• Sonuç bulunamadı

ÝYTE Ýþbirliðiyle Gerçekleþtirilen 10 Temmuz 2009 Ýleri Teknolojiye Dayalý Sanayiler Sektör Toplantýsý Katýlýmcýlarý

Belgede İzmir Bölge Planı (2010-2013) (sayfa 160-164)

Ç EVRE iLLERLE

SEKTÖR ÇALIÞTAYLARI ÇALIÞMA GRUPLARI

5. ÝYTE Ýþbirliðiyle Gerçekleþtirilen 10 Temmuz 2009 Ýleri Teknolojiye Dayalý Sanayiler Sektör Toplantýsý Katýlýmcýlarý

EK-3: Taným ve Kavramlar

Akýllý paketleme: Akýllý paketleme teknolojisi ambalajlanmýþ gýdalarýn taþýnmasý ve depolanmasý sýrasýndaki kalitesi izlenmesini saðlayan bir sitemdir. Akýllý paketleme teknolojisi gýdalardaki me-kanik, kimyasal, elektrokimyasal, enzimatik veya mikrobiyal deðiþimleri gösteren bir sistemdir.

Akýllý tekstil: Tekstil ürünü etkiyi ya da etki deðiþikliðini algýlayýp buna tepki veriyorsa buna “Akýllý Tekstil Ürünü” denilmektedir.Akýllý tekstiller teknik tekstiller içerisinde katma deðeri en yüksek ve yüksek teknoloji kullanýlan alanlarýndan birisidir.

Antrepo: Gümrük gözetimi altýnda bulunan eþyanýn veya izin verildiði durumlarda ihraç eþyasýnýn konulduðu depolardýr.

Biyolojik çeþitlilik: Biyolojik çeþitlilik; canlýlarýn genetik yapýlarýna baðlý olarak meydana getirdiði tür topluluklarý arasý ve türler içi farklýlýðýn bütünü olarak tanýmlanabilmektedir. Kara, deniz ve diðer su ekosistemleri ile bu kaynaklardaki canlý organizmalardaki farklýlaþma ve çeþitliliktir.

Butik otel: Yapýsal özelliði, mimari tasarýmý, tefriþ, dekorasyon ve kullanýlan malzemesi yönünden özgünlük arz eden, iþletme ve servis yönünden üstün standart ve yüksek kalitede, deneyimli veya konusunda eðitimli personel ile kiþiye özel hizmet verilen, en az on odalý oteldir.

Çok iþlevli tekstil: Çok iþlevli tekstil ürünleri doðal dýþ etkenlerden korumanýn yanýnda, baþta sað-lýk, güvenlik ve biliþim alanlarýnda olmak üzere her türlü alanda en az bir ek iþlevi yerine getiren tekstil ürünleridir.

Ekolojik turizm / ekoturizm: Yeryüzünün doðal kaynaklarýnýn sürdürülebilirliðini güvence altýna alan, bunun yaný sýra yerel halklarýn ekonomik kalkýnmasýna destek olurken, sosyal ve kültürel bütünlüklerini koruyup gözeten bir yaklaþým ya da tavýrdýr.

Elleçleme: Gümrük gözetimi altýndaki eþyanýn asli niteliklerini deðiþtirmeden istiflenmesi, yerinin deðiþtirilmesi, büyük kaplardan küçük kaplara aktarýlmasý, kaplarýn yenilenmesi veya tamiri, havalandýrýlmasý, kalburlanmasý, karýþtýrýlmasý ve benzeri iþlemleri ifade eder.

Fonksiyonel gýdalar / nutrasetikler: Vücudun temel besin öðeleri gereksinimini karþýlamanýn ötesin-de insan fizyolojisi ve metabolik fonksiyonlarý üzerinötesin-de ilave faydalar saðlayan, böylelikle hastalýklardan korunmanýn ve daha saðlýklý bir yaþama ulaþmada etkinlik gösteren gýdalar veya gýda bileþenleridir.

Gedik pazar: Piyasada henüz karþýlanmamýþ bir talebi olan mal veya hizmetlerin pazarýdýr. Özellikle seri üretim ya da kitle üretimi yapan büyük iþletmeler tarafýndan karþýlanmayan özgün bir takým hizmet ya da mallarý kapsar; bu anlamda kiþiye özel, ýsmarlama hizmet hedefler.

