• Sonuç bulunamadı

I. BÖLÜM

8. Araştırmanın Kısaltma ve Tanımları

4.1. Sonuçlar

4.1.1. Tutum Ölçeğine İlişkin Sonuçlar

4.1.2.1. Alt Amaca İlişkin Sonuçlar

Teknoloji ve Tasarım Dersine yönelik öğrenci tutumlarının nasıl olduğunun belirlenmesinde 3 farklı analiz kullanılmıştır.

Bu analizlerden biri, olumlu ve olumsuz maddelere göre güvenirlik analizi yapılmasıdır. Bu değerlendirmeden elde edilen güvenirlik katsayısının; olumu maddeler için

α

=0,840, olumsuz maddeler için

α

=0,847 çıkmıştır ve bu değerlerin genel kabul edilebilir güvenirlik düzeyinde sayılmaktadır.

Diğer bir analiz olumlu ve olumsuz maddelerin ortalamaları ile ilgilidir. Yapılan analizde olumlu madde ortalaması Χ =4,05 olarak çıkmıştır. Bu değer ölçekteki olumlu maddelere verilen cevapların genellikle olumlu yönde olduğunu göstermektedir. Olumsuz maddelerin ortalaması ise Χ =1,78 olarak çıkmıştır. Bulunan bu değer ise ölçekteki olumsuz maddelere verilen cevapların da istenen yönde olumlu olduğunu göstermektedir.

Yapılan son analiz ise ölçekten elde edilen toplam tutum puanlarının kullanılarak yapıldığı analizlerdir. ölçekten elde edilebilecek en düşük puanın 23 en yüksek puanın ise 115 olduğu baz alınarak değerlendirme yapılmıştır. Yapılan analizlerde ortalama tutum puanı Χ =94 puan olarak çıkmıştır. Bu değer en yüksek puan değerine oldukça yakın bir değerdir. Ayrıca hesaplanan tepe değer Χ =4,21 ve medyan değeri de Χ =4,30 çıkması yine ölçekten alınabilecek en yüksek puan değerine yakın değerlerdir. Yapılan her üç analizde de Teknoloji ve Tasarım Dersine yönelik tutumların olumlu yönde olduğunu kanıtlayıcı bulgular elde edilmiştir. Bu bulgular ışığında Teknoloji ve Tasarım Dersine yönelik öğrenci tutumlarının olumlu yönde olduğunu söylenebilir.

Teknoloji ve Tasarım Dersine yönelik öğrenci tutumlarının genel olarak değerlendirilmesinden ve tutumların hangi yönde olduğuna dair bulguların elde edilmesinden ortaya çıkan sonuçları söyle sıralamak mümkündür;

Öğrencilerin,

• Büyük ölçüde ders Teknoloji ve Tasarım Dersi öğretmenlerini sevdiği ve ders içi davranışlarından memnun olduğu

• Teknoloji ve Tasarım Dersinin değiştirilmesini veya yerine başka bir ders gelmesini istemediği

• Teknoloji ve Tasarım Dersinde öğrencilerin kendilerini birer mucit gibi gördüğünü

• Teknoloji ve Tasarım Dersinden nefret etmek gibi çok olumsuz bir tutum göstermediğini

• Teknoloji ve Tasarım dersinde birçok bilim adamı öğrendiklerini dolayısıyla Teknoloji ve Tasarım Ders Programı Öğretmen Kılavuz kitabının ekler bölümünde yer alan bilgilerin doğru şekilde kullanıldığı

• Teknoloji ve Tasarım Dersinin hayal gücüne dayalı olması öğrencilerin dersi sevmesinde bir etken olduğu

• Teknoloji ve Tasarım Dersinin gelmesini büyük ölçüde sabırsızlıkla bekledikleri

• Teknoloji ve Tasarım Dersinde araştırma yapıldığı ve öğrencilerin araştırma yapmayı sevdiği

• Teknoloji ve Tasarım Ders programında yer alan etkinliklerden ve ders anlatımlarından dolayı öğrencilerin teknolojiye ve bilime olan ilgilerinin artığı

• Ailelerinin Teknoloji ve Tasarım Dersini gereksiz olarak bulmadığı • Teknoloji ve Tasarım Dersinde yapılan etkinliklerin ilgilerini çektiği

belirlenmiştir.

