• Sonuç bulunamadı

Sanat eğitiminde sanat ve bilim iliĢkisinin nasıl ele alındığı konusunda yapılan araĢtırmaların içeriklerinden kısaca bahsetmek, sanat bilim iliĢkisinin yeri hakkında önemli yargılar elde etmemizi sağlayacaktır.

Böyükparmaksız (2016), “Güncel Sanatın Öğretilmesine Yönelik Yeni Bir Eğitim Programının Hazırlanması ve Değerlendirilmesi” isimli doktora tezinde, güncel sanatın öğretilmesine yönelik eğitim uygulamalarının incelenmesi ve alan uzmanlarının görüĢleri doğrultusunda yeni bir eğitim programının hazırlanmasını, uygulanmasını ve değerlendirilmesini amaçlamıĢtır.

Bölükoğlu (2002), “Bilgi Çağında Eğitim Fakültelerinde Resim- ĠĢ Eğitiminin Genel Bir Değerlendirilmesi” isimli makalesinde günümüzün bilgi çağı olduğunu ve yaĢanan geliĢmelere ayak uydurulması gerektiğini ifade ederek Eğitim Fakültelerinin Resim-ĠĢ Öğretmeni yetiĢtiren bölümlerinin çağın gereklilikleri doğrultusunda bir sanat eğitimi verebilmesi amacı ile öneriler getirmiĢtir.

Buyurgan (2007), “Eğitim Fakülteleri Resim-ĠĢ Eğitimi Anabilim Dalı Öğrencilerinin Aldıkları Eğitim Öğretime Yönelik GörüĢ ve Beklentileri” isimli

makalesinde geliĢen ve değiĢen Ģartlara göre öğretim programlarının kendisini yenilemesi gerektiğini dile getirdiği çalıĢmasında resim- iĢ öğretmenlerinin nitelikli bir Ģekilde yetiĢtirilmesinden yola çıkarak bu öğretmen adaylarının görüĢ ve beklentilerini belirlemeye yönelik bir araĢtırma gerçekleĢtirmiĢtir.

ġahiner (2015), “ÇağdaĢ Sanatta Temsiliyet Krizi ÇağdaĢ Kuramlar ve Güncel TartıĢmalar” isimli kitabında 1960 sonrası sanatının karakteristiklerini görünür kılmaya çalıĢırken, sanat, bilim ve teknoloji iliĢkisini, yeni medya olgusunu ve bu alana özgü kuramsal tartıĢmaları gündeme getirmektedir.

Akın (2015), “Dijital Sanatlarda EtkileĢimsellik: Türkiye‟de EtkileĢimsel Dijital Sanatların Konumu Üzerine Bir Ġnceleme” isimli doktora tezinde, dijital sanatlarda etkileĢim kavramını kuramsal bir çerçevede inceleyerek etkileĢimin sanatçı, sanat iĢi ve izleyici kavramlarını nasıl dönüĢtürdüğünü sorgulamayı amaçlamaktadır. Bu çalıĢmada ayrıca Türkiye‟de etkileĢimsel dijital sanat iĢleri üreten sanatçılar ve bu sanatçıların iĢlerinden örnekler ele alınarak, Türkiye‟de etkileĢimsel sanatın bulunduğu konuma açıklık getirilmesi hedeflenmektedir.

Güney (2014), “Dijital Görsel Kültür ve Yeni Medya Ekseninde Sanatın DeğiĢen Rolü” isimli doktora tezinde, en değiĢmez özelliği “değiĢim” olan sanatın; günümüz kültürel dönüĢümler ve teknolojik geliĢmelerle birlikte sergilediği yönelim incelenmektedir.

Kılıç (2012), “Bilimsel Sanat/Sanatsal Bilim” isimli makalesinde, sanatın kendi kabukları içerisindeki dünyasını sorgulayarak, yüceltilmiĢ hassasiyetler ve düĢünceler üzerine temellenmiĢ, kutsal, özerk ve dokunulmaz yapısını sorgulamaktadır. Varılan nokta itibariyle, “içkin” bir olgu olan “bilim” ile aĢkın bir olgu olarak niteleyebileceğimiz “sanat” ın sarmal karakterleri vurgulanarak, yüksek etkileĢimli bütüncül yapısı ortaya konmaya çalıĢılmıĢtır.

Dikmen (2012), “DeğiĢen Dünyada Kültür, Sanat ve Bilim ĠliĢkisi” isimli makalesinde, çağımızdaki bilim ve teknolojideki geliĢmelerin sonucunda, küreselleĢmenin de etkisiyle çağdaĢ biçimlerin ve tekniklerin çeĢitliliğin artmakta olduğunu, yeni araç ve yolların geleneksel sanat dallarıyla birlikte yer almasını araĢtırmıĢtır.

