• Sonuç bulunamadı

1. BÖLÜM

5.2. ÖNERİLER

Çalışma sonucunda elde edilen sonuçlar ışığında şu öneriler sıralanabilir:

1. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabı başta olmak üzere bütün tarih ders kitaplarında bu kitaplarla birlikte kullanılmak üzere ilgili dönemleri içeren tarihî romanların ve hikâyelerin listesi bulunmalıdır. MEB, “100 Temel Eser” listesi gibi “100 Tarihî Roman ve Hikâye” listesi belirleyebilir.

2. Eğitim fakültelerinde ders kitabı incelemelerinin yanında tarih derslerinde kullanılabilecek tarihî romanların ve hikâyelerin incelenerek konularına göre sınıflandırılması, ünitelere göre dağılımının yapılması sağlanabilir. Bu da sosyal bilgiler ve tarih öğretmenliği bölümlerinde tarihî hikâye ve romanların ders olarak okutulması veya bunlarla ilgili etkinlikler düzenlenmesiyle gerçekleştirilebilir.

3. İlgili tarihî romanlardan bazılarının en çarpıcı bölümlerinden alıntılara ders kitaplarında yer verilmelidir. Mesela “Ateşten Gömlek” romanında öğrencilerin en beğendikleri bölümlerden biri, Ayşe’nin İngiliz gazeteciye verdiği cevap ders kitabında yer alabilir. Bu, öğrencilerde merak duygusunu uyandırıp öğretmenin de teşvikiyle adı geçen romanın öğrencilerce okunmasını sağlayabilir.

4. Eğitim fakültelerinin ilgili bölümleri ile MEB’in hizmet içi eğitim kurslarında tarihî romanların ve hikâyelerin tarih eğitimindeki yeri ve önemi ile ilgili eğitim faaliyetleri düzenlenebilir. Her tarih ve sosyal bilgiler öğretmeni işlediği konular ile ilgili öğrencilerine tarihî roman ve hikâye tavsiye edebilecek ölçüde bilgi sahibi olmalıdır.

5. Öğretmenler ilgili tarihî roman ya da romanları öğrencilerine sadece tavsiye etmekle kalmamalı, bunlarla ilgili tanıtıcı ve öğrencilerin bu eserleri okumalarını teşvik edici bilgiler vermeli, tarihî romanlardan öğrencilere çarpıcı bölümler okumalıdır. Tarihî hikâyeler nicelik ve nitelikleri itibarıyla bu konuda daha kullanışlı olup çarpıcı bir tarihî hikâyenin tamamı derste okunabilir. Meselâ Karay’ın “Gurbet Hikâyeleri”nde yer alan “Gözyaşı”, yine aynı yazarın “Memleket Hikâyeleri”ndeki “Bir Saldırı” adlı hikâyeleri ders içinde rahatlıkla kullanılabilecek olup oldukça etkili örneklerdir.

6. Öğretmenler, öğrencilerine o dönem boyunca işledikleri konulardan en az bir tane tarihî roman tavsiye etmeli, bununla ilgili proje veya performans ödevi vermeli ve bunu sözlü notu ile de değerlendirmeye almalıdırlar.

7. MEB, eğim fakülteleriyle işbirliği yapıp tarihî romanlarla ilgili örnek performans ve proje ödevi örnekleri hazırlatarak bunlar ödev ölçütleri ile ders kitaplarında yer almalıdır.

8. Okul kütüphanelerinde tarihî roman ve hikâye türünün en seçkin örnekleri yer almalıdır.

9. Öğretmen, bütün sınıfça okunan bir tarihî romandan veya hikâyeden hareketle bir derste ilgili dönem hakkında öğrencilere beyin fırtınası yaptırmalı, farklı yorumların üretilmesine ve paylaşılmasına zemin hazırlamalıdır.

10. Liselerde tarih öğretmenleri ile edebiyat öğretmenleri işbirliği yaparak öğrencilerin seviyesine uygun tarihî romanları ve hikâyeleri belirlemeli, bunların ödev olarak verilmesi ve değerlendirilmesi noktalarında iş birliği yapmalıdırlar. Aynı eser ya da eserleri hem tarih, hem de edebiyat öğretmenlerinin tavsiye etmesi tarihî romanların okunulurluğunu arttıracaktır.

