• Sonuç bulunamadı

3. DEĞERLENDİRME

3.3. Mimari Elemanlar

3.5.6. Ahşap Süsleme

Konya’daki Klasik Dönem Osmanlı camilerinde ahşap süsleme mihrap, minber, mahfil, kürsü, üst örtü ile kapı ve pencere kanatlarında görülmektedir. Çakma, oyma ve delikişi teknikleri ile süslemeler uygulanmıştır. Genel olarak geometrik ve bitkisel motifler görülür.

Mihrapta uygulanan ahşap süslemeyi Doğanhisar Ulu Camisinde görmekteyiz. Mihrap nişi dendanlı kemerlidir. Niş içerisinde oyma ve çakma tekniği ile yapılmış mukarnaslı süsleme görülmektedir. Bu örnek Konya’daki Klasik Dönem Osmanlı camileri arasında ahşap mihrap süslemesi bakımından tek örnektir. Diğer camilerin ahşap olan mihrapları yeni olduğu için herhangi bir süsleme görülmez.

Lala Mustafa Paşa Camisinin minberinin aynalık ve korkuluk bölümleri delikişi tekniği uygulanarak süslenmiştir. Süslemede beş kollu yıldız, beşgen ve altıgenlerden oluşan geometrik motifler görülmektedir. Ayrıca oyma ve çakma

132 tekniği ile yapılan köşebent kısmı palmet motifi ile süslüdür. Doğanhisar Ulu Camisinin minber korkuluğu ise oyma tekniğinde yıldız ve altıgenler ile süslüdür. Muallimhane Cami minberinin aynalık ve köşk kısmında Geç Dönemde sıkça karşımıza çıkan akant yaprakları görülmektedir.

Doğanhisar Ulu ve Şerafeddin camilerinin mahfillerinde görülen S profilli ahşap konsollar, hem taşıyıcı hem dekoratif amaçlı kullanılmıştır. Hasan Paşa Camisinin mahfilinde kullanılan saçak dendanlı yapılarak süslenmiştir. Mahfillerin alt yüzeyleri genel olarak çıtalarla çakma tekniğinde eşit parçalara bölünerek hareket sağlanmıştır.

Hacı Mehmetli, Doğanhisar Çarşı ve Doğanhisar Ulu camilerinin üst örtülerinde ahşap konsollar görülmektedir. Ahşap taşıyıcı direkler üzerindeki kemerler Bursa kemeri şeklinde düzenlenmiştir. Taşıyıcı direklerin yastıkları S profiller ile hareketlendirilmiştir. Doğanhisar Çarşı Camisinin üst örtüsünde ahşap tavan göbeği bulunmaktadır. Onsekiz kollu tavan göbeği çiçek motifli kompozisyon şeklindedir.

Piri Mehmet Paşa ve Lala Mustafa Paşa camilerinin vaaz kürsülerinin korkulukları delikişi tekniğinde geometrik süslemelidir. Konya Sultan Selim ve Şerafeddin camilerinin vaaz kürsüleri oyma ve çakma tekniğinde uygulanan geometrik ve bitkisel süslemelidir.

Hasan Paşa, Karapınar Sultan Selim ve Konya Sultan Selim camilerinin kapı ve pencere kanatları, Doğanhisar Çarşı Camisi mahfil giriş kapısı, Doğanhisar Ulu Camisi kapaklı dolap nişinde genel olarak bitkisel, geometrik ve yazılı süsleme görülür. Kapı ve pencere kanatları tablalar ile üç bölüme ayrılmıştır. Hasan Paşa Camisinin kapı ve pencere kanatlarında geometrik şekiller içerisinde rumi grubu motifler vardır. Kapı sonradan yağlı boya ile boyandığı için süslemeler belirginliğini yitirmiştir. Geometrik süslemelerde çok kollu yıldız, çokgenler, kare ve dikdörtgenler görülmektedir.

Camilerin birçoğunda kapı ve pencere kanatları yenilendiği için genelde sade bir görünüm sergiler.

133

3.5.7. Alçı Süsleme

Konya’daki Klasik Dönem Osmanlı camilerinde az kullanım alanı bulan alçı süsleme, mihrap, üst örtü elemanlarında, pencere şebekelerinde karşımıza çıkmaktadır.

