• Sonuç bulunamadı

Açık Uçlu Sorulara Verilen Cevaplardan Seçmeler

1. BÖLÜM

4.1. Açık Uçlu Sorulara Verilen Cevaplardan Seçmeler

1. Ateşten Gömlek Romanını Okumak, Millî Mücadele Dönemi Hakkında Size Ders Kitabından Farklı Olarak Neler Kazandırmıştır?

1. Dönemin insanlarının ruh hallerini anlamama yardımcı oldu. Sadece bilgi odaklı bir öğrenme olmadı.

2. Milli Mücadele dönemi hakkında insanların ne kadar zorluk çektiğini, kadın-erkek demeden savaştığını, vatan uğrunda canlarını gözlerini kırpmadan feda eden insanları tanıdım.

3. Roman dönemle ilgili ayrıntılara inmiş, olayları daha iyi anlamamızı sağlamıştır. O dönemin koşullarını, zorluklarını daha iyi anladım. Ders kitabı bu dönemi yüzeysel olarak geçiyor.

4. Olayları kendimiz yaşıyormuşçasına, daha gerçekçi şekilde anlatıyor. 5. Bana olaylara daha geniş açıdan bakmam gerektiğini öğretti.

6. Romanı okurken sanki oradaymışım gibi hissettim. Millî duygularım kabardı.

7. Ders kitabında bize daha çok dönemin tarihsel boyutu aktarılıyordu. Roman ise bu savaşı, savaşı yaşayan insanların hayatlarını anlamamızı, çekilen acıları, yapılan fedakârlıkları görmemizi sağladı.

8. Ders kitabındaki konuların bende tam olarak uyandırmadığı vatan sevgisi bu roman sayesinde tam anlamını kazanmış oldu.

9. Milli mücadeleye o dönemi yaşayan insanların gözünden baktım. Tarihî romanlara karşı önyargımı yıktım.

10. O dönemin aşklarını, ihtiraslarını, kıskançlıklarını, çelişkiler içinde kalan insanların ruh çatışmalarını detaylı şekilde öğrenmemi sağladı.

11. Dönemi yaşamış biri tarafından yazıldığı için kitabı zihnimde canlandırdım.

12. Dönemin insanlarının kişisel özelliklerini, imkânlarını, dönemin şartlarını daha ayrıntılı ve duygu yüklü bir şekilde öğrendim.

13. Ben şahsen ders kitaplarından sadece olayları ve sonuçları öğreniyorum. O dönemde ne olmuş, insanların durumları nasıldı, ne şartlar altındaydılar bilmiyordum. Asıl bunları bilmemiz gerekiyor. Tarih böylece zihinlere daha iyi yerleşir, akıldan kolayca çıkmaz.

14. Ders kitapları sıkıcıdır. Yalnızca kuru bilgiyle tanım yaparak öğretir. Ne kadar öğrettiği de şüphelidir. Çünkü öğrenciyi çekmez. Ancak “Ateşten Gömlek” bana o dönemi yaşattı.

15. O dönemin sosyal hayatını, sorunlarını derinlemesine öğrendim. Roman sayesinde tarihle ilgili konular zihnimde daha derinlemesine yerleşti.

16. Ders kitabında milletin bu kadar kargaşa içinde olduğunu bilmiyordum, insanların düşüncelerini romandaki kadar iyi yansıttığını düşünmüyorum. 17. Ders kitabındaki kuru bilgilerden daha önemli şeyler kazandırdığı kesin. 18. Kuru bilgi değil. Yaşamdan kesitler olduğu için daha gerçekçi.

19. Gerçekçilik ön plandadır, insanı derinden etkiliyor. Ders kitabında o duyguyu tam alabildiğimi söyleyemem.

20. Dönemin tarihsel açıdan önemli olan olaylarının arka yüzünü, önemini anlatmış olması ve aynı zamanda okurken olayların yaşanılıyor gibi hissedilmesi sebebiyle okuyucuya bu olayları daha iyi anlama imkânı sağlıyor.

