• Sonuç bulunamadı

1.4. Önceki ÇalıĢmalar

1.4.2. Ġnceleme Alanı ve Yakın Çevresi Ġle Ġlgili Literatür

“Biga Yarımadası Güneybatı Kısmının Jeomorfolojisi” adlı kitabında, Biga

Yarımadasını, Küçük Menderes Çayı Havzası ve çevresi, Kazdağı kütlesi ve güneyindeki kıyı kuĢağı, volkanik plato ve batı kıyı kuĢağı adı altında üç bölümde ele alıp incelemiĢtir (Bilgin, 1969).

“Edremit-Burhaniye Ovası ve Yakın Çevresinin Beşeri ve İktisadi Coğrafyası Üzerine Bir Araştırma” baĢlıklı yüksek lisans tezinde, Edremit-Burhaniye ovalarının

ve yakın çevresinin beĢeri ve iktisadi yapısını ele alarak ve bu yapıyı denetleyen coğrafi Ģartları incelemiĢtir. Bu bağlamda yazar, resmi kuruluĢlar, anket uygulamalarından elde edilen veriler ve saha gözlemleri ile elde ettiği bilgiler doğrultusunda inceleme alanı ile ilgili değerlendirmelerde bulunmuĢtur (Mutluer, 1990).

“Edremit Ovası ve Çevresinin Jeomorfolojik ve Uygulamalı Jeomorfolojik Etüdü” baĢlıklı doktora tez çalıĢmasında, Edremit Ovası ve çevresi beĢ bölümde ele

alınmıĢtır. Birinci bölümde, inceleme alanının konumu, sınırları ve genel coğrafi özelliklerine, konu ve saha ile ilgili literatüre yer vererek çalıĢmada tercih edilen materyal ve yöntem üzerinde durulmuĢtur. Ġkinci bölümde, inceleme alanının jeomorfolojik ve uygulamalı jeomorfolojik özelliklerini etkileyen parametreler

üzerinde durulmuĢtur. Üçüncü bölümde inceleme alanının jeomorfolojik özellikleri ve morfotektonik geliĢimi üzerinde durulmuĢtur. Dördüncü bölümde, uygulamalı jeomorfoloji bakımından göze çarpan problemler ele alınmıĢtır. BeĢinci bölümde ise çalıĢmadan elde edilen sonuçlara ve mevcut problemlerin çözümüne yönelik önerilere yer verilmiĢtir (Hocaoğlu, 1991).

“Kazdağı Kuzeydoğu Bölümü (Gürgen Dağ ve Kocakatran Dağ) Bitki Örtüsü” baĢlıklı yüksek lisans tezinde Gürgen Dağı ve Kocakatran Dağı‟nın kuzey

ve güney yamaçlarında yayılıĢ gösteren bitki toplulukları ele alınmıĢtır. Bu bitki topluluklarının inceleme alanındaki dağılımı haritalamıĢtır (Çırak, 1991).

“Edremit Şehri” baĢlıklı makalesinde, Balıkesir ili Edremit ilçesinin, Ģehirsel

fonksiyonlarını ve fonksiyon sahalarının dağılıĢını ele alarak incelemiĢtir (GümüĢtepe, 1993).

“Edremit’te Turizm” baĢlıklı makalesinde, morfolojik ve klimatolojik

bakımdan olumlu özelliklere sahip olan Edremit ve çevresinin turizm potansiyeline ve doğal ortam özelliklerine zarar vermeden yapılacak olan turizm yatırımlarının, zeytincilikten sonra yöre halkına önemli miktarda gelir getireceğini ifade etmiĢtir (GümüĢtepe, 1995).

“Havran Çayı - Bakırçay Arasındaki Bölgenin Bitki Coğrafyası” baĢlıklı doktora tezinde Havran Çayı ve Bakırçay havzaları arasında yer alan sahada yayılıĢ gösteren bitki toplulukları ele alınmıĢtır. Bu bitki topluluklarının iklim, toprak, jeoloji ve jeomorfoloji ile iliĢkileri değerlendirilmiĢ ve sahanın bitki örtüsü dağılımını gösteren kesitleri çıkarılmıĢtır (Sönmez, 1996).