Piri Mehmet Paşa Camisinde mihrap alçı kalıplama tekniği ile yapılmıştır. Üzeri boyandığı için belirginliğini yitiren süslemede mihrap nişinde geometrik desenin varlığı seçilebilmektedir. Mihrap yazı kuşakları, bitkisel ve geometrik motifler ile çevrilidir. Yağmapınar Mescidinin mihrap kavsarası istiridye şeklindedir. Mihrap çok kollu yıldız, rumi, palmet, lotus, penç, zencerek motifler ile süslenmiştir. Üzeri boyandığı için süslemeler belirginliğini yitirmiş olup, zor seçilebilmektedir.

Konya Sultan Selim ve Şerafeddin camilerinin yarım kubbe geçişlerinde kullanılan tromp altlarındaki konsol şeklindeki uygulama mukarnas süslemelidir. Benzer süsleme Konya Sultan Selim Camisinde harimin kuzeyinde yer alan tonozların eteğinde de görülür. Şerafeddin Camisinin yarım kubbe geçişinde kullanılan kemer üzengileri, alçı malzeme üzerine oyma tekniği ile yapılmış, özellikle Geç Dönem Osmanlı camilerinde sık görülen kenger yapraklı motif ile süslüdür. Konya Sultan Selim (Selimiye) Camisinin mahfilinde yer alan nişlerin kavsarası dilimlidir. Hasan Paşa Camisinde kubbe geçiş elemanı olarak görülen tromplar da dilimli yapılarak süslemeye gidilmiştir.

Camilerin birçoğunun üst pencerelerinde baklava dilimi şeklinde süslenen yenilenmiş alçı şebekeler görülmektedir.

134

4. SONUÇ

İlk çağlardan beri Anadolu’nun önemli yerleşim merkezlerinden biri olan Konya’da Türk mimarisi Anadolu Selçukluları ile başlamış, Beylikler ve Osmanlılar ile devam etmiştir. Anadolu Selçuklularına başkentlik yapan şehir, bu dönemde yapılan eserler ile müze şehir kimliğine sahip önemli bir merkezdir. Konum itibari ile Konya, tarihi ipek yolunun Anadolu’daki önemli geçit yerlerinden biridir. Bu bağlamda Osmanlı döneminde de özellikle ticaret ve konaklama için külliyeler yapılmıştır. Külliyeler dışında il ve ilçelerde ihtiyaca yönelik cami ve mescidler inşa edilmiştir. Bunlardan çoğunluğu mimari açıdan özgünlüğünü korurken, Hacı Mehmetli, Doğanhisar Çarşı ve Muallimhane camileri gibi bazı yapılarının da ya tamamen yenilendiği ya da büyük ölçüde değişikliğe uğradığı anlaşılmaktadır.

Çalışmamızda, Konya’da yer alan Klasik Dönem Osmanlı Camileri incelenmiş ve günümüze ulaşabilen oniki adet yapı katalog kısmında ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.

İncelenen bu yapılar plan olarak; merkezi kubbesi tek yönden yarım kubbe ile genişletilenler, kare planlı tek kubbeli, ahşap direkli ve tek mekanlı düz tavanlı camiler olarak dört ana başlık altında gruplandırılmıştır. Bunlar arasında merkezi kubbe tek yönde yarım kubbe ile genişletilen plan grubu oldukça önemlidir. 16. yüzyılda, Osmanlı Devleti’nin sanatsal açıdan en parlak döneminde, kubbe mimarisi gelişimi hızlanmış, merkezilik fikri ortaya çıkarak dini mimaride anıtsal örnekler verilmeye başlanmıştır. Buna bağlı olarak Konya’daki Sultan Selim ve Şerafeddin camileri, merkezi kubbenin tek yönde yarım kubbe ile genişletilen plan grubuna dahil edilmektedirler. Bu camiler en güzel örneklerini İstanbul’ da veren Klasik Osmanlı Mimarisi’nin taşradaki yansımaları olarak özellikle dikkat çekmektedir. Kare planlı tek kubbeli cami planı en çok kullanılan plan grubu olup, bu plan grubunda altı adet cami yer almaktadır. Anadolu’da özellikle Selçuklu döneminde görülen ahşap direkli cami geleneğini Klasik Dönem Osmanlı camilerinde de uygulandığını görmekteyiz. Ahşap direkli camiler arasında ise üç cami bulunmaktadır. Bu yapılar mihrap duvarına dik 3 sahınlı olarak yapılmıştır. Tek

135 mekanlı düz tavanlı cami planı en az kullanılan plan olup, bu grupta tek cami bulunmaktadır.

