• Sonuç bulunamadı

2. KAVRAMSAL ÇERÇEVE

2.8 Ġlgili AraĢtırmalar

Rieber (1991), 70 tane 4. sınıf öğrenicisi ile bir bilgisayar programı içerisindeki animasyonların fizik yasalarını anlamayı iyileĢtirip iyileĢtirmediğini ve bunun öğrencilerin öğrenme davranıĢı üzerindeki etkisini araĢtırmıĢtır. Rieber, çocuklara animasyonlar yerine durgun resimler sunulursa öğrenme ve uygulama yapabilmelerinin daha uzun zaman aldığını bildirmektedir.

Kaba (1992), “Animasyonun Eğitim Amaçlı Kullanımı” adlı yüksek lisans tezin de bilgisayarların animasyonların eğitim alanında nasıl kullanılabileceğini ve baĢarıyı hangi yönde etkileyeceğini araĢtırmıĢtır. AraĢtırmacı, animasyonların eğitim alanındaki kullanımının avantajlarından ve dezavantajlarından bahsetmiĢtir.

Çakır (1999), “Bilgisayar Destekli Eğitimde Grafik ve Animasyon Tekniklerinin Kullanılması” isimli yüksek lisans tezinde bilgisayar destekli eğitimde animasyon kullanımının gerekliliği konusunda durulmuĢ, animasyon yapımında kullanılan bazı tekniklerden bahsetmiĢ, animasyonların öğrenciyi derse kazandırmada ne kadar etkili olduğu vurgulamıĢtır.

Tezcan ve Yılmaz (2003), Türkiye‟deki liselerde yaptıkları çalıĢmalarında, kimya öğretiminde “Geleneksel Anlatım Yöntemi” ile kavramsal bilgisayar animasyonlarının kullanılmasıyla gerçekleĢtirilen “Bilgisayar Destekli Öğretim” yöntemlerinin baĢarıya etkisini araĢtırıp, karĢılaĢtırılmasını amaçlamıĢtır. Sonuç olarak kavramsal bilgisayar animasyonları kullanılarak yapılan öğretimin daha kalıcı bir öğrenim gerçekleĢmiĢ olduğunu; öğrencilerin teknoloji ile uğraĢmayı sevdiklerinden, öğretim materyali olarak kavramsal bilgisayar animasyonlarının kullanılmasıyla gerçekleĢtirilen bilgisayar destekli öğretim yönteminin öğrencilerin ilgisini daha çok çektiğini ve kimya dersindeki baĢarılarını arttırdığını belirlemiĢlerdir.

Sezgin (2002), ilköğretim 4. sınıf öğrencileri ile çalıĢtığı araĢtırmada, çoklu ortamda hazırlanan iki öğretim yazılımının oluĢturduğu öğrenme ortamları ile geleneksel öğrenme ortamındaki baĢarı ve kalıcılığı incelemiĢtir. Ġki farklı deney grubundan ilki, hareketli resimlerle (animasyon) tasarlanan öğretim yazılımını, diğeri ise durağan resimlerle oluĢturulan öğretim yazılımını kullanmıĢtır. Uygulama sonucunda hareketli resimlerin kullanıldığı öğrenme ortamında öğrenen öğrencilerin daha kalıcı öğrenmeler edindikleri gözlenmiĢtir.

.d ocu -tra c .d ocu -tra c

Arıkan (2003), araĢtırmasını, fen öğretiminde bilgisayarın, ders sunu (canlandırma, 3 boyutlu animasyon), etkileĢimli alıĢtırma-tekrar, problem çözme ve değerlendirme aracı olarak kullanımının geleneksel metotlara göre öğrenci baĢarısına etkisini belirlemek amacı ile gerçekleĢtirmiĢtir. Öğrencilerin fen baĢarı düzeyleri, öğrenmede kalıcılık göstermelerine geleneksel yöntemlere göre daha etkili olduğunu görmüĢtür.

Kiboss, Ndirangu ve Wekesa (2004), çalıĢmalarında, öğrencilerin hücre teorisini öğrenmeleri üzerine bilgisayar simülasyonlarının etkisini araĢtırmıĢlardır. Yaptıkları bu çalıĢma ile bilgisayar simülasyonlarının öğrencilerin bilgilerini, hücre teorisi ile ilgili performanslarını aynı zamanda sınıf ortamlarındaki algılarını ve hücre konusuna karĢı tutumlarını arttırmada etkili olduğunu tespit etmiĢlerdir.

Yaman (2005), çalıĢmasında solunum zinciri konusunu simülasyon yardımıyla anlatan bir bilgisayar programı hazırlamıĢ ve 11. sınıf öğrencileri bu program yardımıyla bir bilgisayar oturumunda konuyu bireysel olarak çalıĢmıĢlardır. Verilerin analizi sonucu programın öğrencilerin bilgi kazanımı ve bilginin kullanımında pozitif yönde etkili olduğu görülmüĢtür.