4.1.3. 2.Alt Amaca İlişkin Sonuçlar

Yapılan araştırma sonucu 554 öğrencilerin 241’i en çok kurgu kuşağını sevdiğini belirtmiştir. Öğrencilerin 179’u ise en çok yapım kuşağını sevdiğini belirtmiştir. Kurgu ve yapım kuşağının genel özellikleri ise şöyledir; Kurgu kuşağında genel olarak bakıldığında, öğrenciler; “merak ve hayal ettikleri ile değiştirmeyi, geliştirmeyi ve kolaylaştırmayı düşündüklerinden çözüme yönelik fikir

ve hayal güçlerini yazarak ve çizerek somutlaştırmaktadırlar”. Yapım kuşağına genel olarak bakıldığında öğrencilerin “diğer kuşaklarda geliştirdikleri becerilerini somut bir ürünle ortaya çıkarmakta kullanmaktadırlar”. Her iki kuşakta da öğrenciler hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını daha fazla kullanmakta ve derste daha aktif olarak katılmaktadırlar. Ancak düzen kuşağının genel özelliklerine bakıldığında öğrenciler, “düşünmeyi öğrenme ve yaşamlarındaki olaylara farklı açılardan bakarak değerlendirme anlayışı geliştirmekte, kendinden yola çıkarak mekan, yüzey, birim, tekrar, ritmi düzen, uyum, bütünlük kavramlarını yapılandırmakta ve değişkenliği olmayan biçimleri kullanarak özgün düzenler yapmaktadır”(TTKB, 2008 s.6) denilmektedir. Öğrencilerin en çok kurgu ve yapım kuşağını sevmesi Teknoloji ve Tasarım Dersinde daha aktif olarak etkinlik yapmayı sevdiklerini düşündürtmektedir.

Öğrencilerin Teknoloji ve Tasarım Dersine yönelik tutumları ölçekteki boyutlara ile kuşaklara göre incelendiğinde;

Öğrencilerin Teknoloji ve Tasarım Dersi Kazanımlarına yönelik tutumları işledikleri kuşaklara göre anlamlı bir farklılık göstermektedir. Öğrenciler bulundukları kuşağa göre dersin kazanımlarına farklı tutumlar göstermektedir. En çok kurgu kuşağını seven öğrencilerin yapım kuşağını seven öğrencilere oranla istenen yönde daha yüksek tutum göstermektedir. Diğer bir değişle kurgu kuşağı en çok seven öğrencilerin kazanımlarla ilgili tutumları yapım kuşağını en çok seven öğrencilere oranla daha olumludur.

Öğrencilerin Teknoloji ve Tasarım Dersi öğretmenlerini sevmeye yönelik tutumlarının en çok sevdikleri kuşaklara göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

Öğrenciler Teknoloji ve Tasarım Dersi uygulanışı ile ilgili tutumları ilen çok sevdikleri kuşaklar arasında anlamlı bir farklılık vardır. Kurgu kuşağını seven öğrencilerin yapım kuşağını seven öğrencilere oranla istenen yönde daha yüksek tutum göstermektedir. Diğer bir değişle kurgu kuşağını en çok seven öğrencilerin dersin uygulanışı ile ilgili tutumları yapım kuşağını seven öğrencilere oranla daha olumludur.

Öğrencilerin Teknoloji ve Tasarım Dersine verilen değer ile ilgili tutumları en çok sevdikleri kuşaklara göre anlamlı bir farklılık göstermektedir. Diğer bir değişle öğrencilerin Teknoloji ve Tasarım Dersi ile ilgili tutumları en çok sevdikleri kuşaklardan etkilenmediğini göstermektedir.