11. Tarihî hikâye ve romanlara ilgiyi arttırmak için öğrencilerin de tarihî roman belirlemeleri teşvik edilmelidir. Öğretmenin ödev olarak verdiği tarihî romanı okuduktan sonra isteyen öğrenciler, öğretmenlerinin de uygun görmesiyle, kendilerinin belirledikleri tarihî romanı okuyabilir ve her iki romanın bir kıyaslamasını yapabilirler.

12. Öğretmenler, öğrenciler için tarihî roman belirlerken aynı yazarın farklı eserlerini belirlemek yerine farklı yazarların romanlarını belirlemeli ve tercihi öğrenciye bırakmalıdır. Bununla birlikte birinci dönem için herkesin okuması gereken bir tarihî roman tespit edilmeli, tercih seçeneği ikinci dönem için kullanılmalıdır.

13. Öğrencilere okuma zevkini aşılamada ilköğretimin öneminden hareketle sosyal bilgiler öğretmenlerinin de öğrencilerine tarihî hikâyeler tavsiye edip tanıtmaları, bu öğrencilerin lisede tarihî roman okumalarına zemin hazırlayacaktır.

14. Tarihî roman yazarlarımızın çocuklara yönelik tarihî hikâyeler yazmaları tarih bilincinin gelecek kuşaklara aktarımı için yerinde olacak, bu hikâyeler tarihî romanlara geçişte önemli bir adım teşkil edecektir.

15. Millî Mücadele’nin farklı yoğunlukla ülke çapında yaşanmış olduğu ve üzerinden yüz yıl bile geçmediği gerçeği düşünülürse bu dönem hakkında yerel tarihî roman ve hikâyeler yazılması, ilgili şehir ve bölgenin Millî Mücadele tarihimizdeki önemini yeni nesillere aktaracağı için önemlidir.

16. Tarihî roman ve hikâye yazımı kadar tarihî hatıraların tespiti de önemlidir. Tarihî hatıralar, tarihî hikâyeler ve romanlarla birlikte kullanılabilir.

17. Tarihî roman ve hikâyelerin filmleştirilmesi bu eserlerin tanınılırlığını arttıracağı için öğrencilerin zihin dünyasında dün ile bugünün bağlantısının sağlanmasında önemli bir etkendir. Halide Edip Adıvar’ın “Ateşten Gömlek” romanından hareketle TRT tarafından çekilen “Ateşten Günler” ile Tarık Buğra’nın “Küçük Ağa” adlı eseriyle aynı adı taşıyan ve yine TRT tarafından çekilen dizi filmlerden seçilen kesitler, derslerde yeri geldikçe kullanılmalıdır.

KAYNAKÇA:

Adıvar, H. E. (2008). Ateşten Gömlek, İstanbul: Can Yayınları.

Adıvar, H. E. (2011). Türk’ün Ateşle İmtihanı, İstanbul: Can Yayınları.

Akkuş, Z. (2007). Tarih öğretiminde edebî ürünlerin kullanımının öğrenci başarısına etkisi. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.

Aktaş, Ş. (1983). Kurtuluş savaşını yapan iki insan tipinin hikâyesi: Küçük Ağa, Millî Kültür, 12.

Alatlı, A. (1998). Belki de hiç romanı olmadığı için Osmanlıyı anlayamadık, Kültür Dünyası, 19. s. 29.

Alkan, A.T. (Nisan-Mayıs-Haziran 2000). Tarihî Roman İçin Ne Dediler, Yağmur Dergisi. Web:http://www.yagmurdergisi.com.tr/archives/konu/tarihi-roman-icin- ne-dediler’den 8 Ekim 2012’de alındı.

Argunşah, H. (1990). Türk edebiyatında tarihi roman. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Argunşah, H. (1997). Tarihî roman ve devir romanı terimleri üzerine, (9. Millî Türkoloji Kongresi, İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, 15-19 Eylül 1997), Bildiri, İstanbul 15–19 Eylül 1997.

Argunşah, H. (2002). Tarihî romanda post-modern arayışlar, İlmî Araştırmalar, 14,17- 27.