“Edremit İlçesi (Balıkesir) Coğrafyası” baĢlıklı yüksek lisans tezinde,

Edremit ilçesinin coğrafi özellikleri ortaya koyularak, coğrafi ortam ile insan arasındaki karĢılıklı etkileĢimin üzerinde durulmuĢtur. Zamanında ülke geneli itibariyle “Ġdari Coğrafya” alanında yapılan çalıĢmalar yeteri kadar olmaması yazarı bu konuya yöneltmiĢtir. Bununla birlikte çalıĢmanın “monografya karakteri” taĢımasına büyük bir özen gösterilmiĢtir (YüceĢahin, 1997).

“Edremit Körfezi Çevresinde Zeytin Üretimi” baĢlıklı makalesinde, Edremit

Körfezi ve çevresindeki zeytincilik faaliyetleri tarım coğrafyası bakımından ele alınmıĢtır (Ertin, 2000).

“Edremit - Küçükkuyu Arasındaki Turizm Faaliyetlerinin Kıyı Alanlarına Etkisi ve Önerilen Yönetim Programı” baĢlıklı makalede, Edremit - Küçükkuyu

arasındaki kıyı Ģeridinde, turizm faaliyeti ve bu faaliyetin neden olduğu çevresel etkiler ele alınmıĢtır (Ġrtem ve Karaman, 2004).

“Edremit Körfezi Kıyılarında Ziraat Hayatı” baĢlıklı yüksek lisans tezinde

inceleme alanının doğal ortam özelliklerinin zirai faaliyetlere etkileri incelenerek Edremit Körfezi kıyılarında ziraat hayatının esasları ortaya koyulmuĢtur. Bu çalıĢmada ilk olarak zirai faaliyetlerin doğal ortam özellikleriyle yakından iliĢkisi olduğu dikkate alınarak, üretilen baĢlıca tarım ürünlerinin yetiĢme Ģartları ile üretim durumları değerlendirmiĢtir (Yaman, 2006).

“Edremit Körfezi’nde Turizm Problemleri ve Çözüm Önerileri Üzerine Bir Araştırma” baĢlıklı makalede, Edremit Körfezi‟nde (Ayvalık-Burhaniye-Edremit)

turizmin geliĢmesine engel olan faktörler tespit edilerek bu problemin çözümüne iliĢkin öneriler sunulmuĢtur (Akkılıç ve Günalan, 2007).

“Quantifying the effect of landuse change on olive tree cultivation in the vicinity of Edremit between 1979 and 2006 using GIS and RS techniques” baĢlıklı

çalıĢmada Edremit civarında 1970‟lerde baĢlayan turizm faaliyetinin arazi kullanımına etkisi üzerinde durulmuĢtur. Balıkesir ili 1979 toprak haritası ile Landsat ETM +‟nin uydu görüntüleri karĢılaĢtırılmıĢ ve arazi kullanımındaki değiĢimler tespit edilmiĢtir. Buna göre 2482 hektar Zeytin tarımı yürütülen alan yerleĢim alanlarına, 116 hektar kıraç topraklar meralara dönüĢtürülmüĢtür. YerleĢim bölgelerinin kapsadığı alan 1979‟da 4720 hektar iken, 2006 yılında 8185 hektara çıkmıĢtır. Zeytin tarımından diğer arazi kullanımı türlerine dönüĢtürülen arazilerin %99,7‟si 0-200 m‟ler arasında yer almaktadır. Kızılçam ormanlarının tahrip edildiği ekolojik olarak zeytin tarımı için uygun olmayan alanlarda son 30 yılda 4133 hektar orman alanı zeytinliklere dönüĢtürülmüĢtür (Efe vd., 2008).