Teknoloji ve Tasarım Dersine yönelik öğrenci tutumlarının en çok sevdikleri kuşaklara göre anlamlı bir fark göstermemektedir. Diğer bir değişle öğrencilerin derse yönelik tutumları en çok sevdikleri kuşaklardan etkilenmemektedir.

4.1.4. 3.Alt Amaca İlişkin Sonuçlar

Yapılan araştırma sonucu 554 öğrenciden 407 öğrenci öğretmenlerinin davranışlarının çok iyi, 114 öğrenci ise iyi olarak değerlendirmiştir. Öğretmenlerinin davranışlarının çok iyi olarak değerlendirmesi, Teknoloji ve Tasarım Dersi için öğretmenlerden beklenen davranışların yerine getirildiğini düşündürtmektedir.

Öğrencilerin, öğretmen davranışlarına göre Teknoloji ve Tasarım Dersi kazanımları ile ilgili tutumlarının arasında anlamlı bir farklılık vardır. Dolayısıyla Teknoloji ve Tasarım Ders programında yer alan kazanımlara öğrencilerin olumlu tutum göstermesi için öğretmen davranışlarının önemli olduğu bulunmuştur. Bu nedenledir ki öğretmenler öğrencileri yargılayıcı, fikrini küçük düşürücü gibi olumsuz davranışlar sergilememesi aksine öğrencileri teşvik edici, fikirlerinin ve hayal güçlerinin değerli olduğunu gösterici davranışlar sergilemesi gereklidir. Ayrıca öğretmen davranışlarını çok kötü olarak değerlendiren öğrencilerin öğretmen davranışlarını kötü, iyi ve çok iyi bulan öğrencilere göre dersin kazanımları ile ilgili daha olumsuz tutum puan ortalamasına sahip olması, öğretmen davranışlarının ders kazanımları için önemini gösterir niteliktedir.

Öğrencilerin Teknoloji ve Tasarım Dersi öğretmenini sevmeye ile ilgili tutumları ile öğretmenin ders içi davranışları arasında anlamlı bir fark vardır. Okulda en yoğun iletişim kurdukları bireylerden biri olan öğretmenleriyle olumlu iletişim

kurabilen, beklediği iletileri ve dönütleri alabilen öğrenciler, olumlu davranışlarını arttırırlar. Öğretmenlerin günlük etkileşimleriyle, çocukların içinde yaşadıkları sosyal atmosferin doğasını belirlediklerini dile getiren çocukların, sosyal ve ahlaki deneyimlerinin, genellikle öğretmenleriyle etkileşimleri sonucunda gösterdikleri sayısız davranış ve tepkilerinden oluştuğunu belirtilmektedir. Bailey (1999), ilköğretim ikinci kademedeki öğrenciler üzerinde yaptığı araştırmasında öğrencilerin okulu sevip sevmemeleri üzerindeki en önemli etkenlerin arkadaşlar ve öğretmenler olduğunu ortaya koymuştur(Sarı ve Cenkseven, 2008, s.4). Teknoloji ve Tasarım Dersi öğretmenlerinin davranışlarını çok iyi olarak değerlendiren öğrencilerin, öğretmenlerin davranışlarını ne iyi ne kötü ve iyi olarak değerlendiren öğrencilere göre daha yüksek istenen tutuma sahiptir. Diğer bir değişle öğretmen davranışlarını çok iyi olarak değerlendiren öğrencilerin öğretmen davranışlarını ne iyi ne kötü ve iyi olarak değerlendiren öğrencilere göre öğretmenini sevme ile ilgili tutumlarında daha olumlu olduğunu göstermektedir.