21. Romanda dönemin sosyal özelliklerini, Millî Mücadele’nin askerler dışında halkın yaşamını nasıl değiştirdiğini anladım.

22. Ders kitabı gerçekten çok sıkıcı. O dönemdeki savaşları ezberlemekten bıktık artık. Ateşten Gömlek’te orada, o dönemde yaşamış gibi oluyoruz ve ezberlemek için çaba sarfetmeye gerek kalmıyor.

23. O dönem hakkında bildiklerim yalnızca ders kitabından ibaret kalsaydı tüylerim diken diken olmayacaktı.

24. Ders kitabında konu ile ilgili bilgi veriyor, yanında da küçük anekdotlar halinde yazılar sunuyor. Örneğin Halide Edip’in konuşmasından bir parça verilmişti. Fakat bunu Ateşten Gömlek’te o kalabalığın arasındaki insanlar tarafından okumak, gözyaşlarının tasviri çok farklı tabi. Bu nedenle daha gerçekçi bir anlatım karşımıza çıkıyor.

25. Romandan sınav olmadığımız için okuduğum her şey aklımda daha kolay kaldı ve zevk aldım.

26. Birinci ağızdan sunulduğu için romanın gerçekçiliği beni etkiledi. Sanki kitabı okumuyoruz da dinliyoruz gibiydi. Ders kitabını okurken hissetmediğim duyguyu romanda hissettim.

2. Ateşten Gömlek Romanını Okumak, Tarihe / Tarih Dersine Bakışınızı, Bakış Açınızı Değiştirmiş midir? Değiştirmişse Romandaki Hangi Faktörler Bunda Etkili Olmuştur?

1. Tarihi eğlenceli; fakat ders kitaplarını sıkıcı buluyorum.

2. Tarih dersini ve tarihî romanları her zaman sıkıcı bulmuşumdur. Ama bu roman sayesinde tarihe akış açımın değiştiğini söyleyebilirim.

3. Olaylara daha farklı baktığımı söyleyebilirim. Olayların daha gerçekçi yüzünü ben de o dönemdeymişim gibi hissettim. Ayşe’nin, İhsan’ın Millî Mücadele dönemindeki kahramanlıkları gerçekten etkileyici.

4. Tarihe ilgim arttı. Bunda kadınların yaptığı fedakârlıklar etkili oldu.

5. Ders kitapları savaşların hepsini sıradan gösterdiği ve sadece ezber yapmaya dayalı olduğu için ders kitaplarını daha niteliksiz bulmama neden oldu.

6. Tarihte sadece savaşların ve antlaşmaların olmadığını anladım.

7. Artık yaşananlar, insanların çektiği acılar bana daha değerli geliyor. Yazarın tasvirleri bunda etkili oldu.

8. Romanı okuyunca çok şaşırdım, içimde tarihi araştırma isteği uyandı. Bildiklerimden ibaret bir Türk tarihi olmadığını roman sayesinde gördüm. 9. Ders kitabı kalıplaşmış bilgiler verirken romanda kalıp bilgilerin dışında

şeyler var. Roman, döneme farklı bir açıdan yaklaşmış. 10. Tarihî romanlara bakış açımı değiştirdi.

11. Ayşe’nin vatanı için yaptıkları. Bu sebepten tarihimizdeki benzeri olaylara ilgi duymaya başladım.

12. Şartların olumsuzluğuna rağmen insanların çabaları, mücadeleleri tarihe bakışımı değiştirdi. Ne uğraşlar verildiğini anladım. Tarih dersinde öğrendiğim her konunun arkasında, detaylarında, şartların olumsuzluğunu ve insanların yürekliliğini bu roman sayesinde öğrendim.

13. Bundan önce tarihe ilgi duymazdım. Yazarın gerçekçiliği bende o döneme karşı merak uyandırdı. Tarihi fark etmemi sağladı.

