• Sonuç bulunamadı

Altınbaş Üniversitesi Eczacılık Fakültesi kuruluşundan bu yana öğrenci odaklı bir yaklaşımla eğitim-öğretim programına devam etmektedir. Bu sebeple öğrenci geri bildirimleri büyük bir dikkatle değerlendirilmekte ve önemsenmektedir. Elde edilen veriler ile gerekli değişiklik ya da güncellemeler yapılmaktadır. Özellikle program değerlendirmesi için mezun öğrencilerimizin görüşleri bizim için büyük önem arz etmektedir. Mezunlarımızdan aldığımız geri bildirimler eğitim-öğretimimiz açısından birçok fakültenin eğitim sisteminden önde ve öncül olarak fark yarattığımız doğrultusundadır.

29.01.2019 tarihindeki Senato toplantısında alınan karar ile Üniversite genelinde “Öğrenci Memnuniyet Komisyonu” kurulmuştur. Bu komisyonun kurulması ile ilgili Senato kararı Ek.St11.1’de sunulmuştur. Bu komisyon ile öğrencilerden gelen geri bildirim, eleştiri ve istekler değerlendirilmekte, öğrencilerin ders ve üniversite hayatları ile ilgili sorunları çözülmekte; dilekleri ve istekleri plan ve bütçe dahilinde gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır.

Öğretim üyelerinin programın şekillenmesi açısından katkıları çok önemlidir. Her eğitim-öğretim dönemi sonunda yapılan toplantılarda gerekli güncellemeler hakkında görüş alış-verişi yapılmaktadır. Sene içinde gerekli görüldüğünde öğretim elemanlarından gelen talepler ve değişiklik önerileri ivedilikle değerlendirilmekte, konu ilgili komisyonların görüşlerine sunulup çözüme gidilmektedir.Öğretim üyeleri, verdikleri derslerle ilgili ÇEP ya da GEP ile ilintili olarak ya da gerekli gördükleri durumlarda yapacakları güncellemeleri, ilgili ders ya da derslerin ders bilgi paketlerine yansıtarak Dekanlığa sunmaktadırlar.

Fakültemiz için, eğitimin veriliş şekli eğitim kalitesi açısından çok önem arz etmektedir. 2018-2019 eğitim-öğretim yılı sonuna kadar sınıf mevcutları 60 öğrenci ile sınırlandırılmakta ve öğrenci fazlalığı durumunda yeni bir şube açılmaktaydı. Laboratuvarlarda ise her bir laboratuvar grubu 50 öğrenci ile sınırlandırılmakta, fazla öğrenci olması durumunda ise yeni laboratuvar grubu planlanmaktaydı. 2019-2020 eğitim-öğretim yılı için ise YÖK’ün belirlediği son kıstaslara göre sınıf mevcutları her bir öğrenciye 2 m2’ lik bir alan ayrılacak şekilde revize edilmiştir. Buna göre sınıf mevcutları 30-40 kişi ile sınırlandıracak şekilde planlanmıştır. Buna göre sınıflarda yapılan derslerin 3 şubeye bölünerek verilmesi planlanmıştır. Yine laboratuvar uygulamalarında her bir laboratuvar şubesinde 30 öğrenci olacak şekilde şubelerin oluşturulması planlanmıştır.

Eğitim genellikle: 1: Ders, 2: Soru-Cevap, 3: Tartışma, 4: Alıştırma ve Pratik, 5: Gösterim, 6:

Rehberli Pratik, 7: Rol Yapma, 8: Grup Çalışması, 9: Simülasyon, 10: Beyin Fırtınası, 11:

Olgu Çalışması, 12: Laboratuvar /Seminer / Saha Pratiği, 13: Bireysel Çalışma, 14: Problem çözme, 15: Proje Tabanlı Öğrenme teknikleri kullanılarak uygulanmaktadır. Her bir ders için uygulanan eğitim metodu her dersin ders bilgi paketi (Ek.St8.8) içinde açıklanmaktadır.

Üniversitemizde 10.11.2017 tarih 2017/13 no'lu Senato toplantısında alınan kararla

“Üniversitemiz Ölçme ve Değerlendirme Çalışma Ekibi” kurulmuştur (Ek.St11.2). Bu çalışma ekibinin denetiminde belli dönemlerde üniversitemiz genelinde ölçme ve değerlendirme eğitimleri verilmektedir.

Fakültemizde ise ölçme ve değerlendirmede en etkin olarak kullanılan tanımlı süreç olarak ara sınavlar ve final sınavları gelmektedir. Her bir ders için uygulanan ölçme değerlendirme metodu her dersin ders bilgi paketi (Ek.St8.8) içinde açıklanmaktadır. Altınbaş Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği’nde (Ek.St11.3) belirtildiği üzere her ders için bir ara sınav ve bir dönem sonu sınavı notu verilmektedir. Mezuniyet Projesi I ve II dersleri ile Staj dersleri için sadece final sınavı dönem sonu yapılmaktadır. Bahsi geçen tüm bu sınavların planlanması fakültemiz bünyesindeki Ders, Sınav, Derslik Komisyonu tarafından yapılmaktadır. Bu programlar fakülte web sayfasındaki duyurular bölümünde ilan edildiği gibi öğretim elemanlarınca ders sırasında veya öğrenci temsilcisinin yardımıyla sosyal medya yardımıyla da duyurulmaktadır. Bu sınav tarihlerinin belirlenmesi sürecinde öğrencilerin fikirleri alınmakta ve bu doğrultuda öğretim üyeleri tarafından ilgili komisyona bilgi verilmektedir.