Öğrencilerin Teknoloji ve Tasarım Dersinin uygulanışına ile ilgili tutumlarının öğretmenin ders içi davranışları arasında anlamlı bir farklılık vardır. Öğrencilerin dersin uygulanışı ile ilgili tutum geliştirmesi öğretmenin ders içi davranışları ile bağlantılıdır. Öğretmenin ders içindeki davranışlarının kötü yönde olması dersin uygulanışı sırasında öğrencilerde olumsuz tutumlara dolayısıyla derse isteksizliğe yol açması mümkündür. Bu durum da dersin verimliliğinin düşmesine yol açabilmektedir. Ayrıca, öğretmen davranışlarının iyi yönde olması da öğrencilerde ders içi uygulanışı ile ilgili olumlu tutum gösterdiği; öğretmen davranışlarını çok iyi olarak değerlendiren öğrencilerin, çok kötü ve ne iyi ne kötü olarak değerlendiren öğrencilere göre dersin uygulanışı ile ilgili daha olumlu tutum ortalamasına sahip olmalarından belli olmaktadır.

Öğrencilerin Teknoloji ve Tasarım Dersine verilen değer ile ilgili tutumları ile öğretmenin ders içi davranışları arasında anlamlı bir farklılık vardır. Ayrıca öğretmen davranışlarını çok iyi bulan öğrencilerin öğretmen davranışlarını iyi ve ne iyi ne kötü olarak değerlendiren öğrencilere göre tutum puanları ortalamalarının daha yüksektir. Diğer bir ifade ile çok iyi olarak değerlendiren öğrencilerin Teknoloji ve Tasarım Dersi ile ilgili tutumlarının diğer değerlendiremeye göre olumlu yönde olmaktadır.

Öğrencilerin genel olarak Teknoloji ve Tasarım Dersine yönelik tutumları ile öğretmen davranışları arasında anlamlı bir fark vardır. Ayrıca öğretmen davranışlarını çok iyi olarak değerlendiren öğrencilerin genel tutum puanlarının öğretmen davranışlarını çok kötü, ne iyi ne kötü ve iyi olarak değerlendirenlere göre daha yüksek tutum puanı ortalamasına sahiptir. Öğrencilerin öğretmen davranışlarını değerlendirmelerine göre Teknoloji ve Tasarım Dersine yönelik tutumları da etkilenmektedir. Öğretmenlerin ders içi davranışlarıyla, öğrencilerin; öğretmenini sevmeme, dersin uygulanışı ile ilgili olumsuz tutum ve davranış gösterme, ders kazanımlarına olumsuz tutum gösterme ve en önemlisi öğrencilerin tutumlarını olumsuz yönde etkilemesi; öğretmeninin ders içresindeki davranışlarının ne kadar önemli bir nitelikte olduğunu göstermektedir.

Teknoloji ve Tasarım Dersi Programı’nın başarı ile uygulanabilmesi için öğretmen davranışları büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle de Öğretmen, öğrencilerin yaratıcı, hayal kuran, estetik duyarlılığa sahip bireyler olduğunu kabulünden yola çıkmalı ve öğrencileri ile olan iletişiminde, onları teşvik edici, hayal güçlerinin değerli olduğunu belirten, yaptıkları çalışmaları veya etkinlikleri onların düşüncelerine göre değerlendiren nitelikte olumlu ifadeler kullanması gerekmektedir.

4.1.5. 4.Alt Amaca İlişkin Sonuçlar

Yapılan araştırmada 554 öğrenciden 393 öğrencinin derslerinde başarılı olduğu belirlenmiştir. Başaralı öğrenciler sınıfına ders notu dört ve beş olan öğrenciler alınmıştır. 151 öğrencinin başarı seviyesinin orta olduğu ve 10 öğrencinin ders başarısının bir ve iki olduğu görülmektedir. Uygulanan öğrenci merkezli eğitim sisteminin öğrencileri baz alarak yapılan bir değerlendirme olduğu düşünülürse öğrenci başarılarının yüksek olması aslında onların gelişimleri ile ilgili başarılarının yüksek olmasıdır.