“Hidrolojik Verilerin CBS ile İrdelenmesi: Edremit Ovası Örneği” baĢlıklı

yüksek lisans tezinde, Edremit Ovası‟ndaki mevcut su kaynakları, Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) yardımıyla incelenerek geliĢtirilebilir bir model oluĢturulmuĢtur. OluĢturulan bu modelin gelecekte yapılacak olan çalıĢmalar için kaynak olarak kullanılması amaçlanmıĢtır. Söz konusu bu model inceleme alanına ait vektörel, nümerik ve grafiksel bilgileri içermektedir. ÇalıĢmanın sonuç bölümünde, inceleme

alanında yapılacak olan sondajlarda özellikle deniz kıyısına yakın alanlara dikkat edilerek deniz suyu giriĢine karĢı önlem alınması gerektiğine değinilmiĢtir. Daha ayrıntılı sonuçlar elde etmek için daha geniĢ ölçekli modellemelere ihtiyaç duyulduğu dile getirilmiĢtir (Gürsoy, 2009).

“Türkiye’de Zeytincilik Faaliyetlerinde Edremit Körfezi Kıyılarının Önemi”

baĢlıklı makalede, Edremit Körfezi kıyılarında yürütülen zeytincilik faaliyeti ziraat coğrafyası bakımından ele alınmıĢtır. Ġnceleme alanında zeytin ziraatinin coğrafi analizi yapılmıĢtır. Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Uzaktan Algılama (UA) tekniklerinin kullanılması yoluyla Türkiye‟deki zeytinliklerin sağlıklı ve güvenilir bir içimde dağılıĢlarının belirlenmesi, mevcut türlerin tespiti, konum ve üretim miktarı arasındaki iliĢkiye dair sağlıklı planlamaların yapılması gerektiği dile getirilmektedir (Kocadağlı, 2009).

“Kıyı Turizminden Alpinizme Sürdürülebilir Turizm (Burhaniye-Edremit- Kazdağı Örneği)” baĢlıklı yüksek lisans tezinde sürdürülebilir turizm faaliyeti

üzerinde durulmuĢtur. Ġnceleme alanı olarak Türkiye‟deki kıyı turizmi ve alpinizmin yakın mesafelerde yürütülebileceği nadir alanlardan olan Edremit ve Burhaniye ilçeleri tercih edilmiĢtir. ÇalıĢmanın sonuç bölümünde bu alanlarla ilgili eksiklikler ve bu eksikliklerin giderilmesine yönelik çözüm önerileri sunulmuĢtur (Karğı, 2010).

“Ekolojik Bir Hareket Olarak Ekoturizm’in Kazdağları ve Edremit Bölgesinde Gelişimi” baĢlıklı bildiride, Kazdağları ve Edremit Körfezi‟nin

Ekoturizm kapsamında ele alınmıĢtır. Bölgenin doğal ortam özelliklerine zarar vermeden, günümüze kadar yapılan ekolojik çalıĢmalar ele alınarak incelenmiĢtir (Eceoğlu, 2011).

“İklim Şartlarının Edremit Yöresi’nde Zeytin (Olea Europaea L. Subsp. Europaea)’in Yetişmesindeki Rolü” baĢlıklı bildiride, Edremit Yöresi‟nde iklim

özelliklerinin zeytinin yetiĢmesindeki rolünü açıklamayı amaçlamıĢlardır. Zeytinin doğal Ģartlar altında yetiĢtiği üretim sahaları ve özelliklerini incelemek amacıyla Edremit Yöresi‟ne ait coğrafi parametreler ele alınıp değerlendirilerek yorumlanmıĢtır. ÇalıĢmanın sonuç bölümünde yörede zeytin yetiĢmesi için optimum iklim Ģartlarının varlığından bahsediliyor (Efe vd., 2011).

“Dünyada, Türkiye’de, Edremit Körfezi Çevresinde Zeytin ve Zeytinyağı”

Türkiye‟ deki zeytin yetiĢen diğer bölge ve yöreler ile karĢılaĢtırılması yapılmıĢtır. Ayrıca bu çalıĢmada zeytinin beĢeri ve ekonomik durumu da ele alınıyor (Efe vd., 2011).

“Kazdağı ve Yakın Çevresinde Orman Örtüsünün Dağılış (Yatay/Dikey) Özellikleri” baĢlıklı bildiride, inceleme alanının doğal bitki örtüsü olan orman ve

ormanı oluĢturan baĢlıca bitki türlerinin dikey ve yatay dağılıĢ özellikleri açıklanmaya çalıĢılmıĢtır. Sonuç olarak, kısa mesafelerde değiĢen coğrafi Ģartlar, topografik özellikler ve bakıya bağlı olarak bitki örtüsü özelliklerinin değiĢerek zenginleĢtiği ifade edilmektedir (Koç ve Arslan, 2011).

