• Sonuç bulunamadı

Altınbaş Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde 2012-2013 eğitim-öğretim yılı itibariyle Eczacılık Eğitimi verilmeye başlanmıştır. 2012-2013 eğitim-öğretim yılına ve takip eden yıllara ait müfredatlar Ek.St13.1’de sunulmuştur.

Fakültemizde Standart 9’da da detaylı bir şekilde ifade edildiği gibi hasta–odaklı bir eczacılık lisans programı uygulanmaktadır. Hasta-odaklı müfredat geliştirilmesinde Colorado Üniversitesi Skaggs Eczacılık Okulu ile işbirliği çalışmaları yapılmıştır. Yapılan işbirliği ve sonrasında gerçekleştirilen incelemeler sonucunda iletişim becerileri, farmakoterapi ve klinik uygulama dersleri (stajlar)‘nin müfredatta yer almadığı tespit edilerek bu derslerin ilavesi ile Standart 8’de anlatıldığı üzere yeni müfredat oluşturularak yürürlüğe girmiştir.

Müfredatımız daha sonra 2015 yılında yürülüğe giren ECZÇEP’na uygunluk yönünden değerlendirilmiştir. Eğitim programımızda yer alan dersler ile bu derslerin program çıktılarına katkısı Standart 9’da yer alan Tablo 9.1’de verilmiştir. ECZÇEP 2015 de yer alan Eczacılık Yetkinlikleri ve Altınbaş Üniversitesi Eczacılık Fakültesi program yeterlilikleri matriks tablosu (Ek.St8.9) programımızda yer alan derslerin “Sosyal, Davranışsal ve Yönetimsel Eczacılık Bilimleri” ve “Eczacılık Uygulamaları” ile ilgili konularla bir denge içinde olduğu sonucunu ortaya koymaktadır. Altınbaş Üniversitesi Eczacılık Fakültesi eğitim programının ÇEP’e uygun bir şekilde geliştirilmiş hasta-odaklı eczacılık lisans programıdır.

Hasta-odaklı eğitim müfredatımızda yer alan derslerin program çıktıları ve ÇEP ile uyumlu olmasının yanı sıra her eğitim-öğretim yılı sonunda takip eden yılda açılacak seçmeli dersler, güncel eczacılık uygulamaları ve program gereklilikleri değerlendirilerek programa dahil edilmektedir. Program hazırlanmaya başlamadan önce tüm öğretim üyelerinden, gelecek eğitim-öğretim yılında açılmasını önerdikleri dersler, içerikleri ve program çıktılarına katkıları talep edilmekte, fakülte yönetim kurulu toplantısında, açılması planlanan dersler sunulmakta ve yeni dönemde açılması planlanan temel/seçmeli derslerin programın genel çıktılarına katkıları değerlendirilerek ders programının oluşturulması sağlanmaktadır. 2018-2019 eğitim-öğretim yılı güz ve bahar dönemlerinde okutulan derslerin yer aldığı örnek ders programları Ek.St13.2’de yer almaktadır.

Akademik prgramın sistematik olarak düzenlenmesine ilişkin olarak Akademik Kurul toplantılarının yılda 3 kez düzenli olarak ve ihtiyaç halinde acil olarak yapılmasına karar verilmiştir ilgili karar Ek.B.17’de sunulmuştur. Kararın ardından gerçekleştirilmiş olan 2 adet akademik kurulda ders başarı oranları bir önceki yıl ile karşılaştırılarak incelenmiş ve ders

başarı oranı düşük olan dersler tespit edilerek gerek ders içeriği, gerek anlatım ve değerlendirme koşullarında değişiklik yapılmak üzere ilgili öğretim üyeleri bilgilendirilmiştir.

Yapılmış olan 2 adet akademik kurul kararı Ek.St1.1’de sunulmuştur.