Öğrencilerin Teknoloji ve Tasarım Dersi kazanımları ile ilgili tutumları ile ders içi başarıları arasında anlamlı bir fark vardır. Diğer bir ifade ile Öğrenciler ders

kazanımları ile ilgili tutumları ders içinde başarılı ya da başarısız olmalarına göre değişmektedir. Teknoloji ve Tasarım Ders programı her öğrencinin gelişimi için büyük önem taşımaktadır. Çünkü ders programı öğrencilerin yaratıcı düşünmesini, tasarımsal yeteneklerini artırmasını sağlamaya yöneliktir. Bu durumda öğrencilerin ders içinde başarılı olmaları ders kazanımlarının da gerçekleşmesini sağlayabilmektedir. Ayrıca ders içi başarı durumu başaralı olan öğrencilerin ders içi başarı durumu orta olan öğrencilere göre ders kazanımları ile ilgili tutum puanları olumlu yönde daha yüksektir. Dolayısıyla ders içi başarı durumları arttıkça öğrenciler ders kazanımları ile ilgili olumlu tutum sergilemektedir. Bu nedenle öğrenci başarısı düşük olan öğrencilere ders kazanımları ile ilgili tutumlarının geliştirilmesi gerekebilmektedir.

Öğrencilerin Teknoloji ve Tasarım Dersi öğretmenlerini sevme ile ilgili tutumları ile ders içi başarıları arasında anlamlı bir fark vardır. Ayrıca ders içi başarı durumlarını başarılı olarak değerlendiren öğrencilerin ders içi başarılarını orta olarak değerlendiren öğrencilere göre öğretmenlerini sevme ile ilgili tutumları daha olumludur. Ders içi başarıları düşük olan öğrencilerin öğretmeni sevme ile ilgili olumsuz tutum sergilemesi öğrencilerin ders içerisinde de bu durumu yansıtmasına sebep olabilir. Bu nedenle de öğrencilerin ders de daha başarılı olmaları sağlanmalıdır.

Öğrencilerin Teknoloji ve Tasarım Dersine verilen değer ile ilgili tutumları ile ders içi başarıları arasında anlamlı bir fark vardır. Diğer bir ifade ile öğrencilerin Teknoloji ve Tasarım Dersi ile ilgili tutumları ders içindeki başarılarından etkilenmektedir. Ayrıca Başarılı öğrencilerin başarı durumları orta olan öğrencilere göre ders ile ilgili tutumlarının daha olumlu çıkması. Öğrencilerin ders içi başarıları arttıkça ders ile ilgili olumlu tutum gösterdiklerini belirtmektedir. Bu durum öğrencilerin ders başarılarının bir derse karşı tutum geliştirmede etkili olduğunu da göstermektedir.

Teknoloji ve Tasarım Dersine yönelik öğrenci tutumlarının değerlendirmesinde ölçekten elde edilen toplam tutum puanı ortalaması ile analiz

edildiğinde de öğrencilerin ders içi başarıları ile toplam tutum puanı ortalaması arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Dolayısıyla öğrencilerin Teknoloji ve Tasarım Dersine yönelik tutum geliştirirken ders içi başarılarından etkilendiği görülmüştür. Ayrıca öğrencilerin başarı durumları arttıkça derse yönelik tutumları da olumlu yönde artmaktadır.

4.1.6. 5.Alt Amaca İlişkin Sonuçlar

Yapılan araştırmada 554 öğrencinin diğer derslerdeki genel başarı durumu şöyledir;

Genel başarısı beş olan öğrenciler : 122 öğrenci Genel başarısı dört olan öğrenciler: 288 öğrenci Genel başarısı üç olan öğrenciler : 137 öğrenci Genel başarısı iki olan öğrenciler : 5 öğrenci Genel başarısı bir olan öğrenciler : 2 öğrenci

Öğrenci başarılarının genel olarak beş, dört ve üç olarak dağıldığı görülmektedir. Örneklem dağılımı yapılan okulların genel başarılarının yüksek olduğunu söylemek mümkündür.