Argunşah, H. (2010) Tarihi romanın yükselişi, Hece Dergisi, Türk Romanı Özel Sayısı, (Eklerle İkinci Basım).

Ayverdi, İ. (2011). Misalli Büyük Türkçe Sözlük, İstanbul: Kubbealtı Lügati.

Armstrong, K. (2006). Mitlerin Kısa Tarihi, (Çev. Şendil, D). İstanbul: Turkuvaz Kitap.

Aşılıoğlu, B. (1986). Çocuk romanlarının çocuk eğitimindeki yeri ve önemi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Ata, B. (Temmuz, 2000). Tarih öğretiminde bir araç olarak: tarihî romanlar. Türk Yurdu Dergisi, 20 (153-154),158-165.

Ata, B. (2002). Bahaeddin Yediyıldız ile tarih araştırmaları ve öğretimi konusunda söyleşi, Türk Yurdu, 22 (175), 49-53.

Austin P., Harris K. (2000). Voices from America’s Past: Historical Novels and Audiobooks, Books Links, 10/1,

Aytaş, G. (2002). Batılılaşma maceramızda Türk romanına yansıyan tipler -II- , Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 22 (3), 199-220.

Aytaş, G. (2005). Edebi türlerden yararlanma, Milli Eğitim, 168. Aydın, İ. (2005). Öğretimde Denetim. Ankara: PegemA Yayıncılık.

Bahadıroğlu, Y. (2000). (Nisan-Mayıs-Haziran 2000). Tarihî Roman İçin Ne Dediler, Yağmur Dergisi. Web:http://www.yagmurdergisi.com.tr/archives/konu/tarihi- roman-icin-ne-dediler’den 8 Ekim 2012’de alındı.

Bal, H. (2001). Bilimsel Araştırma Yöntem ve Teknikleri. (Yayın No: 20) Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi Basımevi.

Balabanlılar, M. (2003). Türk Romanında Kurtuluş Savaşı, İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.

Banarlı, N. S. (1997). Resimli Türk Edebiyatı Tarihi, “Resimli Türk Edebiyatı Tarihi Destanlar Devrinden Zamanımıza Kadar”, Cilt: 2, İstanbul: Millî Eğitim Bakanlığı, Devlet Kitapları, Millî Eğitim Basımevi.

Bılof, E. G. (1987). The Killer Angels: A Case Study of Historical Fiction in the Social Studies Curriculum. The Social Studies, 87 (1), 19-23.

Blos, J. W. Perspectives on Historical Fiction: The Story of Ourselves Teaching History Through Children’s Literature. Ed. Michael O. Tunnell and Richard Ammon. Portsmouth: Heinemann. S. 11-17.

Bolay, S. H. (2004). Eğitim, din ve değer, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1, (1).

Boratav, P. N. (1982). Folklor ve Edebiyat, İstanbul: Adam Yayıncılık.

Boratav, P. N. (1992). 100 Soruda Türk Halk Edebiyatı, İstanbul: Gerçek Yayınevi. Boynukara, H.(2002). Karakter ve Tip, Hece Dergisi, Türk Romanı Özel Sayısı, 170-

184.

Buttanrı, M. (2009). Yeni Türk edebiyatı – tarih ilişkisi bağlamında Türk tiyatro eserlerinde Genç Osman vakası. Turkish Studies International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 4 /1-II, 1765 - 1806. Web: www.turkishstudies.net/ adresinden 6 Haziran 2011 tarihinde edinilmiştir.

Büyüköztürk, Ş., Çakmak, Ebru K., Akgün, Özcan E., Karadeniz Ş. ve Demirel Funda. (2008). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.

Carr, E. H. (1996). Tarih Nedir?, (5. Baskı), (Çev. Misket Gizem Gürtürk). İstanbul: İletişim Yayınları

Ciravoğlu, Ö. (2000). Çocuk Edebiyatı, İstanbul: Esin Yayınevi.

Common D. L. (1986). Students, Stories and the Social Studies, The Social Studies, 77/3, s.247.

Coxall, Howe (tarihsiz; http://www.storyarts.org/classroom/index.html, Brooks, Aris ve Perry, 1993, Husbands, 1996; Web: http://www.sites4teachers.com/links/redirect adresinden 10 Ekim 2011’de alınmıştır.