Konya’daki Klasik Dönem Osmanlı Camileri genel olarak kesme ve moloz taş ile inşa edildiği görülmektedir. Bunun dışında en çok kullanılan malzemelerin başında taş, tuğla, mermer ve ahşap gelmektedir. Süsleme açısından taş, mermer, tuğla, çini, kalemişi, ahşap ve alçı süslemeler görülmektedir.

Konya’daki Klasik Dönem Osmanlı camilerinin bir kısmı özgünlüğünü korurken, bir kısmı sonraki dönemlerde yenilenmiştir. Konya Sultan Selim ve Şerafeddin camileri işlevselliğin ön planda tutulduğu Konya’daki önemli abidevi yapılardır. Etrafındaki yapılarla birlikte bir külliye görünümü teşkil eden Karapınar Sultan Selim, Konya Sultan Selim (Selimiye), Lala Mustafa Paşa camileri Klasik Dönem Osmanlı mimarisini yansıtan önemli örneklerdendir. İlk inşası Selçuklu Dönemine kadar giden Şerafeddin Camisi, Karamanoğlu döneminde yenilenmiş, Osmanlı döneminin klasik çağında ise son halini almıştır. Ahşap direkli camilerden Doğanhisar Ulu Cami ise özellikle süsleme açısından özgünlüğünü koruyabilen en önemli eserlerden biridir.

Konya, Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemlerinde önemli bir Türk şehridir. Günümüze ulaşan veya bir kısmı ulaşabilen Türk mimari eserlerini görsel bir şölen olarak sanatseverlere sunmaktadır. Bu çalışmamızın sonucunda, Konya’daki Klasik Dönem Osmanlı camileri bir arada incelenerek Türk mimarisi ve sanatı açısından önemi ortaya konulmaya çalışılmıştır.

136

KAYNAKÇA

Anılır, Yaşar (1987). Akşehir Tarihi ve Tarihi Eserleri. Konya: Dil-Bil Ofset Basımevi.

Anonim. (1988). 1984 Sonrası Konya. Ankara. Anonim. (1967). Konya İl Yıllığı. Konya. Anonim. (1973). Konya 1973 İl Yıllığı. Konya.

Armağan, Abdüllatif (1990). Osmanlılar Zamanında Haç Yolu ve Menziller. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Apa, Gülay (2007). Osmanlı Dönemi Selatin Cami Minberleri. Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

Apa, Gülay (2008). Konya Ereğli Türk Devri Mimarisi. Konya.

Aydın M. - Beykan M. (1977). Konya. Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi, 2, 1043. İstanbul: Yem Yayınevi.

Aytekin, Hanefi (2003). Tarihi Konya Rehberi. Konya: Kültür Yayınları.

Bakırcı, Naci ve Kaya, Hacer (2011). Müzenin Saklı Hazinesi Cam Filmlerde Konya

Anıtları. Konya: Damla Ofset AŞ.

Baş, Ali ve Ürekli, Bayram (2000). Konya Şerafeddin Cami. S.Ü. Fen Edebiyat

Fakültesi Dergisi, 13, 199-217.

Baş, Ali (2003). “Konya’daki Osmanlı Camileri”, Osmanlı Döneminde Konya, Konya: Türkiye Ekonomi Kurumu, 251-276.

Baş, Ali (2006). Konya’ daki Klasik Dönem Osmanlı Yapıları. (Editör: Haşim Karpuz, Osman Eravşar). Yeni İpekyolu Konya Kitabı IX. Konya: Çizgi Kitabevi Yayınları, 215-233.

137 Baykara, Tuncer (1985). Türkiye Selçukluları Devrinde Konya (1.Baskı). Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.