Öğrencilerin Teknoloji ve Tasarım Dersi kazanımları ile ilgili tutumları ile diğer derslerdeki başarı durumları arasında anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Dolayısıyla öğrencilerin ders kazanımları ile ilgili tutumları diğer derslerdeki başarılarından etkilenmemektedir.

2004 yılında geliştirilen öğretim programlarının yeniliklerinden biri de “derslerin sınıf seviyelerine göre kavram analizlerine tabi tutulması, dersler arası karşılaştırmalar da yapılması ve tüm derslerin birbirleriyle ilişkilendirilmesidir”(Akbaba, 2004 s.55).Bu durum öğrencilerin özellikle bilgi ve beceri isteyen derslerdeki başarısını Teknoloji ve Tasarım Dersinde de kullanabildiğini göstermektedir. Nitekim Teknoloji ve Tasarım Ders Programı

Kılavuz Kitabı incelendiğinde kuşakların işlenirken öğrencilerin diğer derslerdeki bilgi ve becerilerini kullanmaları gerektiği de saptanmıştır. Teknoloji ve Tasarım dersi uygulama esaslarına bakıldığında “öğretmenler yıl içinde tasarım etkinliği sürecinde öğrencilerin yapacağı çalışmalara açılım sağlamada diğer zümre öğretmenleri ile işbirliği yapar” denilmektedir(TTKB, 2008, S.23). dolayısıyla ders öğretmenlerinin ders içerisindeki etkinlikleri uygularken diğer branş öğretmenleri ile etkileşim içerisinde olması ve öğrencilere yardımcı olabilecek öğretmenlere yönlendirmesi gerekmektedir.

Öğrencilerin Teknoloji ve Tasarım Dersi öğretmenini sevme ile ilgili tutumları ile diğer derslerdeki başarıları arasında anlamlı bir fark olmadığı görüşmüştür. Diğer bir ifade ile öğrencilerin Teknoloji ve Tasarım Dersi öğretmenlerini sevme ile ilgili tutum geliştirirken diğer derslerdeki başarılarından etkilenmemektedir. Öğrenciler Teknoloji ve Tasarım Öğretmenlerine karşı tutum oluştururken, onu girdiği derse ve davranışlarına göre değerlendirmekte olduğu söylenebilir.

Öğrencilerin Teknoloji ve Tasarım Dersinin uygulanışı ile ilgili tutumları ile diğer derslerdeki başarıları arasında anlamlı bir fark vardır. Diğer bir ifade ile öğrencilerin Teknoloji ve Tasarım Dersi uygulanışı ile ilgili tutumları diğer derslerdeki başarılarından etkilenmektedir. Ayrıca diğer derslerdeki başarı durumları iyi olan öğrencilerin diğer derslerdeki başarı durumları orta ve kötü olan öğrencilere göre daha yüksek tutum puanı ortalaması vardır. Bunu şöyle açıklamak mümkündür; başarı durumu iyi olan öğrencilerin başarı durumu orta ve kötü olan öğrencilere göre Teknoloji ve Tasarım Dersi uygulanışı ile ilgili daha olumlu tutum göstermektedir.

Öğrencilerin diğer derslerdeki genel başarı durumuna göre Teknoloji Tasarım Dersi uygulanışı ile ilgili tutum boyut puanlarının anlamlı farklılık oluşturması Teknoloji ve Tasarım Ders Programının genel özelliklerinde bahsedilen “Teknoloji ve Tasarım Dersi; Türkçe, Matematik, Hayat Bilgisi, Sosyal Bilgiler ve Fen Teknoloji dersleri için kabul edilen ortak becerileri içermektedir” ifadesini de destekler niteliktedir.(TTKB, 2007 s.10).