14. Bakış açımı değil ama tarih sevgimi daha çok arttırdı.

15. Tarihin sadece savaşlardan ibaret olmadığını, aşkın her zaman insanın içinde olduğunu anladım.

16. Tarihe olan bakışımı daha derine inme, ayrıntıları ve olayları araştırma konularında belli özellikleri anlamamı sağlamış olmasıyla beni etkiledi. 17. Romanın sürükleyiciliği tarih dersini bana sevdirmiştir.

18. Bu romanla birlikte tarihin ne kadar gerçekçi olarak anlatılabileceğini anladım. Tarih kitaplarına sempatim arttı diyebilirim.

19. Tarih dersi ile bir adım daha yakınlaşmamı sağladı. Romanın akıcılığı ve ele aldığı konuları açık şekilde ifade etmesi kitaba daha çok sarılmamı sağlamıştır.

20. Tarih dersini artık tarihi ezberlemek zorunda olduğumuz bilgilerden çok, faydalı bir eğlence olarak görüyorum. Bunda da romanın dönemi yalın bir dille anlatması, izletmesi etkili olmuştur. İzletmesi diyorum, çünkü roman, bir sinema filmi gibiydi.

21. Tarihten sıkılan ben artık merakla tarih okumaya başladım.

22. Tarihe olan bakış açımı değiştirdi. Tarihte bir olayı en iyi şekilde anlayabilmek için, o olaya tanıklık etmiş güçlü bir yazarın eserini kesinlikle okumak gerekir.

23. İlk defa tarihî bir roman okudum. Hiç bu kadar sürükleyici olabileceğini düşünmemiştim. Olayların bir tarih kitabında anlatıldığı gibi anlatıldığını zannediyordum; ama öyle değilmiş. Beni bu kadar etkileyen Halide Edip’in yazdıklarıydı. O kadar gerçekçi yazdı ki olayın içindeymişim gibiydim.

24. Bize bu olayları ve kahramanlıkları bu şekilde anlatmayan insanlara öfkelendim. Kahramanlıklarımızın yüzeyselleştirilmesine kızdım.

25. Tarihin kuru bir anlatımdan ibaret olmadığını, yaşanılan hayatın gerçek resmin bir yansıması olduğunu ders kitabından farklı olarak anlamış oldum.

26. Kazandıklarımızı ve kaybettiklerimizi biliyordum, ama insanlar hakkında bilgi sahibi değildim.

3. Ateşten Gömlek Romanını Okumak, Tarih Dersindeki Başarınızı Etkilemiş Midir, Etkilemişse Nasıl? Belirtiniz.

1. Tarih dersine sıkılmadan kendimi vererek dinlememe yardımcı oldu. Tarih dersi sadece bir ders değil, öğretmen anlatırken adeta yaşıyorum artık. 2. Konuya farklı bir açıdan bakmamı sağladı.

3. Roman, döneme ilgimi arttırdı.

4. Tarihî romanlara bakış açım değiştiği için tarih dersine bakış açım da değişti.

5. O dönemdeki olayları daha iyi kavradım. Önceki konuları unuturdum; ama bu romanı unutmam mümkün değil.

6. Tarih dersim hep zayıftır, ucu ucuna kurtarırım. Ama bu kitapla gerçekten tarihe merakım uyandı, çalışmaya, araştırmaya ve öğrenmeye başladım. 7. Tarih dersi ilgimi daha çok çekmeye başladı.

8. Kurtuluş Savaşı hakkında kalıcı bilgi edindim.

9. Konular arasında bağlantı kurabilmeme yardımcı oldu.

10. Daha iyi yorum yapmamı ve olaylar arasında bağlantı kurmamı sağladı. 11. Önceden bildiklerim roman sayesinde tamamen kalıcı oldu. Bu da derste

illa ki işime yaradı.

4. Ateşten Gömlek Romanını Okumak, Dil Gelişiminizi (Kelime Dağarcığını Zenginleştirme, Farklı Üslup / Anlatım Özelliklerini Fark Etme) ve Edebî Zevkinizi Etkilemiş, Geliştirmiş midir, Geliştirmişse Bunun Nasıl Gerçekleştiğini Yazınız.