Akademik programın öğrenciler tarafından değerlendirilmesinin incelenmesi için her yarıyıl sonunda öğrencilere online öğrenci sistemi üzerinden “Ders ve Öğretim Üyesi değerlendirme anketleri” uygulanmaktadır. Bunun yanısıra derslerin içeriği, ders içi etkinlikler, uygulama derslerinin kapsamı ve işleyişi, öğrencilerin dersi daha iyi kavrayabilmeleri ve daha etkin eğitim yöntemlerinin geliştirilebilmesi için her eğitim-öğretim yılının bitiminde tüm fakülte öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantılar ile öğrencilerle öğretim elemanları biraraya gelmekte ve öğrencilerin talepleri yüzyüze görüşmelerle dinlenmektedir. Bunun yanı sıra öğrencilerin birebir olarak dekanlık veya öğretim elemanlarına ilettikleri geri bildirimler ile öğrenci görüşleri alınarak eğitim stratejimize uygun olmak koşulu ile öğrencilerin akademik program konusundaki görüş ve önerileri değerlendirilmektedir.

Öğrencilerden alınan geri dönüşler doğrultusunda öğrenci-öğretim elemanı etkileşiminin arttırılması ile birlikte öğrencilerin derslerden aldıkları verimin de arttırılması amacıyla teorik derslerde dersi alan öğrenci sayısına göre bazı zorunlu derslerin çift şube olarak açılmasına karar verilmiştir. Uygulama derslerinin gerçekleştirildiği laboratuvarların kapasiteleri ile ilgili bilgiler Standart 22 kapsamında yer almaktadır. Uygulama derslerinde her öğrencinin hem bireysel olarak hem de grup çalışması içerisinde pratik eğitim alması ve uygulama gerçekleştirebilmesi için pratik/laboratuvar derslerinin tümü 2017-2018 eğitim-öğretim yılı öncesinde iki şube olarak gerçekleştirilmiştir. 2017-2018 eğitim-öğretim yılı itibariyle PHAR 126-Analytical Chemistry I pratik dersi ve PHAR 122-Pharmaceutical Botany pratik dersi birer şube daha arttırılarak üçer şube olarak verilmiş ve laboratuvarlar ekipman ve fiziksel koşul bakımından her şube 50 öğrenci kapasitesine sahip olmasına rağmen, bu derslerde şube başına maksimum 35 öğrenci ile pratik uygulamalar gerçekleştirilerek öğrenci-öğretim elemanı etkileşiminin arttırılması sağlanmıştır.

2017-2018 eğitim-öğretim yılı güz dönemi sonunda tüm 1. sınıf, 2. sınıf, 3. sınıf ve 4. sınıf öğrencilerimizle gerçekleştirilen “Vize Haftası Anketi” ile öğrencilerin dönem içi tüm vize sınavlarının, önceden belirlenip akademik takvimde yer alacak şekilde toplam 9 günlük bir vize haftası içerisinde yapılması ile ilgili görüşleri alınmış ve geçerli sayılan 374 anket sonucunda 175 hayır oyuna karşı 199 evet oyu ile 2018-2019 eğitim-öğretim yılı itibariyle vize sınavlarının ‘Vize Haftası’ uygulaması ile yapılmasına karar verilmiştir. Öğrencilere

Altınbaş Üniversitesi bünyesinde 2016-2017 eğitim-öğretim yılı itibariyle tüm fakültelerin eğitim programına SRP 102-Social Responsibility Project dersi eklenmiştir. Fakültemizin eğitim programına da eklenen bu dersle tüm öğrencilerin mezun olduklarında hizmet verecekleri toplum için bir sosyal sorumluluk projesinde yer almaları amaçlanmaktadır. SRP 102 dersinin 2016-2017 yılı itibariyle eğitim müfredatına eklendiği Ek.St13.1’de yer alan 2016-2017 yılı müfredatı’nda görülmektedir.

Yaz stajları kapsamında gerçekleştirilen staj uygulamalarının değerlendirilmesi ve staj çıktılarının güncellenmesi için öğrencilerimizin yanlarında staj yaptıkları eczacılardan öğrencilerden beklentileri, öğrencinin yetkinlik ve yeterlilikleri ile ilgili beklentileri ve eleştirileri telefonla ve yazılı anket şeklinde alınmakta ve bir sonraki dönemde gerçekleştilecek stajlar için programlar oluşturulurken eczacı görüşlerine de yer verilmektedir. Eczane eczacıları tarafından doldurulması için hazırlanan staj ve stajyer değerlendirme formu Ek.St13.4’de verilmiştir.