Coşkun, S. (Ocak-Şubat-Mart 2007). Tarih-roman ilişkisi ve Çanakkale harbi

örneği, Yağmur Dergisi, 34. Web:

http://www.yagmurdergisi.com.tr/archives/konu/tarih-roman-iliskisi-ve canakkale- harbi-ornegi adresinden 11 Ekim 2011’de alınmıştır.

Çaykara, E. (2005). Tarihçilerin Kutbu “Halil İnalcık Kitabı”. (2. Baskı), İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.

Çepni, S. (2005). Araştırma ve Çalışma Projelerine Giriş. (3), Trabzon.

Çetin M. N. (1988). Ahbar, Türkiye Diyanet Vakfı, İslâm ansiklopedisi, 1. Cilt, 486- 488. İstanbul

Çetişli, İ. (Ekim, 2006). Edebiyat Eğitiminde Edebi Metnin Yeri ve Anlamı, Web: http://dhgm.meb.gov.tr/yayimlar/dergiler/Milli_Egitim_Dergisi/169/ismail.pdf adresinden 10 Ocak 2012’de alınmıştır.

Dance E.H. (1971). Orta Dereceli Okullarda Tarihin Yeri, (Çev. O. Horasanlı), İstanbul: Talim ve Terbiye Dairesi Yayınları.

Demircioğlu, İ. H. (2005). Tarih Öğretiminde Öğrenci Merkezli Yaklaşımlar, Ankara: Anı Yayınları.

Demirel, Ö. (2005). Eğitim Sözlüğü (3. Baskı). Ankara: PegemA Yayıncılık.

Dilek, D. ve Yapıcı G. S. (2005). Öykülerle tarih öğretimi yaklaşımı. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi. 18. 115-130.

Dinç, Ö. (1999). Bir zaferin adı olan Çanakkale için yazılmış üç romana bir yazı, Bilge, 22, 54-56.

Doğan, M. C. (2000). Tarihi Romanın Dinamikliği ve Son On Beş Yılın Tarihi Romanları. Türk Yurdu, 153-154, 140-158.

Duruel, S. A. (2002). Sinema tarih

i

lişkileri ve Türk sinemasında tarihe bakış, Yayımlanmamış Sanatta Yeterlik Tezi, Mimar Sinan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Düzgün, H. (2008). Tarih öğretiminde tarihi romanların yeri – Mehmet Niyazi’nin romanları, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Ekiz, D. (2003). Eğitimde Araştırma Yöntem ve Metodlarına Giriş. Ankara: Anı Yayıncılık.

Erden, M. (Tarihsiz). Sosyal Bilgiler Öğretimi, Ankara: Alkım Yayınevi.

Erden, M. ve Akman, Y. (2011). Eğitim Psikolojisi. (16. Baskı). Ankara: Arkadaş Yayınevi.

Ertop, K. (Nisan-Mayıs 1997). Romancılığımızda Tarihe Yaklaşım, Hürriyet Gösteri, 197-198, , s.62.

Ertürk, B. E. (1998). Türkiye’de ortaokul 1. sınıf (6.Sınıf) düzeyinde tarih öğretimi ve ilgili kitapların kıyaslamalı eleştirisi, Salih Özbaran, (Editör). Tarih Öğretimi ve Ders Kitapları, İzmir. Dokuz Eylül Yayınları, s.243-264.

Evren, Z. (2008). İlköğretim 6. sınıf Türkçe ders kitaplarındaki edebî metinlerin çocuk edebiyatı ölçülerine göre değerlendirilmesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyon.

Fayda, M. (2011). Tarih, Türkiye Diyanet Vakfı, İslâm ansiklopedisi, 40. Cilt, 30-31. İstanbul.

Ferrance, E. (2000). Action Research. Themes in Education. Northeast and Islands Regional Educational Laboratory at Brown University. USA

Fidan, N. (1996). Okulda Öğrenme ve Öğretme, Ankara: Alkım Yayınları.

Findley, C. V. (2011). Modern Türkiye Tarihi, (1. Baskı), İstanbul: Timaş Yayınları. Gallo, D. R., Barksdale, E. (1983). Using Fiction in American History, The Social

Studies, 47/4, s.286-289.