Arıcı ve Dalkılıç (2006), “Animasyonların Bilgisayar Destekli Öğretime Katkısı: Bir Uygulama Örneği” isimli çalıĢmalarında animasyonların, öğrencilere ders konuları içerisinde yer alan deneylerin ve olayların bilgisayar ortamında açıklanmasında, çocuklara yönelik öykülerin canlandırılmasında etkin bir yol olduğunu, bu yüzden eğitici değerinin oldukça büyük olduğunu vurgulamıĢlardır. Eğitim sürecinde kullanılmasının eğitimde verimin artmasına yardımcı olduğuna dikkat çekmiĢlerdir. Eğitim yazılımlarının hazırlanmasında kullanılan görsel yazılım tekniklerinden bilgisayar animasyonlarının yararlarını açıklamıĢ ve bununla ilgili bazı örnek uygulamalar yapmıĢlardır.

Arıkan diğ. (2006), araĢtırmalarında biyoloji öğretiminde bilgisayarın; ders sunu (canlandırma, üç boyutlu animasyon), etkileĢimli alıĢtırma- tekrar, problem çözme ve değerlendirme aracı olarak kullanımının, geleneksel metotlara göre öğrenci baĢarısına etkisini belirlemeye çalıĢmıĢlardır. AraĢtırmanın sonucunda ders sunu (canlandırma, üç boyutlu animasyon), etkileĢimli alıĢtırma tekrar, problem çözme ve değerlendirme aracı olarak kullanıldığı uygulama lehine bir sonuç elde etmiĢlerdir.

.d ocu -tra c .d ocu -tra c

DaĢdemir (2006), “Animasyon Kullanımının Ġlköğretim Fen Bilgisi Dersinde Akademik BaĢarıya ve Kalıcılığa Olan Etkisi” yüksek lisans çalıĢmasında 6. ve 8. sınıf öğrencilere animasyonlu öğretimin baĢarı ve kalıcılığa olan etkisini incelemiĢtir. Animasyonlu öğretim yapılan öğrencilerde animasyonlara karĢı olumlu düĢünceler tespit edilmiĢtir. Animasyonlu eğitimin o dersle ilgili konularda öğrencilerin araĢtırmacılığını arttırdığı, anlamalarını kolaylaĢtırdığı, konuyu soyuttan somuta aktardığı, düĢünme güçlerini arttırdığı, öğrenmeyi hızlandırdığı tespit etmiĢtir.

Kim diğ. (2007), “ Ġlgide ve Ġçerik Üzerinde Animasyonların Etkisi” adlı çalıĢmalarında, animasyonların öğrenme ve öğretmede animasyonların daha çekici ve motive edici olabileceğini ifade etmiĢlerdir.

YakıĢan (2008), " Biyoloji Öğretiminde Bilgisayar Animasyonlarının Kullanılmasının Öğrencilerin BaĢarı, Tutum ve Kavram Yanılgıları Üzerine Etkisi (Hücre Konusu Örneği)” adlı doktora tezinde, deney ve kontrol gruplarının hücre konusu ile ilgili akademik baĢarıları arasında uygulama sonunda anlamlı bir fark bulmuĢtur. Bu anlamlı farklılık deney grubu lehine olup, animasyonlarla öğretimin öğrencilerin akademik baĢarılarını arttırdığını tespit etmiĢtir.

Rotbain, Marbach-Ad ve Stavy (2008) çalıĢmalarında, DNA ve RNA‟ nın yapısı, DNA replikasyonu ve protein sentezi gibi moleküler biyoloji konularının öğretilmesinde bilgisayar animasyonlarının etkisini araĢtırmıĢlardır. Deney grubuna bilgisayar animasyonları ile kontrol grubuna ise geleneksel yöntem ile öğretim sürdürülmüĢtür. Deney ve kontrol grubunun ön test puanları karĢılaĢtırıldığında gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıĢtır. Son testlerin verileri karĢılaĢtırıldığında ise deney grubunun ortalama puanlarının kontrol grubunun ortalama puanlarından anlamlı bir Ģekilde daha yüksek olduğunu ifade etmiĢlerdir. AraĢtırıcılar geleneksel yöntemle anlatımın öğrenilmesi güç olan hücrede gerçekleĢen olayların anlatımında animasyonların kullanılmasını önermektedirler.

Bu araĢtırmaların sonuçları, animasyonların, öğrencilerin Fen ve Teknoloji konularında yer alan deneylerin ve olayların açıklanmasında ve canlandırılmasında etkili olduğunu göstermektedir. Ayrıca öğrencilerin akademik baĢarılarına ve fen konularını öğrenme kalıcılığına, olumlu etkisine vurgu yapılmaktadır. Animasyonların fen konularında akademik baĢarıların artmasında etkili bir uygulama olduğu sonucuna

.d ocu -tra c .d ocu -tra c

ulaĢılmaktadır. Bu araĢtırmaların sonuçları animasyonların eğitim sürecinde kullanılmasının eğitimde verimi arttırdığını göstermektedir.

“7. Sınıf Öğrencilerinin YaĢamımızdaki Elektrik Ünitesindeki Akademik BaĢarılarına, Fen ve Teknoloji Dersine KarĢı Tutumlarına Animasyonun Etkisinin AraĢtırılması” baĢlığı ile verilen bu araĢtırmada Fen ve Teknoloji dersinin öğretiminde “animasyonun”, “ akademik baĢarı” ve “tutuma” etkisi araĢtırılacaktır.

.d ocu -tra c .d ocu -tra c

BÖLÜM III

Benzer Belgeler