“Edremit’in Anıtsal ve Korunmaya Değer Ağaçları” adlı kitapta, Edremit

ilçesi ve Kazdağları içindeki anıt ve anıtsal özellikteki ağaçların tespiti yapılarak, bu ağaçların özellikleri, fiziksel ve görsel vasıfları ele alınmıĢtır (Efe vd., 2011).

“Edremit Körfezi'nin Su Kütlesi Hareketlerinin Belirlenmesi” baĢlıklı yüksek

lisans tezinde yazar, üç farklı senaryo ile sonuca ulaĢmaya çalıĢmıĢtır. Birinci senaryoda batıdaki sınır hattı boyunca genliği 0,20 m, periyodu ise 12.40 saat olan sin dalgaları bölgeye verilmiĢtir. Ġkinci senaryoda, bölgeye verilen sin dalgaları ile birlikte belirli dere ve çay ağızlarından taĢkın debileri bölgeye gönderilmiĢtir. Üçüncü senaryoda ise kuzey yönü sıfır kabul edilerek ve saat yönü pozitif olacak Ģekilde 62 dereceden bölgeye sadece rüzgâr kuvveti verilerek Edremit Körfezi‟ nin su kütlesi hareketleri belirlenmeye çalıĢılmıĢtır (Bora, 2011).

“Edremit Orman Topraklarında Radyosezyum Düzeyinin Belirlenmesi”

baĢlıklı yüksek lisans tezinde, Kazdağları-Edremit ormanları ile kaplı alanda yer alan toprakların Cs-137 aktivite seviyesinin belirlenmesi amaçlanmıĢtır (Çoban, 2011).

“Edremit Yöresinde Orman Kaynakları Yönetim Stratejileri” baĢlıklı

bildiride, ormanların alansal özelliği, ekonomik bakımdan üretim potansiyeli, doğa koruma kapsamındaki önemi, ekoturizm bakımından taĢıdığı potansiyel ele alınarak bölge için belirlenmiĢ olan amaç ve stratejiler ortaya koyulmuĢtur (Erol, 2011).

“Kazdağları Ekosistemi ve Ekolojisi” baĢlıklı bildiride, Kazdağları kütlesi

ekosisteminin vejetasyon özellikleri, floristik kompozisyonu ve bunların ortaya çıkmasında etkili olan ekolojik Ģartlar (jeomorfoloji, jeoloji, iklim, toprak, hidrografya) ile iliĢkileri değerlendirilmiĢtir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda vejetasyon kesitleri çizilmiĢtir (Efe vd., 2012).

“Edremit Yeşil Çizik Zeytin” adlı kitap, Edremit Yöresi‟nin yeĢil çizik

zeytinini diğer yörelerle karĢılaĢtıran ve yörenin çevresine göre üstünlüklerini ele alan, yeĢil çizik zeytin yapma usulleri, yörede yaĢayan insanların bilgi birikimleri ve deneyimlerini ele alan bir çalıĢmadır (Efe vd., 2012).

“Edremit Yöresi Yağhaneleri” adlı kitapta, Edremit ve çevresinde varlığını

günümüze kadar sürdürmüĢ yağhaneler tarihsel bir perspektif ile ele alınmaktadır (Efe vd., 2013).

“Edremit (Balıkesir) Kuzeyinin Jeolojik ve Tektonik İncelenmesi” baĢlıklı

yüksek lisans tezinde, Edremit (Balıkesir) ve kuzeyinde yer alan bölgenin 1/25000 ölçekli jeoloji haritası hazırlanarak, bölgenin jeolojik ve tektonik özellikleri incelenmiĢ ve inceleme alanında yer alan formasyonlar hakkında bilgiler verilmiĢtir (Çam, 2014).