1. Sayfanın altında eski kelimelerin karşılıklarının verilmesi çok hoş bir uygulama.

2. Kitabı bitirince çok önemli bir şey yapmışım gibi sevindim. Her kitap aslında insanın ufkunu genişletiyor, bunu öğrendim.

3. Dil gelişimimi ve edebî zevkimi geliştirdi. Bundan böyle daha çok tarihî roman okuyacağım.

4. Edebî zevkimin olduğunu söyleyemem ama oluşmasında katkı sağladığını düşünüyorum.

5. Eskiye karşı önyargılı olmamayı bir kez daha ve ezerek öğretti.

5. Bu Romanı Okumakla Kazandığınızı Düşündüğünüz veya Önemini Fark Ettiğiniz Değerleri Yazınız.

1. Vatan için ana bacı, eş dost demeden kendini feda etmek.

2. Millî Mücadele döneminin gerçekten ne kadar çetin olduğunu anladım. Bu kitap, insanların canlarını dişlerine takarak mücadele ettiklerini bir kez daha anlama fırsatı sağladı bana.

3. Bu vatanın ne büyük zorluklarla kazanıldığını bir kez daha anladım. 4. Yaşadığım hayatın değerini, önemini, rahatlığını fark ettim.

5. Savaşın çığlıklarını, gözyaşlarını, kayıplarını fark ettim. 6. Bağımsızlığımızın önemini çok daha iyi anladım.

7. Bayrak şimdi daha değerli geliyor. Huzur, güvende olmamız, rahat yaşamamız, özgürlük daha anlamlı.

8. Millî değerlerime daha bağlandım. Ailemden ve okulumdan bilgi olarak çok şey öğrendim; ama roman bana bunları yaşattı.

9. Türklük duygusunun önemini fark ettim. Milletine sahip çıkıp bizler için ne kadar zor şartlar altında, düşünmeden savaşıp bize bu güzel vatanı armağan ettiler. Bir kere daha bunların önemini, bizler için, bu vatan için yapılanların önemini detaylarıyla gördüm.

10. Bu vatanın ne zorluklarla kazanıldığını bir kez daha tüylerim ürpererek anladım.

11. Tarihte çok şeyi bilmediğimin farkına vardım ve yine tarih kitabı okumam gerektiğinin önemini fark ettim.

12. Hem savaş hem aşkın birlikte bu kadar derin verilebilmesinin çok hoş olduğunu fark ettim.

13. O dönemdeki insanların önemini daha iyi fark ettim. Onlara olan saygım daha da arttı.

14. Okuduğum tarih dersinin başka bir milletin değil, kendi tarihim olduğunu fark ettim.

15. Millî mücadeleye halkın bakış açısıyla da bakabildim. 16. Bağımsızlığımızın, gücümüzün değerini daha iyi anladım. 17. Tarih dersini sevdirdiğini söyleyebilirim.

18. Vatandaşlık bilincini insana aşılayan bir roman. Türk milletinin küllerinden doğduğunu ve asla yok olmayacağını gösteren bir roman olduğuna inanıyorum.

19. Hep “Bu vatan kolay kazanılmadı.” derler. Bu ifadenin özünü yaşamışçasına idrak ettim.

20. Halkın gücünü, isteyince neler başarabileceğini daha iyi anladım. Romanda kadınların Millî Mücadele’deki gayretini, vatanı kurtarmak için nasıl da ön saflara atıldığını öğrendim.

21. Milliyetçilik, vatan, millet, hürriyet kavramlarını, en önemlisi bağımsızlık düşüncesini çok iyi bir şekilde kavradım.

22. Vatan, namus, din gibi değerlerin önemini daha iyi fark ettim. 23. O aşkı, o isteği ruhumda hissettim.

24. Yediğime, içtiğime, bana ait olan her şeye şükretmeyi öğrendim. Çünkü kitabı okuduğumda tekrar fark ettim ki o dönemin insanları çok zorluk çekmiş.