Genç iþsiz: 15-24 yaþ grubunda olup iþsiz olan kiþilerdir.

Genç iþsizlik oraný: 15-24 yaþ grubundaki iþsiz sayýsýnýn ayný yaþ grubundaki iþgücü içindeki oraný-dýr.

Hanehalký: Aralarýnda akrabalýk baðý olsun olmasýn ayný konutta ya da ayný konutun bir bölümünde yaþayan, ayný kazandan yiyen, kazanç ve masraflarýný ayýrmayan, hanehalkýnýn hizmet ve yöne-timine katýlan bir ya da daha çok kiþiden oluþan topluluktur.

Hassas ekosistem: Belirli bir alanda nadir türlerin bulunduðu ve bunlarý saran cansýz çevrelerinin karþýlýklý iliþkileri ile meydana gelen ve süreklilik arz eden ekolojik sistemlere hassas ekosistem denir.

Ýþgücü: Ýstihdam edilenler ile iþsizlerin oluþturduðu toplam nüfustur.

Ýþsizlik oraný: Ýþsiz nüfusun iþgücü içindeki oranýdýr.

Kent turizmi: Kent merkezli, daha çok kent yaþamý, kültürel nitelikleri (müzeler, restoranlar ve gös-teriler gibi) ve kentte görülecek unsurlar (mimari, anýtlar ve parklar gibi) çerçevesinde yoðunlaþan, özellikle Avrupa'da yoðun olan turizm türüdür.

KOBÝ: Türkiye'de 250 kiþiden az yýllýk çalýþan istihdam eden ve yýllýk net satýþ hasýlatý ya da mali bi-lançosu 25 milyon YTL'yi aþmayan ve mikro iþletme, küçük iþletme ve orta büyüklükteki iþletme olarak sýnýflandýrýlan iþletmeler KOBÝ olarak adlandýrýlmaktadýr.

Kronik yoksulluk: Bireylerin yaþamlarýnýn daha uzun kesitlerinde devam eden ve büyük oranda ço-cuklarýna da geçen, nesilden nesile aktarýlan yoksulluk durumudur. Kronik yoksulluk yalnýzca düþük gelir sahibi olmak ile açýklanan statik bir taným deðil, yoksulluðu beslenme, eðitim, saðlýk gibi bireyin temel yeteneklerini engelleyen uzun süreli bir süreç olarak kabul eden dinamik bir tanýmdýr.

Kümelenme: Ayný sektörde faaliyet gösteren, aralarýnda iliþkiler olan ama ayný zamanda rekabet içinde olan çok sayýdaki firmanýn, onlara mal saðlayan tedarikçilerin ve hizmet satanlarýn, ilgili kurumlarýn (üniversiteler, meslek kuruluþlarý, iþ koluyla ilgili standartlarý belirleyen ve kontrol eden kurumlar, vb.) ayný coðrafi bölgede yoðunlaþmalarýna kümelenme denilmektedir.

Medyan yaþ: Bir nüfusu oluþturan kiþilerin yaþlarý küçükten büyüðe sýralandýðýnda ortada kalan kiþi-nin yaþýdýr. Buna göre nüfusun yarýsý bu yaþtan küçük, diðer yarýsý da bu yaþtan büyüktür.

Net göç: Belirli bir alanýn aldýðý göç ile verdiði göç arasýndaki farktýr. Belirli bir alanýn aldýðý göç ver-diðinden fazla ise net göç pozitif, aldýðý göç verver-diðinden az ise net göç negatiftir.

Niþ ürünler: Benzer karakteristik ve ihtiyaçlarý olan, fakat bu ihtiyaçlarý tatmin edilmemiþ küçük bir gruba farklýlaþtýrýlmýþ ve çok sayýda alternatifi bulunmayan Özel tüketici gruplarý için üretilen ürünlerdir.

Nüfus yoðunluðu: Bir kilometrekareye düþen nüfustur.