Boran, Ali (2012). Ilgın’daki Kültür Varlıklarının Durumu. (Editör: Ali Boran, Hakan Sarı, Aydın Arılık). Birinci Ulusal Ilgın Sempozyumu. Konya: Kültür Yayınları, 103-110.

Bozkurt, Tolga (2007). Osmanlı Selatin Cami Mihrapları. Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

Çetinaslan, Mustafa (2005). Konya Camilerinde Mahfiller. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

Çetinaslan, Mustafa (2012). Konya Cami ve Mescitlerindeki Mahfiller. İstem İslam

Sanat, Tarih, Edebiyat ve Musikisi Dergisi, 20, 197-218.

Danışık, Şerife (2007). Seydişehir’deki Türk Devri Yapıları. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

Demiralp, Yekta (1996). Akşehir ve Köylerindeki Türk Anıtları. Ankara: T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları.

Duran, Remzi (2007). Osmanlı Dönemi Konya Yapılarında Madeni Pencere Şebekeleri. (Editörler: Haşim Karpuz, Osman Eravşar). Yeni İpekyolu Konya Kitabı

X, Konya: Çizgi Kitabevi Yayınları, 291-312.

Durukan, Aynur (2001). Selçuklular Öncesinde Konya. (Hazırlayan: Ahsen Erdoğan). Gez Dünyayı Gör Konyayı, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 10-17.

Dülgerler, Osman N. (1993). “Konya Karapınar Selimiye Külliyesi ve Mahkeme Hamamı”, X. Vakıflar Haftası Kitabı. Ankara: Vakıflar Genel Müdürlüğü Yayınları, 379-398.

Dündar, Abdülkadir (2000). Karapınar Sultan Selim Camii’nin Mimarı Hakkında Yeni Bir Kayıt ve Bazı Mülahazalar. (Editör: Yusuf Küçükdağ). Karapınar

138 Erdemir, Yaşar (2002). Nakışlı Ahşap Camilerimizin Klasik Dönemdeki Zengin Bir Temsilcisi: Doğanhisar Ulu Cami. (Editör: Mustafa Denktaş, Yıldıray Özbek, Aslı Sağıroğlu Aslan). VI. Ortaçağ ve Türk Dönemi Kazı Sonuçları ve Sanat Tarihi

Sempozyumu, Konya, 381-396.

Eyice, Semavi (1989). Mimarsinan’ın Külliyeleri. (Editör: İbrahim Ateş, Sadi Bayram, Mehmet Narince). VI. Vakıf Haftası: Türk Vakıf Haftası Çerçevesinde

Mimar Sinan ve Dönemi Sempozyumu. İstanbul, 169-194.

Eyice, Semavi (1965). Sultaniye Karapınar’a Dair. İstanbul Üniversitesi Edebiyat

Fakültesi Tarih Dergisi, 15, 117-156.

Gündoğdu, Hamza (1983). Karapınar ve Kayalı Köyü Yakınlardaki Yağmapınar Mescidi Hakkında. Vakıflar Dergisi, 17, 141-146.

Gündüz, İbrahim (1980). Bütün Yönleriyle Karapınar. Konya.

Karademir, Murat (2014). Mimarsinan Dönemi Yapılarında Taç Kapılar. Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

Karakaya, Derya (2012). Eskil Karapınar Kazası Vakıf Eserleri. Konya: Çizgi Kitabevi Yayınları.

Karpuz, Haşim (2001). Konya’nın Selçuklu Kent Dokusu ve Son Yıllarda Yok Olan Anıtları. I.Uluslar arası Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Kongresi Bildirileri. 11- 13 Ekim. Konya, 1-10.

Karpuz, Haşim (2009). Türk Kültür Varlıkları Envanteri Konya. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları.

Karpuz, Haşim (2003). Konya Kadınhanı’ndaki Vakıf Camileri. (Hazırlayan: Burhan Ersoy, Mehmet Narince). Vakıf Medeniyeti Sempozyumu Kitabı. Ankara, 201-222. Karpuz, Haşim (2013). Kadınhanı. Konya Ansiklopedisi, 5, 24. Konya: Kültür A.Ş. Konyalı, İbrahim H. (2007). Konya Tarihi. Konya: Memleket Gazetesi Yayınları.