25. Tarih kitaplarına karşı olan önyargım kırıldı. O dönem çekilen sıkıntıları çok iyi anlatmış.

26. Her şey göründüğü kadar kolay olmuyormuş. Vatana olan borcumun daha arttığını hissettim. Tarihimiz gözümde daha bir büyüdü.

27. Millî bilinç, birlik ve beraberliğin önemini fark etmemi sağladı. 28. Vatan sevgisinin değerini bana tekrar hissettirdi.

29. Dönem ile ilgili diğer kitapları okumam gerektiğini fark ettim.

30. Tarih dersi kuru bilgilerden ibaret değildir. Gerçekten romanla bunun farkına vardım.

31. Olaylara ne kadar yüzeysel baktığımızı fark ettim. Geçmişteki başarılarımızın arkasına sığındığımızı düşünüyorum.

32. Sıradan insanların bile büyük cesaret gerektirecek işleri başarabilmek için yeterli güçlerinin olduğunu fark ettim.

33. Şükretmenin önemini fark ettim Çünkü o dönemle bu dönem, onların yaptıkları ile bizim yapmamız gerekenler kıyaslanamayacak kadar farklı.

34. Umutsuzluk içinde boğulurken bile umutsuzluk yoktur sonunda büyük başarılara imza atan insanların hayatında. Hiçbir olumsuzluk karşısında yılmamak, tüm olumsuzluklara karşı direnmek.

35. Anadolu insanının bütün güzel özelliklerini bir kere daha okuyarak anlamış oldum.

36. Vatan, millet, cesaret, onur, hürriyet ve aşk gibi değerlerin ne kadar kutsal değerler olduğunu anladım.

37. İman kuvvetinin ve birlikteliğin önemini bir kez daha fark ettim.

6. Romanı Okurken En Zorlandığınız Noktalar, Sizi En Çok Sıkan Hususlar Nelerdi?

1. Betimlemeler, acıklı sayfalar.

2. Benim onu beklemediğimi biliyorcasına beni bekleyen son muazzamdı kesinlikle.

3. Daha önce tarihî roman okumamış olmam.

4. Beklenmeyen bir sonla bittiği için kitabı daha çok beğendim

5. Anlamını bilmediğimiz eski kelimelerin anlamlarını sayfa altından okumak.

7. Romanda Sizi En Çok Şaşırtan Yahut Etkileyen Husus Neydi, Niçin? 1. Romanın sonunda bütün anlatılanların kurşunun etkisiyle gerçekleştiğinin

söylenilmesi beni şaşırttı.

2. Her şeyin rüya ya da kurmaca olduğunun söylenmesi ama aslında hepsinin gerçek olduğunu anlamam beni çok etkiledi. Resmen hikâye içinde hikâye vardı.

3. Manda tartışmaları beni en şaşırtan bölümdü. Gerçekle yüzleşmek sanırım beni sıktı.

4. Böyle biteceğini hiç tahmin etmemiştim.

5. Peyami’nin bütün yazdıklarının kurgudan ibaret olması.

6. Ayşe hemşirenin kadın olmasına rağmen vatan için gösterdiği cesaret. 7. Olayların hayal ürünü olması

8. Romandaki olayların Peyami’nin kafasındaki kurşunun beynine yaptığı tesirin sonucu olması.

9. Millî Mücadele içerisinde aşk konusunun işlenmesine şaşırdım. Çünkü biz tarihî romanlarda hep kalıp olarak bilgi verilmesine alışmışız.

10. Bir kadının bir erkekten daha cesur ve yürekli olması.

11. Romanın sonunun hayal mi gerçek mi olduğunu anlayamadım.

12. Ayşe’nin İngiliz muhabire ağzının payını çok güzel şekilde vermesi. (5 öğrenci tarafından)

13. İhsan’ın Fransız zenci askerlere bakıp “Türk milletini terbiyeye gelen medenî ordu!” demesi.