Göğebakan, T. (2004). Tarihsel Roman Üzerine, Ankara: Akçağ Yayınları. Gökalp, Z. (1980), Makaleler IX, Haz. Şevket Beysanoğlu, İstanbul.

Gökşen, Enver Naci. (1966). Örnekleriyle Çocuk Edebiyatımız, İstanbul: Okat Yayınevi.

Gülensoy, T. (1985); Tarih ve Dil, Milli Eğitim ve Kültür, 31, Ankara, 39-44. Güleryüz, H. (2002). Yaratıcı Çocuk Edebiyatı. Ankara: Pegem A Yayıncılık. Gümüş, S. (1991). Roman Kitabı, İstanbul: Adam Yayınları.

Gürsel, N. (1997). Tarihsel roman tarihi yorumlayan romandır, Hürriyet Gösteri, 197- 198, (Nisan-Mayıs), s.74-75.

Harris K. and Austin P. (2000). Voices from America’s Past:Historical Novels and Audiobooks, Books Links, 10/1, s.23.

Hızlı, İ. (2006). İlköğretim 8. sınıf Türkçe kitaplarında metinlerin çocuk edebiyatı açısından değerlendirilmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyon.

İlhan, A. Toplumcu Roman Tarihi Perspektifle Yazılabilir, Hürriyet Gösteri, 197-198, (Nisan-Mayıs 1997), s.63.

Jacobsen, J. N. (2002). Putting the Story in History: Young Adult Historical Fiction in High School Social Studies, Candidate Fort the Degree of Masters of Arts in Education Secondary Social Studies.

Judy V. M. and Lee S. (1994), Literature for Children and Young Adults in a History Classroom, The Social Studies, 85/3, s.117.

Kabaklı, A. (1967). Türk Edebiyatı, İstanbul: Türkiye Yayınevi.

Kabapınar, Y. (2004). İlköğretim Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler Derslerinde Kullanılabilecek Bir Öğretim Yöntemi Olarak Çözümlemeli Öykü., C. Öztürk ve D. Dilek (Editörler). Hayat Bilgisi Sosyal Bilgiler Öğretimi, Ankara, Pegem A Yayıncılık.

Kaplan, M. (1990). “Tarih ve Edebiyat”, Fırat Üniversitesi Tarih Metodolojisi ve Türk Tarihinin Meseleleri Kolokyumu, (21-26 Mayıs 1984), Bildiriler, Elazığ. s.75. Kaplan, M. (2004). Edebiyatımızın İçinden, İstanbul: Dergâh Yayınları.

Kaptan, S. (1993). Bilimsel Araştırma ve İstatistik Teknikleri, Ankara: Rehber Yayınları.

Karaalioğlu, S. K. (1980). Edebiyat Sanatı, İstanbul: İnkılap Kitabevi10

Karasar, N. (1999). Bilimsel Araştırma Yöntemi. (9. Baskı). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Karpat, K. (2009). Edebiyat ve Toplum, İstanbul: Timaş Yayınları.

Kavcar, C. (1999). Edebiyat ve Eğitim. (3. baskı). Ankara: Engin Yayınevi.

Keskin, S. (2008). Romanlarla tarih eğitimi ve öğretimi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

Korat, G. (2001). Romanda Üç tutum ve Tarih, Tarih ve Roman, Der. Bahriye Çeri, İstanbul. Can Yayınları.

Korkmaz, İ. (2007). Üniversite Birinci Sınıfta Okuyan Öğrencilerin Lise Döneminde Kitap Okuma Durumlarının İncelenmesi. Eğitim Araştırmaları, 27, 127-138. Köklü, N. (2001). Eğitim Eylem Araştırması Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri

Dergisi. Cilt 34, Sayı 1-2, 35-43.

Köksal, H. (2010, 16-18 Haziran). Tarih öğretimi ve kültür okuryazarlığı. 1. Uluslar arası Tarih Öğretimi Sempozyumunda sunuldu, Erzurum.

Köprülü M. F. (2003). Türk Edebiyatı Tarihi, Ankara: Akçağ Yayınları, Köstüklü, N. (1998). Sosyal Bilimler ve Tarih Öğretimi, Konya: Günay Ofset.

