştir. Glukoz tayininde potansiyel girişimci olabilecek 3-asetamidofenolün P(TPFc- co-TPA/GOx) enzim sensörüne herhangi bir girişim etkisi görülmemiştir. Etanolün ise yüksek konsantrasyonda bulunduğunda, düşük de olsa girişim etkisine sahip olduğu belirlenmiştir.

Kaynakça

1. Saçak, M. Polimer Kimyası. Gazi Büro Kitabevi. ISBN No: 975-8640-27-5. 2006.

2. Hazer A. ve Kurt B., Polymerization Kinetics of Styrene by Oligododocandioyl Peroxide and Its Use in the Preparation of Graft Copolymers. 1995, s. 499-503.

3. Ak, M., Synthesis of polythiophene and polypyrrole derivatives and their application in electrochromic devices. Doktora Tezi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi . Ankara, 2006.

4. Kang E. T., Lim V.W.L., Neoh K.G., Ma Z.H. and Tan K.L. Determination of pyrrole aniline copolymer composition by X-ray photoelectron spectroscopy. 2001, Applied Surface Science 181, s. 317-326.

5. Dubois M., Ghanbaja J. and Billaud D. Electrochemical Intercalation of Sodium Ions into Poly (para-phenylene)in Carbonate. 1997, Synthetic Metals, s. 127-134.

6. R., Schrieffer J. Novel Qantum Numbers in Condensed Matter Physic. 2004, Current Applied Physic 4, s. 465-472.

7. Fahlman M and Salaneck W.R. Surfaces and Interfaces in Polymer- BasedElectronics. 2002, Surface Science,. 904-922.

8. Kittel A. Polarons, Introduction of Solid State Physics. 1986, 6.Ed.John Wiley&Sons Inc., 193-214.

9. Javadi H.H.S, Angelopoulos M, MacDiarmid A.G and Epstein A.J. Conduction mechanism of polyaniline: Effect of moisture. 1988, Synthetic Metals, s. 1-8.

10. R., Bredas J.L and Silbey. Conjugated Polymers. 1991. Kluver Academic Publishers 31, Netherlands

11. Sarı M. and Talu B. Electrochemical copolymerization of pyrrole and aniline. 1998. SyntheticMetals 94, 221-227.

12. Chiang C.K, Fincher C.R, Park Y.W, Heeger A.J, Shirakawa H, Louis E.J, Gau S.C and MacDiarmid A.G. 1977, Phys. Rev. Lett. 39, , s. 1098.

13. B., Kaiser A. 1991. Synthetic Metals. 45, 183.

14. Matveeva E.S., Could the acid doping of polyaniline represet the charge transfer interection. 1996. Synthetic Metals, 83, 89-96.

15. Syed A.A. and Dinesan M.K. Polyaniline A Novel Polymeric Material. Talanta, 1991. 38:8 815-837.

16. Abd-Elwahed A. and Holze R,. Ion Size and Ion Size Memory Effects with Electropolymerized Polyaniline. 2002, Synthetic Metals,. 61-70.

17. Cataldo F., Maltese P. Synthesis of alkyl and N-alkyl-substituted polyanilines, A study on their spectral properties and thermal stability. 2002, European Polymer Journal, 38, 1791- 1803.

18. Khanna P.K., Singh N., Charan S., Viswanath A.K., Synthesis of Ag/polyaniline nanocomposite via an in situ photo-redox mechanism. 2005, Materials Chemistry and Physics, 92, s. 214-219.

19. Rajapakse R.M.G., Krishantha D.M.M., Tennakoon D.T.B., Dias H.V.R., Mixed- conducting polyaniline-Fuller’s Earth nanocomposites prepared by stepwise intercalation.. 24 Ağustos 2005, Electrochimica Acta.

20. Kulikov A.V, Bogatyrenko V.R., Belenogova L.S, Fokeeva L.S , Lebedev A.V , Echmaheva T.A and Shunina I.G. ESR Study Polyaniline Conductivity. 2002, Russian Chem.Bulletin,Int. Ed., s. 2216-2223.

21. Wang T., Tan Y., Understanding electrodeposition of polyaniline coatings for corrosion prevention applications using the wire beam electrode method. 2005, Corrosion Science, s. 25 October 2005.

22. Hüseyin Ç., Polipirol ile modifiye edilmis karbon elektrot kullanılarak ASV yöntemiyle Pb ve Cu tayini. 2001, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Ensitüsü,. Ankara

23. Gorman C.B. and Grubbs H.R., The interplay betwenn synthesis structure and properties. 1991, Conjugated Polymers, s. 1-48.

24. Cao Y., Andreatta, A., Heeger, A.J. and Smith P., Influence of chemical polymerization on the properties of polyaniline. 1989, Polymer, s. 2305-2311.

25. Asavapiriyonont S., Chandler G.K., Gunawardana G.A., Pletcher D. 1984, J. Electroanal. Chem., s. 177-229.

26. Genies, W.M., Bidan, G., Diaz, A. 1983, J. Electroanal. Chem. , s. 101.

27. Arimoto, F. S., Haven, A. C., Derivatives of Dicyclopentadienyliron. 1955, J. AmChem. Soc., 6295-6297.

28. llanes A., Enzyme Biocatalysis Principles and Applications. 2008, Springer, s. 38.