139 Konyalı, İbrahim H. (1964). Abideleri ve Kitabeleri İle Konya Tarihi. Konya: Yeni Kitap Basımevi.

Konyalı, İbrahim H. (1945). Nasreddin Hocanın Şehri Akşehir. İstanbul: Numune Matbaası.

Konyalı, İbrahim H. (1970). Abideleri ve Kitabeleri ile Konya Ereğli’si Tarihi. İstanbul: Fatih Matbaası.

Kuran, Abdullah (1988). Mimar Sinan’nin Camileri. (Hazırlayan: Sadi Bayram).

Mimarbaşı Koca Sinan: Yaşadığı Çağ ve Eserleri. İstanbul, 175-214.

Küçükdağ, Yusuf (1989). Lale Devrinde Konya. Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya

Küçükdağ, Yusuf (1994). Vezir-i Azam Piri Mehmet Paşa. Konya: Damla Ofset Matbaacılık.

Küçükdağ, Yusuf (2002). Konya Sultan Selim İmareti. Tarih ve Düşünce, 4, 40-44. Küçükdağ, Yusuf (2004a). Konya’da Sultan Selim İmareti ,Vakfiyesi ve Vakıfları. (Editör: Haşim Karpuz, Osman Eravşar). Yeni İpekyolu Konya Kitabı VII, Konya, 263-299.

Küçükdağ, Yusuf (2009). Sultan Selim Külliyesi. TDV İslam Ansiklopedisi, 37, 516- 517. İstanbul: E-Yayınevi.

Küçükdağ, Yusuf (2004b). Konya Şehri’nin Fiziki ve Sosyo-Ekonomik Yapısı

Makaleler I. Konya: Selçuklu Belediyesi Yayınları.

Küçükdağ, Yusuf (2006). Konya’da Mevlevi Tekke ve Zaviyeleri. Bilgi Yolu, 9, 153- 163.

Nar, Hasan, Kılıç, Gülşah ve Baş, Süleyman B. (2009). Konya Ereğli Geçmişten

Günümüze. Konya: Dizgi Ofset.

140 Önder, Mehmet (1971). Mevlana Şehri Konya. Ankara: Yeni Kitap Basımevi.

Özkul, Lütfi. Sultanlar Şehri Kadınhanı. Konya.

Samur, Tahsin (1992). Ilgın’da Türk Devri Yapıları. Konya: Konya Valiliği Yayınları.

Samur, Tahsin (1996). Akşehir’deki Türk Mimari Eserleri. Konya: Çizgi Kitabevi. Sözen, Metin ve Tanyeli, Uğur (1994). Sanat Kavram ve Terimleri Sözlüğü (6.Baskı). İstanbul: Remzi Kitabevi.

Tanyeli, Uğur (2001). 15. Yüzyıldan Erken Cumhuriyet’e Konya’da Mimari. (Hazırlayan: Ahsen Erdoğan). Gez Dünyayı Gör Konyayı, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 177-187.

Tuş, Muhittin (2013). Anadolu Türk Mührü: Doğanhisar Örneği. (Editörler: Muhittin Tuş, Kenan Peker, Yunus Tarı). I.Ulusal Doğanhisar ve Çevresi Tarih Kültür ve

Turizm Sempozyumu 5-7 Ekim 2012, Konya: Aybil Yayınları, 305-313.

Tüfekçioğlu, Abdülhamit (2001). Ilgın Kitabeleri ve Mezar Taşları. (Editörler: Ali Boran, Ahmet Ögke, Abdülhamit Tüfekçioğlu). Geçmişten Günümüze Bütün Yönleri

İle Ilgın. Ilgın: Kültür Yayınları, 58-80.

Uçan, Fevzi (1986). Ünitelerimizde Konya İli (2.Baskı). Konya: Oba Kitabevi. Uluengin, Fatin (2001). Osmanlı Anıt Mimarisinde Klasik Yapı Detayları. İstanbul: Yapı Endüstri Merkezi.

Uzluk, Şahabeddin (1971). İstanbul’daki Eski Fatih Cami’nin Bir Benzeri Konya’da Selimiye Camisi. Vakıflar Dergisi, IX, 173-192.