14. Kitabın sonu çok etkileyiciydi. Halide Edip’in o ince mesajı vermek için bu kadar kıvrak ve ince bir ayrıntı kullanması beni çok şaşırttı. Doktorların Peyami’ye inanmamaları, bence, durumun inanılmayacak kadar vahim olduğunu gösteriyordu.

15. Peyami’nin bütün bu olayları beynindeki kurşun sebebiyle kafasında kurgulaması beni şaşırttı. Ancak beyninde kurşun olan bir adamın böyle bir şeyi kurgulaması beni iki kat şaşırttı.

16. Ayşe’nin İzmir’e olan o aşkı. Bir insan bu kadar mı tutkulu olur?

17. Roman o kadar gerçekçiydi ki tüm bunların hayal olduğunu öğrenince çok şaşırdım.

18. Bir insanın gerçekten bir şeyleri istediği zaman kendi hayatından, yapmak istediklerinden nasıl vazgeçebildiğini gördüm. Ayşe’nin yaptıklarına şaşırdım. Bence hepimizde eksik olan şeylerin cesaret ve biraz fedakârlık olduğunu gösteren bir kitap.

19. Halide Edip gibi Amerikan mandasını kabul eden birisinin böyle bir kitap yazması beni şaşırttı.

20. Sultanahmet mitinginden oldukça etkilendim. 21. Ayşe’nin şehit olması.

22. İhsan’ın Ayşe’yi sevdiğini ve onunla evlenmek istediğini söylemesi üzerine Ayşe’nin ona cevabı İzmir alındıktan sonra verecek olması şaşırtıcı bir durumdur. (2 öğrenci tarafından)

23. Kadınların bu kadar hırslı ve atak olduğunu, mitinglerde başrolde olabileceklerini düşünmemiştim.

24. Ayşe gibi bir kadının, yaşadığı dönemde kadına değer verilmediği halde düşüncelerini nasıl da korkusuzca ifade etmesi beni çok şaşırttı. Yaşadıklarından sonra umutsuzluğa, karamsarlığa düşmesini beklerken

Peyami gibi bir İstanbul beyefendisini ülkesi için savaşacak bir kahramana dönüştürmesinden çok etkilendim.

25. Tabi ki Peyami’nin aslında her şeyi hayal etmiş olmasıydı. Ayşe diye birinin olmadığı gerçeği beni çok üzdü. Ama o dönemde Peyami’nin karşısına çıkmamış kaç tane Ayşe vardı ya da çıkmıştı ama adı Ayşe değildi.

26. Kitap, Halide Edip’in okuduğum ilk romanıydı. Yazarın dönemi bu kadar ustaca anlatabileceğini tahmin etmemiştim. Okurken kendimi kitabın içinde, kahramanların arasında buldum.

27. Peyami, Ayşe ve İhsan’ın farklı düşünceleri, farklı heyecanları olmasına rağmen vatan çemberinde, vatanın kurtuluşu düşüncesinde aynı amaçlar etrafında birleşmeleri beni etkilemiştir.

8. Romanın Tarihî Gerçekliği Hakkında Ne Düşünüyorsunuz, Romandaki Olaylar Tarihî Gerçekleri Ne Kadar Yansıtıyor?

1. Yazar, o dönemi yaşadığı için yazdıkları tarihî gerçekleri yansıtıyordur. 2. Halide Edip’in dönemin İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerinde yaşamış,

cephe gerisinde bulunmuş birisi olması sebebiyle bu roman, tarihî gerçeklere uygundur.

3. Halide Edip’in savaşın Anadolu’daki acılarını tespitle görevli bir heyette bulunduğunu bildiğim için yazdıklarını görüp yaşadıklarına dayandırdığına eminim.

4. Şimdiye kadar bildiğimiz yıkımlara, acılara, felaketlere uygun olduğu için, yazarın da bu dönemi yaşamış birisi olması sebebiyle Ateşten Gömlek, tarihî gerçeklere göre yazılmıştır.