“Edremit Körfezi Kuzey Kıyılarında Yerel Halkın Ekoturizme Yönelik Bilinç Algısı ve Tutumları” baĢlıklı yüksek lisans tezinde, Edremit Körfezi kuzey

kıyılarındaki ekoturizm algısı ve bölge halkının ekoturizme karĢı tutumu ele alınmıĢtır (Kavak, 2015).

“Edremit Fay Zonunun Jeomorfolojisi ve Depremselliği” baĢlıklı yüksek

lisans tezinde, Edremit Körfezi kuzey kenarında yer alan diri faylar boyunca jeomorfolojik araĢtırmalar yapılarak, bu fayların deprem davranıĢlarının tahmini ile deprem risk değerlendirmeleri için gerekli olan parametreler belirtilmiĢtir. Ġnceleme alanı boyunca yapılmıĢ olan tektonik jeomorfoloji çalıĢmaları ve hesaplanmıĢ olan jeomorfolojik indisler, incelenen fay segmentlerinin çizgisel gidiĢli ve yüksek derecede aktif olduğuna iĢaret etmiĢtir (Güler, 2016).

“Edremit İlçesinde Zeytincilik ve Desteklemeler” baĢlıklı makalede, Edremit

ilçesine bağlı 24 köy içerisinden Çamcı Köyü‟nde, zeytin üreticilerinin destekleme politikaları hakkındaki düĢünceleri ve yapılan destekleme çalıĢmalarının etkinliği ile destekleme araçlarının yeterliliği incelenmiĢtir (Ergün ve Tunalıoğlu, 2016).

“Edremit Şehir Coğrafyası” baĢlıklı doktora tezinde, Edremit Ģehrinin

fonksiyonel yapısını ve bunun ortaya çıkardığı Ģehir içi arazi kullanım alanlarının mekânsal değiĢimine etkisini ortaya koymuĢtur. Coğrafi bakıĢ açısıyla Edremit Ģehrini, Ģehir coğrafyası esaslarına göre değerlendirerek, sonrasında Ģehrin

geliĢimini, geliĢimini etkileyen faktörleri ve bugünkü durumu üzerinde durulmuĢtur (Çildam, 2016).

“Edremit Çayı Havzasının (Balıkesir) Uygulamalı Jeomorfolojisi” baĢlıklı

yüksek lisans tezinde, havzanın Jeomorfolojisi ve Uygulamalı Jeomorfolojisini 1/25.000 ölçekte ayrıntılı bir Ģekilde ele almıĢtır. Havzanın fiziki ve beĢeri coğrafya özelliklerini belirleyerek bu özelliklere uygulamalı jeomorfoloji açısından yaklaĢımlarda bulunmuĢtur. Yazar bu çalıĢması ile havzadaki uygulamalı jeomorfoloji sorunlarını ortaya koyarak bu sorunlara çözüm önerileri getirmiĢtir (Yılmaz, 2018)

“Edremit Körfezinde Arazi Degredasyonu ve Sürdürülebilir Arazi Planlaması” adlı doktora tezinde yazar arazi degredasyon derecesini Çevresel

Duyarlılık Alan Ġndeksinden (ÇDAĠ) faydalanarak hesaplamıĢtır. Verilerin mekânsal enterpolasyonunu Inverse Distance Weighting (IDW) metodu ile gerçekleĢtirmiĢtir. ÇDAĠ‟den elde ettiği çıktılardan faydalanarak sürdürülebilir bir arazi kullanım planı için yerleĢme, turizm ve tarım alanlarına yönelik uygun alanların tespiti gerçekleĢtirilmiĢtir (Alevkayalı, 2018).

“Edremit Ovası’nda Alüvyal Jeomorfoloji Araştırmaları” Ege kıyılarında yer

alan önemli alüvyal sahalardan biri olan Edremit Ovası ve çevresinde yer alan alüvyal çökellerin özelliklerini ortaya çıkarmıĢtır. Bu çalıĢmada, klasik alüvyal jeomorfoloji paradigmalarına ek olarak coğrafya disiplinine ait son geliĢmeler ve yöntemler de dikkate alınmıĢtır (Ak, 2019).

2. EKOLOJĠK KOġULLARA GÖRE ARAZĠ KULLANIM