Kula, O. B. (2000). Johann Wolfgang Goethe’nin Bazı Yapıtlarında Tarihsellik ve Yazınsallık Açısından Türk Öğeler, Tarih ve Toplum, 33, (198), s.60. ; “Tarih Romancılığı Sorunu”, Web: http://www.pusula.com/virgul/ sayfalar/24/998.htm15.10.2004. adresinden 6 Eylül 2011’de alınmıştır.

Kuş, E. (2007). Nicel ve Nitel Araştırma Teknikleri, Ankara: Anı Yayıncılık. Küçükahmet, L. (1995). Öğretim İlke ve Yöntemleri, Ankara: Gazi Büro Kitabevi. Kütükoğlu, M. S. (1995). Tarih Araştırmalarında Usûl, İstanbul: Kubbealtı Neşriyat. Levstik, L. (1998). Historical Narrative and the Young Reader, Theory Into Practice,

28/2, s.114-119.

Meriç, C. (1998). Bu Ülke, İstanbul: İletişim Yayınları.

Mershon, C. (1999). Focus on historical fiction, Instructor, vol.109, sf.49-51.

Mıddendorp, J. V. and Lee, S. (1994). Literature for Children and Young Adults in a History Classroom, The Social Studies, 85/3, s.117-125.

Millî Eğitim Bakanlığı. (2009). Ortaöğretim Türk edebiyatı 11. sınıf ders kitabı. Ankara.

Millî Eğitim Bakanlığı. (2011). Ortaöğretim Türkiye cumhuriyeti inkılâp tarihi ve Atatürkçülük ders kitabı. Ankara.

Moffatt PH.D.(1957), Sosyal Bilgiler Öğretimi, (Çev. N. Oran). İstanbul, 1957, s.157. Naci, F. (2002). 100 Yılın 100 Romanı, İstanbul: Adam Yayınları.

Nawrot, K. (1996). Making Connections With Historical Fiction, Clearing House, 69, s.346.

Niyazi, M. (Nisan-Mayıs-Haziran 2004), Mehmed Niyazi ile tarihî roman üzerine söyleşi, Web: http://www.yagmurdergisi.com.tr/archives/konu/mehmed-niyazi-ile- tarihi-roman-uzerine-soylesi adresinden 9 Ekim 2011’de alınmıştır.

Niyazi, M. (Haziran, 2012). Tarihî roman, Web: http://www.zaman.com.tr/yazar.do? yazino=1301573 adresinden 15 Haziran 2012’de alınmıştır.

Oğuzkan A. F. (1993). Eğitim Terimleri Sözlüğü. Ankara: Gül Yayınları. Oğuzkan, A. F. (2000); Çocuk Edebiyatı, Ankara: Anı Yayıncılık.

Ortaylı, İ. (Şubat, 2001). Orhan Asena ve Tarihi Tiyatro Oyunları, Web: http://www. milliyet.com.tr/2001/02/25/Pazar/yazortay.html adresinden 8 Ekim 2011’de alınmıştır.

Ortaylı, İ. (Ocak, 2001). Tarihî Roman Furyası, Web:

http://www.milliyet.com.tr/2001/01/21/pazar/yazortay.html adresinden 8 Ekim 2011’de alınmıştır.

Ortaylı, İ. (2007). Son imparatorluk Osmanlı. (8. Basım). İstanbul: Timaş Yayınları. Otluoğlu, R. (2001). İlköğretim okulu 5. sınıf sosyal bilgiler öğretimimde yazılı edebiyat

ürünlerini ders aracı olarak kullanmanın duyuşsal davranış özelliklerini kazandırmaya etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Özbaran, S. (1992). Tarih ve Öğretimi, İstanbul: Cem Yayınevi.

Özbaran, S. (1997). Tarih, Tarihçi ve Toplum, İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları. Özbaran, S. (19988). Tarih Öğretimi ve Ders Kitapları, Haz. Salih Özbaran, İzmir:

Dokuz Eylül ÜniversitesiYayınları.