PHAR 399- Çekirdek Staj-Klinik Eczacılık Uygulamaları stajları her sene anlaşmalı hastanelerde, hastane hekimleri ve fakülte içi görevli öğretim elemanları ile 22 iş günlük staj şeklinde gerçekleştirilmektedir. Staj kapsamında öğrenciler hasta vizitlerine katılmakta ve dönüşümlü olarak tüm öğrencilerin bütün departmanlarda görev alması sağlanmaktadır. Artan öğrenci sayısı ve tüm öğrencilerin etkin bir şekilde staj uygulamalarının gerçekleştirebilmeleri için 2017-2018 eğitim-öğretim yılı itibariyle staj gerçekleştirilecek hastanelerin sayısı arttırılmış ve öğrenciler gruplara ayrılarak hekim-stajyer öğrenci, stajyer öğrenci-hasta etkileşimlerinin arttırılması amaçlanmaktadır. Ek.St5.1 ve Ek.St5.6’de hastanelerle gerçekleştirilen protokeller yer almaktadır.

2018-2019 eğitim-öğretim yılında mevcut müfredat tekrar güncellenerek yeni eğitim-öğretim müfredatı uygulanmaya başlanmıştır. Müfredat değişikliği ile ilgili alınan Fakülte Kurulu Kararı Ek.St8.16’da sunulmuştur. Yenilenen müfredatta daha önceki yıllarda okutulan ENG 101-İletişim Becerileri ve Akademik Rapor Yazma I, ENG 201- İletişim Becerileri ve Akademik Rapor Yazma III, ENG 202-İletişim Becerileri ve Akademik Rapor Yazma IV, ENG 301-Yazılı İletişim dersleri müfredattan kaldırılarak onların yerine EPS 101- Farmasötik Bilimler için İngilizce, IHS 100-Sağlık Bilimlerine Giriş, PHAR 124-Farmasötik Terminoloji, PHAR 261-Farmasötik Teknolojiye Giriş ve PHAR 236-Farmakolojiye Giriş dersleri müfredata eklenmiştir. Müfredata eklenen yeni dersler, öğrencilerin ve eczacılık eğitiminin güncel ihtiyaçları göz önüne alınarak seçilmiş ve fakültenin kuruluşundan bu yana verilen

temel derslere destek olacak ve o derslerden önce alınarak öğrencinin derse adaptasyonu ve başarısını arttıracak şekilde düzenlenmiş ve müfredatımız son şeklini almıştır.

Uygulama derslerinde her öğrencinin hem bireysel olarak hem de grup çalışması içerisinde pratik eğitim alması ve uygulama gerçekleştirebilmesi için pratik/laboratuvar derslerinin tümü 2017-2018 eğitim-öğretim yılı öncesinde iki şube olarak gerçekleştirilmiştir ancak 2017-2018 eğitim-öğretim yılı itibariyle PHAR 126-Analytical Chemistry I pratik dersi ve PHAR 122-Pharmaceutical Botany pratik dersi birer şube daha arttırılarak üçer şube olarak verilmiştir bunun sebepleri ve gerekçeleri yukarıda anlatılmıştır. 2019-2020 eğitim-öğretim yılı ile birlikte ise YÖK’ün belirlediği son kıstaslara göre sınıf mevcutları her bir öğrenciye 2 m2’ lik bir alan ayrılacak şekilde revize edilmiştir. Buna göre sınıf mevcutları 30-40 kişi ile sınırlandıracak şekilde planlanmıştır. Buna göre sınıflarda yapılan derslerin 3 şubeye bölünerek verilmesi planlanmıştır. Yine laboratuvar uygulamalarında her bir laboratuvar şubesinde 30 öğrenci olacak şekilde şubelerin oluşturulması sağlanmıştır. Söz konusu derslerin şube sayıları Ek.St13.5’de yer alan ders programında belirtilmiştir.