Öğrencilerin Teknoloji ve Tasarım Dersine verilen değer ile ilgili tutumları ile diğer derslerinde ki başarıları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Diğer bir ifade ile öğrencilerin Teknoloji ve Tasarım Dersi ile ilgili tutumları diğer derslerindeki başarılarından etkilenmektedir. Ayrıca diğer derslerdeki başarı durumu iyi olan öğrencilerin, başarıları orta ve kötü olan öğrencilere göre daha yüksek tutum puanı ortalamasına sahip olması ve başarı durumları çok iyi olan öğrencilerin, başarı durumları orta ve kötü olan öğrencilere göre daha yüksek tutum puanı ortalamasına sahip olması; öğrencilerin diğer derslerdeki başarı durumu arttıkça Teknoloji ve Tasarım Dersi ile ilgili tutumlarının da etkilendiğini ve olumlu yönde arttığını göstermektedir.

Öğrencilerin Teknoloji ve Tasarım Dersi tutum ölçeğinden elde edilen toplam tutum puanları ortalamasına bakıldığında ise öğrencilerin Teknoloji ve Tasarım Dersine yönelik tutumları ile diğer derslerdeki başarılarının arasında anlamlı farklılık bulunmaktadır. Diğer bir ifade ile öğrencilerin Teknoloji ve Tasarım Dersine yönelik tutumları diğer derslerdeki başarılarından etkilenmektedir. Ayrıca öğrencilerin diğer derslerdeki başarı durumlarının artması Teknoloji ve Tasarım Dersine yönelik tutumlarını da olumlu yönde etkilemektedir.

4.1.7. 6.Alt Amaca İlişkin Sonuçlar

Yapılan araştırmalarda örnekleme alınan okullarda okuyan öğrencilerin ailelerinin gelir durumu düşük ve orta gelirli aile seviyesindedir. Ailelerinin aylık toplam geliri 2.000TL’nin üstünde olan öğrenci sayısı 57’dir.

Ekonomik güçlükler ve olumsuz toplumsal koşullar çocuğun gereksinmelerinin karşılanmasını güçleştirmekte, soyut ve somut yoksunluklar çocuğun ruhsal gelişimini bozmakta ve uyum sorunlarına yol açmaktadır Sivas’ta bir ilköğretim okulunda, 6–14 yaş grubundaki 25 çocuğun değerlendirildiği bir başka

çalışmada En sık görülen ruhsal uyum sorunu okul başarısızlığıdır(Kaya vd. ,2006 s.158).

Öğrencilerin Teknoloji ve Tasarım Dersi kazanımlarına ile ilgili tutumları ile aile gelir durumları arasında anlamlı bir fark vardır. Diğer bir değişle ailelerin gelir durumları ders kazanımları ile ilgili tutumlarında etkili olmaktadır. Ancak aile gelir durumu düşük orta ve iyi olan öğrencilerin, gelir durumu çok iyi olan öğrencilere göre daha yüksek tutum puanı ortalamasına sahip olması aile gelir durumu düştükçe öğrencilerin Teknoloji ve Tasarım Dersi kazanımları ile ilgili tutumlarının olumlu yönde arttığını göstermektedir.

Öğrencilerin Teknoloji ve Tasarım Dersi öğretmenini sevme ile ilgili tutumları ile aile gelir düzeyi arasında anlamlı bir fark yoktur. Diğer bir değişle aile gelir durumunun öğrencilerin Teknoloji ve Tasarım Dersi öğretmenini sevme ile ilgili tutumlarını etkilememektedir.

Öğrencilerin Teknoloji ve Tasarım Dersi uygulanışı ile ilgili tutumları ile aile gelir düzeyi arasında anlamlı bir fark yoktur. Diğer bir değişle Öğrencilerin

Benzer Belgeler