29. Kuzu, S.B., Kitinaz Ureten Bacillus İzolasyonu, Enzimin Kısmi Saflaştırılması Ve Karakterizasyonu. 2008, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. 30. Narlı I., Activity Analysis Of Immobilized Tyrosinase Enzyme In The Presence Of Different Inhibitors. 2006, The Degree of Master of Science, The Graduate School of Natural and Applied Sciences Of Middle EastTechnical University.

31. Bugg T.D.H., Introduction to Enzyme and Coenzyme Chemistry. 2004, Blackwell Publishing, 8-24.

32. Ahuja T., Mir I. A., Kumar D., Biomolecular immobilization onconducting polymers for biosensing applications. 2007, Biomaterials, s. 791-805.

33. Goel M.K., Immobilized Enzymes. 1994, Renssealer Polytechnic Institute.

34. Mutlu S., Alp B., Ozmelles R. S., Mutlu M., Amperometric Determination of Enzymatic Activity by Multienzyme Biosensors. 1997, Journal of food Engineering, 81-86.

35. Ozyılmaz G., Glukoz Oksidaz ve Katalazın Ayrı Ayrı ve Birlikteİmmobilizasyonu ve Karakterizasyonu. 2005, Doktora Tezi, Cukurova Universitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Adana

36. Bankar, S. B., Glucoseoxidase. 2009, Biotechnology Advances, s. 489-50. 37. Updike S. J., Hicks G. P., The Enzyme Electrode. 1967, Nature, s. 986-988. 38. S., Liang. Microbial biosensors. 2011, Biosensors and Bioelectronics, 1788–1799.

39. Sarma A. K., Vatsyayan P., Goswami P., Minteer S. D., Recentadvances in material science for developing enzyme electrodes. 2009, Biosensors and Bioelectronics, s. 2313-2322. 40. Freire, R. S., Pessoa, C. A., Mello, L. D. and Kubota, L. T., Direct ElectronTransfer: An Approach for Electrochemical Biosensors with Higher Selectivity and Sensitivity. 2003, J. Braz. Chem. Soc. 230-243. .

41. Jusoh N., Aziz A. A., Immobilization of Glucose Oxidase and FerroceneRedox Polymer in Cross-Linked Poly (Vinyl Alcohol) with Bovine Serum Albumin as Protein Stabilizer. 26 - 27 July 2006. Regional Postgraduate Conference On Engineering and Science (RPCES), . 42. Pandey P. C., Upadhyay S., Upadhyay B., Peroxide Biosensors and Mediated Electrochemical Regeneration of Redox Enzymes. 1997, Analytical Biochemistry, s. 136–142. 43. Vaillancourt M., Chen, J. W., Fortier, G., Be´langer, D., Electrochemical and Enzymatic Studies of Electron Transfer Mediation by FerroceneDerivatives with Nafion- Glucose Oxidase Electrodes. 1998, Electroanalysis, s. 23-31.

44. Suelter C. H., Kricka, L. J., Methods of Biochemica lAnalysis, Bioanalytical Applications of Enzymes. 1992, John Wiley & Sons, Inc., s. 268

45. M.M. Korf, J., Venema, K., Urban, G., Vadgama, P., Rhemrev-Boom, Aversatile biosensor device for continuous biomedical monitoring. 2001, Biosensors & Bioelectronics, s. 839-847.

EKLER

EK 1. TPFc Polimerine Ait FT-IR Spekturumu

4400.0 4000 3000 2000 1500 1000 500 400.0 29.6 35 40 45 50 55 60 65 70 75 79.3 cm-1 %T 3445.86 3126.66 2361.18 2343.55 1653.03 1540.76 1510.92 1330.90 1190.13 1069.06 1023.90 939.78 908.08 893.91 841.97 832.40 765.86 729.97 679.56 547.25 492.74 481.35 2924.93

EK 3. Py Polimerine (CH3CN) Ait FT-IR Spekturumu py rol-acn Date: 8/3/2012 4400.0 4000 3600 3200 2800 2400 2000 1800 1600 1400 1200 1000 800 600 400.0 40.0 42 44 46 48 50 52 54 56 58 60 61.6 cm-1 %T 3431.75 2362.82 1040.73 868.24 1644.44 1545.00 556.68 668.17 963.46 1171.37 1276.83 2924.93

EK 4. P(TPFc-co-Py) Polimerine (DCM) Ait FT-IR Spekturumu PYROLE-DCM -TP1 Date: 8/3/2012 4400.0 4000 3000 2000 1500 1000 400.0 50.0 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68.0 cm-1 %T 3432.92 2362.73 2345.08 1637.76 1040.57 868.63 561.46 2924.93 2858.43 1400.37

