• Sonuç bulunamadı

2.2. MARKALAŞMA SÜRECİ VE MARKA YÖNETİMİ

3.1.2. Amazon.com’un Kuruluş Süreci

3.1.2.3. Amazon.com’un Gelişim Aşamaları

16 Temmuz 1995’te Amazon.com web sitesinin resmi açılışı yapılmıştır. Amazon.com, Temmuz 1995’te bir milyonu aşkın kitap içeren en az iki gigabaytlık bir veritabanıyla faaliyete geçmiştir. Her online müşteriye siteye girdiğinde özgün bir kimlik verilmektedir. Müşteri sitede ilerledikçe, yaptığı her şey izlenmekte ve

böylece Amazon.com web yöneticileri o kişinin tarama ve satın alma alışkanlıklarını inceleyebilmektedir.

Amazon.com, halka satış yapmaya başladığında, müşterilerinin yarısı kredi kartı numaralarını telefonla vermeyi tercih etmiştir. Şirket ilk başlarda kredi kartı numaralarının çoğunun telefonda, pek azının web üzerinden alınacağını tahmin etmiştir, ama asla, hatta ilk günlerde bile öyle olmamıştır. Müşterilerin bazıları çekle ödeme yapmayı tercih ederken, diğerleri siparişlerini online vermeyi tercih etmişlerdir. Online sipariş verenlerin kredi kartlarının sadece son beş rakamını internetten girerken, diğer rakamlar için Amazon.com’a telefon etmeleri gerekmiştir.

Amazon.com’un zamanlaması kusursuzdur, çünkü 1995 yazı, yeni bir sitenin lansmanını yapmak için ideal bir dönem olmuştur. Site bir önceki yıl açılmış olsaydı, internete bağlı kişisel bilgisayarlar şirketin ayakta kalmasına bile yetmeyeceği, bir yıl geç kalınsaydı rekabetin başını alıp gitmiş olacağı belirtilmiştir. 1995 yazında web altyapısının yerine oturmasıyla, birçok büyük gelişme web’i statik bir online dergi ya da büfe olmaktan çıkarıp daha çekici ve kullanıcı dostu bir interaktif ortam haline dönüştürmüştür.

1995 yaz aylarında Netscape, kısa süre içinde yaklaşık 10 milyon bilgisayarda kullanılmaya başlayan Navigator 2.0 tarayıcısını çıkarmıştır. Henüz bir kuruş bile kar etmemiş olan Netscape, 9 Ağustos 1995’te ilk halka arzını gerçekleştirdiğinde, hisse senedi resmi açılış fiyatının yüzde yüz üzerine çıkmıştır. Netscape’in lansman kutlamalarıyla beraber internet artık Amerika’nın kurumsal bilincine girmiştir.

1995 yılı içerisinde Amazon.com web sitesini günde 2.200 kişi ziyaret etmiştir ve bu, o dönem için çok önemli bir sayıdır.

International Data Corporation verilerine göre, 1996’nın sonlarına gelindiğinde yaklaşık 35 milyon kişi web’i kullanmaktadır. Web’i düzenli olarak kullananların yarısından fazlası üniversite veya daha yüksek eğitim düzeyine sahiptir; ayrıca dünya genelinde internet kullanıcılarının yarısından fazlası üniversite

veya daha yüksek eğitim düzeyine sahiptir; ayrıca, dünya genelindeki internet kullanıcılarının yüzde 62’sinden fazlası yılda en az 40.000 dolar kazanmaktadır. Amazon.com’un ilk yıllarında özellikle sofistike ve bilgisayar meraklısı bir izleyici kitlesine cazip geldiğini gösteren önemli bir kanıt şudur: Amazon.com’da 1996 yılının en çok satan kitabı, David Siegel’in kaleme aldığı Creating Killer Web Sites: The Art of Third-Generation Site Design olmuştur.

Amazon.com web sitesi 1995 yılında halkın kullanımına açıldığında, Netscape ve America Online web sitelerinin tek kitap perakendecisi olmuştur. Şirketin ilk halka arzı 1997 yılında NASDAQ borsasında olmuştur. Amazon, 1998 yılında Bookpages, Telebook, Internet Movie Database, Planet All, Junglee Corp’u satın almıştır.

1999 yılında Amazon, drugstore.com, HomeGrocer.com, Pets.com ve Exchange.com hisselerini satın alarak genişlemesini sürdürmüştür. Amazon, 2000 yılında Toysrus.com ile stratejik işbirliği kurmuş, bu da şirketin hizmet çeşitlerini genişletmeye başladığının işareti olarak algılanmıştır. 2001 yılında Amazon, Amazon eCommerce platformu üzerinde Borders.com web sitesini yeniden lanse etmek için Borders Group ile stratejik işbirliği kurmuştur. Amazon, 2001 yılında, Toys R Us ile ilişkisini ortak markalı bebek mağazası Babies R Us ve ortak markalı özel ilgi alanı ve öğretici oyuncak mağazası Imaginarium.com’un kurulmasıyla daha da güçlendirmiştir.

2002 yılında, Amazon, Virgin Entertainment Group ile Amazon eCommerce platformunu kullanarak Virgin Megastores’un Amerika ve Japon web sitelerini güçlendirecek stratejik işbirliği kurmuştur. Amazon, Kanada web sitesini 2002 yılında açmıştır. 2003 yılında NBA.com üzerinde NBA mağazası ve WNBA.com üzerinde WNBA mağazasını işletmek için NBA ve Foot Locker ile uzun süreli bir anlaşma yaptığını duyurmuştur. 2003 yılı boyunca, şirket portföyüne 40.000 gurme yiyecek ürünleri, 60.000 den fazla mücevher parçası ve 70.000’in üzerinde sağlık ve kişisel bakım ürünleri ekleyerek seçenekleri artırmıştır.

2004 yılı süresince, şirket The Bombay Company ile Bombay, Bombay Kids, Bombay Outlet ve Bombay Canadian faaliyetleri için Amazon’un eCommerce teknolojisiyle güçlendirilecek yeni web siteleri kurmak için stratejik işbirliği anlaşması yapmıştır. Aynı yıl, Amazon’un bir kolu olan Amazon Services ve American Express bir anlaşmayı duyurmuştur; amazon.com web sitesi üzerinden ürünlerini satan tüccarlar, American Express kartı kullandıkları takdirde özel tekliflerden yararlanabileceklerdir. Ayrıca, 2004 yılında Amazon, Çinli şube ve üyeleriyle birlikte Joyo.com web sitelerini ve joyo.com.cn’i işleten joyo.com’u satın almıştır.

Ocak 2005’te, şirket kendi arama motoru A9’u resmi olarak kullanıma açmıştır. Nisan 2005’te Amazon, kitap basım, yayın ve dağıtımı ile uğraşan, bünyesinde birçok yazar ve yayın barındıran küresel düzeyde lider bir şirket olan BookSurge’i satın almıştır.

Ekim 2005’te şirket, Hindistan’da bir yazılım geliştirme merkezi açma planlarını duyurmuştur. Şubat 2006’da şirket, kadınlar için son moda giyim, ayakkabı ve aksesuar satışı yapan perakendeci Shopbop.com’u satın almıştır.

Mayıs 2007’de şirket, internetin en kapsamlı dijital kamera bilgi ve inceleme sitesi olan www.dpreview.com’u, yine aynı ay, Amerika’da en büyük bağımsız sesli kitap yayıncısı Brilliance Audio’u (www.brillianceaudio.com) satın almıştır.