Okullaþma oraný: Okullaþma oraný, bir öðretim düzeyindeki (okulöncesi, ilköðretim, vb.) eðitim hiz-metinin ilgili yaþ grubunu oluþturan nüfustaki ve toplumdaki eriþilirliðini gösterir. Brüt okullaþma oraný, söz konusu öðretim düzeyindeki toplam öðrenci sayýsýnýn ilgili yaþ grubunu oluþturan nüfusa (teorik nüfus) bölünmesi ile elde edilir. Net okullaþma oraný ise sözkonusu öðretim düzeyindeki toplam öðrenciler arasýnda yalnýzca ilgili yaþ grubunda olanlarýn teorik nüfusa bölünmesi ile hesaplanýr.

Ortalama hanehalký büyüklüðü: Bir hanehalkýný oluþturan kiþilerin ortalama sayýsýdýr.

Örgün eðitim: Örgün eðitim, belirli yaþ grubundaki ve ayný seviyedeki bireylere, amaca göre hazýrlan-mýþ programlarla, okul çatýsý altýnda düzenli olarak yapýlan eðitimdir. Örgün eðitim okulöncesinden baþlayýp yükseköðrenimi de kapsayan eðitim sürecidir.

Proses: Bir iþletmede üretim sürecini gösteren iþler bütünü olarak tanýmlanmaktadýr.

Psikomotor beceri: Duyu organlarý, zihin ve kaslarýn birlikte çalýþmasý sonucu ortaya çýkan davranýþlar, psikomotor olarak adlandýrýlýr. Psikomotor beceri ise bir iþin yapýlmasý sýrasýnda kullanýlan, bilinçli zihinsel etkinliðin yönlendirdiði koordineli kas etkinlikleridir (el yazýsý, klavye veya enstrüman kullanma gibi). Psikomotor beceriler günlük hayatta önemli yer tutar, geliþtirilmesi erken çocukluk döneminde baþlar ve yaþam boyu sürer.

Sit alaný: Tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeþitli medeniyetlerin ürünü olan, yaþadýklarý de-virlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansýtan kent ve kent kalýntýlarý, önemli tarihi hadiselerin gerçekleþtiði yerler ve tespiti yapýlmýþ tabiat özellikleri ile korunmasý gerekli alanlardýr.

Þehir nüfusu: Ýl ve ilçe merkezlerinin belediye sýnýrlarý içindeki nüfusudur.

Teknik tekstil: Teknik tekstiller, endüstride, uzay sanayinde, askeri alanda, denizcilikte, týpta, in-þaatta, jeotekstillerde, ulaþtýrmada ve yüksek teknoloji uygulamalarýnda kullanýlan fonksiyonellik gerektiren tekstil ürünleridir.

Turizm destinasyonu: Turizmin göreceli olarak önemli bir eylem alaný olduðu ve turizmin ekonomik, sosyal ve fiziksel etkilerinin ortaya çýktýðý alandýr. Turizmin temel ekonomik faaliyetler arasýnda yer aldýðý ülkeler, bölgeler, þehirlerdir.

Yarýmada bölgesi: Ýzmir'in Çeþme, Karaburun, Seferihisar ve Urlailçelerini kapsayan bölgedir.

Yaþam boyu öðrenim: Son dönemde özellikle Avrupa Birliði eðitim ve istihdam politikalarýnda sýk-lýkla bahsedilen yaþam boyu öðrenim, okulöncesi dönemden emeklilik sonrasýna dek tüm yaþ gruplarýnda kiþisel yetenek, ilgi, bilgi ve nitelikleri artýrma ve yenilemeyi, kiþisel ve sosyal amaçlý öðrenimin yanýnda mesleki bilgi ve beceri düzeyini artýrmayý, okuma yazma da dahil olmak üzere temel bilgi ve becerilerin kazanýlmasýný kapsar.

Yaþlý nüfus: 65 yaþ ve üstünü kapsayan nüfustur.

Yaygýn eðitim: Yaygýn eðitim, örgün eðitim sistemine hiç girmemiþ ya da herhangi bir düzeyinde bulunan ya da bu düzeylerden çýkmýþ bireylerin, örgün eðitimin yanýnda ya da dýþýnda düzen-lenen eðitim, öðretim, rehberlik ve uygulama etkinliklerini kapsar. Okuma-yazma öðretmek, temel bilgiler vermek, kiþisel ve mesleki bilgi ve becerileri geliþtirmek örgün eðitimin amaçlarýndandýr.

Belgede İzmir Bölge Planı (2010-2013) (sayfa 160-164)