Öztürk, N. (1992). Tarihi romanlar ve 19. yüzyılda yazılmış üç tarihi romanın değerlendirilmesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Öztürk, A. (2002). Tarih öğretiminde romanların kullanılması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara

Öztürk C. ve Otluoğlu R. (2002), Sosyal bilgiler Öğretiminde Edebî Ürünler ve Yazılı Materyaller. (1. Baskı), Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Öztürk İ. H. (2011), Tarih öğretmeni eğitiminde tarihsel romanların kullanımı: Bir eylem araştırması, Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD), 12 (4), 277-301.

Paykoç, F. (1991). Tarih Öğretimi, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları.

Ravitch, D. (1989),“The Revival of History: A Response”, The Social Studies, 80/3 Safa, P. (1936). 23 Haziran, Cumhuriyet gazetesinden akt.

Safran, M. (1993), Değişik Öğrenim Basamaklarında Tarih Becerisine İlişkin Tutumlar Üzerine Bir Araştırma, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, S. 4.

Safran, M. (2006). Tarih eğitimi makale ve bildiriler. Ankara: Gazi kitabevi.

Sarı, E. (2005). Öğretmen adaylarının değer tercihleri, Değerler Eğitimi Dergisi, 3 (10), 73-87.

Savage, M. K. and Savage, Tom V. (1993). Children’s Literature in Middle School, Social Studies, The Social Studies, 84/1, s.32-36.

Serdar, T. (1999). Güzel Konuşma ve Yazma Kompozisyon Dilbilgisi Türkçe ve Edebiyat Terimleri Sözlüğü. İstanbul: Ders Kitapları Anonim Şirketi.

Sever, S. (1998). Demokratik Kültür Edinimi Sürecinde Dil ve Edebiyat. Yaşadıkça Eğitim, (56), 2-5.

Sevinç, M. (2003). Okul öncesinde çocuklara kitap okumanın ve masal anlatmanın önemi., Sevinç M. (Editör). Erken çocuklukta gelişim ve eğitimde yeni yaklaşımlar İstanbul: Morpa Kültür Yayınları.

Sönmez, V. (2002). Eğitim Felsefesi, Ankara: Anı Yayınları.

Stradling, R. (2003). 20. Yüzyıl Avrupa Tarihi Nasıl Öğretilmeli (Çev. A, Ünal). İstanbul: Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı.

Şahin, İ. (2000). Türk romanının tarihi gelişimi. Türk Yurdu, 153-154, 45-65.

Şimşek, A. (2005). İlköğretimde Tarih Öğretimi Açısından 1998 ve 2004 Sosyal Bilgiler Öğretimi Programlarının Karşılaştırılması. (26-28 Mayıs), II. Sosyal Bilgiler Eğitimi Kongresi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van.

Şimşek, A. (Kasım, 2011). Bir öğretim materyali olarak tarihsel romana yönelik öğrenci ve öğretmen görüşleri. Web: http://www.tojet.net/articles/5410.doc.16.11.2011. adresinden 11 Ekim 2011’de alınmıştır.

Şimşek, A. (Bahar, 2006). Tarihsel romanın eğitimsel işlevi, Bilig, 37, 67.

Şimşek, A. (2010). Tarih öğretiminde tarihsel hikâye ve roman., M. Safran (Editör). Tarih Nasıl Öğretilir? Tarih Öğretmenleri İçin Özel Öğretim Yöntemleri. İstanbul, Yeni İnsan Yayınevi, ss. 264-271.

Şirin, M. R. (1994); Çocuk Edebiyatı, İstanbul: Çocuk Vakfı Yayınları.

Şirin, İ. (2000). Kolektif kimlik inşa aracı olarak tarihi roman, Türk Yurdu, 20 (153- 154) 170-179.

Tahir, K. (1989). Notlar / Sanat Edebiyat I, İstanbul: Bağlam Yayıncılık.

Tanpınar, A. (1992), Bizde Roman II, Edebiyat Üzerine Makaleler, İstanbul: Dergâh Yayınları.

Talay, B. (2000). Tarih ve roman ilişkisi üzerine. Tarih ve Toplum, 198, 4-15.

Tekgöz, M. (2005). İlköğretim 7. sınıf sosyal bilgiler dersinde edebiyat temelli öğretim yönteminin öğrencilerin akademik başarısı ve kalıcılığına etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana. Tokdemir, M. A. (2007). Tarih öğretmenlerinin değerler ve değer eğitimi hakkındaki

görüşleri, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Trabzon.