Uzun, Abdullah (1999). Konya’ da Yıkılan Selçuklu ve Osmanlı Eserleri. Yeni İpek

Yolu Konya Ticaret Odası Dergisi Özel Sayı, Aralık, 81-89.

Ülgen, Aygün (1996). Klasik Devir Minareleri Osmanlı Cami Planında Minarenin

141 Ünver, Süheyl (1967). 70 Yıl Önce Konya. Belleten, XXXI (122), 201-220.

Yetkin, Kemal S. (1955). Beylikler Devri Mimarisinin Klasik Osmanlı Sanatını Hazırlayışı. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 4 (3), 39-43

Yörük, Doğan (2013). XV. Yüzyılın İkinci Yarısında Doğanhisar. (Editörler: Muhittin Tuş, Kenan Peker, Yunus Tarı). I.Ulusal Doğanhisar ve Çevresi Tarih

142

143 Çizim 1: Hasan Paşa Camisi plan (Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden)

144 Çizim 2: Hasan Paşa Camisi kuzey cephe görünüş (Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden)

145 Çizim 3: Hasan Paşa Camisi doğu-batı kesiti (Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden)

146 Çizim 4: Hacı Mehmetli Camisi plan (Konya Türk Kültür Varlıkları Envanteri’nden)

147 Çizim 5: Çarşı Camisi harim plan (Halil İbrahim Yiğiter’den)

148 Çizim 6: Çarşı Camisi mahfil kat plan (Halil İbrahim Yiğiter’den)

149 Çizim 7: Piri Mehmet Paşa Camisi plan (O.N. Dülgerler’den)

150 Çizim 8: Muallimhane Camisi plan (Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden)

151 Çizim 9: Doğanhisar Ulu Camisi plan (Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden)

152 Çizim 10: Doğanhisar Ulu Camisi doğu-batı kesiti (Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden)

153 Çizim 11: Ağalar (Boyacı Ali) Mescidi plan (Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden)

154 Çizim 13: Yağmapınar Mescidi plan (Kübra Uçum’dan)

155 Çizim 14: Karapınar Sultan Selim Camisi plan (Konya Türk Kültür Varlıkları Envanteri’nden)

156 Çizim 15: Konya Sultan Selim Camisi plan (Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden)

157 Çizim 16: Konya Sultan Selim Camisi kuzey-güney kesiti (Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden)

158 Çizim 17: Konya Sultan Selim Camisi kuzey cephe görünüş (Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden)

159 Çizim 18: Konya Sultan Selim Camisi müezzin mahfili (M.Çetinarslan’dan)

160 Çizim 20: Konya Sultan Selim Camisi minber (G.Apa’dan)

161 Çizim 21: Lala Mustafa Paşa Camisi plan (Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden)

162 Çizim 22: Lala Mustafa Paşa Camisi kuzey-güney kesiti (Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden)

163 Çizim 23: Şerafeddin Camisi alt kat plan (Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden)

164 Çizim 24: Şerafeddin Camisi kuzey-güney kesiti (Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden)

165 Çizim 25: Şerafeddin Camisi üst kat plan (Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden)

166 Çizim 26: Şerafeddin Camisi mihrap (Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden)

167 Çizim 27: Şerafeddin Camisi doğu-batı kesiti (Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden)

168 Çizim 28: Şerafeddin Camisi müezzin mahfili (Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden)

169 Çizim 29: Şerafeddin Camisi minare kesiti (Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden)

170

171 Fotoğraf 1: Hasan Paşa Camisi genel görünüş

172 Fotoğraf 3: Hasan Paşa Camisi tamir kitabesi

173 Fotoğraf 5: Hasan Paşa Camisi kitabe

174 Fotoğraf 7: Hasan Paşa Camisi mahfil

175 Fotoğraf 9: Hasan Paşa Camisi minare

176 Fotoğraf 10: Hacı Mehmetli Camisi doğu cephesi

177 Fotoğraf 12: Hacı Mehmetli Camisi mahfil

178 Fotoğraf 14: Hacı Mehmetli Camisi minare

179 Fotoğraf 15: Çarşı Camisi üst örtü

180 Fotoğraf 17: Çarşı Camisi batı cephesi

181 Fotoğraf 19: Çarşı Camisi mahfil

Benzer Belgeler