Bu sınavların haricinde öğrencilerin Farmakoterapi ve İletişim Becerileri derslerinde kaydettikleri role-play videoları rubrikler yardımıyla değerlendirilmektedir. Staj sınavları, 3 öğretim elemanından oluşan jüri tarafından önceden belirlenen staj öğrenme çıktıları doğrultusunda sorular sorularak sözlü ve/veya yazılı olarak yapılmaktadır. Mezuniyet Projeleri sunumu ise öğrencilerin sene sonu yaptıkları poster sunumlarının 3 öğretim elemanından oluşan jüri tarafından değerlendirilmesi şeklinde olmaktadır.

Fakültemizde verilen her bir ders için hazırlanmış ders bilgi paketleri (Ek.St8.8) mevcuttur.

Bu bilgi paketlerinde dersin amacı, içeriği, Bologna sürecine göre hazırlanmış öğrenme çıktıları ve bu öğrenme çıktılarının sağlanması için kullanılan öğretme yöntemleri, öğrenme çıktılarını değerlendirme yöntemleri, haftalara göre konuların dağılımı, önerilen kaynaklar, değerlendirme yöntemlerinin dönem sonu notuna yüzde katkıları ve AKTS hesap tablosu yer almaktadır. Ders bilgi paketlerinin haricinde öğretim üyeleri, her dönem başında her bir ders

için hazırladıkları ders izlencelerini (Ek.St11.4) öğrencilere gerek sınıfta okuyarak gerekse sınıf temsilcisi yardımıyla tüm sınıfa e-posta yoluyla dağıtarak duyurmaktadır.

Ders programlarının güncellenmesi sırasında müfredattaki tüm dersler gözden geçirilmiş, dersler arasındaki tekrarlar, eksikler giderilmiş, mesleki yetkinlik ve yeterliliklerin karşılanması için gerekli değişiklikler yapılmıştır. Özellikle ilk yıl temel bilimlere ait dersler verilerek değişik formasyonlardan gelen öğrencilerin bilgileri benzer seviyelere getirilmeye çalışılmaktadır. 2. Yıldan itibaren öğrencilere, bir önceki yılda öğrendikleri bilgiyi yorumlayacakları teorik ve pratik mesleki dersler verilmeye başlanmaktadır. Öğrenciler, 3. ve 4. Sınıfta verilen özellikle Farmakoterapi dersleriyle mesleklerini uygularken dikkat etmeleri gereken hususlar konusunda bilgilenmekte, uygulamalar yapmakta ve böylece mesleki becerilerini arttırmaktadırlar. Böylece değişik eğitim teknikleri ve teknolojileri kullanılarak, verilen bilgilerin birbirini ardışık biçimde geliştirmesi, öğrencilerin bilgiyi yorumlayabilmesi ve eleştirel düşünme kapasitelerini arttırabilmeleri amaçlanmaktadır.

Fakültemizde verilen derslerden özellikle laboratuvar uygulamaları ile desteklenen dersler ve role-play uygulaması yapılan dersler hem öğrencilerin mesleki yeteneklerini geliştirmekte hem de sorun çözme becerilerini arttırmaktadır. Derslerin başında verilen ön-test ile sonunda verilen son-testler karşılaştırılarak ders kazanımları anlık olarak test edilmiş olmaktadır. Yine laboratuvar dersleri sonunda elde edilen verileri yorumlayıp rapor yazma zorunluluğunda olmaları öğrencileri araştırmaya ve sonuca odaklı çalışmaya ve mesleki hayatlarında kullanabilmeye sevk etmektedir.

Dersler sırasında kullanılan sunumları projeksiyon sayesinde tüm öğrenciler görebilmektedir.

Bu sayede dersi daha iyi takip etmektedirler. Yine sınıflarda yer alan ses ve görüntü sistemleri sayesinde video ve diğer görseller kullanılarak ders içerikleri zenginleştirilmektedir. Ayrıca laboratuvar derslerinde her öğrenciye bir deney seti düşmektedir. Bu şekilde her birinin mesleki uygulama becerileri artmaktadır.