Alioğlu (2010), “Sanat ve Bilim ĠliĢkisi” adlı makalesinde, bilimin bugünkü sanat araĢtırmaları üzerindeki ve doğa biliminin de estetik üzerindeki etkilerine

dikkat çekmekte ve bu bağlamda sanat, güzel, doğa, bilim, yaratma, yaratıcılık ve özgürlük kavramları arasındaki iliĢkiler ele almaktadır

M. G. Yılmaz (2014), “ Ġnsan Etkinliği Olarak Bilim ve Sanat ” isimli makalesinde, sanat-bilim arasındaki farklılıklar ve etkileĢimler ele alınarak, sanatsal üretimin tüketim nesnesinin, dekoratif nesne olmadığını, süjede değiĢiklik oluĢturacak bir bilgi objesi olduğunu hatırlatılarak sanat eserine bakıĢ değerlerine katkıda bulunulmaya çalıĢmıĢtır.

Kavuran (2003), “Sanat ve Bilim‟de Gerçek Kavramı” adlı makalesinde, sanat ve bilimdeki gerçekliğin ve insanlık için her iki alanında önemini belirlemeye çalıĢmıĢtır.

Ersoy (2016), “Sanat Kavramlarına GiriĢ” isimli kitabında, toplumun, siyasetin, felsefenin, bilimin sanat üzerindeki etkilerini, estetik kuramların geliĢim sürecini ve farklı kuramsal yaklaĢımları ele almaktadır.

Wilson (2010), “Art + Science” isimli kitabında, 21. yüzyılda, sanatın en dinamik eserlerinden bazıları, stüdyoda değil, sanatçıların en son bilimsel ve teknolojik araĢtırmalarla bağlantılı kültürel, felsefi ve sosyal soruları araĢtıran laboratuvarda üretildiğini belirtmektedir. Onların çalıĢmaları disiplinlerarasında değiĢmekte ve mikrobiyoloji, fizik bilimleri, bilgi teknolojileri, insan biyolojisi ve canlı sistemler, kinetik ve robotik - öjenik ve iklim değiĢikliğinden sanal gerçekliğe ve yapay zekâya kadar her Ģeyi ele almaktadır.

YetiĢen vd. (2015), “Bioart” isimli makalelerinde, disiplinlerarası biyo sanat giriĢimler, felsefi, toplumsal ve çevresel konulara ağırlık verilmesi ile birlikte sanat ile modern biyoloji arasındaki sınırları incelemektedir.

Byerley ve Chong (2014), “Biotech Aesthetichs: Exploring The Practise of Bio Art” isimli makalelerinde, Biyo teknolojideki ilerlemeleri, laboratuvarlarda çalıĢan çağdaĢ sanatçıların, yaĢayan ve yarı yaĢayan sanat eserlerini oluĢturmalarını ele almıĢlardır. Aynı zamanda, biyo sanatın yirminci yüzyılın baĢlarında ortaya çıkan güncel sanat pratiği olarak nasıl okunabileceğinin bir örneğini sunmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı (2016), “STEAM Eğitimi Raporu‟nda öncelikle STEAM eğitimi tanımlanmıĢ, STEM eğitiminin nasıl ortaya çıktığı ve amaçları açıklanmıĢtır. ÇeĢitli ülkelerde STEM eğitimiyle ilgili yapılan çalıĢmalar incelenmiĢ ve ülkemizde bu eğitim ile ilgili durum ortaya konulmaya çalıĢılmıĢtır.

Edeer (2005), “Sanat Eğitiminde Disiplinlerarası YaklaĢım” isimli çalıĢmasında sanat eğitimindeki sorunları göz önüne alarak bütünselliği sağlayan çağdaĢ sanat eğitimi programlarına büyük bir gereksinim olduğunu belirtmekte ve sanat eğitiminin disiplinlerarası bir yaklaĢımla incelemektedir.

Yıldırım (1996), “Disiplinlerarası Öğretim Kavramı ve Programlar Açısından Doğurduğu Sonuçlar” isimli çalıĢmasında disiplinlerarası öğretimin önemini, etkili ve anlamlı öğrenmeye olan katkısını vurgulamaktadır. Öğretmen eğitimi programları grupla öğretim ve problemlere dayalı öğretim gibi uygulamalarla disiplinlerarası öğretimi ön plana çıkarmaktadır.

ĠĢler (2004), “Sanat Eğitiminde Disiplinlerarası Tematik YaklaĢım” isimli makalesinde sanat eğitimine iliĢkin yeni yöntemler kapsamında disiplinlerarası – tematik yaklaĢımı tanıtmak ve bu konuya iliĢkin düĢünce ve uygulamaları ortaya koymaktadır.

Genç (2013), “Üstün Yetenekli Öğrencilerin Görsel Sanatlar Eğitiminde Disiplinlerarası Öğretim Etkinliklerinin Değerlendirilmesi” isimli doktora tezinde üstün yetenekli öğrencilerin görsel sanatlar eğitiminde disiplinlerarası etkinliklerinin nasıl sonuçlar ortaya koyacağını görmek amacıyla; Konya Bilim ve Sanat Merkezi uyum dönemi görsel sanatlar eğitiminde disiplinlerarası etkinlikler yapılarak çıkan sonuçları değerlendirmiĢtir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM – YÖNTEM

Bu bölümde araĢtırmanın modeli, evren ve örneklem, verilerin toplanması, veri toplama aracı ve verilerin analizine iliĢkin bilgiler yer almaktadır.

Benzer Belgeler