9. Romanı Arkadaşınıza Hangi Sözlerle Tavsiye Edersiniz?

1. Tarihi sevmek istiyorsan tüm önyargılarını ortadan kaldırabilecek bir kitap. 2. Biz bu rahat hayatı yaşarken atalarımızın o zamanlar ne güçlükler

yaşadığını öğrenmek için bu romanı okumalısın.

3. Hayatta bazı şeyler vardır, bunlar dışarıdan bakılarak anlaşılmış gibi görünürler; ancak aslında sırlarla dolu bir sürü silsile vardır. Bunun için bu roman okunmalı.

4. Romana büyük bir önyargıyla başladım; ama kitap hiç de beklediğim gibi çıkmadı. Öyle betimlemeler, öyle tasvirler var ki, aşk öyle anlatılmış ki daha önce bu kitabı keşke okusaymışım dedim. Sen de gecikip pişman olma.

5. Romanı okurken ateşten gömleği sırtında hissedeceksin. Kuru tarih bilgilerinin yerine aksine insanı içine çeken bir havası var.

6. Ben “Ateşten Gömlek”i okumadım, giydim. Size de okumanızı değil, giymenizi tavsiye ederim.

7. Dönemi çok iyi anlatan, sürükleyici, insanın kendini romanın içinde bulduğu bir kitap.

8. Biraz olsun o elindeki saçma vampir aşklarını anlatan kitabı bırak da şu gerçekliğe bir bak. Onda da aşk var, merak etme. Hem de çok daha gerçek, çok daha acı. Pişman olmayacaksın.

9. Bugüne gelmemizi sağlayan o insanların yaşadıklarını birinci elden öğrenmeni tavsiye ederim.

10. Tarihe karşı önyargın ortadan kalkar ve Millî Mücadele’yi yaşamış kadar olursun.

11. Hem aşkı hem tarihi bilmek istiyorsan bu kitabı okumalısın.

12. Milli Mücadele yıllarını ders kitaplarındaki gibi nesnel ve onlarca kez okusak da tam olarak anlayamayacağımız bilgileri, bir olay içerisine oturtarak daha iyi kavramamızı sağlamıştır.

13. Bu vatanın değerini bir kez daha anlamak istiyorsan bu romanı mutlaka okumalısın.

14. Bu romanı okumadıkça o dönemi anlayamazsın.

15. Eğer bu şanlı bayrağın gölgesinde mutluysan, gülebiliyorsan senin gülmeni, yaşamanı sağlayan insanları bir kez de olsa anlayabilmen için bu kitabı sana tavsiye ediyorum.

16. Yok oluşun eşiğindeki sıradan birinin sevdikleri için sıra dışı neler yapabileceğini merak ediyorsan bu kitabı mutlaka okumalısın.

17. Savaşın bağrından kopup çıkmış harika bir eser.

18. Milli Mücadele’mizi bu kez okuma, zira hep okudun. Yaşamak istiyorsan bu romanı oku.

19. Tarih dersinde başarısız olduğunu düşünüyorsan bu kitabı okumanın sana tarihî olaylara bakarken bambaşka bir bakış açısı kazandıracağına ve kendini kitaptaki karakterlerle özdeşleştireceğine eminim.

20. Bir milletin ateşten gömleği giyerken yaşadıklarını okumak için bu kitabı okumalısın.

10. Bu Romanın Tarih Ders Kitabındaki İlgili Konulara Göre Farklılığı Sizce Nelerdir?

1. Ders kitapları kimin ne yaşadığını anlatmaz. Yaşanan belli başlı olayların tarihlerini verir, ayrıntısına girmez. Ama bu roman, dönemi yaşamış biri tarafından yazılmış.

2. Ders kitabı sadece söyler geçer, ama roman vurur, acıtır, işler, kanatır, deler ve en son iyileşir.

3. İnsanların yaşayışından, duygularından, edebî olarak kelimelerin daha anlam yüklü olmasından dolayı ders kitabından daha farklı ve etkileyici. 4. Romanda döneme sadece tarihî olarak değil, farklı bir açıdan bakılmış.

Benzer Belgeler