Eğitim hayat boyu devam eden bir süreçtir. Okulumuzda vurgulanan en önemli esaslardan biri de budur. Üniversite genelinde alınan kararlar doğrultusunda 2018-2019 eğitim ve öğretim yılından itibaren mezunlarımız ücretsiz olarak derslerimize katılabilecek ve mesleki bilgilerini güncelleyebilecek ve mesleklerindeki yenilikleri takip edebileceklerdir. Ayrıca öğrencilerimizin, fakültemizden aldıkları PHAR 381 Kanıta Dayalı Eczacılık ve Literatür İnceleme, PHAR 452 Bilimsel Sunum ve Yazım Teknikleri, PHAR 483 Yaşam Bilimlerinde Son Gelişmeler gibi dersler ile araştırma, sorgulama, bilgiyi kullanma gibi kazanımlar elde

etmesi, bu kazanımlar sayesinde hayat boyu kendilerini geliştirmeye devam etmeleri hedeflenmektedir.

Altınbaş Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde verilen PHAR 224 Eczacılıkta Yasal Düzenlemeler ve Etik dersi ile öğrenciye, eczane ve eczacılık uygulamalarının çeşitli yönleriyle ilgili, eczacılık hizmetlerinde kanun ve yönetmelikler ile etik sorumluluklar hakkında bilgi verilmektedir. Bu ders ile mesleki kimlik ve mesleki iletişim yöntemleri oluşturulmaya çalışılmaktadır. Yine öğrencilere mesleki karar alma, mesleklerini etik çelişkilerle karşılaştığında kullanabileceği, rasyonel ve savunulabilir problem çözme yöntemleri tanıtılmaktadır. Derste verilen deontoloji bilgisi, hasta hakları bilgisi, bir eczacının iletişim popülasyonu ve iletişim etiği, karar verme teknikleri sayesinde öğrencilerimizin mesleki etik anlayışları şekillenmekte, vaka çalışmaları ve uygulamalar sayesinde aldıkları bilgileri pekiştirmektedirler. Yine değişik hastalık grupları, bunların tanı, teşhis ve tedavi bilgilerinin verildiği Farmakoterapi dersleri ile mesleki deneyimlenmelerin en önde olduğu staj derslerinde, öğrenciler, eczacı-eczacı, eczacı-hasta ve eczacı-doktor ilişkilerinin önemi ve nasıl olması gerektiği hakkında bilgiler kazanmaktadırlar. Bu sayede, öğrencilerin, mezuniyet sonrası kullanabilecekleri ve hayat boyu kariyerlerini etkileyecek bilgi, beceri ve donanımı kazanmaları hedeflenmektedir.

Fakültemiz eğitim programı, öğrencilerimize özel ilgi alanları ve amaçlar doğrultusunda ders seçme fırsatı vermelidir. Özellikle öğrenciler, SRP 102 Sosyal Sorumluluk Projesi dersi ile 1.

sınıftan itibaren istedikleri alanlarda yapılan sosyal sorumluluk projelerine katılmaktadırlar.

Bu şekilde hem kişisel gelişimlerinin hem de mesleki bilinçlerinin arttığı projelerde yer alarak topluma yararlı bir birey haline gelmeleri hedeflenmektedir. 3. yarıyıldan itibaren öğrencilerimize değişik fakültelerce sunulan seçmeli dersler sayesinde, öğrenciler hem ikinci bir yabancı dil öğrenebilmekte hem de mesleki gelişimlerine katkıda bulunacak sosyal dersleri alabilmektedir. Sağlık Hukuku, Diş Hekimliğinde Eczacının Rolü, İtalyanca, Almanca, Rusça, Japonca, İspanyolca, Fransızca gibi dersler örnek olarak verilebilir. 4. Sınıfla beraber öğrencilerimiz, Fakültemizce verilen ve mesleklerinde gelişmelerini sağlayacak seçmeli dersler alarak kendilerini meslek hayatlarına hazırlamaktadırlar. Farmasötik Analiz ve Kalite Kontrolü, Kalite Güvencesi ve Yönetmelikleri, Fitoterapi, Hemotoloji ve Onkoloji Farmasötik Bakım, Kozmetoloji, Karar Verme ve Liderlik de bu derslere örnek olarak verilebilir. Bu dersler haricinde, öğrencilerimizin zorunlu olarak yaptıkları stajlar dışında, diledikleri bir eczacılık alanında kendilerini geliştirmek üzere alabilecekleri seçmeli staj dersleri de bulunmaktadır. Öğrenciler, İlaç, Gıda ve Kozmetik Endüstrisinin üretim, kalite kontrol,

pazarlama, ruhsatlandırma gibi alanlarında deneyim kazanabilecekleri Endüstri Uygulamaları, serbest eczanedeki deneyimlerini arttıracakları Serbest Eczane Uygulamaları hastane eczanesinde görev alabilecekleri Hastane Eczanesi Uygulamaları ve son olarak da çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında veya araştırma laboratuvarlarında deneyim kazanabilecekleri Kamu Eczacılığı Uygulamaları derslerinden birini seçerek mesleki bilgi ve becerilerini arttırmaktadırlar. Öğrencilerimize sunulan bu derece çok seçmeli ders opsiyonu, onlara mesleki geleceklerini planlamada yardımcı olmaktadır. Böylece, eğitimle ilgili önceden tanımlanmış çıktıların güçlenmesi hedeflenmektedir. Tüm stajlar ve bunların içerikleri Standart 10’da ayrıntılı bir şekilde açıklanmaktadır.