EK 5. P(TPFc-co-Py) Polimerine (CH3CN) Ait FT-IR Spekturumu PYROLE-ACN-TP1 Date: 8/3/2012 4400.0 4000 3000 2000 1500 1000 400.0 25.0 26 28 30 32 34 36 38 40 42 44 46 48 50 51.8 cm-1 %T 3435.36 1041.77 582.37 2374.81 2930.98 791.71 469.30 1635.40 625.98

EK 6. TPA Polimerine Ait FT-IR Spekturumu

EK 7. P(TPFc-co-TPA) Polimerine Ait FT-IR Spekturumu

tpa Name

Sample 006 By Administrator Date Tuesday, May 07 2013 Description 4000 3500 3000 2500 2000 1500 1000 500450 98 53 55 60 65 70 75 80 85 90 95 cm-1 %T 1319.16cm-1 1556.61cm-1 1396.51cm-1 1428.32cm-1 1532.08cm-11454.85cm-1 1470.96cm-1 1366.53cm-1 688.62cm-1 1262.92cm-1 1156.14cm-1 1239.99cm-1 1634.30cm-1 821.81cm-1 2856.48cm-1 1048.23cm-1 3323.84cm-1 2935.07cm-1 606.89cm-1 594.49cm-1 1189.74cm-1 744.21cm-1 520.93cm-1 1010.41cm-1 843.20cm-1 914.28cm-1 2162.39cm-1 964.21cm-1 936.72cm-1 479.24cm-1 884.34cm-1 2560.6 2659.6 2758.6

p(tpfc-co-tpa)8120014 Name

Sample 007 By Administrator Date Tuesday, May 07 2013 Description 4000 3500 3000 2500 2000 1500 1000 500450 102 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 cm-1 %T 830.43cm-1 556.10cm-1 738.52cm-1 1473.24cm-1 880.07cm-1 2967.28cm-1 2880.32cm-1 1386.53cm-1 1035.21cm-1 930.62cm-1 1063.57cm-1 1165.06cm-1 1109.91cm-1 2939.3

ÖZGEÇMİŞ

Ad Soyad: Tuğba SOĞANCI

Doğum Yeri ve Tarihi: Urla 12.10.1987 Yabancı Dili: İngilizce

İletişim Adresi: tugbasoganci@gmail.com Eğitim Durumu

Lisans : Adnan Menderes Üniversitesi (2006-2010) Yüksek Lisans : Pamukkale Üniversitesi (2010-2013)

Ulusal ve Uluslararası Kongerlerde Poster Sunumları:

1- Tuğba SOĞANCI, Emrah TAVŞAN, Gülbanu KOYUNDERELİ ÇILGI, Ramazan DONAT ve Halil CETİŞLİ “Emülsiyon Sıvı Membran Tekniğiyle Dikromat İyonu Ekstraksiyonunda Taşıyıcı Tür Etkisinin Araştırılması” 25. Ulusal Kimya Kongresi 27 Haziran-2 Temmuz 2011 Erzurum

2- Emrah TAVŞAN, Tuğba SOĞANCI, Gülbanu KOYUNDERELİ ÇILGI, Ramazan

DONAT; Halil CETİŞLİ “Tribütil fosfat (TBP) Taşıyıcısı İle Dikromat İyonu Ekstraksiyonu Optimum Koşullarının Araştırılması” 25. Ulusal Kimya Kongresi 27 Haziran-2 Temmuz 2011 Erzurum

3- Tuğba SOĞANCI, Mine SULAK, Mehmet KARAKUŞ, Metin AK “Ferrosenil Ditiyofosfonat İçeren İletken Polimerlerin Sentezi ve Elektrokromik Özellikleri” III. Fiziksel Kimya Günleri 12-15 Temmuz 2012 Balıkesir

4- Metin AK, Rukiye Ayranci, Tugba Soganci, Mehmet Karakus “Electrochromic Proporties of The Ferrocenyl Dithiophosphonate Functionalized Organic-Inorganic Hybrid Carbazole Polymer” 10th

International Electrochemistry Meeting in Turkey 4-8 September 2013 Konya

6- Tuğba SOĞANCI, Metin AK “Ferrosenil Ditiyofosfonat İçeren İletken Polimerlerin Sentezi ve Elektrokromik Özellikleri” İnnovasyon Haftası 28-30 Kasım 2013 İstanbul

Yüksek Lisans Boyunca Yapılan Diğer Çalışmalar:

1- Litvanya Vilnius Üniversitesi Nanoteknoloji Laboratuarında “Biyosensörler ve Biyoyakıt Hücre” konusunda 20.07.2011-20.10.2011 tarihleri arasında bulunarak biyosensör araştırmaları üzerine çalışmalarda bulundum. (LLP Erasmus Staj Hareketliliği)

2- Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyokimya Bölümünde “Glukoz Biyosensörü” konusunda 03.09.2012-23.09.2012 tarihleri arasında bulunarak, sentezlediğim maddelerin biyosensör olabilme özelliği üzerine çalışmalarda bulundum. (PAÜBAP tarafından desteklenmiştir.)

Projeler

Tübitak 111T074 Numaralı Projede 01 Şubat – 01 Ekim 2013 tarihleri arasında Proje Asistanlığı Bursu.

Benzer Belgeler