Tosh, J. (1997). Tarihin Peşinde (Çev. Arıkan, Ö). İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları.

Tural, S. (1998), Tarihten Destana Akan Duyarlılık, Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Yayınları.

Tural, S. (2000). Roman teorisi üzerine düşünceler. Türk Yurdu, (153-154). 11-23. Tural, S. (2004). Edebiyat Bilimine Katkılar, Ankara: Yeni Avrasya Yayınları.

Türkeş, A. Ö. (2000). Cumhuriyet romanında cumhuriyet tarihi. Tarih ve Toplum, 198: 42-50.

Türkeş, A. Ö. (2004). Roman tarihe sığınırken, Web: http://www.pusula.com/virgul/ sayfalar/25/1054. htm.15.10.2004. adresinden 12 Ekim 2011’de alınmıştır.

Yazıcı, O. (1999). Web: http://www.baktabul.net/biyografi/24268-mehmet-niyazi- ozdemir-kimdir-mehmet-niyazi-ozdemir-hayati-biyografisi.html adresinden 15 Kasım 2011’de alınmıştır.

Yazıcıoğlu, Y. ve Erdoğan, S. (2004). SPSS Uygulamalı Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Detay Yayıncılık.

Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2005). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, (5. baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Yıldız, Ö. (2003) ; Türkiye’de Tarih Öğretiminin Sorunları ve Çağdaş Çözüm Önerileri, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2/15, 181- 190.

Yılmaz, A. (2000); Tarihi Roman Üzerine, Bilge, 24, 42-49.

Yılmaz, Ö. K. (1994); Dünya Edebiyatından Seçme Eserler, Muğla: Renk Matbaacılık.

Yurdakul, A. (Nisan-Mayıs 1997), Tarihin Hayatı Roman, Hürriyet Gösteri, 197-198, s.76-77.

EKLER

EK-1. AÇIK UÇLU SORU FORMU - 1 “Ateşten Gömlek” Romanını Okumak,

1 - Millî mücadele dönemi hakkında size ders kitabından farklı olarak neler kazandırmıştır?

2 - Tarihe / tarih dersine bakışınızı, bakış açınızı değiştirmiş midir? Değiştirmişse romandaki hangi faktörler bunda etkili olmuştur?

3 - Tarih dersindeki başarınızı etkilemiş midir, etkilemişse nasıl? Belirtiniz. 4 - Dil gelişiminizi (kelime dağarcığını zenginleştirme, farklı üslup / anlatım özelliklerini fark etme) ve edebî zevkinizi etkilemiş, geliştirmiş midir, geliştirmişse bunun nasıl gerçekleştiğini yazınız.

5 - Bu romanı okumakla kazandığınızı düşündüğünüz veya önemini fark ettiğiniz değerleri yazınız.

6 - Romanı okurken en zorlandığınız noktalar, sizi en çok sıkan hususlar nelerdi? 7 - Romanda sizi en çok şaşırtan yahut etkileyen husus neydi, niçin?

8 - Romanın tarihî gerçekliği hakkında ne düşünüyorsunuz, romandaki olaylar tarihî gerçekleri ne kadar yansıtıyor?

9 - Romanı arkadaşınıza hangi sözlerle tavsiye edersiniz?

EK-2. AÇIK UÇLU SORU FORMU - 2

“ATEŞTEN GÖMLEK” ROMANINI OKUMAK,

1 - Millî mücadele dönemi hakkında size ders kitabından farklı olarak neler kazandırmıştır?

2 - Tarihe / Tarih dersine bakışınızı, bakış açınızı değiştirmiş midir? değiştirmişse romandaki hangi faktörler bunda etkili olmuştur?

3 - Tarih dersindeki başarınızı etkilemiş midir, etkilemişse nasıl? belirtiniz.

4 - Dil gelişiminizi (kelime dağarcığını zenginleştirme, farklı üslup / anlatım özelliklerini fark etme) ve edebî zevkinizi etkilemiş, geliştirmiş midir, geliştirmişse bunun nasıl gerçekleştiğini yazınız.

5 - Bu romanı okumakla kazandığınızı düşündüğünüz veya önemini fark ettiğiniz

Benzer Belgeler